Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Hitler en WOII

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Scriptie door een scholier
  • 6e klas aso | 2754 woorden
  • 10 oktober 2007
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
34 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voorgeschiedenis van Hitler

Adolf Hitler werd geboren in Branau am Inn op 20 april 1889. Zijn familie, zowel vaders-en moederskant waren afkomst uit het Oostenrijkse Waldviertel, een streek tussen de Donau en het huidige Tsjechië. Adolf Hitler had drie broers, een halfbroer, twee zusters en een halfzuster. De drie broers en een van de zussen overleden op jonge leeftijd.
Hitler was in zijn jeugd een introvert persoon. Hij was altijd teruggetrokken en was zelfs verlegen. Dit wordt later soms betwist omdat hij later in een discussie altijd zijn gelijk wilde behalen. Ondanks het feit dat hij toch enkele vrienden had, voelde hij zich toch niet op zijn gemak in hun nabijheid. Hij zei: “ honden zijn mijn enige vrienden.”
Hij was ook een dagdromer, één van zijn favoriete bezigheden. Dit is één van de redenen dat Hitler stelselmatig arbeid verafschuwde. Wanneer hij moest werken, hield dit hem weg van zijn dagdromen en hij voelde zich er bovendien ook te goed voor.

Zelfkritiek, dit woord kende hij niet. Hij was er nl. van overtuigd dat alles wat hem overkwam, de oorzaak lag bij anderen.
Als tiener, overleed zijn vader. In die tijd had hij een sterke band met zijn moeder. In zijn tienerjaren was hij koorknaap en misdienaar in een Rooms-Katholieke Kerk. In de lagere school was Hitler geen slechte leerling. Hij was levendig maar kon niet regelmatig werken, wat later zijn gevolgen heeft.

Ook op de middelbare school kon hij niet regelmatig werken. Door zijn afstandelijk gedrag en zijn verlegenheid (tov meisjes/vrouwen) had hij weinig vrienden. Het enige vak waarin hij uitmuntend was, was tekenen. Zijn slechte schoolprestaties wijtte hij aan de leraren, volgens hem ‘erudiete apen.’ Maar zijn geschiedenisleraar verafgoodde hij, ook al kreeg hij maar een matig tot ruim voldoende.
In zijn puberteit werd hij voor het eerst dronken. Hij werd gevonden door een melkmeisje en die bracht hem naar huis. Toen hij weer nuchter was zwoer hij dat hij nooit meer zou drinken. Het was dan ook de laatste keer dat hij dronken was. Hij minderde ook met vleesconsumptie. Hij had sympathie voor dieren en at maar af en toe vlees meer. Later in zijn regime stelde hij wreedheid tegen dieren strafbaar.

Van adolescent naar “Führer.”

Doordat Hitler in zijn jeugd graag en goed kon tekenen, was zijn ambitie om kunstschilder te worden. Hij trok in 1907 naar Wenen om zich te laten inschrijven in de kunstacademie. Maar die wees hem af. De directeur raadde hem aan om architect te worden, maar daar had hij een hekel aan. Het betekende nl. dat hij weer regelmatig zou moeten werken. Daarna nam hij allerlei kleine baantjes aan, werk als ongediplomeerd kunstschilder en hij had ook een wezenuitkering. In die tijd overnachtte hij dikwijls in een daklozen pension. Zijn mislukking als kunstschilder schreef hij toe aan de directeur van de kunstacademie die zin talent miskende en aan de leraren in het onderwijs. Hij stond er niet bij stil dat het misschien ook aan hem lag, aan zijn luiheid. Om nog wat geld bij te verdienen beschilderde hij ansichtkaarten met landschapjes en verkocht hij die.
Later bracht hij zijn tijd door, door kranten en tijdschriften te lezen. In deze periode kwam hij in contact met allerlei mensen en hierdoor werd zijn ideologische bas gevormd. Deze bestond uit het antisemitisme, antiparlementarisme en het Groot-Duits nationalisme. Hij keek neer op Slavische volkeren. Hij heeft het Weense parlement bezocht waarbij hij een grote haat en verachting heeft ontwikkeld voor de democratie. Het versterkte daarbij ook zijn haat tegen de invloed van de Joden in de politiek en samenleving.
Het is nog niet echt duidelijk waardoor zijn Jodenhaat ontstaan is, want hij had zelf Joden in zijn vriendenkring. Toch werd hij later een fanatiek antisemiet. Hij kwam onder de indruk van het antisemitisme, doordat de toenmalige burgemeester van Wenen zo aan de macht was gekomen. Wat ook een indruk heeft gemaakt op Adolf Hitler was de antisemitische beweging van Georg von Schönerer. Later nam zijn overtuiging de vorm aan die hij later in extremiteit uitdrukt.

