Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Module 11 + Aantekeningen

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 5e klas vwo | 1049 woorden
  • 2 juli 2008
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 8
11 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Samenvatting geschiedenis module 11

Aantekeningen:


Koude oorlog, tussen Sovjetunie en Amerika. Botsing tussen het communisme en het kapitalisme. Het is belangrijk, omdat anders wij er niet meer waren geweest door de atoombom. Het prettige aan de koude oorlog was dat er geen doden vielen.

Space race » gaf aanzien, ontwikkeling technologie. De rakettechnologie was nodig voor het versturen van atoombommen.

Duitsland (1917) had in de eerste wereldoorlog een tweefronten oorlog. In 1917: Russische revolutie, mensen komen in opstand tegen de tsaar omdat er zoveel mensen sneuvelden, toen ging Lenin vrede van Bresk-Litovsk sluiten, zo kwamen communisten aan de macht.


Het verdrag van Bresk-Litovsk is de basis voor de koude oorlog. Zo konden ze Frankrijk aanvallen. Amerika vond zo dat de communisten niet te vertrouwen waren. Russen sluiten vrede met Duitsland. De Westersen voelden dat als verraad.

De verwijten van imperialisme (dus: Sovjetunie). Wereldrevolutie is een idee van de communisten. De kapitalist wil vrije handel » vertrouwen op de werking van de markt, dan pas kan iedereen vrij leven, weinig overheidsbemoeienis: liberaal.

De dolkstootlegende
De Duitsers zeggen dat ze de oorlog wel hadden kunnen winnen maar dat ze verraden werden door de mensen die vrede gingen sluiten.

Blitzkrieg » snelle oorlog met tanks tegen Polen, Duitsland won.

Battle of Britain: wat was het en hoe verliep het?
Groot-Brittannië verzette zich onder Churchill tot het uiterste. De Britten hadden hun geheime wapen, een luchtradar. Hitlers aanvallen op de Britten versterkten juist de vastberadenheid. Hitler verloor de Battle of Britain (=luchtslag in Engeland, 1940. Royal Air Force wist de Luftwaffe af te slaan).

Barbossa: was een aanval van Duitsland op Sovjetunie.

Proxy wars = plaatsvervangende oorlog (bijvoorbeeld Cuba, Korea en Japan) » heet zijn kleine oorlogjes waar de parijen lijken te vechten om een land of om de macht maar gesteund worden door grote broers VS of Sovjetunie / China. Tijdens de koude oorlog zorgde het voor vrede.

Containment politiek van Truman
Hij had besloten om het communisme te houden waar het was. Het doel van het communisme was wereldrevolutie, dat was voor elke regering een bedreiging. De Truman doctrine: het communisme op alle mogelijke manieren tegenwerken zodat het zich niet uitbreidde.

De destalinisatierede, was uniek want je gaf kritiek op de misdaden van Stalin en normaal deed je dat niet.


Cesuur: een duidelijke scheiding.
In 1989, bij de val van de Berlijnse muur (= een symbool van het einde van de koude oorlog)

Cuba crisis ‘63
Cuba lag dichtbij de VS en de Sovjetunie wou daar raketten heen brengen maar de VS blokkeerde dat.

Non-proliferatie = andere landen krijgen toegang tot atoombom technologie.

Sovjetunie: Communistisch
VS: Kapitalistisch

Afghanistan wordt vergeleken met Vietnam omdat ze beiden hun eigen systeem wilden opleggen. Ze zijn beide proxy wars. Ze worden beide geholpen door een grote broer.

In ’80 ging in VS de defensie uitgaven (aan wapens) flink omhoog en zo is de Sovjetunie uitgekocht en ingestort, de sovjetunie moest namelijk mee maar kon dat niet. SDI = soort starwars, sovjetunie heeft verloren.

Glasnost = openheid van Perestrojka = hervorming.
1989 Gorbatsjov wil niet meer ingrijpen in de oostblok landen als ze niet communistisch zijn. hij wil niet ingrijpen, niet communistisch zijn. gevolg » bijna alle oostblok landen komen in opstand, vrije verkiezingen.


Begrijp waarom Hitler wilde veroveren
Maak een tijdbalk.

