Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Brandstoffen, Chemie

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 295 woorden
  • 7 februari 2005
  • 77 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
77 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
3.1 Fossiele brandstoffen Koolwaterstoffen worden gebruikt als brandstof. Bij een volledige verbranding ontstaan koolstofdioxide en water. Daarbij komt warmte vrij dus het is een exotherm proces. Ook zwavel, zuurstof en stikstof bind makkelijk met koolstof, het zijn allemaal koolstofverbindingen. De fossiele brandstoffen heten zo omdat ze miljoenen jaren geleden zijn gevormd. Voorbeelden er van steenkool, aardolie en aardgas. Steenkool bestaat vooral uit koolstof en aardolie en aardgas uit koolwaterstoffen. Voordeel van het gebruik van koolwaterstoffen: er ontstaan geen giftige stoffen, tenzij het een onvolledige verbranding is. 3.2 Alternatieve brandstoffen De fossiele brandstoffen maken wij nu op voor energie. Dus we gebruiken voor het maken van energie ook andere vormen zoals kern- en windenergie. Ook met biogas en bioalcohol word geëxperimenteerd. Biogas ontstaat bij rotting van organisch afval. Bioalcohol wordt uit biologische produkten gehaald. In ons land rijden er proefbussen op gasahol, een mengsel van bio-ethanol en benzine.
3.3 Aardolie Ruwe aardolie is een dikke bruine vloeistof, en pas na destilleren bruikbaar. Het heet hier ‘ gefractioneerde destillatie’ er ontstaan mengsels van stoffen met kookpunten die dicht bij elkaar liggen. Zo gebruiken ze het voor: brandstof, smeermiddel, asfalt, grondstof voor de chemische industrie. Benzine wordt als brandstof veel gebruikt. Door de hoge temperatuur van het verbranden in de motor bestaat de kans dat er stikstofoxiden ontstaan (NOx) die schadelijk zijn voor het milieu. De katalysator kan dat een beetje tegenhouden. Wanneer de verbrandingstemperatuur niet hoog genoeg is kan er een onvolledige verbranding ontstaan met giftige stoffen zoals koolstofmonooxide. 3.4 Kraken Er is meer benzine nodig dan dat er uit de aardolie kan worden gehaald, daarom moet het via een chemische reactie worden gemaakt. Benzine is een alkaan (algemene formule van een alkaan: CnH2n+2). Door een alkaan te kraken (in stukjes te breken) tot koolwaterstoffen word de aardolie meer benut.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.