In het Weense mannenhuis waar hij af en toe logeerde, had hij discussies met andere bewoners en bracht hij zomaar zijn standpunten naar buiten. Hij wilde anderen van zijn juiste visie overtuigen. Hij was altijd klaar om te discussiëren, hij was radicaal en zijn denken was zwart-wit. Maar wanneer hij een discussie dreigde verliezen, begon hij te schreeuwen. Hij kon nl. niet tegen kritiek op zijn denkbeelden en denkwijze.

In Wenen ontwikkelde hij niet alleen een antisemitisch gevoel maar een nationalitisch gevoel. Hij keerde zich tegen alle Slavische invloeden, het bolsjewisme, het marxisme en het communisme.
Toen werd de kern van zijn ideaal gevormd: Eén leider (hijzelf), één wil ( zijn wil) en één volk ( het Duits-Arische). Van in het begin van zijn politieke carrière in 1925 liet hij zich “der Führer” noemen. Dit betekent “de leider”. Zijn droom was het Derde Duitse Rijk, waar geen plaats zou zijn voor Joden en andere verderfelijke groepen. Een Rijk waar Duitsers in harmonie aan de toekomst zouden bouwen olv één leider. Hier werd dus duidelijk dat hij naar een wereldheerschappij verlangde met het Duitse volk als machtigste volk.

Van DAP naar NSDAP

Wanneer WOI gedaan was blijft Adolf Hitler als korporaal toch nog met wapens werken. Hij had een job op de politieke afdeling van het districtshoofdkwartier van het Duitse leger in München. Hij moest politieke informatie bijeenkrijgen over “vijandige ideologieën” en het onderdrukken ervan. In september 1919 krijgt hij de opdracht om een onderzoek in te stellen naar politieke activiteiten van een splinterpartij: de DAP (de Deutsche Arbeiterpartei).

De DAP werd op 5 januari in 1919 opgericht te München door een journalist Karl Harrer, Gottfried Feder, Dietrich Eckart en Anton Drexler. Drexler was voorzitter van de afdeling in München en Karl Harrer voorzitter in het algemeen.

Als Hitler op 12 september voor het eerst een bijeenkomst van de DAP bijwoont, waren er amper 40 aanwezigen. Maar door zijn komst zal dat later veranderen. Hitler raakte geïnteresseerd in de DAP en wordt door Drexler opgemerkt door zijn sprekerstalent en taalgebruik. Hij vroeg Hitler om meer naar de bijeenkomsten te komen en deze toe te spreken.

In november en december werken Drexler, Hitler en nog een paar anderen aan het 25-punten partijprogramma dat ze op een openbare bijeenkomst op 24 februari 1920 zullen voorstellen. In die tijd werd de partijnaam veranderd in NSDAP (National Socialistischen Deutschen Arbeiter Partei). Karl Harrer wordt opgevolgd door Anton Drexler, de nieuwe partijvoorzitter. In de zomer van 1921 werd Hitler de partijvoorzitter.



In 1920 ontwerpt Hitler de partijvlag met zwarte swastika in een witte cirkel op een rode achtergrond. Hij ontwerpte ook de NSDAP-vlaggen en later ook de vlaggen van de SA (Sturmabteilung).

