Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Waar heb jij je schoolspullen gekocht, wat heb je gekocht en waarom? Vertel het in ons jaarlijkse Schoolspullenonderzoek. Meedoen duurt 10 minuutjes en je maakt kans op een Bol.com van 25 euro.

Walibi World

CKV

Scriptie

5.5 / 10
2e klas mbo
  • I
  • Nederlands
  • 9602 woorden
  • 17510 keer
    24 deze maand
  • 10 augustus 2006
Inhoudsopgave

Inleiding
Ontstaan van attractieparken
De geschiedenis van Walibi World
De wereld van Walibi
Themagebieden
Attracties
Shows
Evenementen
Diensten
Vakantiepark
Season Pass 2006
StarParks
Veiligheid
Groepen
Weken bij Walibi World
Partners
Kalender
Tarieven
Plattegrond
Bereikbaarheid
Walibi World Express
Gegevens Walibi World
Bronvermelding
Nawoord

Inleiding

Naar aanleiding van het vak “Communicatie” heb ik de opdracht gekregen om een scriptie over een toeristische attractie in Nederland te schrijven. De inhoud van deze scriptie gaat over het attractiepark “Walibi World”. Ik heb voor dit park gekozen omdat Walibi World een groot attractiepark is waar ik zelf al enkele keren ben geweest. “Walibi World” is een onderdeel van “StarParks”, waaronder ook de welbekende parken “Movie Park Germany” in Duitsland, “Bellewaerde Park in België” en “Walibi Rhône-Alpes in Frankrijk” vallen.
In deze scriptie wordt onder andere over de geschiedenis van Walibi World, over de attracties, het vakantiepark en over de praktische informatie verteld.
Ik hoop dat u met plezier deze scriptie zult lezen.

Het ontstaan van Attractieparken

De ijsbanen uit Rusland

Dankzij de ontdekkingen van natuurkundigen zoals Galileï en Newton werd het mogelijk om attracties te bouwen. Deze wetenschappers onderzochten fenomenen zoals de zwaartekracht, vrije val en versnelling. Zo werden honderden jaren geleden de voorlopers van de huidige achtbanen van Walibi World geboren. Al in de 15e eeuw maakte men in Rusland tijdens de ijskoude winters ijsafdalingen op een houten constructie. Je kon naar boven klimmen via een trap en dan met een “duizelingwekkende” snelheid naar beneden glijden. Rond 1700 werden er gelijkwaardige glijbanen gebouwd zonder dat er ijs of sneeuw aan te pas kwam. Om er vanaf te glijden gebruikte men destijds een soort slee op wieltjes.

De eerste betalende rit in Amerika

In de 19e eeuw werden de eerste glijbanen met gesloten circuit gebouwd. De wagentjes werden naar boven getrokken door mensen, kabels of soms zelfs dieren. In diezelfde periode, rond 1840, probeerde men de eerste banen met bochten te bouwen.
Rond 1800 werd in Pennsylvania een op de zwaartekracht gebaseerd spoorsysteem ontworpen om de steenkolen van een kolenmijn te transporteren. Toen de mijn in 1870 gesloten werd, ging men deze 30 kilometer lange spoorlijn gebruiken als attractie. Je kon dan voor 1 Dollar plaatsnemen in een wagentje voor een sensationeel traject van anderhalf uur. Voor het eerst betaalde men voor een snelle tocht naar beneden. In het Engels heet zo’n tocht “coast” en vandaar ook de naam Rollercoaster.

Het ontstaan van themaparken

In 1927 bouwde men de eerste ijzeren constructie. Dit was een grote vernieuwing, want men gebruikte voorheen voornamelijk hout. Tot in 1929 werden er 1500 rollercoasters gebouwd door verschillende ondernemers. Toen de economische crisis toesloeg kwam er een eind aan de gouden jaren van de rollercoaster. In 1959 bleven er slechts 2 bouwers van rollercoasters over. Na De Tweede Wereldoorlog begonnen de Amerikanen themaparken te bouwen zoals we die tegenwoordig kennen.

Voor het eerst over de kop in een coaster

Na eerdere pogingen in het begin van de 19e eeuw kon men pas in 1975 voor het eerst een ritje maken in een coaster met een volledige looping. Het gaat om de “Revolution” die in Californië werd gebouwd ter gelegenheid van het tweehonderdjarige bestaan van de Verenigde Staten. Er zijn nu al achtbanen die 6 keer na elkaar over de kop gaan! Er is dus heel wat veranderd sinds de eerste achtbanen in Rusland gebouwd werden.
De eerste coaster was echt helemaal van hout gebouwd, zowel de constructie als de wagentjes. Houten coasters gaan niet over de kop. Ze waren vroeger ook niet zo groot of snel en de hellingen waren niet echt steil. Wel laten ze je lekker “zwieren”. Daarna kwamen de stalen coasters. Deze kunnen over de kop en zijn vaak ook groter en sneller dan de houten coasters.

De geschiedenis van Walibi World

Walibi World werd geopend als De Flevohof in 1971. Destijds was het nog een klein park. De Flevohof bestond onder andere uit een indianendorp, huisjes met dingen als een ballenbak en modeltreintjes en oldtimers. De Flevohof had ook een leerzaam karakter. Je kon er veel leren over de landbouw. Zoals hoe planten in een kas groeien.
In 1993 werd De Flevohof failliet verklaard en werd het overgenomen door de Walibi Group. In 1994 begon de bouw van veel nieuwe attracties en werd De Flevohof van een educatief park veranderd in een attractiepark. In 1995 opende het park onder de naam Walibi Flevo.

In 1998 werd de Walibi Group overgekocht door Premier Parks Inc. Twee jaar lang was daar niets van merkbaar in het park, tot in 2000 Premier Parks haar naam veranderde in Six Flags Inc. En Walibi werd getransformeerd in Six Flags Holland. In dat jaar werden 30 nieuwe attracties gebouwd. De Looney Tunes waren een belangrijk onderwerp in Six Flags, net als de grote hoeveelheid achtbanen.

In 2004 werden Six Flags Holland en Belgium overgekocht door Palamon capital partners. Walibi World is in 2005 geopend. De Looney Tunes zijn weer weg uit het park. Het gedeelte dat vroeger “Bugs Bunny Wereld” was heet voortaan “Walibi Land” en zo zijn er nog een aantal wijzigingen aangebracht. Walibi World probeert meer de doelgroep families met kinderen aan te trekken.

De wereld van Walibi

Walibi World biedt voor iedereen een onvergetelijke dag. Of je nu van sensatie houdt, samen meegenomen wilt worden naar een andere wereld of als je lekker wilt ontspannen, het kan allemaal.

Het park kan eigenlijk in drie zones worden opgesplitst. Het linkerdeel van het park staat voor “Thrill” en is voor de echte sensatiezoekers met attracties als de Goliath, El Condor en de Space Shot. Het middelste deel van het park biedt attracties voor de hele familie zoals de nieuwste Splash Battle, Grande Roue (reuzenrad), El Rio Grande en de Robin Hood. Het rechterdeel van het park is speciaal ingericht voor de jongste bezoekers met Walibi Land. Hier zijn alle attracties speciaal gemaakt voor de kids, zoals Boris’ Klauter Eiland en Boris’ Ballen Fabriek.

Om een logische verklaring te geven voor de terugkeer van de naam “Walibi” in 2004, heeft het park een verhaaltje hier over opgesteld.
“Op 11 november 2004 is Walibi terug gekomen van een wereldreis van 5 jaar. Hij landde op spectaculaire wijze op het vliegveld van Lelystad. Met zijn komst werd voormalig Six Flags Holland gedoopt tot Walibi World. Walibi is niet alleen gekomen maar heeft zijn lieve vriendin Walibelle meegenomen en hartveroverende vriendjes van over de hele wereld. Samen zorgen zij voor nog meer sfeer in het park. Naast de 50 attracties en shows die het park al rijk was, is het park uitgebreid met twee nieuwe kinderattracties, een nieuwe kindershow, een spetterende familieattractie en een nieuw zomerfestival. Ook wordt de kinderboerderij uitgebreid en zal er nog meer entertainment te vinden zijn in het park.”


De naam Walibi World

Toen Eddy Meeùs in 1974 bezig was met het oprichten van zijn pretpark, zocht hij ook een naam voor zijn toekomstige domein. De eerste terreinen die hij aankocht lagen aan de rand van de dorpen Limal en Bierges, naast de stad Wavre. De eerste 2 letters van Wavre, Limal, Bierges vormen: Walibi! Dit werd de nieuwe naam. Maar wat was een Walibi dan? Dat was een Australische kangoeroe, dus dat moest de mascotte van het park worden.

