Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Bezopen

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas havo | 1092 woorden
  • 24 februari 2013
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
8 keer beoordeeld

Bezopen

Indrukken & mening

                       

Dit boek laat zien hoe jongeren die verslaafd zijn aan alcohol problemen hebben in het leven. Ik vond het een boeiend boek omdat het ook in de werkelijkheid zo is. Voordat ik het boek had gelezen en de titel zag, dacht ik wel dat het over mensen ging die verslaafd waren aan alcohol en daardoor ook problemen hadden. Nadat ik het boek had gelezen, klopte mijn redenering. Het gaat dus over jongeren die verslaafd zijn aan alcohol en die daardoor bezopen zijn.

Ik denk dat het verhaal echt gebeurd is omdat het zo werkelijk overkomt. Er zijn altijd wel jongeren die problemen hebben met alcohol en dit boek laat zien wat de gevolgen er van zijn.

Als ik een jongen zou kennen met een alcoholverslaving zou ik dit boek zeker aanraden. Vooral omdat het de problemen laat zien, maar ook hoe gek hij zou kunnen worden en waarin hij in staat zou zijn.

Het verhaal

Het gaat over 2 jongens, Dennis en Mark. Ze hebben allebei een alcoholverslaving.

Dennis had met zijn vrienden tijdens de examenperiode veel gefeest en gedronken. Nadien had hij spijt omdat hij wist dat zijn moeder heel kwaad wordt als hij niet geslaagd zou zijn. Toen hij zeker wist dat hij niet geslaagd was, ging hij meer drinken om niet aan het probleem te denken. Omdat alcohol duur is, ging zijn vriend Tim geld lenen bij Donny. Donny was een soort maffiabaas die veel geld had, hij had altijd bodyguards bij zich. Als iemand geld bij hem ging lenen werd de schuld elke week verdubbeld. Toen Donny zat te eten in een restaurant, ging een zwerver genaamd Brasso de schuld van Tim aflossen. Maar wanneer Donny wist dat ze hem bedrogen hadden, stuurde hij mensen naar Brasso om hem te vermoorden. Op een avond gaan ze naar de discotheek en de mensen van Brasso waren op zoek naar Tim. Toen Tim ze had gezien rende hij naar de damestoiletten. Dennis was daar een meisje aan het versieren. Tim kwam bij Dennis en wist niet wat hij moest doen. In het plafond was een luik, daar verstopte Tim zich. Ze hadden afgesproken dat als iedereen het gebouw had verlaten, ze buiten samen zouden komen.  Nadat iedereen het gebouw had verlaten was Tim er nog steeds niet. Het gebouw stond opeens in brand. Het lijk werd een dag later gevonden en de dader was gepakt.

Mark was bang om zijn examens te maken daarom is hij van huis weggelopen. Voor de reactie van zijn moeder was hij niet bang, maar voor die van zijn vader, omdat ze niet zo goed met elkaar konden opschieten. Hij sliep enkele dagen bij de moeder van een vriend. Mark bleef er een tijdje maar toen hij alcohol had gedronken, had hij gezegd dat Marigold verliefd op hem was. Dit klopte niet en Marigold had hem uit het huis gezet. Mark verliet het huis van Marigold te voet en pikte haar handtas waar geld in zat. Daardoor kon hij het enkele dagen overleven. Hij sliep in hotels maar na een tijdje is zijn geld opgeraakt. Ook omdat hij regelmatig een biertje kocht. Intussen had zijn vader een discotheek gekocht, daardoor had hij het druk en dacht hij niet veel aan Mark. In het dorp waar Mark rondliep was ook de discotheek van zijn vader. Hij was dronken en bedacht hoe hij het zou kunnen afbranden. Toen hij dacht dat iedereen het gebouw had verlaten stak hij het in brand. Maar Tim, de vriend van Dennis, zat er nog in. Mark werd opgepakt en zou een psychologische behandeling van een paar maanden krijgen. Dennis stopte met drinken en ging weer studeren.

Het fragment dat mij het meest aangegrepen heeft was toen Mark het gebouw in brand had gestoken terwijl Tim er nog in zat. Omdat Dennis emotioneel was en wist dat het zijn fout was.

Het grappigste fragment was toen Mark tegen Marigold had gezegd dat ze verliefd op hem is. Marigold zei dat hij moest vertrekken.

 

Het verhaal speelt zich af in discotheken, huizen, straten, pubs,… Deze plaatsen zijn belangrijk omdat je dan ziet hoe de sociale situatie er uit ziet als ze verslaafd zijn aan alcohol. Dennis belt veel met zijn vrienden met zijn gsm dus het verhaal zal rond deze tijd zijn. De tijd is heel belangrijk omdat er de laatste jaren veel problemen zijn met alcoholverslaving bij jongeren.

De personages

Het personage dat het meeste indruk op mij heeft gemaakt is Marigold. Ik snap niet waarom ze Mark bij haar voor enkele dagen heeft laten logeren omdat Mark al van te voren heeft gezegd dat hij problemen heeft. Ook voor Marigold had ik het meeste sympathie omdat ze goed voor Mark had gezorgd. Voor Donny had ik het minste sympathie omdat wanneer iemand geld bij hem ging lenen, de schuld elke week verdubbeld werd. Ook wanneer iemand de schuld niet betaalde ze hem in elkaar sloegen. Ik zou graag in de plaats van het broertje van Dennis willen zijn omdat zijn leven nog speels is en dat wel fijn lijkt om weer een kindje te zijn. Donny zou ik nooit willen zijn want hij verpest het leven van de persoon die bij hem geld komt lenen en ook omdat hij een slechte naam heeft. Met Dennis heb ik het meest meegeleefd omdat hij toch iets aan zijn alcoholverslaving wilde doen maar het toch niet kon. Ook omdat hij zijn vriend had verloren wat heel erg is.

 

 

De auteur

Dit zijn nog enkele boeken van Robert Swindells:

  • Als de bom barst: jaar van uitgave is 1996
  • Kamer 13: jaar van uitgave is 1989
  • De laarzen van de doden: jaar van uitgave is 1992
  • Broeder in de aarde: jaar van uitgave is 1987
  • De ongelovige: jaar van uitgave is 1995

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Dit zijn nog enkele boeken van Robert Swindells:

  • Als de bom barst: jaar van uitgave is 1996
  • Kamer 13: jaar van uitgave is 1989
  • De laarzen van de doden: jaar van uitgave is 1992
  • Broeder in de aarde: jaar van uitgave is 1987
  • De ongelovige: jaar van uitgave is 1995

Robert Swindells werd geboren in Engeland op 20 maart 1939. Toen hij 15 jaar was stopt hij met school. Hij ging werken maar toen hij 30 jaar was, begon hij aan een lerarenopleiding. Hij studeerde 2 jaar voor het diploma om te worden toegelaten in een lerarenopleiding. Toen hij geslaagd was, ging hij werken in een hoge school. Hij las er veel boeken en vond het ook heel erg leuk. Na een tijd stopte hij met lesgeven omdat hij boeken wou gaan schrijven. Hij won al veel prijzen in zijn geboorteland. Robert schrijft vooral boeken die over het leven gaan. Hij denkt dat de boeken mensen kunnen helpen en dat is heel belangrijk. Robert is een van de beste schrijvers van de wereld.

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.