In augustus 1921 maakte hij een eind aan de democratie binnen de NSDAP en zal hij leiden. Hij laat zich dan ook als Führer aanspreken. Na een mislukte militaire staatsgreep op 8 november 1923 wordt de NSDAP verboden en moet Hitler naar de gevangenis. Daar schrijft hij het eerst deel van zijn boek “Mein Kampf.” Na een jaar komt hij vervroegd vrij en in februari 1927 richt hij opnieuw de NSDAP op. Hij wilde van binnenuit de staat veroveren dus neemt hij deel aan de Parlementsverkiezingen. Met de Rijksdagverkiezingen in december 1924 behaalde de NSDAP slecht 3%, in 1928 2,6% maar in 1930 behaalde ze 18,30%. In 1932 stijgde ze naar 37,3% maar aan het eind van het jaar viel ze terug op 33,10%. Maar deze waren genoeg om Hitler aan de macht te brengen. Op 30 januari 1933 wordt Hitler Rijkskanselier, dus dit betekende het einde van de Weimar Republiek.
In 1933 verwerft Hitler en de NSDAP onbeperkte bevoegdheden door de Volmachtenwet. Het eerste concentratiekamp werd bekendgemaakt in Dauchau. Hier werden politieke opponenten, communisten en a-socialen opgesloten. Na de dood van de Rijkspresident Paul von Hindenburg in 1934 neemt Hitler de funtie in als president en kanselier. Nu ontstond het regime van verschrikking, gruwels en massamoorden.

De 25 programmapunten van de NSDAP toonden het extreme nationalisme en de socialistische ideeën aan van de nazi’s: Het streven naar een Groot-Duitsland, het veroveren van kolonieën, discriminatie van Joden en het afnemen van hun Duitse nationaliteit, het onteigenen van oorlogswinsten, landhervormingen, enz….


De SS en SA

De SS is de afkorting voor Schutzstaffel en betekent beschermafdeling. Het was een paramilitaire organisatie binnen de Duitse Nazi-partij, de NSDAP. De SS was oorspronkelijk de persoonlijke lijfwacht van Hitler. Het groeide uit tot een elite-eenheid. De SS had haar eigen kentekens, uniformen en militaire rangen. Ze werd gezien als een wrede en brute bedoeling van de Nazi-organisatie. Ze werd ook bestempeld als een criminele organisatie. Later werd Hitler de partijleider. De leden werden ook wel de Zwarthemden genoemd. Ze stonden ter bewaking van de concentratiekampen.



De SA staat voor Sturmabteilung. Het was door Hitler opgericht in 1921. Het was een beschermingsdienst met als taak om partijvergaderingen van de NSDAP te beschermen tegen de communisten en de socialisten. Deze waren namelijk de vijanden van de NSAP. De leden van de SA werden ook wel de Bruinhemden genoemd, net als de kleur van de uniformen. SA oefende staatterreur uit door het bestormen van Joodse winkels, het verstoren van communistische en sociaaldemocratische partijvergaderingen en het intimideren van mensen. Officieel was de SA een sportvereniging maar ze was eerder een privéleger.





Hitler en kinderen

De jeugd was belangrijk, vond Hitler. Kinderen waren zijn toekomstige soldaten en moesten dus al vroeg naar hem luisteren. Alle leerboeken werden veranderd. De geschiedenis van Duitsland werd opnieuw geschreven. Er stond nu dat het Germaanse ras (het ras waar de Duitsers van af stamden) grotere hersenen had dan andere rassen. In de geschiedenisboeken stond dat Frankrijk na de Eerste Wereldoorlog Duitsland had vernederd. En er stond ook dat er maar één leider was: de Führer, Hitler.
De Joodse kinderen werden erg gepest op school. Meestal gingen ze naar een Joodse school. In films werden Joden afgebeeld als verkrachters, geldwolven, pooiers, mishandelaars en leugenaars.
De ‘Hitlerjugend’ (hitlerjeugd) werd opgericht. Daar werd jongens geleerd hoe goed en hoe sterk de Duitsers waren. Er werden oorlogen nagespeeld maar eigenlijk was het gewoon een voorbereiding op de soldatentraining.
Ook de meisjes hadden een club: de Bond van Duitse meisjes. Daar werd geleerd wat de taak van meisjes was: veel kinderen krijgen, de man gehoorzamen, gezond blijven, de kinderen opvoeden volgens de ideeën van Hitler, enzovoort. De jeugd moest het idee krijgen dat ze behoorden tot een superieur (beter) volk.

