Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De aanslag door Harry Mulisch

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
Boekcover De aanslag
Shadow
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 507 woorden
  • 12 april 2018
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
25 keer beoordeeld

Boekcover De aanslag
Shadow

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van de…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond kl…

Fake Ploeg, een collaborerende inspecteur van politie, berucht om zijn wreedheid, fietst tijdens zijn spertijd door de buitenwijken van Haarlem naar huis. Door de winterse avond klinken plotseling zes scherpe knallen. Ploeg ligt dood op de stoep voor een rijtje van vier huizen, waarvan er een door de familie Steenwijk wordt bewoond. De verschrikkelijke gevolgen van deze gebeurtenis zullen de dan twaalfjarige Anton Steenwijk zijn hele leven lang blijven achtervolgen.

De aanslag door Harry Mulisch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

 

Samenvatting: de Aanslag, van Harry Mulisch

 

Anton was een Nederlandse jongen die in Haarlem woonde. Hij leefde daar samen met zijn ouders en zijn broer Peter.

Het was de 2de wereldoorlog en ze zaten een spel te spelen in de woonkamer. Ze hoorde buiten een paar schoten en keken door het raam. Ze zagen dat er een NSB'er genaamd Fake Ploeg was neergeschoten.

Ondertussen waren de buren het lijk van Fake voor hun huis aan het verschuiven. Peter rende boos naar beneden en wou het lijk weer terug naar hun huis verplaatsen, maar op dat moment kwam de politie en rende ze achter hem aan. Na een tijdje werd iedereen uit Antons huis gehaald en staken de NAZI’s hem in de fik. Antons ouders werden de dag erna vermoord en Anton kwam bij zijn oom in Amsterdam te wonen.

Later ging Anton medicijnen studeren en kreeg hij vrienden. Een van zijn vrienden gaf een feest in Haarlem, waardoor Anton er eigenlijk niet heen wou. Anton besloot toch te gaan, maar vertrok weer vroeg, omdat hij de hele tijd aan zijn huis dacht. Toen liep Anton naar de plek waar ooit zijn huis had gestaan en besloot na een tijdje nooit meer terug te gaan naar Haarlem.

 

Na de oorlog leefde hij in zijn eigen appartement in Amsterdam. Daar waren rellen, omdat het communisme in Nederland macht probeerde te krijgen. Er waren echter veel tegenstanders en die gingen de straat op om tegen de communisten te vechten. Anton woonde aan de straat die mensen namen om naar de keizersgracht te gaan. Daar kwamen dus aardig wat mensen langs en toen Anton probeerde thuis te komen tijdens die rellen, kwam er ineens een hele hoop politie die op de menigte in begon te meppen. Daar kwam hij de zoon van Fake de NSB’er tegen en die kwam binnen om even te praten. Zo kwam Anton erachter dat Fake junior een heel andere kijk had op hoe het zat met zijn vader. Er ontstond een soort van ruzie en Fake maakte een spiegel kapot.

 

Toen Anton klaar was met studeren, kreeg hij een vrouw genaamd Saskia. Zij krijgen een kind genaamd Sandra. Nadat hij naar de begrafenis van een vriend was geweest, ging hij naar een café, daar ontmoette hij Cor Takes. Cor Takes bleek de moordenaar van Fake Ploeg te zijn en Cor vertelde dat hij Fake moest vermoorden. Ongeacht de consequenties.

 

Later scheidde Anton met Saskia en hertrouwde met Liesbeth. Zij kregen een zoon genaamd: Peter. Op een bepaalde dag waren er demonstraties tegen atoomenergie en daar ontmoette Anton zijn vroegere buurvrouw Karin. Karin was degene die samen met haar vader Fake Ploeg had verplaatst voor het huis van Anton. Karins vader wilde perse Fake Ploeg verplaatsen, omdat anders zijn hagedissen verzameling zou vergaan. Later kreeg hij zo’n schuldgevoel, dat hij zijn hagedissen vermoorde.

 

Zo had Anton onbedoeld toch alle antwoorden op de vragen die te maken hadden met de moord op Fake Ploeg.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De aanslag door Harry Mulisch"