Themagebieden

Walibi World is op dit moment onderverdeeld in 9 themagebieden. Elk gebied heeft zijn eigen sfeer, die wordt bepaald door de muziek, entertainment, de eet- en drinkgelegenheden en de aankleding. Vanuit het reuzenrad kunnen de gasten het hele park overzien en kiezen waar zij hun spetterende dag vol plezier en ontspanning beginnen.

Hollywood The Main Street

Attractie:
Xpress

Horeca:
American Café
Hollywood Bakery
Subway Café

Winkels:
Coconut Grove Ice Cream Parlour
Jungle Store
Sunset Boulevard Sweet Shop
Uptown
Walibi Emporium
Xpress Outlet

Frankrijk

Attractie:
La Grande Roue
Le Tours des Jardins
Les Petit Chevaux
Pavillion de Thé

Italië

Attractie:
Cavalli Barocca
IL Gladiatore
La Via Volta
Piccolino
Splash Battle

Games:
Magnia Soldi

Horeca:
Chip Twister

Mexico

Attractie:
El Condor
El Rio Grande
Los Sombreros
Mini Taxi’s
Tequilla’s taxi’s

Games:
La Fortuna

Horeca: Hacienda

Tequilla Ice

Sherwood Forest

Attractie:
Excalibur
Merlin’s Magic Castle
Robin Hood
Sherwoods Reveng
Sky Diver
Vlot

Horeca:
Friar Tucks
Little John’s Pub
Snack Attack

Winkel:
Schmink Stand

Canadian Yukon

Attractie:
Crazy River
Hudson Bay
Walibi Express

Bezienswaardigheid:
Kinderboerderij

Games:
Captain Kid

Horeca:
Billy Bob’s Fun Food Supply
Chuck Wagon
he Old Mill

Show:
The making of King Solomon’s Mines

Wild Wild West

Attractie:
Flying Dutchman Goldmine – Attractie
Rodeo Stier
The Tomahawk

Games:
Silver Dollar Games

Horeca:
The Crazy Horse Saloon

Show:
Freak Circus

Walibi Land

Attractie:
Bonte Ballonnen
Boris’ Ballen Fabriek
Boris’ Klauter Eiland
Jo’s Stuntvlieger
Koa’s Komische Karretjes
Lollige Lilly’s bus
Oscar’s boomhut
Rocky’s trucks
Toeter
Wok’s Waanzin

Bezienswaardigheid:
Walibi’s Huisje

Horeca:
Boris’ Pannenkoeken Fabriek

Show:
Walibi en zijn vriendjes

Speed Zone

Attractie:
Aztec
G-Force
Goliath
Klimwand
Powerjump
Race Way Go Karting
Race Way Kids Go Karting
Space Shot

Games:
Truck Rally
Winners Circle Arcade

Horeca:
Don Pollo
Mission Control

Attracties

El Condor
In deze duizelingwekkende achtbaan hang je aan de onderkant van de baan. De grond zoeft onder je door. Je beleeft deze rit op 32 meter hoogte, met een snelheid van 85 km/u waarbij je vijf keer over de kop gaat.

Themagebied: Mexico
Fabrikant: Vekoma
Model: SLC
Bouwjaar: 1994
Aantal coaches: 8 stuks
Aantal treinen: 2 stuks
Capaciteit: 1600 p. p/h
Hoogte: 32 meter
Inversies in baan: 5
Lengte baan: 662 meter
Max. snelheid: 85 km p/h
Max. G-kracht: 4.5 G
Personen per coach: 2
Ritduur: 125 sec.

Flying Dutchman Goldmine
Geef je over aan een wilde rit in de Flying Dutchman Goldmine

Themagebied: Wild Wild West
Fabrikant: Mack
Model: Wild Mouse
Bouwjaar: 2000
Aantal coaches: 1
Aantal treinen 10 stuks
Capaciteit: 1120 p. p/h
Energiebehoefte: 60 kW
Hoogte: 14 meter
Lengte baan: 370 meter
Max. snelheid: 60 km p/h
Personen per coach: 4
Ritduur: 125 sec.

Goliath
In deze attractie stort u 46 meter naar beneden met een hellingshoek van 70 graden. Gedurende 170 seconden legt u een parcours af van 1,2 kilometer en bereikt u een topsnelheid van 106 km/h

Themagebied: Speed Zone
Fabrikant: Intamin
Model: Megacoaster
Bouwjaar: 2002
Aantal coaches: 8
Aantal treinen 2 stuks
Hoogte: 46 meter
Lengte baan: 1214 meter
Max. snelheid: 106 km/h
Personen per coach: 4

La Via Volta
Langzaam ga je hoger en hoger. Je wordt eerst achterwaarts omhoog getakeld; de spanning stijgt… en ineens word je op het hoogste punt “losgelaten”! Je gaat voorwaarts maar liefst drie keer over de kop, om daarna dezelfde weg achterwaarts weer terug te gaan.

Themagebied: Italië
Fabrikant: Vekoma
Model: Boomerang
Bouwjaar: 2000
Aantal coaches: 7 stuks
Aantal treinen: 1 stuks
Capaciteit: 750 p p/h
Hoogte: 38 meter
Inversies in baan: 3
Inversies in rit: 6
Lengte Baan: 286 meter
Max. snelheid: 75 km p/h
Maximale G-kracht: 5 G
Personen per coach: 4
Ritduur: 104 seconden

Robin Hood
Wat dacht u van de gigantische houten familieachtbaan die met hoge snelheden zorgt voor een adembenemend uitzicht? Voor iedereen die de hoogte wel aandurft, maar niet de loopings en de kurkentrekkers.

Themagebied: Sherwood Forest
Fabrikant: Vekoma
Model: Woodencoaster
Bouwjaar: 2000
Aantal coaches: 4 stuks
Aantal treinen: 2 stuks
Capaciteit: 815 p p/h
Hoogte: 32 meter
Lengte Baan: 1035 meter
Max. Snelheid: 80 km p/h
Personen per coach: 6
Ritduur: 106 seconden

Wok’s Waanzin
Wel zin in spektakel maar liever niet over de kop? Dan is Wok’s Waanzin beslist iets voor jou! Deze achtbaan zonder loopings en kurkentrekkers, maar met verrassende heuveltjes en bochten is een échte familieattractie.

Themagebied: Walibi Land
Fabrikant: Zierer
Model: Medium Tivoli Coaster
Bouwjaar: 1994
Aantal coaches: 13 stuks
Aantal treinen: 1 stuks
Capaciteit 1000 p p/h
Hoogte: 6 meter
Lengte Baan: 199 meter
Max. Snelheid: 32 km p/h
Personen per coach: 2

Xpress
Alleen Superman zelf kan zo versnellen. Een hypermoderne aandrijvingtechniek zorgt ervoor dat je binnen drie seconden met een snelheid van 90 km/u horizontaal wordt afgevuurd. Niet te missen!

Themagebied: Hollywood the main street
Model: LSM Coaster
Bouwjaar: 2000
Aantal coaches: 6 stuks
Aantal treinen: 2 stuks
Capaciteit: 1065 p p/h
Hoogte: 27.5 meter
Inversies in baan: 3
Lengte Baan:1000 meter
Max. snelheid: 90 km p/h
Personen per coach: 4
Ritduur: 142 sec

Water

Crazy River
De Crazy River is de hoogste en langste (524 meter) waterachtbaan van de Benelux. Avonturiers kunnen hier een echte wilde tocht maken in boomstammen. Het hoogteverschil bedraagt maar liefst 23 meter en over deze afstand schommelen de opvarenden 3 keer avontuurlijk op en neer. Maar pas op: halverwege de tocht draait de boot uit zichzelf om en valt vervolgens 6.5 meter achterwaarts naar beneden.

Themagebied: Canadian Yukon
Fabrikant: Mack
Model: Log Flume
Bouwjaar: 1994
Hoogte: 23 meter
Lengte Baan: 524 meter
Personen per boot: 6

El Rio Grande
Nog meer wildwater spektakel beleef je op El Rio Grande. De boot vaart over deze 375 meter lange Latijns-Amerikaanse rivier. De passagiers beleven een meeslepende tocht. Met acht personen in een boot, verdeeld in vier stukken die onafhankelijk van elkaar bewegen.