De Holocaust

Na het aantreden van Hitler, verschenen er overal bordjes met “verboden voor Joden” op. Hij paste beroepsverboden en huwelijkswetten aan. Door de Neurenbergse Wetten was het verboden voor een Jood om te trouwen met iemand die niet Joods was. Daardoor emigreerden veel Joden. Andere Joden werden dan weer opgepakt en gestuurd naar concentratiekampen.


In Warschau werden de Joden die daar wonen, in een “getto” bijeengedreven en naar de concentratiekampen gevoerd. Ook gewone mensen uit Polen werden getransporteerd naar concentratiekampen en ongeveer een 6 miljoen mannen werden gedwongen te werken in de Duitse oorlogsindustrie. Dit werd de “Arbeitseinsatz” genoemd. Tijdens een conferentie waar Nazileiders bijeen gekomen waren om tot een oplossing van het “Jodenvraagstuk” te komen, werd er besloten om ca. 10 miljoen Joden om te brengen en dit onder leiding van Heydrich, Himmler en Eichmann. Zigeuners, homosexuelen, Jehova’s getuigen, enz… , alle ongewenste en minderwaardige groepen waren gebonden aan hetzelfde lot.
Hitler vond de Holocaust een taboe. Hij was er zelfs waarschijnlijk niet direct bij betrokken. Het was er het Derde Rijk om te doen de Führer tegemoet te werken . Dit betekent: dingen doen waar geen opdracht voor gegeven was maar waar wel de ruimte voor was gegeven en waarvan verondersteld werd dat dit in de geest van de Führer, Hitler was. Zo kon Hitler zijn eigen handen proper houden. Hij is zelfs nooit in één van de concentratiekampen geweest. Hoewel hij in de ogen van de buitenwereld het voorzichtig aan deed, heeft hij zijn bedoelingen en standpunten over de Joden altijd duidelijk gemaakt.


Opkomst van WOII

Hitler liet in 1936 het Verdrag van Locarno opzeggen en beval het Rijnland opnieuw te bezetten door het Duitse leger. Dit was de eerste stap van het ongedaan maken van de Vrede van Versailles en vier andere vredesverklaringen. Italië werd door de Volkenbond veroordeeld en sloot met Nazi-Duitsland in 1936 een alliantie via het verdrag “as Rome-Berlijn”. In 1938 bedreigde Hitler Oostenrijk met een oorlog. Hierna treedde de Oostenrijkse kanselier af. Nazileider Arthur Seyss-Inquart werd dan als kanselier aangesteld. Die protesteerde op de aansluiting van Oostenrijk bij Nazi-Duitsland. Zo werd Oostenrijk de oostprovincie van “het Derde Rijk”.
Doordat de Tsjechische regering de Duitse bevolking mishandelde, bereidde Hitler een invasie in Tsjechoslowakije voor. Maar het VK had veiligheid gegarandeerd. De Britse premier en z’n Franse tegenhanger, Edouard Daladier, reisden naar München voor een ontmoeting met Hitler en Mussollini. Ze probeerden de oorlog af te wenden door concessies waarbij het Sudetenland Duits werd. Het Sudetenland werd door Duitsland ingenomen. Hitler had nog niet genoeg gebied en probeerde Tjechië over te nemen. Maar door dit kwam Frankrijk en Groot-Brittannie in actie. Ze namen Polen in bescherming. In 1939 vormden Italïe en Duitsland het Staalpact1 die hun alliantie verstevigde en uitbreidde.

