Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Transport

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Sectorwerkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 3430 woorden
  • 16 april 2008
  • 64 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
64 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
VOORWOORD

Wij (Esra en Marly) willen graag allebei iets in de administratie doen. Esra wil graag boekhouder worden en Marly wil directiesecretaresse worden. Iets totaal verschillends dus. Wij hebben daarom voor het pit thema transport gekozen omdat wij daar makkelijker een verhaal bij konden bedenken en omdat we er meer van af wisten dan de andere pit thema’s. En we vonden ’t het best passen bij onze beroepen.

Wij willen graag meer informatie over de door ons gekozen opleidingen en natuurlijk ook meer informatie over de twee beroepen die we willen gaan doen. Zodat we zeker weten dat het bij ons past, en dat we weten wat ons allemaal te wachten staat. Ook willen we graag weten wat je nou precies kunt doen met het beroep directiesecretaresse en het beroep boekhouder. We hopen dat we antwoord krijgen op onze vragen.


Voor meer informatie over deze twee beroepen zijn we samen naar de Rabobank gegaan om een interview af te leggen. De mensen van de Rabobank waren erg vriendelijk en we konden meteen terecht. We hebben een directiesecretaresse mogen interviewen en een boekhouder beide vonden ze het leuk om antwoord te geven op onze vragen en om ons te informeren over hun werk we mochten alle vragen stellen die we wilde alleen mochten we niet naar hun pincode vragen. Door deze twee interviews hebben we veel geleerd en meer inzicht gekregen over het bedrijfsleven. Nu hebben we allebei nog meer zin in onze opleidingen!
We willen die mensen nogmaals hartelijk bedanken want we zijn erg blij met de informatie die ze ons gegeven hebben!

De rol van de transport
Wie zorgt ervoor dat de supermarkt vol ligt met levensmiddelen? Wie brengt verse snijbloemen van de kweker naar de veiling? Wie haalt het huisvuil op? Dagelijks rijden meer dan honderdduizend vrachtauto's af en aan om Nederland te bevoorraden. Transport is de bloedsomloop van onze samenleving. Zonder transport staat alles stil!
Om dit allemaal te betalen en te regelen moet natuurlijk de boekhouding bij gehouden worden in bedrijven. En heb je secretaresses nodig die de boel regelt en organiseert.
Transport is een ander woord voor vervoer. De mens gebruikt vervoer om zichzelf ergens te brengen zonder weinig inspanning te gebruiken, maar ook om goederen te vervoeren naar bijvoorbeeld een winkel of naar huis.
Om je te vervoeren kan je gebruik maken van bijvoorbeeld een fiets of een auto, een trein of een vliegtuig. Dit zijn vervoersmiddelen.
In 1775 was er al een stoomauto, die aangedreven werd door een stoommachine! Maar hij was te zwaar en te langzaam en hij kon niet goed remmen. Eigenlijk voldeed hij dus niet aan de behoefte van de mens.

Er werden voor vervoersmiddelen steeds nieuwe ideeën bedacht en nieuwe oplossingen voor betere vervoersmiddelen. Maar men ging wel bepaalde eisen stellen aan een vervoersmiddel, zoals: de prijs, comfort, snelheid, laadruimte en ook veiligheid,duurzaamheid, zuinig in brandstof want dat is beter voor het milieu en dan moest het er ook nog eens leuk uit zien!
De 4 eigenschappen van een transportmiddel