Themagebied: Mexico
Fabrikant: Vekoma
Model: Rapid River
Bouwjaar: 1994
Lengte Baan: 375 meter
Personen per boot: 8

Splash Battle
Deze unieke attractie neemt de bezoekers in een duikboot mee op een spannende reis langs spuitende geisers, onverwachte ontploffingen, klaterende watervallen en door mistige tunnels. Elke passagier beschikt over een eigen waterkanon, waarmee verschillende doelen en de bemanning van andere boten kan worden bestookt. Deelnemers hebben zelf in de hand of ze nat worden of niet. Schieten ze op tijd raak om de waterval uit te schakelen? De duikboten worden voortgedreven door een nieuw railtransportsysteem over het water. Met een druk op de knop kunnen de passagiers zelf de snelheid van de boten verhogen. Met waterkanonnen die langs de kant staan opgesteld doen ook de omstanders actief mee. Wie houdt het droog in de Splash Battle?

Themagebied: Italië
Fabrikant: Preston Barbieri
Bouwjaar: 2005
Aantal boten: 10
Aantal zitplaatsen: 4
Lengte Baan: 183 meter
Max. lengte waterstraal: 6 meter
Ritduur: 210 sec

Sensatieritjes

Aztec
De mysterieuze kant van de cultuur van de Azteken trekt menig nieuwsgierig persoon aan. In de Aztec neem je plaats in een gondel en vlieg je hoog boven de andere gasten uit. De Azteken konden er iets van leren!

Themagebied: Speed Zone
Fabrikant: HUSS
Model: Rainbow
Bouwjaar: 2000
Aantal zitplaatsen: 36
Lengte van de gondel: 10 meter

Excalibur
Laat je meedraaien in een grote gondel. Onbekende wentelingen zorgen voor verrassende bewegingen. Voor- en achterwaarts ga je over de kop. Je weet dan echt niet meer wat onder of boven is!

Themagebied: Sherwood Forest
Fabrikant: HUSS
Model: Top Spin
Bouwjaar: 1998
Aantal Gondels: 1
Hoogte: 18 meter
Personen per gondel: 40

G-Force
In deze attractie neem je plaats in een groot ronddraaiend wiel. En ga je tegen de wetten van de zwaartekracht in.

Themagebied: Speed Zone
Fabrikant: HUSS
Model: Enterprise
Bouwjaar: 1998
Aantal Gondels: 20
Personen per gondel: 2

Hudson Bay
Midden in een storm deint het piratenschip ‘rustig’ mee op de ruwe golven van de zee. Duik je mee in de dertien meter hoge golven?

Themagebied: Canadian Yukon
Fabrikant: Far Fabbri
Model: 2 Pirate Ship met 14
Bouwjaar: 1994
Aantal zitplaatsen: 40

IL Gladiatore
Het zuidelijke Italiaanse temperament komt duidelijk naar boven in IL Gladiatore! Je neemt plaats in de gondels en voordat je het beseft, begin je sneller en sneller rond te draaien.

Themagebied: Italië
Fabrikant: HUSS
Model: Magic
Bouwjaar: 1994
Aantal Gondels: 12
Capaciteit: 1600 p p/h
Personen per gondel: 4

La Grande Roue
Een eyecatcher in de skyline van Flevoland. De 45 meter hoge reuzenrad geeft een prachtig uitzicht over de Veluwemeer en het park. Voor iedereen die de hoogte wél aandurft, maar (nog) terugdeinst voor loopings, kurkentrekkers en vrije vallen

Themagebied: Frankrijk
Fabrikant: Vekoma
Model: Giant Wheel
Bouwjaar: 2000
Aantal Gondels: 40
Hoogte: 45 meter

Los Sombreros
Wervelend spektakel in Los Sombrero’s. In Mexicaanse hoeden worden de inzittenden heftig rondgedraaid. Wie ooit dacht dat Sombreros vooral dienen om een uitje onder te knappen, zal na deze spetterende ervaring zeker van gedachte veranderen!

Themagebied: Mexico
Fabrikant: Zamperlarides
Model: Sombrero
Bouwjaar: 1994

Merlin’s Magic Castle
Op bezoek in Merlijns kasteel sta je al gauw versteld van zijn toverkunsten. Of zijn het eerder fratsen? Je treedt in zijn laboratorium en binnen een mum ban tijd staat alles op z’n kop. Zijn gewiekste goocheltrucs zorgen ervoor dat je vloer en plafond niet meer van elkaar kunt onderscheiden.

Themagebied: Sherwood Forest
Fabrikant: Vekoma
Model: Madhouse
Bouwjaar: 2000

Pavillion de Thé
Een attractie voor het hele gezin. Net zo lang ronddraaien totdat de theekopjes voor je ogen gaan dansen. Een sterke maag heb je dus wel nodig.

Themagebied: Frankrijk
Fabrikant: SBF-Visa
Model: Coffee Cups (TH001)
Bouwjaar: 2000

Piccolini
Stap in de zweefmolen. Kom los van de aarde en voel je zo vrij al een vogel. Je voelt je niet klein… je voelt je Piccolini!

Themagebied: Italië
Fabrikant: Zierer
Model: Wellenflieger

Sherwoods Revenge
Heb je geen last van hoogtevrees? Dan durf je ook in Sherwoods Revenge. Wanneer je in een van de gondels zit, draai je niet alleen horizontaal, maar ook nog eens diagonaal rond.

Themagebied: Sherwood Forest
Fabrikant: HUSS
Model: Tri Star
Bouwjaar: 1977
Aantal Gondels: 21
Hoogte: 17 meter
Personen per gondel: 2

Space Shot
Ervaar de kick waar elke astronaut naar hunkert. Dit lijkt namelijk nét het vertrek van de Space Shuttle vanaf Cape Canaveral. Laat je lanceren met een snelheid van 85 km/uur tot zestig meter hoogte! Geniet daar van een prachtig uitzicht over het park en de wijde omgeving. Voor je het weet maak je alweer een vrije val tot halverwege de toren. Daarna word je pijlsnel boven geschoten, om uiteindelijk net als elke ruimtevaarder weer veilig terug te keren op moeder aarde.

Themagebied: Speed Zone
Fabrikant: S&S Power
Model: Space Shot
Bouwjaar: 1998

Tequilla’s Taxis
Voel je King of the road! Stevig op anderen knallen zonder brokken te maken. In deze botsauto’s is het ouderwets genieten voor alle leeftijden.

Themagebied: Mexico
Fabrikant: SBF-Visa
Model: Adult Bumper Cars
Bouwjaar: 2000

The Tomahawk
Vooral de versnellingen zorgen voor een ‘adrenaline rush’! Heen en weer,… nog een keer! Je hebt pas echt geleefd als je deze sensatie ondergaan hebt

Themagebied: Wild Wild West
Fabrikant: SBF-Visa
Model: Dance Party (Model 956)
Bouwjaar: 2000
Aantal Gondels: 1
Aantal zitplaatsen: 40
Hoogte 16 meter
Max. snelheid 50 km p/h

Walibi Express

Themagebied: Canadian Yukon
Fabrikant: Chance Rides
Model: C.P. Huntingtom Train

Kinderattracties

Bonte Ballonnen
Niet te hoog en toch in een echte luchtballon. Dein lekker mee en geniet ervan om even een stoere ballonvaarder te zijn.

Themagebied: Walibi Land
Fabrikant: SBF-Visa
Model: Wonder Flight (TH012)
Bouwjaar: 2000
Aantal Gondels: 8
Capaciteit: 640 personen per uur
Hoogte: 5 meter

Boris’ Klauter Eiland
Op het nieuwe Boris’ Klauter Eiland kunnen de kleintjes naar hartelust klimmen, klauteren en slingeren.

Themagebied: Walibi Land
Model: custom
Bouwjaar: 2005

Cavalli Barocca
Laat je rustig meevoeren door de Barokke Italiaanse paarden die deze klassieke stoomcarrousel bemannen.

Themagebied: Italië
Fabrikant: SBF-Visa
Model: Carrousel Double Deck (183)

Jo’s Stuntvlieger
Stap in om je eigen vliegtuig te vliegen en voel je een echte piloot! Ga zo hoog, dat je boven iedereen uit komt!

Themagebied: Walibi Land
Fabrikant: Zamperlarides
Model: Red Baron

Koa’s Komische Karretjes
Stap en rijd een gezellig rondje. Deze auto’s zijn compleet uitgerust met lichten en claxon. Toet toet toet, nog een rondje!

