Paragraaf 12 Colombia

Beoordeling 7.7
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas vwo | 844 woorden
  • 11 februari 2009
  • 93 keer beoordeeld
Cijfer 7.7
93 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdvraag:
• Waarom blijven de boeren in Colombia ondanks de tegenwerking die ze krijgen toch cocaplanten verbouwen?
De meeste boeren zijn erg arm. Met het verbouwen van koffiebonen verdienen ze niet genoeg geld om zichzelf te kunnen onderhouden. Daardoor maken veel boeren de overstap om cocaplanten te gaan verbouwen. Hierdoor kregen ze meer geld binnen. Een andere reden is dat boeren, o.a. door de FARC, gedwongen worden cocaplanten te gaan verbouwen. Ze hebben dus eigenlijk geen keus. Om zichzelf en familie te kunnen onderhouden blijven deze boeren cocaplanten verbouwen.

Deelvragen:

Algemeen:
• Welke producten worden uit de cocaplant gemaakt?

De cocaplant wordt al duizenden jaren gebruikt. Het zou goed zijn voor de stoelgang en kan gebruikt worden tegen hoogteziekten, vermoeidheid en stress. Ook werd er van de cocaplant thee gemaakt. Het werd verwerkt in tandpasta. En van de bladeren van de cocaplant worden drugs gemaakt (cocaïne). In coca cola heeft ook een tijd lang cocaïne gezeten.

• Waarom is het niet juist dat men de cocaplant alleen maar negatief ziet?
Behalve dat er van de cocaplant drugs gemaakt worden heeft de cocaplant ook een genezende werking. Het verdoofd, het zwelt het slijmvlies af en demp de hoest prikkel. Het kan in kleine hoeveelheden dus ook als medicijn gebruikt worden.

Nationaal:
• Welke natuurlijke omstandigheden maken de verbouw van de cocaplant mogelijk?
Het dicht begroeide tropisch regenwoud biedt een goede bescherming voor de boeren. Vanuit de lucht zijn ze niet of nauwelijks zichtbaar. Verder zijn de plantages vaak moeilijk bereikbaar doordat ze diep in de bossen liggen.

• Welke economische verklaringen zijn er voor de verbouw van de cocaplant?
Doordat de prijs van de koffie aanzienlijk gedaald was en de arme boeren bijna geen omzet meer maakten. Om zichzelf te kunnen onderhouden gingen veel koffieboeren weer cocaïne verbouwen (de cocaplant).

• Welke politieke verklaringen zijn er voor de verbouw van de cocaplant?
In Colombia is oorlog. Zowel die linkse guerrilliastrijders als de rechtse paramilitairen gebruiken het drugsgeld voor de oorlog. In Putumayo waar de FARC actief is staat de cocaplant gewoon langs de weg en moesten boeren die weigerde coca te verbouwen hun land inleveren, boeren worden dus eigenlijk gedwongen coca te verbouwen.
Men bestrijdt het verbouwen van de cocaplant door vanuit de


• Hoe bestrijdt men het verbouwen van de cocaplant?
lucht coca plantages te besproeien met landbouwgiffen. Boeren zijn hier echter steeds beter op in gespeeld en

• Welke invloed heeft de verbouw van de cocaplant op de ontwikkeling van het land?
De verbouw van verdovende middelen stimuleert de ontwikkeling van een land nauwelijks. Behalve dat het illegaal is en het dus zwart(illegaal) geld oplevert. Komt van het opgeleverde geld ook slechts een klein deel terecht bij de boeren die de cocaplant verbouwen. Er is dus amper voortgang in de ontwikkeling. Het drugs geld wat wel de economie binnenkomt wordt vooral gebruikt voor het voeren
van oorlog.

• Welke effecten heeft de bestrijding van de coca plantages?
Het uit de lucht bestrijden van de coca plantages heeft vrijwel geen effect meer. Boeren zijn ingespeeld op de manieren van bestrijden. Als de druk te hoog word verplaatsen zij de plantage. Maar ook daar waren maatregelen tegen genomen. Alle streken waar cocaplanten verbouwt werden moesten tegelijk besproeit worden. Dit had helaas ook niet het gewenste effect. De boeren plaatsten de cocaplanten tussen andere gewassen of onder bomen. Zodat deze vanuit de lucht niet of nauwelijks meer te zien waren.

• Op welke manieren beïnvloed de cocateelt de samenleving?
De drugsteelt levert ontwikkelingslanden op korte termijn veel voordelen op. De plantages leveren veel werk op. Voor veel ongeschoolde arbeiders biedt werken op de coca plantages, drugslaboratoria, smokkel- en distributienetwerken de mogelijkheid om geld te verdienen.

Internationaal:
• Door welke internationale economische ontwikkelingen blijft de cocateelt belangrijk?
De cocateelt levert veel geld op. Over de hele wereld is er vraag naar. Het bezit genezende krachten en ook naar de drug cocaïne is veel vraag. Mensen over de hele wereld verdienen er veel geld aan. Bijvoorbeeld door het verbouwen van coca, het smokkelen of dealen.


• Wat is de bijdrage van de VS en Nederland om de cocateelt te bestrijden?
Met steun van de Verenigde Staten heeft Colombia de oorlog verklaard aan de drugsproductie in het land ook wel the War on Drugs. Nederland ondersteund de VS door vliegvelden op de Nederlandse Antillen ter beschikking te stellen. Plantages worden besproeid met Amerikaanse chemicaliën hierdoor is veel landbouwgrond verloren gegaan.

• Waarom bemoeit de VS zich met het bestrijden van de cocateelt?
In de eerste plaats willen ze natuurlijk de drugs smokkel tegen gaan. En de verbouw van de cocaplant verminderen. Maar vermoedelijk ook om invloed te kunnen blijven uitoefenen op de Colombiaanse regering.

• Op welke manieren worden drugs ons land in gesmokkeld?
Smokkelaars slikken capsules met de drug cocaïne en proberen deze Europa binnen te smokkelen. Dit zijn vaak kleine hoeveelheden. Maar op Schiphol wordt streng gecontroleerd op deze smokkelaars. Een tweede manier is dat de cocaïne per container in een containerschip rechtstreeks naar de haven van Rotterdam wordt vervoerd. Deze worden in de haven vaak weer overgeplaatst op andere kleinere boten.

REACTIES

H.

H.

Hooi dankzij jullie denk ik wel dat ik een 9 ga halen, dat haal ik sws wel , maar toch nu ben ik er zeker van bedankt.

Harm

12 jaar geleden

D.

D.

dit heeft em geholpen met em spreekbeurt.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.