Er zijn maar vier eigenschappen die bepalen wat een transportmiddel kan doen:
1. Een transportmiddel wordt ergens door aangedreven; dit heet een energiebron.
2. Een vliegtuig vliegt en een auto rijdt over de grond; dit noem je medium.
3. Een transportmiddel heeft een laadruimte om bagage in te doen.
4. En het moet natuurlijk ergens heen kunnen draaien of sturen; dit noem je de vrijheidsgraden van een transportmiddel.
Je hebt ook personentransport. Bijvoorbeeld vakanties of schoolreisjes. Dan ga je ook met de bus, vliegtuig of trein. En als je naar je werk gaat ga je ook met de auto of trein. Transport is heel belangrijk voor de mens. Als je naar je werk gaat is het makkelijk om met de trein te gaan. Want als je met de trein gaat kun je nog je werk voorbereiden. Als je met de auto gaat kan dat niet. Als mensen op vakantie gaan vinden ze het vaak makkelijk om zelf niet te rijden. Dus gaan ze met de bus, vliegtuig of trein. En ook als je bijvoorbeeld uit bent geweest is het makkelijk om met een taxi of bus terug naar huis te gaan. Want dat is natuurlijk veiliger als je wat alcohol op hebt of wil drinken.

Interview met secretaresse Alaide Helmijr van de Rabobank

1.Hoelang werk je al bij rabobank?
Ik werk al erg lang. Ik werk hier nu ongeveer 21 jaar. Ik ben een tijdje gestopt omdat ik kinderen kreeg. Maar daarna ben ik weer meteen begonnen.

Ben je al die tijd directiesecretaresse geweest?
Ik ben begonnen met gewoon secretaresse. Maar daarna heb ik bijscholing gedaan en ben ik directiesecretaresse geworden. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb want je hebt meer functies.

2.Wat voor opleiding heb je gedaan en was het een lange opleiding?

Ik heb eerst vwo gedaan. Daarna ben ik naar Schoevers College gegaan en heb ik de secretaresse opleiding gevolgd. Dat was een erg leuke opleiding veel stage.

3.Waarom wilde je in een rabobank werken?
Ik heb er niet heel bewust voor gekozen. Het sprak mij in die tijd het meest aan. Het leek me erg leuk en interessant. Ik kreeg een aanbod van het uitzendbureau dat ze hier iemand nodig hadden en daar was ik erg blij om. Het leek me wel een uitdaging. Het is natuurlijk iets anders dan dat je bij een gewoon kantoor werkt.

4.Wat vind je zo leuk aan je werk?
Je weet vaak s’morgens niet hoe je dag eruit gaat zien. Je hebt wel een beetje een idee wat je gaat en moet doen. Maar het kan natuurlijk ook zijn dat er iemand ziek is die een vergadering moet bijwonen en dat moet natuurlijk gewoon door gaan. Dus kan het zijn dat jij dat werk moet overnemen. Je moet ook heel flexibel zijn om dit werk te doen. En echt stress bestand zijn!

5.Heb je al bij meerdere banken gewerkt? Of alleen in heesch bij de rabobank?
Nee ik heb alleen in Heesch gewerkt. Eerst werkte ik bij die kleine in het dorp. Dat was wel een verschil. Het was daar maar erg klein en er werkte veel minder mensen. Daar moest ik ook minder doen.

6. Ben je blij met je werk?
Ja ik ben heel blij met mijn werk. Het heeft voldoende uitdaging en daar hou ik wel van. Je moet heel veel verschillende dingen doen, iedere dag moet je wel weer iets anders doen dat maakt het zo leuk en interessant.

7.Wat is je functie in de rabobank?
Ja ik regel de dingen. De vergaderingen natuurlijk neem de telefoon aan. En werk de vergaderingen na afloop ook uit.

8.Heb je nog veel vrije tijd?
Ik ben een dag per week vrij ik werk dus maar 4 dagen daar heb ik bewust voor gekozen. Dat vind ik heel fijn want dan heb ik ook nog tijd voor andere dingen. Soms moet ik die ene dag wel werken omdat ze me dringend nodig hebben ja, dat kan natuurlijk gebeuren. Dat is nog niet echt vaak voor gekomen hoor. Je moet echt vrij flexibel zijn voor dit werk.