BOEK:

1. Voor de tweede keer oorlog
Inleiding
Één week na het sluiten van een niet-aanvalsverdrag tussen de Sovjetunie en Duitsland, vielen Hitlers troepen Polen binnen. De wereld maakte kennis met de Duitse BLITZKRIEG: een snelle bewegingsoorlog met tanks en luchtaanvallen. Polen was niet bestand tegen de Duitsers. Tegelijkertijd werd polen ook aangevallen door Stalins rode leger. Groot-Brittannië en Frankrijk verklaarden Duitsland de oorlog maar konden de Polen niks beloven.

Deelvraag: hoe verliep de tweede wereldoorlog en welke gevolgen had deze voor de internationale verstandhoudingen?

1.1 oorlog in europa
Van augustus 1939 tot mei 1940 gebeurde er in het westen vrijwel niks. Er viel nog niks te merken van oorlog, er heerste een spookoorlog. In 1940 nam Hitler initiatief. Eerst Denemarken, toen Noorwegen, Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk werden verslagen. Hitler had op de Britse eilanden na heel West-Europa bezet. Koningin Wilhelmina vluchtte naar Engeland van waaruit zij bleef besturen. Zwitserland, Spanje en zweden bleven neutraal. Italië ging naar Rome en Berlijn. Vichy-Frankrijk (=het onbezette deel van Frankrijk) werd geregeerd door Pétain.

Battle of Britain

Groot-Brittannië verzette zich onder Churchill tot het uiterste. De britten hadden hun geheime wapen, een luchtradar. Hitlers aanvallen op de britten versterkten juist de vastberadenheid. Hitler verloor de Battle of Britain (=luchtslag in Engeland, 1940. Royal Air Force wist de Luftwaffe af te slaan).

Operatie Barbossa
Niet alleen streed hitler tegen het jodendom, ook had hij ‘Drang nach Osten’: volgens de geschiedenis zou Duitsland naar het oosten toe moeten koloniseren. In 1941 was de sovjetunie aan de beurt. Hitler lanceerde de evrrassingsaanval operatie Barbossa. Hitler wilde vóór de winter een aantal steden veroverd hebben. door slecht weer was Stalingrad nog niet bereikt. In ’43 werden de Duitsers tot staan gebracht.

1.2 De grote Grote Alliantie
Na die aanval sloot SU een bondgenoot met GB. Ook Nederland sloot zich hierbij aan. Geen neutrale poklitiek meer dus voor Nederland. Ook Amerika sloot zich erbij aan, Roosevelt besefte dat ook AM niet buiten de oorlog zou kunnen blijven. Japan was tegen AM en dwong het de oorlog in. Op 7 december 1941 vernietigde Japan een grote vloot bij Pearl Harbour op Hawaii. Duitsland verklaarde 11 december de oorlog aan de VS. Japan veroverde europese kolonies in Azië, waaronder ook NL’s Indië en kwam oko zo in oorlog met Nederland. De Nederlanders werden in kampen gestopt en de nationalisten van Soekarno kregen vrij spel. Net als Duitsland kreeg ook Japan grote tegenslagen in het jaar 1942.

Noord afrika en D-day
De geallieerden drongen de Duitsers terug. In noord afrika verloor Duitsland tegen de Britten. Hitler moest noord-afrika opgeven.
In ’44 kwam er door stalin die vond dat het rode leger teveel moest opknappen, een grote tweede front in europa. Op D-DAY, 6 junie 1944 landden de geallieerde troepen op normandische stranden. De opmars richting Duitsland kon beginnen.

Hirsoshima
Japanners beschouwden sterven voor de keizer als een grote eer. Kamikaze-piloten vlogen zich vrijwillig te pletter tegen Amerikaanse schepen. VS besloot de oorlog snel te beëindigen. Op 6 augustus 1945 knalde de atoombom op Hiroshima. Gevolg: Japan wilde onderhandelen. VS had volle overgave geëist en er kwam een tweede bom op Nagasaki. In Neurnberg konden na de oorlog alle oorlogsmisdadigers terecht staan.

1.3 Nederland bezet
Na het bombardement op Rotterdam moest ook NL zich overgeven. NL werd nationaal socialistisch gemaakt (gelijkgeschakelden).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.