Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 7.1 t/m 7.3

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 382 woorden
  • 17 maart 2014
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
49 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

§ 7.1 beweging vastleggen

Bewegingen vastleggen doe je met een stroboscoop camera. Dat kun je het beste doen in een donkere ruimte. Dan gebruik je een stroboscooplamp die de hele korte licht fitsen maakt van 0,5 sec.

Tijdens de hele beweging staat de sluiter van de camera open, elke keer als de lamp een flits geeft wordt er een momentopnamen van de beweging vastgelegd. Zo komen alle opnames op één foto.

Je kunt een beweging ook vast leggen in een afstand-tijdtabel. Zo’n tabel  kan je maken aan de hand van een stroboscopische foto van de beweging. Je moet dan wel weten welke tussenpozen er tussen de lichtflitsen zaten en hoe groot de afstanden in werkelijkheid zijn op de foto.

 

§ 7.3 versneld - eenparig – vertraagt

Een beweging waarbij de snelheid steeds toeneemt, wordt een versnelde beweging genoemd.              Een beweging waarbij de snelheid steeds kleiner wordt, noem je een vertraagde beweging.                          Bij een eenparige beweging veranderd de snelheid niet. De snelheid is constant.

Bij een eenparige beweging geld : v= Vgem = s:t

§ 7.4 remmen en botsen

Als het rempedaal van een auto wordt ingetrapt, zal de auto vertraagd worden. Tijden deze vertraagde beweging legt de auto nog een bepaalde afstand af, deze afstand noem je de remweg.

Hoe lang de remweg is ligt aan de beginsnelheid, de totale massa van de auto e n de kracht die de auto laat afremmen.

De beginsnelheid is de snelheid op het moment dat de auto begint te remmen.

De tijd tussen het zien van het gevaar en het gaan afremmen wordt de reactietijd genoemd.

De totale afstand die een auto nodig heeft om te stoppen heet de stopafstand, die is groter dan de remweg . je moet namelijk ook de afstand meereken die de auto tijdens de reactietijd aflegt, de reactie afstand.

Stopafstand= remweg + reactieafstand

  • Autos worden zo gemaakt dat bij een botsing de hele voorkant in elkaar schuift. ( je noemt die voorkant de kreukelzone)

  • De veiligheidsgordels zorgen ervoor dat de inzittende tegelijk met de auto afremmen

  • Een airbag heeft dezelfde functie als een veiligheidsgordel.

REACTIES

M.

M.

waar is §7.2 ?

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.