9. Werken hier ook secretaresses?
Er werken nu 3 directiesecretaresses voor 3 directeurs en ik ben daar 1 van.

Interview met boekhouder Jan Raaijmakers van de Rabobank

1.Hoelang werk je al bij rabobank?
Ik werk hier al een eeuwigheid. Ik ga volgend jaar met de VUT want dan werk ik hier al 40 jaar en dat vind ik een mooie tijd.

2.Wat voor opleiding heb je gedaan en was het een lange opleiding?
Ik heb gymnasium gedaan en daarna een praktijkgerichte studie dat was erg leuk en heel interessant ik heb in die tijd echt veel geleerd.

3.Waarom wilde je in een rabobank werken?
Het leek me interessant en ik had geen zin meer om nog verder te studeren.

4.Wat vind je zo leuk aan je werk?
De cijfers! Je kunt zoveel doen met cijfers. En met dit werk doe je veel met cijfers en dat vind ik echt heel erg leuk!
Dus je moet goed kunnen rekenen voor dit werk?
Ja je moet er wel goed voor kunnen rekenen. Maar ik gebruik ook nog vaak mijn telmachine hoor!

5.Heb je al bij meerdere banken gewerkt? Of alleen in heesch bij de rabobank?

Ik heb ook bij de rabobank in Zeeland gewerkt en toen heb ik nog een tijdje in nistelrode gewerkt en nu zit ik dus in Heesch.

6. Ben je blij met je werk?
Ja op dit moment wel. Ik heb wel een tijd gehad dat het minder was. Omdat mijn functie toen niet zo leuk was. Maar nu heb ik het erg naar mijn zin.

7.Wat is je functie in de rabobank?
Ik controleer de leningen. De adviseuren hebben gesprekken met de bank. Die zetten ze in de computers. Dan controleer ik het en gaat het naar de notaris. Het is dus een controle of alles goed is.

8.Heb je nog veel vrije tijd?
Ja, ik werk maar 4 dagen ik ben vrijdags vrij. Ik heb thuis ook nog het een en het ander te doen. Ik heb een grote tuin en ik vind het leuk om daar in te werken. Thuis werk ik ook nog dingen uit.

We hebben bewust gekozen voor een interview met een directiesecretaresse en een boekhouder van de Rabobank, omdat wij dachten dat hun ons er meer over konden vertellen dan de mensen van een transportbedrijf.

Marly over haar toekomst en waarom ze deze opleiding kiest
Ik heb gekozen voor het beroep secretaresse omdat mij het erg leuk lijkt en omdat ik geen zin heb om nou nog heel lang door te studeren. Ik vind het niet erg om de hele dag achter de computer te zitten of om veel verschillende dingen te doen en niet iedere dag weet wat je precies moet doen zoals Alaide Helmijr vertelde in ons interview dat lijkt mij juist een uitdaging. En ik vind het leuk om dingen te organiseren, om dingen uit te typen of telefoontjes plegen. Het voordeel aan dit beroep is ook dat ze in bijna ieder bedrijf wel een secretaresse nodig hebben. Als ik eenmaal secretaresse ben, heb ik dus ook een aardig grote kans in de maatschappij. Want een secretaresse is onmisbaar in een bedrijf. Dus is er erg veel werk in. Mijn tante is ook een secretaresse en ze werkt bij de Mars in Veghel. Ik hoor er veel verhalen van en ze vindt het ook erg leuk werk en heeft het naar haar zin bij de Mars. Ook daardoor leek het me leuk om dit te gaan doen.

Ik ben pas naar de opleiding gaan kijken bij ROC de leijgraaf, en heb daar een hoop uitleg en informatie gekregen. Twee meisjes van die school hebben verteld wat ze moeten doen en hadden ook nog wat dingen laten zien. Ze waren allebei erg blij dat ze die opleiding hadden gekozen. De opleiding op het ROC duurt 3 tot 4 jaar. Ik heb me wel alvast in geschreven op de opleiding van ROC de leijgraaf.


