De overgave door Arthur Japin

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
Boekcover De overgave
Shadow
  • Recensie door een scholier
  • 4e klas vwo | 739 woorden
  • 13 mei 2015
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
8 keer beoordeeld

Boekcover De overgave
Shadow

Texas 1836 - een groep jonge Comanche-indianen overvalt het fort van de pioniersfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, wordt mishandeld. Haar man, dochter en schoonzoon worden voor haar ogen gedood en haar kinderen en kleinkinderen worden ontvoerd. De vrouw overleeft het ondraaglijke op pure wilskracht.

Voortaan kent haar leven nog maar &eacut…

Texas 1836 - een groep jonge Comanche-indianen overvalt het fort van de pioniersfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, wordt mishandeld. Haar man, dochter en schoonzoon w…

Texas 1836 - een groep jonge Comanche-indianen overvalt het fort van de pioniersfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, wordt mishandeld. Haar man, dochter en schoonzoon worden voor haar ogen gedood en haar kinderen en kleinkinderen worden ontvoerd. De vrouw overleeft het ondraaglijke op pure wilskracht.

Voortaan kent haar leven nog maar één doel: de ontvoerde kinderen terugvinden. 'Een mens is nu eenmaal niet gebouwd om op te geven.' In haar gevecht om haar kinderen en kleinkinderen leert granny uiteindelijk het machtigste wapen te hanteren: vergeving.

De overgave door Arthur Japin
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De roman van Arthur Japin is bepaald geen sprookje : het ruwe geweld komt als een donderslag bij heldere hemel.  De Overgave door Arthur Japin beschrijft het ruwe en ontroerende verhaal van een moeder die op pure wilskracht het ondraaglijke weet te overleven.

Het verhaal speelt zich af in het Texas van midden 19e eeuw. De roman begint op het punt dat de hoofdpersoon Granny Parker haar levensverhaal aan een comanche-aanvoerder gaat vertellen, ondanks dat zij dit eerder beslist niet wilde en er tegen op keek. Granny Parker vestigde zich met haar gehele familie na een jarenlange trektocht in Texas, midden in het gebied van de Comanches, een gewelddadig en vechtlustige indianenstam. De Parkers  zijn de eerste kolonistenfamilie die overvallen wordt door de Comanches. Na het martelen en vermoorden door de indianen is Granny bijna haar hele familie kwijt.  “Mijn kleinkinderen Cynthia Ann, Kleine Jan en Rachel met haar baby evenals mijn eigen dochter  Lizzie.” (.1)    Zelf heeft zij het wel overleefd nadat er allerlei vreselijke dingen met haar zijn gedaan in de trant van mishandeling en verkrachting.  Na dus veel te hebben verloren, heeft het leven nog maar een doel voor Granny Parker en dat is de ontvoerde kinderen terugvinden. Het boek is gebaseerd op historische feiten waarvan achterin het boek ook de bronnen zijn vermeld. De beschrijvingen in het boek zijn erg duidelijk en ook redelijk precies beschreven. “Toen werd hij enkele malen door een cactusbos gehaald als een dot vlas over een hekel, waarna ze het lichaampje in de schoot geworpen kreeg, zodat zij het kon begraven. “(.2)  Ook maakt Arthur Japin gebruik van terugblikken waardoor je meer over de hoofdpersoon komt te weten. Dit is ook wel nodig want de hoofdpersoon maakt zoveel mee waardoor ze een grote haat opbouwt jegens de boosdoeners die zij op het eind toch nog lijkt te vergeven wat het slot van het boek mooi rond maakt.

                De intentie van de schrijver  kan hier niet met zekerheid gezegd worden maar het boek heeft wel een opdracht ; “Voor Benjamin Moser die mij naar het hart van Quanah reed.”

Uit een interview uit Trouw van vrijdag 14 september 2007 blijkt dat Benjamin Moser een Texaanse vriend van Arthur Japin is, met wie hij een reis maakte in de streek waar de roman zich afspeelt.  Japin laat niet erg duidelijk weten wat hij vindt van het thema van het boek namelijk “het vergeven”. Hij beschrijft wel dat ondanks alle pijn en woede die je is aangedaan door iemand het toch mogelijk is om diegene te vergeven.

                De stijl van de vertelling is erg fijn om te lezen en ook vrij gemakkelijk te begrijpen. Het woord- en zingebruik is niet al te moeilijk waardoor je het boek redelijk vlot kunt lezen.

De sfeer van het verhaal  is treurig aangezien het een roman is van hoop  en wraak.

                De schrijver maakt  veel gebruik van detail ; “Om sneller bij haar te zijn liet ik de mand vallen met alle fruit en planten die ik in de ochtend had verzameld en buiten adem bereikte ik de reizigers.”  Het gebruik van detail is bij sommige delen van het boek overbodig maar uiteindelijk kom je toch meer te weten over de personen in het boek. De titel van het boek “De overgave “ is  een titel die voor meer verklaringen geschikt is. Een verklaring kan zijn dat de Comanches zich   na een jarenlange strijd van plan zijn over te geven aan de autoriteiten.  Een andere verklaring is dat er ook sprake is van overgave aan de kant van Granny, want zij moet haar grootste vijanden leren vergeven. Die innerlijke strijd is voor Granny Parker ook een overgave.

 

De overgave is een boek dat op een treffende manier het leven van een vrouw beschrijft en de daar bijkomende obstakels en verdriet maar ook de mooie momenten beschrijft.

Een mooi boek met een belangrijke boodschap die we allemaal kunnen gebruiken namelijk ;

“ Je kunt iemand leren vergeven wat diegene ook heeft misdaan. Want in ieder mens schuilt iets goeds.”

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De overgave door Arthur Japin"