Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 4.1 t/m 4.6

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas vwo | 2426 woorden
  • 22 juni 2014
  • 371 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
371 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Start: De vlucht van de koning.

Lodewijk XVI en Marie-Antoinette wilde uit Parijs vluchten. Ze deden dit in het geheim. Sinds juli 1789 was in Frankrijk een revolutie aan de gang. De burgers waren in opstand gekomen tegen de koning en de standenmaatschappij. Ze wilden dat er een einde kwam aan de voorrechten van de adel en de geestelijkheid en eisten inspraak in het bestuur. Het gewone volk wilde vooral te eten hebben. In 1789 bedelden duizenden hongerige Parijzenaars voor het paleis om brood. De volgende dag drongen ze het paleis binnen en doodden twee soldaten. Ze dwongen de koning en koningin naar Parijs te gaan en daar te gaan wonen onder controle van het volk. Intussen maakten afgevaardigden van de burgerij een grondwet die de macht van de koning beperkte. Toen die bijna af was besloot de koning te vluchten. Dit mislukte, de koning had het vertrouwen van het volk voorgoed verspeeld.

4.1 De Pruikentijd

Nederland in verval

In de 18e eeuw nam het Nederlandse aandeel in de Europese handel af en de nijverheid raakte in verval. In veel steden namen armoede en werkloosheid toe. Er was niet alleen maar ellende. In Amsterdam deden bankiers goede zaken. Zij waren erg rijk. De 18e eeuw staat bekend als de pruikentijd. De pruik was voor de adel en de hogere burgerij een statussymbool, waarmee ze lieten zien hoe rijk en belangrijk ze waren.

Economische bloei in Frankrijk

In de landbouwstedelijke samenleving in Frankrijk kwamen handel en nijverheid tot bloei. De landbouw bleef wel het belangrijkste middel van bestaan. Veel boeren leefden in grote armoede. Ze gingen gebukt onder de verplichtingen aan de lokale edelman. (Ze moesten betalen voor de pacht van hun grond, een deel van hun opbrengst afstaan en herendiensten leveren.)

De Franse standenmaatschappij

Frankrijk had een standenmaatschappij. Daarbij was geestelijkheid het belangrijkste, de adel kwam daarna en de rest was de 3e stand. De verschillen binnen de 3e stand waren enorm. Als je als burger heel rijk was deed je nog niet mee aan de privileges van de eerste twee standen. Adel en geestelijkheid hadden een eigen rechtspraak en hoefden geen belasting te betalen. De boeren en burgers brachten het meeste geld op voor de koning. Ook waren indirecte belastingen heel hoog, hierdoor was het voedsel erg duur. De armste mensen leden het meest onder de staatsuitgaven. De koning was hoger dan alle standen. Zijn macht was absoluut.

Gebruik je verstand

Sommige mensen dachten dat je met je verstand alles kon begrijpen en verklaren (=verlichting). Je moest zelf denken en niet zomaar geloven wat de kerk of andere autoriteiten zeiden. Het Christendom zei dat de mens leefden om God te dienen, terwijl de verlichting juist beweerde dat de mens leefde om gelukkig te worden en dat kon bereiken met zijn verstand. (Deïsme= geloven dat God de wereld heeft geschapen, maar zich er niet meer mee bemoeit. Atheïsme= niet geloven in een god.)

Verlichte politieke denkbeelden

De verlichting zorgde ervoor dat mensen gingen denken dat iedereen gelijk was en gelijke rechten moet hebben: mensenrechten. Het absolutisme was gebaseerd op de gedachte dat de koning zijn macht van God kreeg. Maar volgens Locke kreeg hij het macht van het volk. Als hij zijn macht misbruikte of niet geschikt was mocht het volk in opstand komen. Om machtsmisbruik te voorkomen ontwierp Montesquieu de driemachtenleer(trias politica). Verlichte filosofen stelden tegenover de ongelijkheid van de standenmaatschappij en de onvrijheid van het absolutisme de rechtsstaat. Daarin moest iedereen, ook de koning, zich aan de wet houden.

