Lamb to the slaughter door Roald Dahl

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Lamb to the slaughter
Shadow
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas havo | 531 woorden
  • 30 juni 2015
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
35 keer beoordeeld

Boekcover Lamb to the slaughter
Shadow
Lamb to the slaughter door Roald Dahl
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het verhaal behoort tot crime novel of deduction. Het is heel slim beredeneerd en de crimineel is het slimst. ‘Lamb’ betekent lam (schaap), maar kan ook opgevat worden als het universele symbool voor onschuld.

Belangrijke personen:

  • -Mary Maloney: Hoofdpersoon, moordenaar
  • -Patrick Maloney: Slachtoffer
  • -Jack Noonan: Detective die het onderzoek leidde

Verhaallijn/samenvatting:

Mary Maloney wacht op haar man die thuis hoort te komen van het politiebureau, daar werkt hij. Hij was later dan normaal thuis gekomen, en dat was vreemd. Toen hij thuis was ‘verzorgde’ ze hem: schonk hem wat whiskey in. Wanneer hij zijn whiskey had deed hij iets raars. Hij gooide het glas in een keer naar achter. Ze schrok en huilde. Hij gaf haar het bevel terug te gaan zitten. Hij pakte opnieuw een glas whiskey. Ze dacht dat hij niet meer met haar verder wilde. Ze ging iets halen in de keuken en vond daar een been van een lam. Van achter sloeg ze met de lamsbout op het hoofd van haar man. Hij viel op het tapijt en ze besefte dat ze hem had vermoord. Ze had hem vermoord voordat hij kon zeggen dat hij haar ging verlaten. Ze zette de lamsbout op het vuur en ging naar de kruidenier voor een alibi. Ze haalde wat aardappels en een kaas-cake voor haar man, die niet meer leefde, en gedroeg zich zo normaal mogelijk. Ze hoefde niet te acteren want ze toen ze thuis kwam en haar man zag liggen schrok ze zo erg dat ze spontaan begon te huilen. Ze belde de politie. Later kwam er een dokter, toen twee detectives en later een fotograaf van de politie. Een detective daarvan kende ze van Patrick, het was Jack Noonan. Ze vertelde haar verhaal met haar alibi. De detectives controleerden haar alibi, wat volgens de kruidenier perfect klopt. Ze wisten waaraan Patrick was overleden, alleen het moordwapen was onvindbaar. Dat stond natuurlijk op het vuur. Maar wat moest Mary in haar eentje met al dat vlees? Ze bood de politiemannen een avondmaaltijd aan, omdat ze zo hard gewerkt hadden en ze het niet in haar eentje op kon eten. Tijdens het eten werd er besproken hoe het had kunnen gebeuren. Het moordwapen was opgegeten, Mary Maloney heeft het spel ontzettend slim gespeeld, het was een ‘perfecte’ moord.

Thema leiding geven wat betreft het verhaal (zie opdrachten blz. 10):

Zo wordt er ongeveer bepaald wat er gebeurt:

 

Part 1

Part 2

Part 3

Mary Maloney

Ze heeft thuis de touwtjes in handen

Regelt een eigen alibi, liegt

Laat moordwapen opeten door agenten

Patrick Maloney

Hij deelt mee dat hij wil scheiden

*dood*

*dood*

Jack Noonan

 

Start onderzoek, zet z’n mannen aan het werk

Is het spoor bijster

Voor elk van de drie hoofdpersonages staat hieronder hoe hij of zij een ander als lam naar de slacht leidt (letterlijk of figuurlijk):

 

Part 1

Part 2

Part 3

 

Mary Maloney leidt:

Hoe?

Patrick Maloney

Jack Noonan (liegen)

Alle agenten

“naar de slacht”

Patrick Maloney leidt:

Hoe?

Mary Maloney

 

 

“naar de slacht”

Jack Noonan leidt:

Hoe?

 

Onderzoek naar moord à

Moordwapen opeten

“naar de slacht”

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Lamb to the slaughter door Roald Dahl"