Themagebied: Walibi Land
Fabrikant: SBF-Visa
Model: Crazy Cars (TH004)
Bouwjaar: 2000

Le Tour des Jardins
In blinkende oldtimers door Le Tour des Jardins van de Boulevard de Paris rijden? Zowel de ‘dame’ als de ‘heer’; in het verkeer voelen zich in hun nopjes in deze klassiekers onder de automobielen.

Themagebied: Frankrijk
Fabrikant: Chance Rides
Model: Tin Lizzies
Bouwjaar: 2000

Les Petits Chevaux
Zittend te paard, in een koets of op een bank… Dat is Les Petits Chevaux, een klassieke draaimolen.

Themagebied: Frankrijk
Fabrikant: Wood Design
Model: Balloon Carrousel
Bouwjaar: 2000
Aantal zitplaatsen: 24

Lollige Lilly’s Bus
Laat je lekker ronddraaien in deze grappige bus, maar kijk uit… met deze bus weet je t maar nooit! Mag je misschien nog een keertje van je ouders?

Themagebied: Walibi Land
Fabrikant: SBF-Visa
Model: Flying Bus (TH009)
Bouwjaar: 2000

Mini taxi’s
Bots er op los in de botsautootjes. Wedden dat je in een deuk ligt?

Themagebied: Mexico
Fabrikant: SBF-Visa
Bouwjaar: 2000

Oscar’s Boomhut
Spannend hè, zo recht omhoog? Als je nog niet in die grote Space Shot durft, dan kun je wel alvast Oscar’s Boomhut proberen!

Themagebied: Walibi Land
Fabrikant: SBF-Visa
Model: Crazy Cars (MX961)
Bouwjaar: 2000

Rocky’s trucks
Wauw, dat zijn grote vrachtauto’s! En jij mag er mee op het circuit rijden, wat een uitzicht als je zo hoog zit!

Themagebied: Walibi Land
Fabrikant: SBF-Visa
Model: Big Foot (TH013)
Bouwjaar: 2000

Toeter

Themagebied: Walibi Land
Fabrikant: SBF-Visa
Model: Looney Tooter Train
Bouwjaar: 2000

Fun

Boris’ Ballen Fabriek
Deze overdekte attractie zit boordevol met gekleurde ballen… en jij mag deze zachte ballen overal naar toe schieten! Maar let op, de glijbanen en vreemde luchtstromen zorgen voor spannende en speciale effecten.

Themagebied: Walibi Land
Fabrikant: Soft Play
Model: custom
Bouwjaar: 2005

Vlot
Een erg leuk vlot over water heen, garant voor veel plezier.

Themagebied: Sherwood Forest
Bouwjaar: 2005

Betaal

Klimwand
Wist je dat je bij deze attractie wel 10 meter hoog kunt klimmen?

Themagebied: Speed Zone

Powerjump

Themagebied: Speed Zone

Race Way Go-Karting
Wie gaat er winnen? Voel je eventjes een echte Schumacher of Jos Verstappen. Race zo hard mogelijk in de suppersnelle karts en zoek naar de ideale lijn. Ondertussen probeer je elkaar zoveel mogelijk dwars te zitten; wat een lol! Maar kijk uit voor die lastige haarspeldbochten en versmallingen… (bezoekers dienen hiervoor apart te betalen)
Themagebied: Speed Zone
Bouwjaar: 2000
Race Way Kids Go-Karting

Themagebied: Speed Zone
Bouwjaar: 2004

Rodeo Stier

Themagebied: Wild Wild West

Sky Diver
Sinds 2002 staat deze hoogte uitdaging in het park. Laat je omhoog takelen en maak een vrije val. (Bezoekers dienen hiervoor apart te betalen)

Themagebied: Sherwood Forest
Fabrikant: Funtime
Model: Skydiver
Bouwjaar: 2002

Shows

Walibi en z’n vriendjes
Beleef de avonturen van Walibi en zijn vriendjes.
Een nieuwe wervelende show voor de kleinste gasten.
Tijdens zijn wereldreis heeft Walibi ontzettend veel avonturen meegemaakt en natuurlijk veel nieuwe vriendjes ontmoet. Eenmaal thuisgekomen lijkt het wel alsof al deze nieuwe vriendjes hem in de steek hebben gelaten. Zou dit echt waar zijn… Of bereiden zij samen met de kinderen misschien in het geheim een groot feest voor? Krijgen ze alles op tijd klaar zonder dat Walibi er iets van zal merken?
Capaciteit: 350 personen

Freak Circus
Wij zijn in 1880, in volle verovering van het Westen. De steden lopen vol en om al deze nieuwe inwoners af te leiden worden er veel shows gegeven. Overal zijn talrijke troepen van artiesten van circus, theater en dans. Maar onder al deze circus groepen, is er een ervan het bijzonderst. Het is een troep van personen die freaks worden genoemd. Het is Freak Circus! Een vrouw met een baard, de man die op de handen en voeten loopt, de reusachtige mens, de dierlijke mens en de mens met twee hoofden. Al deze artiesten aan de opvallende talenten worden door gebocheld geleid, een trouwe heer aan de schitterende glimlach waarvan de buil liefkozen het geluk aan al die aanbrengt dat het treft. De troep van Freaks vestigt zich in saloon van Walibi World.

The Making of King Solomon’s Mines
Walibi World presenteert in 2006 de vernieuwde stuntshow “The Making of King Solomon’s Mines. Nevada Smith en de koningin zijn hevig verliefd en willen samen verder om hun liefde te vereeuwigen. Helaas… magische krachten houden de koningin vast in de tempel. Toch moet er een manier zijn om de liefde van zijn leven te bevrijden en daarbij heeft Nevada Smith jouw hulp nodig! Laat je meeslepen en geniet van de actie, special effects, stunts maar zeker ook van de romantiek in deze spannende show!
Capaciteit: 1500 personen

Evenementen

Scouting Fundays 2006

Ook in 2006 komt er weer een Scouting Fundays in Walibi World. Dit keer is op 6 en 7 mei het gehele park weer helemaal in Scoutingsfeer.

Je kunt ook komen kamperen op de speciale Fundays Camping. Boek een kampeerarrangement en profiteer van 2 dagen Walibi World en 2 overnachtingen op de camping vanaf slechts € 29,50 per persoon.

Scouting Fundays vindt plaats op

Datum van tot van tot
zaterdag 06 mei 2006 10:00 18:00 10:00 18:00
zondag 07 mei 2006 10:00 18:00 10:00 18:00

Jan, Jans en de kinderen tentoonstelling

Deze tentoonstelling is anders, maar minstens zo bijzonder wordt de Jan, Jans en de Kinderen tentoonstelling, helemaal gewijd aan de beroemde strip Jan, Jans en de Kinderen. Een extra gezellige attractie, van 19 t/m 31 mei.

Opa- en Oma dag
Op de Opa- en Omadag kun je - naast van alle attracties die Walibi World biedt - samen met je opa en oma genieten van speciaal voor jullie samen georganiseerde workshops, optredens en voorstellingen. Op dit moment zijn we druk bezig een leuk programma samen te stellen. Binnenkort lees je hier meer over wat we precies voor jullie in petto hebben en welke kinderartiesten jullie verrassen op een gratis en exclusief optreden!

Neem je opa en oma gezellig mee naar de 3e Opa- en Omadag in Walibi World. Op zondag 4 juni organiseert Jonge Gezinnen (bekend van ondermeer de tijdschriften Kinderen, Ouders van Nu, Groter Groeien en Ook!) tussen 10.00 en 18.00 uur hier een dag, speciaal voor alle opa’s, oma’s en kleinkinderen van Nederland. Uiteraard zijn de pappa’s en mamma’s ook welkom! In de voorverkoop (t/m 14 mei)

New Year’s Eve
Vier oud en nieuw midden in de zomer met bubbels, oliebollen en spetterend vuurwerk!
Midden in de zomer gezellig bubbels drinken, verse oliebollen eten, samen aftellen en dan… genieten van een spetterend vuurwerk, dat is New Year’s Eve in Walibi World!

Walibi is op dit moment nog druk bezig met de organisatie van deze speciale avonden.

Halloween 2006
Vanaf vrijdag 13 oktober t/m zondag 29 oktober is het Halloween in Walibi World. Overdag kun je gezellig griezelen tijdens Happy Halloween maar neem ’s avonds je stalen zenuwen maar mee! Iedere vrijdag, zaterdag én op zondag 29 oktober is het tot 22.00 uur Scary

Halloween. Als de rillingen over je rug lopen en het zweet in je handen staat, weet je dat het is begonnen…

Evenementen op het evenemententerrein

Opwekking 2006
Een evenement waar duizenden christenen uit verschillende kerken en gemeenten met elkaar het pinksterfeest vieren.