Boeken en genootschappen

Twee schrijvers wilden in 1751 aan een project beginnen: de Encyclopédie. Ze wilden alle kennis ordenen en bekend maken bij het publiek. Zo zouden ze de onwetendheid en domheid bestrijden die de oorzaak was van veel ellende. Steeds meer burgers werden zich bewust van de onredelijke ongelijkheid in de standenmaatschappij en van de onvrijheid van het absolutisme.

 

4.2 Revolutie in Amerika

Onvrede in de Britse kolonies

De bevolking in de Britse kolonies in Noord-Amerika groeide in de 18e eeuw veel. Het grootste deel was in Amerika zelf geboren en alleen via de voorouders verbonden met Europa. De Amerikanen voelden zich dus steeds minder Brits en wilden zoveel mogelijk zelf beslissen. Dit ging goed, omdat de regering in Londen zich nauwelijks met hun bemoeiden. Maar Groot-Brittannië had veel geld verloren door de oorlog met Frankrijk, daarom besloten ze om nieuwe belastingen te heffen. De Amerikanen moesten meebetalen. Dit leidde tot woede. Als ze belasting moesten betalen, wilden ze ook stemrecht. 'No taxation without representation'.

Democratische revolutie

De sfeer tussen moederland en kolonies was slecht. Daardoor kon iets onbelangrijks uiteindelijk aanleiding zijn tot een definitieve breuk. In 1773 nam het Britste parlement de Tea Act aan. Een Brits bedrijf mocht dan zonder invoerrechten thee in de kolonies verkopen. Dit was niet nadelig voor de Amerikanen, maar ze waren wel boos dat Groot-Brittannië zich weer met hen bemoeide. Daarom smeten ze 's nachts alle balen thee van de schepen (=Bosten Tea Party). De parlementen van de kolonies besloten samen te gaan werken tegen Groot-Brittannië. Ze vormden het Continentaal Congres. In 1775 was het eerste gewapende gevecht. Hiermee begon de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Het was de eerste democratische revolutie in de geschiedenis.

De onafhankelijkheidsverklaring

Op 4 juli 1776 ondertekenden de vertegenwoordigers van de 13 kolonies de Onafhankelijkheidsverklaring. De verklaring geeft de politieke idealen van de verlichting mooi weer. De Amerikanen wonnen hun onafhankelijkheidsoorlog (met hulp van Spanje en Frankrijk). In 1783 erkende de Britse regering de onafhankelijkheid van de nieuwe staat: VS.

Eerste democratische grondwet

De VS werd een federatie, een verbond tussen staten. Een centrale regering zou beslissen over oorlog en vrede en andere gemeenschappelijke zaken, maar de staten mochten veel zelf regelen. In 1789 kwam de eerste grondwet. De trias politica werd toegepast.

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

4.3 Revolutie in Frankrijk

Een lege schatkist

Koningin Marie-Antoinette gaf veel geld uit. Hierdoor werd ze het symbool van de lasten waarmee de Fransen waren opgezadeld. Ze werd ook wel 'Oostenrijkse' genoemd. De oorlogen die koning Lodewijk XIV voerde waren nog veel duurder. Hij kreeg steeds meer schulden. Daarom liet hij de adel en geestelijkheid meer belasting betalen, in ruil voor meer invloed. In 1788 riep hij voor het eerst in 175 jaar de Staten-Generaal bijeen. Burgers stoorden zich aan de voorrechten van adel en geestelijkheid. Veel mensen leden honger, omdat het voedsel zo duur was.

De Staten-Generaal bijeen

In 1789 kozen de standen in heel Frankrijk hun afgevaardigden voor de Staten-Generaal. De twee bevoorrechte standen wilden per stand stemmen. (Dan waren er maar drie stemmen en hadden ze altijd een meerderheid.) Maar de 3e stand wilde per hoofd stemmen. Ze werden het maar niet eens en de 3e stand riep zich uit tot de Grondwetgevende Vergadering. Hier schreven ze ook een grondwet. De koning was woest en liet een leger komen. Dit was de druppel. Overal in Parijs braken rellen uit. Dit was het begin van de Franse Revolutie.