Ik en mijn ouders gaan ook nog naar een open dag van het Schoevers College daar ben ik ook erg benieuwd naar. Daar lijkt het mij ook leuk. En ook omdat je de secretaresse opleiding daar al in één jaar hebt afgerond. Het nadeel is wel dat je de stof erg snel moet leren want in een jaar ben je al een secretaresse. Ik wil daarna misschien ook nog de opleiding tot directiesecretaresse gaan volgen. Het lijkt me leuk om die er achteraan te doen zodat ik meer mogelijkheden en keuzes heb. En ook omdat ik dan meer verdien en meer dingen kan en mag in een bedrijf. Als ik dan met die opleiding klaar ben kan ik meteen gaan werken en dan ben ik ongeveer 17 jaar. Dat vind ik wel fijn ben ik lekker vroeg klaar en kan ik geld gaan verdienen!

Esra over haar toekomst en waarom ze deze opleiding kiest
ik heb gekozen voor boekhouding omdat het mij een leuk beroep lijkt en omdat ik best goed kan rekenen en het ook leuk vind. Ik vind het leuk om achter de computer te werken Boekhouding is het systematisch vastleggen van financiële feiten van een persoon, een bedrijf of een instelling met als doelen: het verschaffen van inzicht in de financiën en het afleggen van verantwoording over het gevoerde financiële beleid.
Dat is iets heel anders dan wat Marly gekozen heeft.
Marly heeft voor directie secretaresse gekozen. Dat is iets heel anders dan wat ik wil gaan doen.
Maar het heeft er wel te maken. Wij hebben transport als PIT thema gekozen. Omdat je met transport meer te vertellen hebt en het meest geschikte thema is. Met transport kun je het ook over bedrijven hebben. En bij een bedrijf heb je een boekhouder en een secretaresse nodig.
Ik zal nu uitleggen hoe een boekhouder en een secretaresse met elkaar te maken hebben en toch hele verschillende beroepen zijn.
Je hebt een bedrijf of een kantoor. Elke bedrijf of kantoor heeft een directeur.
Een directeur heeft natuurlijk een directie secretaresse.
Marly wil dat beroep volgen.
Maar een bedrijf of kantoor heeft natuurlijk ook een persoon die alle inkomens en uitgavens bij moet houden. Het is op papier vastleggen van het bedrijfsgebeuren. Je administreert wat er op financieel gebied gebeurt. De kosten en baten, de verlies- en winstrekening, het Grootboek waar de financiële rapportages en jaarverslagen op gebaseerd zijn
En die persoon die dat allemaal doet noemen ze een boekhouder of een administrateur. En zo’n persoon wil ik ook worden een boekhouder.

Na deze school (Hooghuis lyceum Heesch Vmbo gemengd theoretisch) wil ik MBO gaan doen op de Koning Willem 1 College in Den-Bosch. Op de Koning Willem 1 College ga ik economie doen. Bedrijfseconomie en administratief. Deze opleiding duurt 3 jaar. Na de MBO wil ik verder studeren. Ik wil HBO gaan doen en de HBO duurt 4 jaar.

Opleidingen

Directiesecretaresse/management assistent & Boekhoudkundig medewerker

Directiesecretaresse/management assistent te ROC de Lijegraaf Oss

Een baan in de administratie betekent gevarieerd werk en je hebt volop carrièremogelijkheden. Ieder bedrijf of instelling heeft wel een administratieve afdeling, de spil van een bedrijf. Hier moet je zijn wanneer je het leuk vindt om met cijfers te werken. Je zit graag achter de computer en deinst niet terug voor nauwkeurige en verantwoordelijke werkzaamheden. Met een diploma van een administratieve opleiding kun je alle kanten op. Wat je werkzaamheden zullen zijn, is afhankelijk van het niveau en de richting die je hebt gevolgd.

