Kubisme

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo/vwo | 444 woorden
  • 1 maart 2006
  • 140 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
140 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
In het jaar 1907 is deze kunststroming ontstaan en tussen 1907 en 1914 heeft deze stroming de belangrijkste ontwikkeling meegemaakt. Door de eerste Wereldoorlog was de ontwikkeling onderbroken, ook al waren er nog steeds schilders op een kubistische manier aan het werk. Maar na 1925 kon je niet meer spreken van kubisme. Het kubisme is volgens velen begonnen met een schilderij uit 1907, genaamd 'Les Demoiselles d'Avignon', en gemaakt door Pablo Picasso. (zie voorkant) Pablo Picasso en Georges Braque worden gezien als de grondleggers van het kubisme. Wat is kubisme? De kunstenaars deden net alsof de natuur alleen bestond uit kubussen, kegels en bollen. Ze tekenden alles met deze vormen. Het grootste kenmerk voor kubisme is, dat alles wordt vereenvoudigd, veel simpeler gemaakt. Er werden geen speciaal felle kleuren gebruikt, dat was niet belangrijk. De belangrijkste onderwerpen waren landschappen, mensen en stillevens.
De naam kubisme Het woord kubisme komt van kubus, wat dobbelsteen betekend. En dat was ook in feite zo: bij het maken van veel schilderijen werden dobbelstenen gebruikt. In het begin werd de stroming nog niet specifiek kubisme genoemd, maar vanaf 1911 was dat wel het geval. Voor zover bekend was een journalist in 1909 de eerste die schriftelijk het woord kubisme gebruikte in zijn krant. Periodes De periode dat het kubisme voor kwam/komt zijn verdeeld in 3 periodes. Het vroeg kubisme: 1906 tot 1910
Het hoog kubisme: 1910 tot 1912
Het laat kubisme: 1912 tot nu Schilders De grondleggers zijn Pablo Picasso en Georges Braque. Allereerst iets over Pablo Picasso. Hij werd 1881 in Malaga, Spanje, geboren, als zoon van een tekenleraar. Hij trouwde met de 17 jaar jongere Maria Picasso López. Al vanaf het begin was duidelijk dat hij het tekentalent van zijn vader had geërfd. Hij heeft zich bekend gemaakt door zijn aparte manier van schilderen; blokkig en veel gebruik van vierkante vormen. Hij ontwikkelde eigenlijk ook een‘eigen’stroming: Het kubisme. Georges Braque (hiernaast) is ook een bekende schilder. Hij werd in 1882 in een plaatsje dicht bij Parijs, Frankrijk geboren. Zijn vader was schilder van beroep en deed in zijn vrije tijd ook aan schilderkunst. Hij raakt op een gegeven moment gewond aan zijn hoofd, en toen hij weer was hersteld, kwam hij in contact met Pablo Picasso. Musea Er zijn verschillende musea waarin kubisme wordt tentoongesteld. Zoals het Stedelijk museum, het Abbemuseum in Eindhoven, het Gemeentemuseum in Den Haag, Kröller-Müller museum in Otterlo en het Boijmans Van Beuningen museum in Rotterdam. Dus voornamelijk grote steden. Het kubisme wordt uiteraard ook buiten Nederland tentoongesteld.
Einde Veel schilders gingen over op een andere soort schilderkunst. Er kwam zo ook een scheiding tussen Braque en Picasso. Braque moest stoppen door de dienstneming, terwijl Picasso zijn stijl voortzette en verder ontwikkelde.

REACTIES

R.

R.

Braque raakte gewond in de eerste wereldoorlog, lang nadat hij Picasso leerde kennen.

15 jaar geleden

S.

S.

Hoi wat een super goed werkstuk! Maar wat is het verschil tussen vroege en hoge kubisme?

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.