Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Hoofdstuk 7, Licht

NaSk

Samenvatting

Nova

Licht

6.9 / 10
2e klas havo/vwo
 • Elles
 • Nederlands
 • 878 woorden
 • 18439 keer
  43 deze maand
 • 5 juni 2010
Hoofdstuk 7 – Licht

1. Zien

Voorwerpen die licht geven, noem je lichtbronnen. De zon is een natuurlijke lichtbron; gloeilampen en Tl-buizen zijn kunstmatige lichtbronnen, want ze zijn gemaakt door mensen. Als een lamp brand, straalt de gloeidraad licht uit, het licht beweegt zich vanuit de gloeidraad alle kanten op. Dat kun je aangeven door lichtstralen aan te geven. Deze lichtstralen zijn altijd recht, licht beweegt zich altijd langs rechte lijnen. Je ziet de lamp als een deel van die stralen in je ogen komen.
Het licht dat op een voorwerp valt, wordt dan diffuus (in alle richtingen) teruggekaatst. Je ziet een voorwerp als een deel van dit teruggekaatste licht in je ogen komt.

Het gezichtsveld is het gebied dat je vanaf een bepaalde plaats kan (over)zien. Je gezichtsveld kan beperkt zijn door gebouwen, muren, hoge struiken en bomen. Je kan je gezichtsveld tekenen door rechte lijnen net langs die obstakels te tekenen, Je kan niet door de muur heenkijken natuurlijk.
Lichtbundels zijn de stralen van het licht, bijvoorbeeld van een zaklamp die je op de grond schijnt. Als het heel mistig is, zie je hoe het licht naar beneden valt. Dat komt door de waterdeeltjes in de mist. Net als bij rook en stof.

2. Schaduw
Schaduw ontstaat als het licht van een lichtbron door een voorwerp wordt tegengehouden. Omdat het licht langs rechte lijnen loopt, kan je makkelijk het schaduwgebied van een voorwerp bepalen.
Scherp schaduwbeeld heeft een duidelijke rand met een scherpe overgang van licht naar donker. Een TL0buis is een langwerpige lichtbron. Er is een gebied waar helemaal geen licht komt, dit heet Kernschaduw. Om de kernschaduw heen is er een gebied waar de schaduw steeds lichter wordt: de halfschaduw.
Een afbeelding waarop licht en donker omgekeerd zijn, heet een negatief. Een voorbeeld daarvan is een fotogram

3. Spiegelen
Je spiegelbeeld is het beeld wat je ziet achter de spiegel.
Als je spiegelbeeld wil tekenen, moet het even ver staan, en even groot zijn. Alles moet hetzelfde zijn.
Een tripelspiegel is een spiegel die bestaat uit 3 andere spiegels. In deze spiegel zie je jezelf op de kop. Als je naar links beweegt, gaat het spiegelbeeld net de andere kant op. Rechts dus. In een reflector achterop de fiets zitten allemaal hele kleine tripelspiegel. Het licht van de auto word dan direct teruggekaatst, dan ziet de bestuurder van de auto de fietser.

4. Kleur
Het kleurenspectrum van zonlicht. Het witte licht van de zon bestaat uit alle kleuren van de regenboog. Dat kan je aantonen door wit licht op een prisma te laten vallen. Je ziet dan de kleuren ROGGBV: Rood, Oranje, Geel, Groen, Blauw en Violet (Violet is een soort paars)
Overdag worden de dingen om je heen door de zon verlicht. Daarom zie je de wereld in kleur. De kleuren ontstaan door dat veel voorwerpen maar een deel van het witte zonlicht terugkaatsen. Zo weerkaatst iets roods vooral rood licht. Het licht wat niet word teruggekaatst word geabsorbeerd. Dat licht word weer omgezet in warmte.
Wit bestaat dus uit alle kleuren van de regenboog, en kaatst dan ook meteen weer terug. Daarom worden witte kleren niet snel te warm. Zwart neemt veel licht op, en word dus wel snel warm.
Een natriumlamp geeft zuiver geel licht. Als je bijvoorbeeld een blauwe trui bij een natriumlamp houdt, lijkt deze zwart. Dat komt omdat de trui het gele licht van de natriumlamp vrijwel volledig absorbeert (opnemen). Een gele trui blijft natuurlijk geel. Met een spectroscoop kan je zien hoe kleuren zijn opgebouwd. Bij natriumlampen is maar heel weinig te zien. Een beetje geel en soms een beetje gas wat Neon heet. Daardoor gaat de lamp beter werken.
TL-lampen en SL-lampen geven allebei wit licht. Maar als je het spectra van deze twee soorten lampen bekijkt, verschillen ze toch. Je kan het verschil bekijken met een spectroscoop, die splitst de verschillende kleuren.

5. Infrarood en Ultraviolet
Infrarode straling (IR) is een ander woord voor warmtestraling. De zon en infrarode lampen stralen warmte uit. Met deze straling kan je bijvoorbeeld spieren laten ontspannen en beter maken en de tv aanzetten, als je op de aanknop van de afstandsbediening klikt, komen er verschillende keren infrarode flitsen uit. Je kan dit ook gebruiken voor een alarmsysteem. Die kan plotselinge bewegingen opmerken, dan gaat het alarm af.
Ultraviolet is een straling die je huid doet verkleuren, bijvoorbeeld als je in of op de zon of op de zonnebank ligt. Maar deze straling kan ook gevaarlijk zijn. Als je teveel zont, of op de zonnebank ligt, kan je huidkanker krijgen. Daarom mogen mensen onder de 18 niet onder ze zonnebank. De zonnebank geeft een violet (paars) licht. De ozonlaag beschermt tegen grote delen van ultraviolet licht. Maar dat betekend niet dat je helemaal veilig kan zonnen. Je moet je altijd insmeren met zonnebrand.