Automaxx Summer Edition

Mega Trucks Festival
Truckliefhebbers uit binnen- en buitenland kunnen een weekend lang genieten van de indrukwekkende trucks en de ouderwetse gezelligheid.

Codemasters CampZone 2006
Een leuke gamesvakantie

Lowlands
Een driedaags muziekfestival dat vanaf 1992 jaarlijks gehouden wordt. Het festival heeft grote variatie in het aanbod van amusement: Er is niet alleen muziek, maar ook literatuur, ballet of theater. Dit spreekt veel mensen aan. Er komen mensen van alle leeftijden en zelfs uit het buitenland om van dit geweldige muziekfestival te genieten.

Diensten

Baby’s
Bij diverse toiletten in het themapark staan luiertafels waarop u uw baby kunt verschonen. Deze locaties zijn aangegeven op de plattegrond. In de restaurants staan diverse magnetrons ter beschikking om flessen of voedsel in op te warmen.

Bagagekluisjes
In diverse attracties van het themapark is het vanwege veiligheidsoverwegingen verboden een (hand)tas mee te nemen. Walibi World raadt u aan om uw persoonlijke eigendommen nooit onbewaakt achter te laten. De kleine kluisjes kosten € 3,- per dag. De grote kluisjes kosten € 5,- per dag.

Fietsenstalling
Bij Walibi World kunt u uw fietsen gratis stallen in een onbewaakte fietsenstalling. Deze fietsenstalling bevindt zich op het parkeerterrein voor de ingang van het themapark.

Toiletten
De toiletten in het themapark zijn gratis te gebruiken. Toiletten speciaal voor mensen met een handicap zijn ook te vinden in Walibi World.

Plattegrond
Bij de parkingkassa’s kunt u een uitgebreide plattegrond met foto’s kopen. Als u door de entree van het themapark loopt krijgt u een gratis, eenvoudige plattegrond. In het themapark zelf staan drie plattegrondborden en op de website kunt u de eenvoudige plattegrond downloaden.

Mindervaliden
Walibi World biedt aan minder validen speciale mogelijkheden:

Rolstoelen zijn te huur bij de informatiebalie, hiervoor wordt € 1,- borg gevraagd. Walibi World heeft een beperkt aantal rolstoelen, reserveren is niet mogelijk.

In het themapark zijn minder validen toiletten aanwezig. Deze toiletten bevinden zich in Ristorante Alfredo´s, Boris’ Pannenkoekenhuis, links achter de Haciënda en in Uptown.
Om gebruik te kunnen maken van de mindervalide regeling bij attracties dient men zichtbaar afhankelijk te zijn van een vervoermiddel (bijvoorbeeld een rolstoel of krukken) en te beschikken over een mindervalide pas. Deze pas is gratis af te halen bij de informatiebalie van Walibi World. Met deze pas kunt u met maximaal twee begeleiders per minder valide via de uitgang of speciale ingang de meeste attracties van het themapark betreden. Bent u met meer personen? Dan dienen zij via de normale ingang de attractie te betreden.

Bent u niet zichtbaar afhankelijk van een vervoermiddel? Dan kunt u met een doktersverklaring een mindervalide pas ophalen bij de Informatiebalie.

EHBO
De EHBO is gevestigd naast Dolce Vita, bij de rollercoaster La Via Volta. Bezoekers worden indien nodig snel en doeltreffend geholpen door de gediplomeerde en ervaren medewerkers van de EHBO.

Picknicken
Het is toegestaan eigen eten en drinken mee te nemen naar Walibi World. Picknickplaatsen vindt u zowel op de parkeerplaats als bij de Kinderboerderij en tegenover het grote theater.

Gevonden voorwerpen
Als u voorwerpen gevonden of verloren hebt, kunt u dit bij de informatiebalie melden. De gevonden voorwerpen blijven daar gedurende de dag van uw verblijf. De dag na uw verblijf worden gevonden voorwerpen naar de EHBO gebracht en daar gehouden tot de eigenaar ze komt ophalen. Wanneer een voorwerp wordt gevonden dat aan uw omschrijving voldoet wordt er contact met u opgenomen.

Honden
Honden worden helaas niet toegelaten in het themapark. Walibi World beschikt niet over kennels waarin u uw hond kunt achterlaten. Blindengeleidehonden en honden van mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking zijn de enige honden die Walibi World wel mogen betreden.

Buggy’s
Walibi World beschikt over buggy’s die u kunt huren. U betaalt hiervoor € 10,- plus een borg van € 20, -.

Verdwaalde kinderen
Bij de Informatiebalie kunt u een polsbandje afhalen waar u de naam van uw kind en uw mobiele telefoonnummer op kunt schrijven. Onze medewerkers bellen u dan direct als zij uw verdwaalde kind vinden. Verdwaalde kinderen moeten zich zo snel mogelijk melden bij één van de medewerkers van Walibi World. Zij worden begeleid naar de EHBO-post.

Vakantiepark

Na een dagje Walibi World kunt u uitrusten in het vakantiepark. Het vakantiepark bestaat uit bungalows en een camping ligt op loopafstand van het themapark.

Bungalows

Het Vakantiepark Walibi World is ruim aangelegd met voldoende parkeergelegenheid.
Vakantiepark biedt u de keuze uit twee typen bungalows: de 4-persoons bungalows en de 7-persoons bungalows.

De 4-persoons bungalows zijn gebouwd in de vorm van een piramide met per unit vier bungalows. Ze zijn van het type A met een oppervlakte van 42 m2. De bungalows zijn eenvoudig ingericht.
De woonkamer heeft een eethoek, een 2-persoons zitbank en twee fauteuils, kleuren TV en een open keuken met 4-pits gasstel.
De badkamer bestaat uit douche, wastafel en toilet. Beneden is een slaapkamer met twee 1 persoonsbedden en een wastafel.
Op de eerste etage is een slaapkamer met twee aparte bedden. Alle bedden hebben een dekbed.
Elke bungalow beschikt over een terras met zitje.

De 7-persoons bungalows bestaan uit een woonkamer en zijn eenvoudig ingericht. Ze zijn van het type B met een oppervlakte van 124 m2.
De woonkamer heeft een eethoek, twee fauteuils, twee 2-persoons zitbanken, kleuren TV en een open keuken met 4-pits gasstel.
Beneden is een slaapkamer met twee 1 persoonsbedden, een slaapkamer met een 1-persoonsbed en een badkamer met douche en toilet.
Boven zijn twee slaapkamers voorzien van twee 1-persoonsbedden en is er een tweede toilet.
Alle slaapkamers hebben een wastafel en alle bedden hebben een dekbed.
Elke bungalow beschikt over een terras met zitje.

Prijzen Bungalows

BUNGALOW PRIJS 2006
WEEK 2006
MIDWEEK 2006
WEEKEND 2006
MINIMIDWEEK
PERIODE Type A Type B Type A Type B Type A Type B Type A Type B
02/01-06/01 Laagseizoen xx xx 125 ** 155 ** xx xx xx xx
06/01-14/04 Laagseizoen 225 ** 300 ** 125 ** 155 ** 125 ** 155 ** xx xx
14/04-24/04 Paasweek 550 800 xx xx xx xx xx xx
14/04-18/04 Paas weekend xx xx xx xx 408 586 xx xx
18/04-21/04 Minivakantie xx xx 231 * 367 * xx xx xx xx
21/04-28/04 Tussenseizoen 345 * 479 * 273 * 350 * 280 417 194 295
28/04-05/05 Mei vakantie 550 800 306 445 299 434 206 316
05/05-19/05 Tussenseizoen 345 479 273 350 280 417 194 295
19/05-26/05 Hemelvaart week 550 800 306 445 299 434 206 316
24/05-29/05 Hemelvaart woen-maan xx xx xx xx 362 514 xx xx
26/05-29/05 Hemelvaart vrij-maan xx xx xx xx 299 434 xx xx
26/05-02/06 Tussenseizoen 400 550 273 407 xx xx 194 295
02/06-09/06 Pinkster week 550 800 xx xx xx xx xx xx
02/06-06/06 Pinkster weekend xx xx xx xx 408 586 xx xx
06/06-09/06 Minivakantie xx xx 231 367 xx xx xx xx
09/06-30/06 Tussenseizoen 400 550 273 407 280 417 194 295
30/06-07/07 Hoog seizoen 550 800 306 445 299 434 xx xx
07/07-25/08 Hoog seizoen 675 925 380 550 371 537 xx xx
25/08-01/09 Hoog seizoen 550 800 306 445 299 434 xx xx
01/09-13/10 Tussenseizoen 345 * 479 * 221 * 235 * 280 417 xx xx
13/10-27/10 Herfst vakantie 550 800 306 445 299 434 206 316
27/10-30/10 Herfst vakantie xx xx xx xx 299 434 xx xx
30/10-03/11 Laag seizoen xx xx 125 155 xx xx xx xx
03/11-22/12 Laag seizoen 225 300 125 155 125 155 xx xx
22/12-29/12 Kerst week 335 415 xx xx xx xx xx xx
22/12-27/12 Kerst vrij-woen xx xx xx xx 190 235 xx xx
24/12-29/12 Kerst maan-vrij xx xx 190 235 xx xx xx xx
29/12-02/01 Nieuwjaar vrij-din xx xx xx xx 190 235 xx xx
= themapark alleen geopend op vrijdag, zaterdag en zondag
** = attractiepark gesloten