Frankrijk wordt een constitutionele monarchie

De boeren kwamen in opstand tegen hun heer. Ook andere dingen werden aangevallen. Veel edelen en geestelijkheden vluchtten naar het buitenland. De Grondwetgevende Vergadering schafte de privileges van de eerste twee standen af. De vergadering nam De Verklaring van de Rechten van de Mens en Burger aan. Korte tijd daarna dwong een hongerige menigte de koning en koningin uit Versailles mee te gaan naar Parijs. Daar moesten ze blijven, zodat ze in de gaten gehouden konden worden. Ze probeerden te ontsnappen, maar dat mislukt. Twee maanden later is de grondwet klaar. Hierin staat dat de wetgevende macht bij het parlement ligt en de uitvoerende macht bij de koning. Frankrijk was een constitutionele monarchie geworden.

De republiek en de dood van de koning

Bij de parlementsverkiezingen in 1791 mochten alleen rijke burgers stemmen. In 1792 dachten ze dat Oostenrijk met behulp van gevluchte Franse edelen Frankrijk wilde binnenvallen om de standenmaatschappij te herstellen. Daarom verklaarde Frankrijk de oorlog aan Oostenrijk. Veel mensen werden vermoord en de koning werd gevangen genomen. In 1792 schaften ze de monarchie af en werd Frankrijk een republiek. Later kreeg de koning de doodstraf vanwege landverraad en eindigde onder de guillotine.

Terreur

In 1793 kregen radicale Jacobijnen onder leiding van Robespierre de macht volledig in handen. Ze hadden oorlog met veel landen. Volgens Robespierre werd de revolutie bedreigd. Daarom stelden ze een schrikbewind in om de revolutie met terreur te redden. (Ze doden iedereen, waaronder Marie-Antoinette, die tegen de revolutie was.) In 1794 beschuldigde Robespierre zelfs zijn politieke vrienden van verraad en corruptie. Hij liet ze doden, later was hij zelf aan de beurt. Daarna werd de revolutie rustiger. In 1795 kwam er een nieuwe grondwet met minder invloed voor het volk. In 1799 eindigde de Franse Revolutie toen Napoleon de macht greep.

 4.4 Revolutie in Nederland

Aan het volk van Nederland

Joan Derk van de Capellen had een pamflet geschreven genaamd: 'Aan het volk van Nederland', waarin hij zich keerde tegen de regenten en vooral tegen de prins van Oranje. Hij riep het volk op om in opstand te komen. Ze moesten een voorbeeld nemen aan de Batavieren, zij lieten zich niet regeren door lieden die ze niet zelf gekozen hadden. Het lezen van het pamflet werd verboden. Toch verspreidde het zich. Dit leidde tot een politieke beweging, de patriottenbeweging. Onder leiding van Joan Derk.

De patriottenopstand

De Nederlandse burgers waren erg ontevreden. Het ging slecht met Nederland. De patriotten gaven stadhouder Willem V en de regenten die hem steunden de schuld. De patriotten waren tegen de oligarchie. Ze waren beïnvloed door de Amerikaanse Revolutie en door de verlichte ideeën over vrijheid, gelijkheid en democratie. Ze kwamen in opstand! Willem V vluchtte naar Nijmegen. Pruisen kwam hem te hulp. Een leger liet de patriotten vluchten naar Frankrijk. In Frankrijk kwam de Franse revolutie en ze vormden een Bataafs Legioen, die Nederland wilde bevrijden van de stadhouder en zijn aanhangers.

De Bataafse Revolutie

Franse troepen trokken samen met het Bataafse Legioen Nederland binnen. Daarmee begon de Bataafse Revolutie. Regenten droegen de macht aan de burgers over en Willem V vluchtte naar Engeland. De Staten-Generaal riep de Bataafse Republiek uit. De Verklaring van de Rechten van de Mens werd afgekondigd en de voorrechten van de kerk werden afgeschaft. Er kwam een Nationale Vergadering, die met algemeen mannenkiesrecht werd gekozen.