Als directiesecretaresse of managementassistent (niveau 4) ben je werkzaam in elke arbeidsorganisatie (groot), klein, profit, non-profit) waar sprake is van een directie, manager of managementteam. Je verricht werkzaamheden gedurende het hele proces van planning, opdrachtuitvoering tot afronding en vertaalt de werkzaamheden door naar te ondernemen acties. Je ondersteunt de directie en/of het management bij de planning en organisatie van de activiteiten. Het gaat daarbij om het bewaken van de uitvoering van deadlines en om het plannen en organiseren van besprekingen, vergaderingen, conferenties en andere zakelijke bijeenkomsten. De directiesecretaresse/ managementassistent ondersteunt het management in het inzichtelijk maken van verantwoordelijkheden, planningen en deadlines door het maken van heldere overzichten met behulp van de daartoe meest geëigende middelen. Zij/Hij is in staat om als achtervang op te treden en als intermediair te functioneren in contacten met andere afdelingen of in de relatie met externe partijen. De dagelijkse inhoud van de werkzaamheden bestaat uit alle voorkomende secretariële werkzaamheden zoals het opstellen, uitwerken, bewerken en afhandelen van allerlei vormen van schriftelijke communicatie in het Nederlands en een of twee moderne vreemde talen. Ook allerlei vormen van mondelinge communicatie in het Nederlands en een of twee moderne vreemde talen horen bij het beroep, zoals het afhandelen van telefoongesprekken en het zelfstandig verstrekken van mondelinge informatie. Zij/Hij zorgt voor een actueel (elektronisch) archief en verwerkt en verzorgt de (elektronische) post. Ook meebeslissen bij de aanschaf van kantoorartikelen behoort in voorkomende gevallen tot haar/zijn taak. Daarnaast stuurt zij/hij in veel gevallen de secretariaatsmedewerkers aan.

De studie in het kort
De opleiding duurt 3 tot 4 jaar en bestaat uit theorie en praktijk. De meeste tijd breng je door op school. Daarnaast doe je praktijkervaring op in vorm van stages. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (bpv). Tijdens de opleiding leer je in teamverband werken en allerlei vaardigheden te gebruiken in de simulaties, de lessen buco/kerncompetenties en in de projecten. Daarnaast volg je vakleer-lessen zoals tekstverwerken, zakelijke communicatie, archiveren en correspondentie.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Kies je voor de opleiding directiesecretaresse/managementassistent BOL, dan word je toegelaten wanneer je in het bezit bent van een:
mavo-diploma. Gewenst het pakket§ Nederlands, twee vreemde talen, economie en wiskunde op D-niveau;
§ vbo-diploma op C-niveau met het pakket Nederlands, een vreemde taal en bedrijfseconomie of bedrijfsadministratie of wiskunde of een andere taal. Gewenst het pakket Nederlands, Engels, Duits, bedrijfseconomie, bedrijfsadministratie en wiskunde;
vmbo-diploma (sector Economie)§ theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg;
vmbo-diploma (van§ een andere sector) theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg met wiskunde, economie of een tweede vreemde taal;
overgangsbewijs havo/vwo§ 3-4;
een relevant niveau 2 diploma.§
* een intakegesprek hoort tot de toelatingsprocedure.
Waar kun je de opleiding volgen?
De opleiding wordt gegeven in Oss en Veghel.
Klaar en dan?
Na de opleiding kun je aan de slag bij allerlei bedrijven en instellingen.
Verder studeren?Met een diploma directiesecretaresse/ managementassistent kun je doorstromen naar een hbo-opleiding zoals:
Business Administration:§
Facility Management§
Hoger Toerisme en Recreatie / Vrijetijds (Leisure) Management§
§ International Office Management


Open dag ROC de leijgraaf:
15 februari 2008 Tijd: 15.00 tot 21.00

Boekhoudkundig medewerker te Koning Willem 1 College Den Bosch

Als boekhoudkundig medewerker help je mee om de administratie van een bedrijf in orde te maken. Je hebt kennis van bedrijfsadministratie en bedrijfseconomie. Samen met je collega’s zorg jij ervoor dat de administratie van het bedrijf waar je werkt helder, overzichtelijk én kloppend is. Je werkt op een administratiekantoor, een administratieafdeling van een bedrijf of instelling, of op een accountants- of assurantiekantoor. Je plaats binnen het bedrijf is mede afhankelijk van het niveau waarop je bent afgestudeerd.