6. Het gezichtsveld van spiegels
Het gezichtsveld van een vlakke spiegel is minder groot als een bolle spiegel.
Bij auto’s maar vooral bij vrachtwagens, zijn er gebieden rond de auto, die de chauffeur zelfs met zijn spiegels niet of moeilijk kan zien. Wanneer er zich fietsers op wandelaars langs de vrachtwagen, in de dode hoek staan, kan de chauffeur de fietsers of wandelaars niet zien.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1242

reacties

Je hebt staan dat het hoofstuk 7 is, maar licht is hoofdstuk 6!
door Dorise (reageren) op 23 november 2010 om 15:48
@Dorise: Hangt er van af welk niveau je doet.
door Janne (reageren) op 25 januari 2015 om 11:14
Of h8 in vwo/gymnasium 1 & 2@Dorise
door lvhc (reageren) op 15 november 2015 om 17:34
Goede samenvatting heb er veel aan gehad! Maar wel jammer dat je de extra' s bent vergeten!!
door Anoniem (reageren) op 11 mei 2011 om 19:36
Bedankt! ik heb er veel aan gehad.
door Lena (reageren) op 18 mei 2011 om 18:10
yeey thnx nu kan ik goed leren
door tjatja... (reageren) op 19 mei 2011 om 18:02
wauw! bedankt... ik heb morgen de toets en ik moet nog beginnen met leren:O
door hoi (reageren) op 7 juni 2011 om 16:11
dankje, beter leren dit.
door Jelte (reageren) op 15 september 2011 om 20:58
er staat niks over convergrente,divergrente en evenwijdige bundel ...
door amber (reageren) op 28 november 2011 om 19:57
Het is een fijne samenvatting met het boek erbij. En het is makkelijk om een samenvatting ermee te maken.
door Samantha (reageren) op 6 mei 2012 om 19:54
het is ROGGBIV: rood, oranje geel groen blauw indigo en violet
door Joost (reageren) op 10 juni 2012 om 14:37
@Joost: maar in de boek staat dat er niet in
door onebekendje (reageren) op 27 september 2014 om 16:12
dankjewell
door Zahra (reageren) op 12 juni 2012 om 13:28
hey, mooie samenvatting alleen de extra's missen.. Weet iemand misschien een oefentoets hierover? groetjes, Floor Kortman
door floor (reageren) op 21 juni 2012 om 13:54
Licht is toch hoofdstuk 6? Maar verder goede samenvattingen!
door Rosa (reageren) op 23 juni 2012 om 15:09
klasse man!! echt bedankt, veel beter kunnen leren nu, nu CP cijfer af wachten!! PS: het is btw ROGGB+i+V Rood-Oranje-Geel-Groen-Blauw+INDIGO+Violet
door Luc (reageren) op 14 oktober 2012 om 20:46
Om de kleuren van het spectrum makkelijker te onthouden had me nask leraar het volgende spreukje Roddelenovergekkegrotebroerisvals roddelen=rood over=oranje gekke=geel grote= groen broer=blauw is= indigio vals=violet hopelijk hebben jullie er wat aan !!
door Mariscollege Bohemen (reageren) op 3 november 2012 om 15:49
super bedankt, goede samenvatting
door lieke (reageren) op 16 april 2013 om 17:43
tl0buis? verder een pittig goede samenvatting.
door pussydestroyer69 (reageren) op 6 juni 2013 om 13:24
@pussydestroyer69: mooie naam wilde ik zeggen haha
door anoniem (reageren) op 26 november 2015 om 14:00
goeie samenvatting maar ik mis nog wat
door henk (reageren) op 5 september 2013 om 18:50
je hebt niks staan over divergent, convergent, en evenwijdige lichtbundels... Verder goede samenvatting Gr. Mr Reijnen docent Thorbecke
door mrreijnen (reageren) op 29 april 2014 om 11:39
waar is paragraaf zeven?
door mats (reageren) op 23 mei 2014 om 16:05
Omg! Hoe kon je hfst 7 hebben ingevuld? Als beoordeeling krijg je een 4 anders had je sws een 10! Toedeloe
door heey (reageren) op 24 juni 2014 om 14:10
dit is hoofdstuk 6 licht. Moet hoofdstuk 7 bewegen zijn. is wel jammer
door anoniem (reageren) op 2 juli 2014 om 13:13
Goede site
door siord (reageren) op 17 september 2014 om 13:00
bij mij is het hfdst 2 dus in ieder boek is het anders en goede samenvatting ik had een 8
door sophie (reageren) op 31 december 2014 om 12:09
Heel erg goed, hierdoor heb ik een voldoende kunnen halen. Dankje! was het boek namelijk op school vergeten :/ nu nog gebruiken voor proefwerkweek
door Anoniem (reageren) op 24 juni 2015 om 13:19
heerlijke samenvatting heb 9,8
door justin (reageren) op 28 oktober 2015 om 15:08
Goede samenvatting en niet te lang en ik heb hierdoor een 10 gehaald😀😀😀
door Mr. Janssen (reageren) op 6 oktober 2017 om 16:27

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?