Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

The Witness for the Prosecution - Agatha Christie

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas havo | 424 woorden
  • 30 juni 2015
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Het verhaal behoort tot Crime fiction of Deduction. Het is een puzzel wie slimmer is, de detective of de crimineel.

Belangrijke personen:

  • -Leonard Vole: Hoofdverdachte (30 jaar)
  • -Mr. Mayherne: Advocaat (kleine man, netjes, doordringende grijze ogen)
  • Mrs. Emily French: Slachtoffer (70 jaar)
  • -Janet MacKenzie: Dienstmeid van Mrs. Emily French
  • -Romaine Heilger: Leonards ‘wife’ én is Mrs. Mogson (hoge jukbeenderen, blauw-zwart haar, rare trekjes in handen, een rare vrouw, heel erg stil)
  • -Mrs. Mogson: Vrouw die gespeeld wordt door Romaine (brieven)

Verhaallijn/samenvatting:
Leonard Vole zit opgesloten in de gevangenis voor de moord op Emily French, een oude vrouw waarbij hij de boekhoudingen deed. Hij ontmoette haar op straat, wanneer Mrs. French iets liet vallen op straat hielp hij haar met oprapen. Later ontmoetten ze elkaar nog op een feestje. De erfenis van Emily French stond op Leonard Vole’s naam, volgens de dienstmeid Janet MacKenzie wist Leonard hiervan. Dit ontkent hij echter. Het alibi van Leonard Vole is dat hij op tijd thuis was nadat hij bij Mrs. French de boekhouding had gedaan, zijn vrouw, Romaine, zou dit kunnen bevestigen. Wanneer de advocaat naar Romaine ging en vroeg wat het alibi was van Leonard was, was haar eerste reactie: heeft het zin als ik zijn alibi bevestig? Of blijft hij dan nog schuldig voor de moord? Volgens Romaine kwam Leonard laat thuis en waren zijn kleren bebloed. Verder vertelde ze Mr. Mayherne dat ze hem haatte en dat ze in werkelijkheid niet zijn getrouwd. Ze beschuldigde hem van de moord.

Tijdens de rechtszaak beschuldigen Romaine en Janet MacKenzie beiden Leonard Vole voor de moord op Mrs. French. De advocaat van Leonard, Mr. Mayherne, komt met brieven die laten zien dat Romaine liegt. Hij had een briefje gekregen waarop stond dat ene Mrs. Mogson wist wat de waarheid was, en kon voor 0 met brieven bewijzen dat Romaine loog. Hij zoekt haar op en krijgt de brieven. Het waren brieven van Romaine naar een (denkbeeldige) geliefde, Max. Daarin stond dat ze eindelijk van Leonard af zouden zijn. Aan de trekjes van Romaine tijdens de rechtszaak werd Mr. Mayherne duidelijk dat Romaine Mrs. Mogson was. Ze heeft alles bij elkaar gelogen en tegen elkaar op gezet. Het was een spel. Leonard Vole was uiteindelijk wel de echte dader, maar is onschuldig bevonden. Niemand eindigt in de gevangenis.

Climax van het verhaal (laatste zin van het verhaal gesproken door Romaine Heilger):

“My dear Mr. Mayherne, you don’t see at all. I knew – he was guilty!” (Bewijs van al het gelieg)

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.