De Tweede Wereldoorlog

Hitler had nu zichzelf Rijnland, Oostenrijk en Tsjechïe toegeëigend en wilde nu ook Polen binnenvallen. Hij dacht dat er niet veel weerstand ging zijn maar enkele dagen na zijn inval in Polen verklaarden het VK en Frankrijk oorlog aan Duitsland. Hiermee was WOII een feit. Om interventies voor te zijn, bezetten de Duitse legers 10 Europese landen tijdens de Blitzkrieg. Hierin waren Noorwegen, Denemarken, Nederland, Belgïe en Frankrijk inbegrepen. Frankrijk viel al binnen de maand binnen. Duitse generaals waren hierover zeer verbaasd. Het was namelijk de nieuwe tactiek van de Blitzkrieg: overwicht in de lucht waarop pantsertroepen snel kunnen oprukken. Er waren nu ook plannen voor de verovering van Rusland en het Kaukasusgebied, om via daar door te gaan naar Iran en Irak. Ze wilden daar de olievoorraden beheersen. Ook wilde Hitler Hongarije, de Balkan en Griekenland binnenvallen. Maar hij wilde geen twee-frontenoorlog dus probeerde hij eerst Engeland uit te schakelen. Dat ging moeilijker dan verwachten want ze wisten toch stand te houden. Wat een echte tegenvallen was voor Hitler is dat Mussolini ook op verovering ging in Afrika en in de Balkan. Maar Mussolini was niet zo sterk zodat de Grieken hem bijna versloegen. Hiermee werd Hitler gedwongen in te grijpen. De Duitsers moesten nu zelf de Balkan veroveren en de Italianen ontzetten.

Doordat de luchtmacht Engeland niet onder controle kon houden , moest Hitler zijn plan van een invasie opgeven. Hij besloot toen om de Sovjet-Unie aan te vallen om zijn plannen te verwezenlijken. Goebbels en Goering raadden hem dit af, maar Hitler zette toch door. In 1941 begon Hitler te beseffen dat de invasie van de Sovjet-Unie toch een vergissing was. Door de winter moest men ook stoppen. Terug in de zomer in 1942 kon hij nog enkele gebieden veroveren maar de invasie mislukte bij Stalingrad. Ook de VS had zich intussen in de oorlog gemoeid door de aanval van Duitsland op de Amerikaanse marinebasis. De VS en het VK deden een tegenaanval aan het westelijk front en de Sovjet-Unie aan het oostelijk front. Hitlers generaals hadden toen al door dat ze de oorlog niet meer konden winnen. Ze stelden aan Hitler voor om een vredesregeling te treffen maar Hitler was daar absoluut tegen.

In 1944 was er bijna een bomaanslag op Hitler gelukt. De bomaanslag kwam van officieren olv Claus von Stauffenberg. Hitler zelf zag de aanslag niet als een belemmering. Hij was zelfs trots dat hij kon ontkomen.


Het einde van WOII.

D-Day, een invasie in Normandïe die op 6 juni 1944 leidde tot de bevrijding van de gebieden in West-Europa. Frankrijk was intussen al bevrijd, maar door de mislukte luchtlanding en het Duitse Ardennenoffensief werd de nederlaag van de nazi’s nog even uitgesteld. De Geallieerden trokken in 1945 toch nog naar Duitsland en toen was het einde van de nazi’s voorbij.
Hitler voelde zich verraden door zijn generaals en ook door het Duitse volk, die hun missie gefaald hadden. De laatste dagen van zijn leven bracht hij door in een bunker. Hij was geestelijk en lichamelijk een wrak. Hij kreeg injecties om toch maar op de been te blijven. Toen gaf hij nog altijd bevelen om industrïele complexen te vernietigen enz… en hij probeerde het Duitse volk mee te slepen in zijn ondergang.
Op 30 april 1945 beroofde hij zichzelf van het leven in zijn ondergrondse bunker in Berlijn. Hij had eerst gif ingenomen en zichzelf daarnet door het hoofd geschoten. Dit heeft hij samen met zijn vrouw, Eva Braun, gedaan, waarmee hij enkele uren voordien gehuwd was.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.