Hoofdstuk 2: Echt Klassiek!

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas vwo | 777 woorden
  • 20 december 2007
  • 88 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
88 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Echt klassiek!

Wijsheid en waanzin, politiek en psychologie.

Ideeën die in Athene de discussie bepaalden, spelen nu nog steeds een grote rol. Bijvoorbeeld vragen over de democratie, of andere zaken over politiek.

-Sparta & Athene
Er waren grote tegenstellingen tussen de twee machtigste Griekse stadstaten.
-Sparte was de machtigste polis op de Peloponnesos. De Spartiaten, zwaarbewapende soldaten, vormden de bovenlaag van de maatschappij. Sparta had volgens velen de ideale staatsinrichting. Een mengvorm van oligarchie, monarchie en democratie, maar in feite hadden burgers niet veel in te brengen. In Athene was aanvankelijk ook een aristocratisch bestuur en een koning. Door een sterke economische groei kwam er nieuwe rijke klasse naast de oude adel. Zij konden zich ook veel veroorloven. Uiteindelijk gaf hun dit invloed in het bestuur. Toen vervolgens zelfs gewone mannen als roeier inspraak kregen, kwam er een democratie. Voor Atheners betekende democratie directe democratie.

-Aspasia, een vreemde vrouw in Athene.
Vrouwen, metoiken en slaven waren uitgesloten van de actieve politiek. De enige invloed die vrouwen konden uitoefenen was indirect, bijvoorbeeld via hun man. Aspasia had via invloedrijke Atheense burgers wat te zeggen. Zij zag vaak mannen bij symposia, feestmaaltijden.


-De sofisten
Sofisten waren een soort rondtrekkende redenaars die tegen betaling cursussen en presentaties op het gebied van filosofie, politiek en communicatie.

-De sofisten en de democratie
Sofisten hadden grote invloed in de democratie. Het waren vooral de zonen van rijke burgers die bij sofisten in leer gingen. Zij hadden daar geld en tijd voor. Van de sofisten leerden ze hoe je je moest verdedigen voor volksrechtbanken en hoe je burgers voor je standpunten laat winnen. Hiermee konden aanzienlijke Atheense families grote invloed houden in het democratisch systeem.

-Tegenstanders van de democratie
De elite was door de democratische hervormingen een groot deel van zijn macht kwijt. De burgers in de volksvergadering beslisten immers en de meeste functies werden door de loting verdeeld. In 404 v. Chr. won Sparta de Peloponnesische oorlog van Athene en verving de democratie onmiddellijk door een oligarchie, Onder de dertig oligarchen waren ook aanhangers van sofisten. Hoewel het Atheense democratische systeem veel tekortkomingen had, maakten de Dertig zich door hun optreden in korte tijd zo gehaat, dat ze verdreven werden. De democratie was weer hersteld.

-Een slechte invloed op jongeren.
Sokrates was een tegenstander van sofisten. Hij wilde erachter komen wat nou de werkelijke betekenis was van begrippen als geluk geloof en moed. Hij wilde niet spelen met woorden zoals de sofisten, voor wie geen absolute waarheid bestond. Als hij zou weten wat precies rechtvaardigheid inhoudt, zou hij ook zo handelen. Hij werd ervan beschuldigd dat hij nieuwe goden bedacht, hij beweerde namelijk dat hij een persoonlijk godje had die hem waarschuwde als hij iets verkeerds wilde gaan doen. Hierdoor moest hij de gifbeker leegdrinken.

-Waanzin en wijsheid
De meest uiteenlopende gevoelens van mensen werden traditioneel toegeschreven aan directe beïnvloeding door goden. Mensen waren bezeten. Als Herakles in een vlaag van verstandsverbijstering zin vrouw en kinderen vermoord, dan schrijft de traditionele mythe dat toe aan godin Hera, die Lyssa, de godin van de waanzin op Herekles af heeft gestuurd.


-Hippokrates en de medische wetenschap
De medische wetenschap ontwikkelde zich al sinds de 6e eeuw razendsnel. Er ontstonden scholen waar artsen veel over ziekten leerden. De leider van de school in Kos, Hippokrates, was aanbevolen. Ook geestesziekten hadden een natuurlijke oorzaak. Manische woedeaanvallen werden verklaard met de leer van temperamenten. Gezondheid hing samen met de juiste verhouding en menging van bloed, slijm, gele gal en zwarte gal.

Echt klassiek!

De Griekse bouwstijl is een voorbeeldfunctie voor bouwers van nu. Het woord klassiek heeft bijna altijd de bijklank tijdloos of uitzonderlijk mooi.

-Rome en Hellas
Toen de Romeinen in de loop van de 3e eeuw v. Chr. het zuiden van Italië veroverden kwamen de Griekse kolonies onder hun macht die zich in rijkdom en cultuur met hun moedersteden het best konden meten. Militair had Griekenland weinig in te brengen, maar op het gebied van kunst en wetenschap moesten de Italianen nog veel leren.

-Eerst nadoen, dan beter doen!
In het beging van de 2e eeuw werd de Griekse vormentaal letterlijk overgenomen door de Romeinen. De Romeinen voegden echter ook eigen elementen toe.

-Beton en bogen
De Grieken werkten met zuilen. Die verbonden ze door middel van balken en op de balken legden ze een dak of plafond. Doordat bij bogen de druk anders verdeeld is, kan de overspanning veel groter zijn. Beton hielp hierbij. Dit mengsel van puin, kalk en vulkanisch zand en water was veel lichter dan natuursteen of baksteen maar net zo sterk. De Romeinen pasten deze twee methoden veel toe, midden op zee om villa’s te bouwen, of amfitheaters, die zonder beton of begon niet mogelijk waren geweest.

REACTIES

A.

A.

saai. ik moet het leren/

13 jaar geleden

A.

A.

Dat laatste stukje dat de italianen niet aan de Grieken konden meten klopt niet. De italianen moet te de Romeinen zijn.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.