Bijkomende kosten:
Schoonmaak Type A € 37,50 Type B € 47,50
Toeristenbelasting € 0,75 per persoon per nacht
Lakenpakket € 7,50 per persoon
Borg € 50,00 per bungalow wordt na vertrek teruggestort
Reserveringskosten per reservering € 10,00

Optioneel:
Handdoekenset per set € 3,75, bij reserveren opgeven
Keukendoekenset per set Bij reserveren opgeven
Kinderbed/kinderstoel € 3,75 per verblijf, bij reserveren opgeven
Huisdier, per dier per nacht € 3,75, max 1 huisdier, bij reserveren opgeven
Wijzigingskosten € 15,00, per wijziging per reservering
Voorkeurskosten € 15,00, per reservering

Camping

‘’s Morgens wakker worden in de frisse lucht met een zee aan ruimte om je heen. Ontspannen in de natuur, bij het Veluwemeer, het attractiepark en talloze andere bezienswaardigheden. Het kan tijdens een verblijf op de Walibi World Camping. De camping heeft kampeerplaatsen van maar liefst 8 bij 8 meter. Er is dus volop de ruimte, maar ook aan comfort ontbreekt het niet. Elke plaats is voorzien van een eigen stroomaansluiting en uiteraard is er een centraal toilet- en douchegebouw aanwezig.
Er zijn zeventig kampeerplaatsen beschikbaar: vol is helaas vol!

Verder zijn volgende faciliteiten in het vakantiepark aanwezig:

Een overdekt en verwarmd zwembad met glijbanen en een kinderbad. Het zwembad is van november tot Pasen gesloten.
Twee all-weather tennisbanen of met een partijtje midgetgolf (tegen betaling).
De mogelijkheid om de omgeving op de fiets te verkennen
Op het park is een bar/bowling en een restaurant aanwezig (beide in het voor- en naseizoen alleen tijdens weekenden geopend en in de winter gesloten)
Op het vakantiepark is geen winkel aanwezig

Prijzen Camping

Prijs voor maximaal 4 personen € 20,50 per plaats per nacht
vanaf de 5e persoon € 2,50 per persoon per nacht
Toeristenbelasting per persoon per nacht € 0,75 per persoon per nacht
Administratie/
reserveringskosten € 10 per reservering

Season Pass 2006

Met de Season Pass 2006 heb je een aantal voordelen. Zo kunt u onbeperkt genieten in 7 attractieparken.
Wanneer u uw Season Pass 2006 aanschaft bij de kassa of informatiebalie in Walibi World, kunt u meteen onbeperkt genieten van Walibi World, Moviepark Germany, Walibi Belgium, Bellewaerde Park en de 3 Walibi-parken in Frankrijk.

Extra voordelen van de Season Pass 2006
€ 5,00 korting op de entreeprijs voor 10 vrienden per Season Pass
50 % korting op de entreeprijs voor 5 vrienden na 17.00 uur tijdens New Year’s Eve
Gratis eten & drinken van het lopend buffet tijdens 1 van de New Year’s Eve avonden
2 consumptiebonnen voor gratis koffie, thee of warme chocolademelk
10% korting in de souvenirwinkels en in Ristorante Alfredo’s
10 double ides
Bonnenboekje met extra kortingen voor in het attractiepark en de omgeving

StarParks

StarParks is het overkoepelende bedrijf achter de bekende Walibi pretparken en Moviepark Germany.
StarParks baat zeven hoog kwalitatieve en wel gekende attractieparken in Europa uit, allen gelegen in dichtbevolkte gebieden.

De zeven parken van de groep zijn: Walibi World in Nederland, Walibi Belgium en Bellewaerde Park in België, Walibi Lorraine, Walibi Rhône-Alpes en Walibi Aquitaine in Frankrijk en Movie Park Germany in Duitsland. Het hoofdkantoor van StarParks ligt in Waver (België).

Het bedrijf ging vroeger als de Walibi Group door het leven, tot het in 1998 werd overgenomen door Premier Parks Inc. Premier Parks veranderde later van naam naar Six Flags Inc. En de Walibi Group werd Six Flags European Division. Na 2 jaar is het toenmalige Walibi Flevo voor meer dan 60 miljoen gulden omgebouwd tot Six Flags Holland. Belangrijke nieuwkomers waren onder andere Superman The Ride, La Via Volta en Robin Hood. Van een rasecht familiepark is het park in een klap omgevormd naar groot thrillpark.

Na enkele jaren bleek wel dat een thrillpark in Nederland niet zou aanslaan. Van minimaal 10.000 unieke bezoekers per dag zakte het terug naar enkele duizenden. De komst van de Goliath in Nederland gaf het nog een zetje omhoog maar ook die cijfers liepen toch vrij snel weer terug. Ook de Looney Tunes bleken niet het gehoopte succes te zijn, daarvoor zijn ze in Nederland te onbekend.
Niet alleen in Nederland verging het Six Flags European Division niet goed. Six Flags Belgium, dat een jaar na Six Flags Holland werd omgevormd van Walibi Wavre tot Six Flags Belgium, verging het niet goed. Ook daar liepen de cijfers met grote passen terug. De Walibi parken in Frankrijk draaiden sowieso al niet heel erg goed. Warner Bros. Movieworld bleef het enige park dat echt nog een beetje succesvol was met bezoekersresultaten maar dat mocht niet baten.

Hoewel voor zover bekend Six Flags Holland, Six Flags Belgium en Warner Bros Movieworld altijd met lichte winst of met gelijke inkomsten en uitgaven bleven draaien kon Six Flags Inc. Het geld niet meer opbrengen. De grote investeringen van totaal honderden miljoenen dollars kwamen er simpelweg niet meer uit. Begin 2004 werd Six Flags European Division dan ook van de hand gedaan en opgekocht voor ruim 200 miljoen euro door het Engelse Palamon Capital Partners.

Palamon is een zogenaamd investeerders bedrijf. Deze bedrijven staan erom bekend dat zijn bedrijven opkopen die verkocht worden, en daarmee verder gaan. Palamon heeft ervoor gekozen de interne structuur van Six Flags European Division gelijk te laten, maar dit veel meer eigen bestuurdersrecht te geven. Waar eerst voor elk nieuw onderdeel, tot een tandwieltje, toestemming gevraagd moest worden in Amerika werd nu gekozen voor meer zelfbestuur. Palamon gaf StarParks een klein startkapitaal mee en trok zich wat meer naar de achtergrond terug. Omdat het pretparkseizoen weer stond te beginnen werd ervoor gekozen het rustig aan te doen en dat jaar nog verder te blijven draaien als Six Flags. Later in het seizoen werd de nieuwe naam voor SF European Division bekend: StarParks Europe.

In 2005 komt dan de grote rebranding van de groep. Na vele speculaties en per ongeluk uitgelekte logo’s en documenten kondigt Six Flags als eerste aan dat het teruggaat naar zijn oorsprong, Walibi Belgium. Voor Nederland wordt door de fans hetzelfde verwacht ondanks dat de naam Walibi World al eerder per ongeluk uitgelekt is. Toch wordt er enigszins verrast gereageerd als Six Flags Holland zichzelf aankondigd als Walibi World, en niet het verwachte Walibi Holland. Ook bleken ze het enige park te zijn dat een nieuwe attractie plaatste, tegelijk met de rebranding. In 2005 opende Walibi World haar deuren, met als nieuwe toevoegingen de Splash Battle, Boris’ Klautereiland en Boris’ Ballenfabriek. Net zoals de andere parken werden de Looney Tunes de deur uitgezet en vervangen door Walibi, die na 5 jaar terugkeerde van een wereldreis en daarbij vele vriendjes had meegenomen.

