Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hersenschimmen door J. Bernlef

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover Hersenschimmen
Shadow
  • Recensie door een scholier
  • 4e klas havo | 352 woorden
  • 15 juni 2014
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 7
16 keer beoordeeld

Boekcover Hersenschimmen
Shadow

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plo…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onv…

Hersenschimmen is Bernlefs indringende en ontroerende roman over dementie, over de eenzaamheid en de angst die daarmee gepaard gaan, maar ook een verhaal over de liefde die een onvermijdelijk tragisch einde tegemoet gaat.

Maarten Klein verliest langzaam maar zeker zijn greep op de werkelijkheid. Hij kan heden en verleden niet meer onderscheiden, wil plotseling weer naar zijn werk terwijl hij al gepensioneerd is en ziet zijn vrouw voor een vreemde aan. Momenten van helderheid worden meer en meer verdrongen door ontreddering en verwarring. Net als ik lekker lig komt Vera me wekken. Is het ochtend? Waarom al die haast? En sinds wanneer kleed ik mij zelf niet meer aan?

De pers over Hersenschimmen:
‘Mijn hele generatie heeft zijn ouders ‘hersenschimmen’ cadeau gegeven, in de hoop hun ontgeestelijking te bezweren, maar mijn moeder was vergeten dat ze het had gelezen’ Kees van Kooten.
‘Maartens verstand lekt weg, centimeter voor centimeter, en vervliegt ten slotte. Bernlefs verslag van die martelgang is schrijnend, heel gedurfd.’ Harold Pinter
‘Herinneren, vergeten, verdwijnen – dat zijn de grote thema’s van ‘Hersenschimmen’; en ook van veel andere romans van Bernlef.’ NRC Handelsblad.

Hersenschimmen door J. Bernlef
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Flardes herinneringen

Plotseling worden je herinneringen flarden en weet je het verschil niet goed meer tussen realiteit en verzinsels. Kun je je dat voorstellen? Hersenschimmen van J. Bernlef neemt je mee in het brein van de plotseling dementerende man Maarten.

Maarten Klein is samen met zijn vrouw Vera na de oorlog naar Amerika vertrokken en wonen nu in Gloucester. Het is winter als hij steeds meer dingen begint te vergeten, als excuus gebruikt hij daarop ´Ik ben altijd al vergeetachtig geweest.´ Maar op een gegeven moment ziet Maarten zelf ook wel in dat het erger wordt. Uit angst verzint hij steeds meer excuses en durft hij zijn vrouw niets te vertellen. Wat gebeurt er als zijn vrouw er achterkomt? En is dit maar tijdelijk of zou het in de toekomst alleen maar erger worden?

Het thema van Hersenschimmen is dementatie en J. Bernlef heeft het op zo´n manier geschreven dat het lijkt alsof jij aan het dementeren bent en steeds verwarder wordt.

Door de prachtige manier van schrijven kon ik me erg goed inleven in het verhaal  van Maarten. Bernlef geeft een soort voorproefje van hoe het leven er later misschien kan uitzien. Ik heb me constant tijdens het verhaal afgevraagt of dit ook mijn toekomst gaat worden. Het is heel verwarrend geschreven waardoor je zelf een soort van gevoel krijgt van dementie, maar het laatste stukje is zo verwarrend dat ik er niet veel meer uit op kon maken, een voorbeeld is: ’Wel handen maar eenmaal in het blikveld knappen ze af… vallen ze weg… eenmaal uit gezicht voelt hij ze ook niet meer… loodzwaar ben ik… loodzwaar van niks…’ Doordat het einde allemaal dit soort vage flardes van woorden zijn vond ik het het een beetje saai worden. Ik denk dat ik het persoonlijk mooier had gevonden als Bernlef het verhaal ietsje eerder had laten stoppen. Verder vind ik het echt een prachtig verhaal en is het echt een aanrader. Wordt meegesleurt in het verhaal van een dementerende en raak ontroert.

Aanrader: 8/10

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Hersenschimmen door J. Bernlef"