Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zomerhuis met zwembad door Herman Koch

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
Boekcover Zomerhuis met zwembad
Shadow
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 519 woorden
  • 3 april 2013
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
31 keer beoordeeld

Boekcover Zomerhuis met zwembad
Shadow

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Medische Tuchtraad. Over die Tuchtraad maakt hij zich niet echt zorgen: ‘Een schorsing van een paar maanden, daar …

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur…

'Ik ben huisarts.' Zo begint Zomerhuis met zwembad. 

Huisarts Marc Schlosser heeft een medische fout begaan waardoor een van zijn patiënten, de beroemde acteur Ralph Meier, is overleden. Hij zal zich moeten verantwoorden voor de Medische Tuchtraad. Over die Tuchtraad maakt hij zich niet echt zorgen: ‘Een schorsing van een paar maanden, daar komt het op neer. We kennen elkaar allemaal, meer zal het niet worden.’ 

Maar is het wel een medische fout? Marc had immers een rekening te vereffenen met zijn patiënt, die net iets te veel belangstelling toonde voor diens mooie vrouw Caroline. Of heeft het alles te maken met de gebeurtenissen in het zomerhuis waar het echtpaar Meier het gezin Schlosser had uitgenodigd?

In Zomerhuis met zwembad vertelt de hoofdpersoon met niets en niemand ontziende eerlijkheid hoe hij op dit punt in zijn leven is aanbeland. Het is het spannende, maar ook geestige verhaal over het recht op vergelding en het overschrijden van grenzen als de deuren naar een normale rechtsgang zijn dichtgeslagen.

Zomerhuis met zwembad door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Samenvatting

De hoofdpersoon van het boek is Marc  Schlosser. Hij is een dokter en heeft een eigen praktijk. Hij is iemand die overal goed over nadenkt, zelfverzekerd is, weet precies wat hij doet en is een goede vader voor zijn twee dochters Julia en Lisa. Marc is getrouwd met Caroline.

Het thema is wraak, Marc verdenkt Ralph Meier ergens van en straft hem. Ralph is getrouwd met Judith en heeft twee zoons, Alex en Thomas.

Het motief is wantrouwen, het hele boek verdenkt Marc Ralph van van alles.

Het verhaal speelt zich in de tijd van nu af, voor het grootste deel in het zomerhuis in Frankrijk, en de rest in Nederland en Amerika.

De titelverklaring is heel logisch, het grootste deel van het boek speelt zich af in het zomerhuis met een zwembad waar de problemen zich opstapelen en waardoor Marc voor het Medisch Tucht College moet komen.

Marc en zijn familie worden uitgenodigd voor een feestje bij Ralph. De familie Meiers vertelt dat ze een zomerhuis in Frankrijk hebben en als ze willen kunnen Marc en zijn familie langskomen. Eerst ziet Marc dat niet zitten, maar hij boekt een vakantie vlak bij hun. Dan komen ze op een avond de familie tegen en ze besluiten hun tent naast het zomerhuis te zetten. In het zomerhuis wonen ook de moeder van Caroline, een vriend van Ralph (Stanley) en zijn veel jongere vriendin. 
Julia gedraagt zich raar tegenover Ralph en Marc verdenkt hem ervan dat hij iets heeft gedaan met Julia.
Als het een feestdag in Frankrijk is, gaan ze vuurwerk afsteken op het strand. Alex en Julia gaan met zn tweeën naar een andere strandtent. Als Marc en Judith Alex en Julia even later gaan zoeken, komt Alex huilend aan en vertelt dat hij Julia is kwijtgeraakt. Na lang zoeken vind Marc Julia, hij denkt dat ze verkracht is en neemt haar mee naar het zomerhuis. Ze gaan zo snel mogelijk terug naar Nederland. Marc denkt dat Ralph zijn dochter heeft verkracht.
Terug in Nederland is Julia niet meer wie ze was, en ook Marc is niet meer dezelfde man die hij was. Dan komt Ralph op zijn spreekuur met de mededeling dat hij een bobbeltje heeft. Marc onderzoekt het en weet meteen dat het kanker is. Hij zegt niets en zegt dat hij een stukje naar het lab stuurt, dat doet hij niet en zorgt ervoor dat de kanker snel zal uitzaaien.
Dan komt de euthanasie van Ralph, hij wil Marc spreken en vertelt hem dat het hem spijt, hij wist dat de monteur die een keer langskwam met Julia had afgesproken en haar verkracht heeft.
Daarna krijgt Marc te horen dat hij voor het Medisch Tucht College moet komen omdat ze hem verdenken van moord.
Hij wordt gebeld door zijn oude leraar. Hij heeft gehoord wat er is gebeurd en komt verhaal halen. Marc vertelt alles en de leraar adviseert hem zo snel mogelijk te vertrekken naar het buitenland en niets meer van zich te laten horen. Ze verhuizen naar Amerika.

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zomerhuis met zwembad door Herman Koch"