Niet alleen op het uiterlijk gebied is er veel veranderd. Ook intern zijn er grote veranderingen geweest. Alle parken kregen namelijk meer zelfstandigheid. Waar in 2002 Goliath nog letterlijk bij Six Flags Holland door de strot werd gedrukt, mochten de parken nu zelf hun strategie uitstippelen. De directies van Walibi World en Walibi Belgium kozen bijvoorbeeld voor een meer familiegerichte aanpak. Ook reclame-campagnes werden meer afgestemd op de regionale behoefte.

Door de meeste mensen is de overgang van Six Flags naar Walibi positief ontvangen. Ondanks de algemene terugval is de daling in Walibi World beperkt gebleven, zeker vergeleken de Efteling die meer in heeft moeten leveren. Hoewel het begin van Walibi World moeizaam verliep, werd rondom de zomervakantie een stijgende lijn gevonden en de bezoekersaantallen waren gemiddeld hoger. Ook zaten er meer topdagen tussen.

StarParks baat zeven hoog kwalitatieve en wel gekende attractieparken in Europa uit, allen gesitueerd in dichtbevolkte gebieden.

De zeven parken van de groep zijn: Walibi World in Nederland, Walibi Belgium en Bellewaerde Park in België, Walibi Lorraine, Walibi Rhône-Alpes en Walibi Aquitaine in Frankrijk en Movie Park Germany in Germany. Het hoofdkantoor van StarParks ligt in Waver (België).

Over StarParks wordt ook wel gezegd: “De themaparken leider op wereldvlak door bijzondere aandacht te besteden aan de ervaringen van elke bezoeker en door het creëren van familie entertainment en onvergetelijke herinneringen.”

Veiligheid

Als je naar een coaster kijkt en je ziet de wagentjes waanzinnig snel door de bochten razen of enkele keren achter elkaar over de kop gaan, lijkt het je misschien eng om zo’n rit te maken. Dit is nergens voor nodig, want dankzij formules en methodes uit de natuurkunde worden attracties veilig gebouwd.

Veiligheid komt op nummer 1.
Voor alle attracties van Walibi World staat veiligheid op nummer 1.

Inspecties
Vóór het park aan het begin van het seizoen opengaat, moet elke attractie een officieel “veiligheidscertificaat” krijgen. Dit is door de overheid verplicht. Zo’n officieel certificaat krijg je pas als de externe controleurs hebben gekeken of alles volgens bepaalde normen werkt.

Voordat bezoekers het park binnenkomen worden alle attracties iedere dag gecontroleerd. Elke attractie heeft een controlelijst met tientallen punten waarvoor speciale aandacht wordt gevraagd van de technische dienst en de attractieverantwoordelijke. Soms bestaan die lijsten zelfs uit vier pagina’s.

Ingebouwde technieken
In de attracties zelf zijn veel technische toepassingen ingebouwd die er voor zorgen dat er bijna niets meer kan gebeuren. Zo is een rollercoaster verdeeld in verschillende “blokken”. Ieder blok is beveiligd en verbonden met een computer. Als de computer ziet dat er in een bepaald blok een trein rijdt, mag de andere trein pas gaan rijden als dat bepaalde blok weer vrij is. Zo kunnen er dus geen treinen op elkaar botsen. Mocht er toch iets mis gaan met een beveiligingssysteem, dan is er nog altijd een reservesysteem dat ervoor zorgt dat er niets fout kan lopen.

Strenge training van het personeel
Alle mensen die een attractie bedienen hebben eerst een strenge training gehad. Ze hebben geleerd hoe de attractie precies werkt, hoe ze deze moeten bedienen en waar ze op moeten letten bij de dagelijkse controle.

Groepen

Komt u met enkelen… of met duizenden?
Huurt u het gehele park af?
Of enkele attracties?
Dineert u exotisch of prefereert u een BBQ?
Laat u de champagne knallen?
Droomt u graag weg bij vuurwerk?
Wat u ook verlangt, uw wens is onze richtlijn!

Walibi World is het kwaliteitspark voor elke organisatie, elke doelgroep, elk budget en elke smaak.
Naast de vele attracties in het park biedt Walibi World u aantrekkelijke arrangementen met leuke extra opties om uw dag zo compleet mogelijk te maken.

Walibi World, zeer geschikt voor de zakelijke markt.
Teambuildingactiviteiten, bedrijfsevenementen, seminars, kick offs, workshops, trainingen, productpresentaties of geef onze entreebewijzen cadeau aan uw relaties of werknemers of verkoop onze entreebewijzen in uw eigen organisatie.
U kunt een dag op het park combineren met een uitgebreide lunch of diner?
Laat uw werknemers de uitdaging aangaan in één van onze spectaculaire achtbanen! U krijgt uw medewerkers bruisend van energie terug op de werkvloer.

De mogelijkheden

Walibi World biedt u verschillende mogelijkheden om met elkaar een dag lang plezier te beleven.

Op culinair gebied kun je met je bedrijf natuurlijk ook terecht bij Walibi World. Je kunt heerlijk lunchen en dineren. Of u nu luxe wilt dineren of gewoon wilt barbecueën, het kan allemaal.

Voor elke gelegenheid heeft Walibi World ook een geschikte locatie

PartyTime!
(capaciteit 50 tot 850 personen)
Tijd om te feesten! Onze feestlocatie PartyTime! Is dé locatie voor informele feesten. De Beachzaal, café Bollebram, de weensezaal, de kakelsteeg en de wijnkelder bieden ruimte voor alle soorten bijeenkomsten. De diverse hoekjes en barretjes geven zelfs de grootste feesten een gezellig, intiem cachet. PartyTime heeft ook een groot terras met uitzicht op de express, met een party tent kunnen er dus maximaal 1.250 personen in PartyTime.
De saloon
(capaciteit 150 tot 350 personen)
Voor een avond in western stijl, met dans en/of een dinnershow, is de Saloon het hélemaal! Het decor en de ruimtelijke indeling geven uw feest een informele en warme uitstraling, waarbij de voetjes gegarandeerd van de vloer gaan!

Alfredo’s
(capaciteit 20 tot 1.500 personen)
De ruimte van deze representatieve locatie maakt het mogelijk uw bijeenkomst in de door u gewenste stijl in te richten en aan te kleden. Voor presentaties, diners en feestavonden is Alfredo’s dé ideale locatie.

Evenemententerrein Walibi World
(capaciteit 2.500 tot 60.000 personen)
Automotive- en sportevenementen, dance- en popfestivals, bedrijfspresentaties, u kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk op evenemententerrein Walibi World. Op ca 70 hectare gedraineerde grasvelden is de infrastructuur aanwezig voor grootschalige evenementen. Het terrein is centraal gelegen in Nederland, naast vakantie- en themapark Walibi World waarmee voordelige combinaties zijn te maken. Bovendien beschikken wij over een permanente evenementenvergunning en exclusieve knowhow in de organisatie van grootschalige evenementen.

Verkoop van individuele entreebewijzen

Walibi World biedt u, als bedrijf, de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief entreebewijzen van ons themapark te kopen. U kunt ervoor kiezen om deze entreebewijzen binnen uw eigen organisatie door te verkopen, u bepaalt zelf uw verkoopprijs!

De entreebewijzen zijn natuurlijk ook een perfect relatiegeschenk of een extra-tje voor uw medewerkers!

Prepaid entreebewijzen
Door het bestellen van prepaid entreebewijzen geniet u van een hoge korting.
Een regulier entreebewijs bij de ingang kost € 25,00. Voor prepaid entreebewijzen betaalt u € 18,50 per stuk. Dat is een voordeel van € 6,50.
Bestelt u meer dan 100 entreebewijzen dan zal uw voordeel nog verder oplopen.
Indien gewenst maken wij samen met u een communicatieplan op maat, om de verkoop van de entreebewijzen binnen uw organisatie te stimuleren. Hierbij kunt u denken aan teksten, logo’s beeld- en promotiemateriaal zoals posters en brochures.
De betaling van prepaid entreebewijzen geschiedt vooraf.