Nederland wordt een eenheidsstaat

In 1796 kwam in Nederland de eerste gekozen volksvertegenwoordiging bijeen. In 1798 hadden ze een grondwet opgesteld. Deze bepaalde dat Nederland een centrale regering kreeg en ministeries met ambtenaren. Zo werd Nederland een eenheidsstaat en een democratie. Er veranderde daarna veel dingen in Nederland.

Nog meer veranderingen

Frankrijk hield een leger in de Bataafse Republiek. Zo hadden ze nog wel invloed. Nederland was een republiek, maar in 1801 liet Napoleon daar een eind aan maken. Hij hief de Bataafse Republiek op en maakte het Koninkrijk Holland. Napoleons broer, Lodewijk, werd koning. IN 1810 werd Nederland deel van Frankrijk. Ook in deze tijd werden de vernieuwingen doorgevoerd.

Goejanverwellesluis

Nadat Willem V was gevlucht, probeerde zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen terug te gaan naar Den Haag. Maar ze werd aangehouden. Dit vertelde ze aan haar broer, koning van Pruisen, die met een Pruisisch leger de patriotten liet verjagen.

4.5 Europa onder Napoleon

De Franse vechtmachine

Napoleon was niet van adel. Na de revolutie sloegen veen adellijke officieren op de vlucht of werden vermoord. Hierdoor kon Napoleon generaal worden. Franse troepen hadden veel vechtlust. Er vochten veel vrijwilligers mee en er was militaire dienstplicht. Ze waren bereidt te sterven voor hun vaderland. Hierdoor werden Franse troepen heel sterk. Ze veroverden veel landen.

Napoleon was niet van adel. Na de revolutie sloegen veen adellijke officieren op de vlucht of werden vermoord. Hierdoor kon Napoleon generaal worden. Franse troepen hadden veel vechtlust. Er vochten veel vrijwilligers mee en er was militaire dienstplicht. Ze waren bereidt te sterven voor hun vaderland. Hierdoor werden Franse troepen heel sterk. Ze veroverden veel landen.

Napoleon brengt vrede

Rusland, Oostenrijk en Groot-Brittannië vormden in 1799 samen een coalitie tegen Frankrijk. Napoleon dwong het parlement een nieuwe grondwet goed te keuren, die hem de macht gaf. Napoleon sloot vrede met Rusland en daarna met Oostenrijk en Groot-Brittannië. In 1802 was het na 10 jaar oorlog vrede.

Dictator en keizer

Napoleon was een dictator, maar deed alsof hij een democraat was. Het volk steunde hem. In 1804 maakte hij een eind aan de republiek en kroonde zichzelf tot keizer. Maar de standenmaatschappij bleef weg. Hij voerde zelfs nieuwe verlichte hervormingen door. Hij liet alle wetten vastleggen in één Burgelijk Wetboek: de code civil. Talent, opleiding en prestaties werden belangrijker dan afkomst.

Heerser van Europa

Napoleon wilde Europa overheersen. Vanaf 1805 dwong hij Oostenrijk, Rusland en Pruisen met hem samen te werken. De Fransen overheersten in 1810 Nederland, België, Zwitserland, Spanje, Italië, Polen en bijna heel Duitsland. Overal schaften ze de standenstaat af, brachten ze gelijkheid voor de wet en voerden ze andere verlichte ideeën door.

De Russische veldtocht

In 1812 dwong Napoleon de Russische tsaar met hem samen te werken, maar dit deed hij niet. Daarom viel Napoleon Rusland binnen. De Russen trokken zich steeds verder terug, maar vernietigden alle voedselvoorraden. Veel van Napoleons leger stierven door honger, uitputting en bevriezing.