Opleiding
Je komt ongeveer vijf dagen in de week naar school en in de loop van de opleiding ga je stage lopen.
Kerntaken:
• houdt de dagboeken bij
• verricht activiteiten voor het debiteuren- en crediteurenbeheer
• houdt kwantiteitenregistraties bij
Belangrijke competenties:
• kunnen uitvoeren van de debiteurenadministratie
• kunnen uitvoeren van de crediteurenadministratie
• de boekhoudkundige verwerking van het (girale en chartale) betalingsverkeer kunnen uitvoeren
• kunnen rapporteren en communiceren over werkzaamheden
• kunnen samenwerken

• zorg kunnen dragen voor kwaliteit
Heb je alle kerntaken behaald, dan ontvang je je diploma
Niveau en studieduur
Kwalificatieniveau 3, vakopleiding.
De opleiding duurt drie jaar.
Toelatingsvoorwaarden
• Vmbo-diploma Kaderberoepsgerichte leerweg Economie
• Vmbo-diploma Kaderberoepsgerichte leerweg Techniek, Zorg en Welzijn of Landbouw met Wiskunde of Economie of 2e vreemde taal
• Een overgangsbewijs van Havo 3 naar Havo 4
• Een overgangsbewijs van Vwo 3 naar Vwo 4
• Verwante beroepsopleiding niveau 2
Heb je een vooropleiding waarvan je denkt dat die gelijk is aan één van de hierboven genoemde vooropleidingen, neem contact op met het Studenten Succes Centrum.
Vervolgstudie

Verwante opleidingen op niveau 4.

Locatie
Vlijmenseweg 2, 5223 GW 's-Hertogenbosch.

DE CONCLUSIE

Wij vonden het beide leuk en interessant om dit werkstuk te maken. We hebben er allebei erg veel van geleerd. En hebben de informatie gekregen die we hadden gewild. We zijn erg blij dat we naar de Rabobank zijn geweest voor ons interview ze hebben ons veel informatie gegeven het was ook een heel leuk en gezellig interview. We weten nu allebei meer over directiesecretaresse en over de boekhouding.

Een secretaresse is een echte duizendpoot. Want je hebt niet alleen veel taken. Je doet ook van alles door elkaar. Je bent bijvoorbeeld met een brief bezig. De telefoon gaat en dan komt er ook nog iemand binnen met een vraag. Je leidinggevende, collega's, mensen van buiten: ze doen allemaal steeds een beroep op je. Dat is afwisselend, maar je moet wel het hoofd koel houden. Iedereen wil het liefst meteen geholpen worden, maar dat kan natuurlijk niet. Je moet dus kiezen welke opdrachten voorrang hebben.
Het organiseren van een bijeenkomst komt nogal eens voor. Daar komt veel bij kijken: een planning maken, afspraken vastleggen, een deelnemerslijst opstellen, uitnodigingen versturen, een vergaderzaal regelen. Je kunt je voorstellen dat er dan weleens wat mis kan gaan. Jij zorgt er dan voor dat alles weer op zijn pootjes terecht komt.

Als boekhoudkundig medewerker werk je op de financiële administratie van een bedrijf. Maar je kunt ook bij een administratiekantoor werken dat de administratie voor andere bedrijven uitvoert.
Je verzamelt en ordent allerlei financiële gegevens. En je zet ze netjes in de computer. Daarvoor gebruik je softwareprogramma’s. Samen met je collega’s zorg je ervoor dat de complete administratie goed in orde is. Zodat de directie precies weet hoe het bedrijf er financieel voor staat.

BRONNENLIJST

www.wikipedia.nl
www.transport.startpagina.nl
www.roc.nl
www.kw1c.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.