Consignment entreebewijzen
Door het bestellen van consignment entreebewijzen geniet u van een hoge korting.
Een regulier entreebewijs bij de ingang kost € 25,00. Voor consignment entreebewijzen betaalt u € 20,00 per stuk. Dat is een voordeel van € 5,00.
Indien gewenst, maken wij samen met u maken een communicatieplan op maat, om de verkoop van de entreebewijzen binnen uw organisatie te stimuleren. Hierbij kunt u denken aan teksten, logo’s, beeld- en promotiemateriaal zoals posters en brochures.
De betaling van consignment entreebewijzen geschiedt achteraf.
U loopt niet het risico dat u te veel entreebewijzen heeft ingekocht, omdat u deze aan het einde van het seizoen weer kunt retourneren.

Seizoen entreebewijzen
Een seizoen lang onbeperkt genieten in Walibi World.
Walibi World biedt u 1 seizoenspas:
Thrill Pass
De pas biedt u aantrekkelijke kortingen, vele extra’s en een natuurlijk een heel seizoen fun & entertainment.

Werken bij Walibi World

De medewerkers zijn voor Walibi World de ziel en uitstraling van het bedrijf. Zij zorgen ervoor dat het dagje uit van de gasten centraal staat, en eruit springt. Walibi World Streeft ernaar dat de gasten een gezamenlijke beleving ervaren, dat zij zich in een andere wereld wanen en de dagelijkse sleur vergeten. Essentieel daarin is sfeer. Deze wordt bepaald door het park, door de gasten, maar vooral ook door de medewerkers! Bij Walibi World heeft sfeer daarom een speciale betekenis:
De werkgelegenheid in Walibi World is in het zomerseizoen ongeveer 900.

S Spontaan
Walibi World helpt de medewerkers door middel van training en dagelijkse coaching, maar de basis wordt uiteraard gelegd door de spontaniteit en het karakter van de medewerkers zelf.

F Flexibel
Een dag bij Walibi World is nooit hetzelfde, daarom zijn de medewerkers flexibel op vele fronten. De werkzaamheden kunnen wisselen en Walibi World is tijdens het seizoen 7 dagen per week geopend, soms zelfs tot 24.00 uur. Dat betekent dat je ook in de weekenden en tijdens feestdagen inzetbaar bent. Geen “9 tot 5” baan dus.

E Echt Gastvrij
Echte gastvrijheid staat altijd centraal. Alleen “je werk doen” is bij Walibi World niet voldoende. Een welgemeende glimlach en een warm welkom zorgen er mede voor dat de gasten een onvergetelijke dag beleven.

E Entertaining
Als medewerker van Walibi World sta je iedere dag “op het podium” voor onze gasten. Je zorgt er voor dat de gasten voortdurend verrast en vermaakt worden, waardoor ze zich in een andere wereld wanen en de dagelijkse sleur vergeten.

R Resultaatgericht
Bij Walibi World werken de medewerkers resultaatgericht. Het belangrijkste gezamenlijke doel is de beleving van de gast. Daarnaast kunnen er per groep of per individu doelen worden gesteld zoals serviceniveau, omzet etc.

Selectiecriteria
Waar letten ze op bij de selectie van hun medewerkers?
Voor Walibi World is je eigen uitstraling en ideeën van en over SFEER belangrijk.
Ze kunnen in verband met de aard van de werkzaamheden alleen nieuwe collega’s van 16 jaar en ouder aannemen.
Herintreders en ouderen worden van harte uitgenodigd te solliciteren.
Afhankelijk van de afdeling waar je voor kiest kan gerichte vakkennis noodzakelijk zijn.
Om er zeker van te zijn dat we genoeg medewerkers hebben aangenomen is ook je beschikbaarheid gedurende het seizoen voor ons van belang.

Stage lopen bij Walibi World
Walibi World biedt ook diverse stagemogelijkheden voor verschillende periodes. Wil jij graag bij ons stagelopen?
Volg jij je opleiding bij Landstede? Dan zit je goed. Walibi World werkt namelijk samen met Landstede, waardoor studenten/scholieren die een stageplaats zoeken bij Walibi World voorrang krijgen. Informeer bij Landstede naar de mogelijkheden!

Tarieven

Kinderen van 0 tot en met 2 jaar: Gratis
Kinderen van 3 tot en met 11 jaar: €22.50
Volwassenen> 11 jaar: €25.00
Senioren 55 +: €22.50
Minder validen: €22.50

Betalingsmogelijkheden
Bij de kassa’s en de informatiebalie kunt u contant, met uw bankpas en creditcard betalen. In onze horecagelegenheden, winkeltjes en andere verkooppunten kunt u contant. Bij de pinautomaat in The Main Street kunt u geld opnemen.

Parkeerfaciliteiten
Er is voldoende parkeergelegenheid voor touringcars (gratis) en personenauto’s (€7,00 per dag).

Het is mogelijk om voor €15,00 de Parking Pass in combinatie met een Season Pass te kopen. Deze Parking Pass is geldig in alle 7 parken van de StarParks groep. Voor minder validen zijn parkeerplaatsen dichtbij de ingang van het park gereserveerd.

N.b.: de directie kan niet aansprakelijk gesteld worden voor diefstal of beschadiging op het parkeerterrein.

Bereikbaarheid

Walibi World ligt in Flevoland, in Biddinghuizen. De afstand vanaf het grootste gedeelte van Nederland naar Walibi World is minder dan 150 km.

Het adres van Walibi World voor uw routeplanner is:
Walibi World
Spijkweg 30,
8256 RJ Biddinghuizen

- Vanuit Zwolle de A28 afslag ’t Harde
- Vanuit Amersfoort de A28 richting Harderwijk, borden Walibi World volgen.
- Vanuit Amsterdam/Almere de A6 afslag Lelystad
- Vanuit Joure/Emmeloord de A6 afslag Swifterbant
- Vanuit Hilversum/Stichtsebrug de A27 afslag Walibi World
- Vanuit Enkhuizen/Lelystad, volgt u vanaf Lelystad de borden Walibi World
- Vanuit Apeldoorn – A50 Richting Zwolle, Afslag Epe/Nunspeet, Richting ‘t Harde/Elburg Daarna borden ‘Walibi World’ volgen.

Walibi World Express

Als men met het openbaar vervoer komt kunt u gebruik maken van de Walibi World Express. Dit is een pendeldienst vanaf Harderwijk naar Walibi World.
Gedurende het hele seizoen rijdt de Walibi World Express.

Tarieven
Busretour €6,-

Busretour kinderen 3 t 11 jaar & op vertoon 65+ pas €4,-

Combinatie kaart (busretour incl. entree Walibi World) €25,-

Combinatie kaart (busretour incl. entree Walibi World voor kinderen van
3 t/11 jaar & op vertoon 65+ pas) €22,50

Strippenkaart (welke u reeds in de voorverkoop
heeft aangeschaft, de strippenkaarten
in de bus zijn duurder!) 6 strippen heen/ 6 strippen terug

Dienstregeling

Gegevens van Walibi World

Walibi World

Spijkweg 30
8256 RJ Biddinghuizen
Nederland
Tel: 31 321 32 99 99
Fax: 31 321 32 99 95

www.walibiworld.nl

info-wwo@starparkscorp.com

Bronvermelding

De gegevens die ik heb gebruikt om deze scriptie te kunnen schrijven heb ik uit de volgende bronnen gehaald:

Internet:
www.walibiworld.nl
www.google.nl
www.walibiweb.nl

E-mail:
info-wwo@starparkscorp.com
jdobben@landstede.nl

Folders:
Een informatiepakket over Walibi World.

Eigen ervaring:
Zelf ben ik al een aantal keren in Walibi World geweest. Hierdoor wist ik er wat over te vertellen.

Nawoord

In deze scriptie hebt u onder andere kunnen lezen dat Walibi World al in 1971 geopend werd als De Flevohof, dat er sindsdien al meer dan 50 attracties zijn, dat u als u wilt kunt verblijven in het vakantiepark en dat het een gezellig attractiepark voor jong en oud is.

Ik heb met veel plezier aan deze scriptie gewerkt. Ik ben blij dat er veel te vertellen was over Walibi World en dat er genoeg bronnen zijn om informatie uit te halen.

Verder hoop ik dat u met plezier heeft gelezen over Walibi World en dat u een keertje langskomt in Walibi World.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5915

reacties

DANKJEWEL VOOR DIT GEWELDIGE WERKSTUK!!!!
door klaasie (reageren) op 14 december 2006 om 19:28
Zo dit heb je goed gecopy paste. Mijn god wat is dit slecht zeg
door sjonnie (reageren) op 11 april 2011 om 15:31

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Lerarenopleiding?

Een lerarenopleiding is voor mij ..