De slag bij Leipzig

In 1813 raakte Napoleon bij Leipzig slaags met een overmacht van meer dan een miljoen man. In 1814 bezetten de geallieerden Parijs en verbanden Napoleon naar Elba. Hij ontsnapte en greep in Parijs de macht en trok België binnen. In 1815 werd hij definitief verslagen bij Waterloo. Napoleon werd verbannen naar Sint Helena, daar overleed hij.

4.6 De afschaffing van de slavernij

Voorstanders

Veel voorstanders gebruikten de Bijbel om slavernij goed te praten. Bijv.: In de Bijbel stond dat je een slaaf geen discipline bij brengt met woorden, daarom waren stokslagen toegestaan. Of.. Noach had drie zonen. Zijn jongste zoon Cham zou stamvader zijn geweest van de zwarten. Cham had zijn vader voor schut gezet en daarom moesten zwarten slaven zijn, als straf. Anderen vonden dat zwarten een minderwaardig ras waren (door hun kleur). En er waren voorstanders die slavenhandel goedpraatten, omdat de slaven al slaaf waren toen ze van Afrikaanse stamhoofden werden gekocht.

Tegenstanders

Tegenstanders zeiden dat de Bijbel juist tegen de wrede behandeling van de slaven was. Pas na de verlichting ontstond een sterke beweging tegen de slavenhandel en slavernij: het abolitionisme. Dit begon in Groot-Brittannië. Zij vonden dat iedereen gelijk was.

Groot-Brittannië koploper

In 1807 verbood Groot-Brittannië slavenhandel. De VS gingen een jaar later over tot een verbod en Nederland in 1814. Groot-Brittannië verbood de slavernij in 1833. In de VS wilde de noordelijke staten een verbod op de slavernij, maar de zuidelijke staten hadden ze nodig. Na het boek 'Uncle Tom's Cabin' stijgde het aantal abolitionisten enorm. De discussie over slavernij was in 1861 een belangrijke oorzaak van de Amerikaanse Burgeroorlog tussen noord en zuid. Noord won en in 1865 werd de slavernij verboden. Nederland was bang dat als ze de slaven zouden vrijlaten dat dat economische schade zou opleveren. Maar de planters werd schadevergoeding beloofd en op 1 juli 1865 werd de slavernij toch verboden.

 

 

REACTIES

B.

B.

Wow. Thanks, scheelt me heel veel tijd. Geen tijd om een account te maken, anders had je nog een 10 erbij.

9 jaar geleden

B.

B.

Aan het einde staat dat de slavernij in Nederland op 1 juli 1865 werd verboden, dit was 2 jaar eerder op 1 juli 1863 gebeurd.

9 jaar geleden

M.

M.

holy shit, echt super bedankt! Hier heb ik echt suuuuper veel aan!

9 jaar geleden

C.

C.

OMG! Scheelt me een heleboel tijd! Heel erg bedankt!

9 jaar geleden

M.

M.

Geweldig gedaan, dit scheelt me zoveel tijd.
Ik heb geen account, anders had je ook van mij een tien gekregen.

8 jaar geleden

I.

I.

Oke

5 jaar geleden

K.

K.

WoW echt veel aan dit ik heb morgen namelijk een SO over paragraaf 1,2 en 3 THNX

6 jaar geleden

H.

H.

makkelijk als je de boek gaat overtypen

6 jaar geleden

D.

D.

hoe maak jij dan een samenvatting? In je fkng fantasie wereld ofz

5 jaar geleden

I.

I.

Thx

5 jaar geleden

B.

B.

Superchill dit , thanks

5 jaar geleden

L.

L.

in de alinea;"gebruik je verstand" staat "Het Christendom zei dat de mens leefden om God te dienen". Dit moet zijn de europese kerk leerde dat de mens leefde om God te dienen

5 jaar geleden

J.

J.

te lange trauma's en koma's

5 jaar geleden

M.

M.

Super fijn om mee te leren scheelt heel veel tijd heb proefwerkweek dus komt goed uit

4 jaar geleden

B.S.

B.S.

Goede samenvatting!

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.