Nelson Mandela

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • Klas onbekend | 468 woorden
  • 4 maart 2013
  • 77 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
77 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Nelson Mandela

1. Wie is Nelson Mandela?

2. Verzet

3. Gevangenis

4. Weetjes

 Ik houd mijn spreekbeurt over Nelson Mandela.

Ik heb veel over Nelson Mandela gehoord, maar wist niet veel van hem.

 

  1. Wie is Nelson Mandela?

Nelson Mandela is op 18 juli 1918 geboren in Zuid-Afrika. Hij kreeg de naam Rolihlahla. Dat betekend ‘onrustzaaier’. De vader van Nelson was stamhoofd en daardoor rijk. Dus kon Nelson naar school. Helaas stierf Neslon’s vader toen Nelson 9 jaar was. Hij verhuisde naar zijn rijke oom en hij kon weer naar school. Maar Nelson kreeg langzaam door dat het er eigenlijk niet zo goed aan toe ging in Zuid-Afrika. Het leek wel of de blanken de baas over de zwarten waren. Apartheid, zo heet dat.

 

  1. Verzet

Dat bleek al helemaal toen de Nationale Partij de baas werd in Zuid-Afrika. Die partij zorgde ervoor dat de blanken en zwarten volledig uit elkaar leefden. Het kwam zelfs in de wet. Op de Universiteit waar Nelson op zat was een staking en Nelson was een van de leiders, daardoor werd hij van de Universiteit afgetuurd. Hij verhuisde naar Johannesburg in een township, dat is een krottenwijk alleen voor zwarten. Het leven was daar slecht, bijzonder slecht. Nelson ontmoette daar Walter Sisulu, ook een zwarte die ook door had dat het niet eerlijk was in Zuid-Afrika. Samen richtten ze het ANC op.

 

  1. Gevangenis

Nelson werd met het ANC steeds bedreigender. Het ANC had al 100.000 leden! Daardoor werd Nelson, een van de topfieguren binnen het ANC, opgepakt. Hij mocht het land niet meer uit, zodat de politie hem in de gaten kon houden. Het ANC lag een tijdje stil. Totdat de blanken politie zomaar op een ongewapende (zwarten) menigde schoot. Toen was de maat voor het ANC en Nelson vol. Ze gingen in het geheim verder. Nelson was telkens onvindbaar voor de politie. Maar toen de politie een tip kreeg van de verblijfplaats van Nelson was Nelson snel gevonden. Hij werd voor levenslang veroordeeld. Hij moest naar Robbeneiland. Maar het verzet bleef groeien in Zuid-Afrika. Het leven in de gevangenis was zwaar. Nelson moest iedere dag stenen hakken, 14 uur per dag. De president, De Klerk, liet Nelson vrij. Zo is op 11 februari 1990 Nelson Mandela na 27 jaar in de gevangenis te hebben gezeten vrijgekomen. Nelson werd toen hij uit de gevangenis kwam beschouwd als een held. Toen Nelson Mandela uit de gevangenis kwam waren er verkiezingen. De eerste verkiezingen waarbij zwarten mochten stemmen. Nelson werd met het ANC op 75 jarige leeftijd de eerst zwarte president van Zuid-Afrika.

 

  1. Weetjes

Het getal 46664 en Nelson Mandela horen bij elkaar. Dat komt omdat de cel waar Nelson in zat dat nummer had. Later zijn er ook concerten naar vernoemd. Nelson heeft ook een fonds, het rekeningnummer is 46664.

Als je nog iets wilt weten? Laat het hier maar achter!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.