Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.
Wordt het niet hoog tijd om je crush te benaderen? Geef je op voor onze liefdesshow!

Dances with Wolves

Geschiedenis

Recensie

Dances with Wolves (1990)

6.7 / 10
4e klas havo
  • Tineke
  • Nederlands
  • 610 woorden
  • 3266 keer
    2 deze maand
  • 12 mei 2005
Dances with Wolves

De film is afgeleid van het boek: “Dances with Wolves” geschreven door de Amerikaan M. Blake. Kevin Costner is de regisseur en acteur en heeft het boek in 1990 verfilmd.
Kevin Costner probeerde het verhaal zo realistisch mogelijk te maken. Hij besloot te filmen in Zuid-Dakota, omdat alleen daar een grote kudde bizons was. Ook zijn alle indianenrollen door echte indianen gespeeld. Omdat Zuid-Dakota eigenlijk niet wordt bewoond door de Comanches indianen maar door de Lakota-Sioux, besloot Costner de film te laten gaan over Sioux.
Costner besloot ook dat er in de film de Lakota-taal werd gesproken, hierbij kreeg hij hulp van een deskundige lerares Lakota-taal en cultuur.

Tijdens de burgeroorlog in het jaar 1863 (prairiegebied) was het noorden van het land tegen de slavernij en het zuiden voor. De noordelijke kant had de slag gewonnen om dat John D. Dunbar (Kevin Costner), een blanke officier, op zijn paard naar de vijandelijke kant reed, steeds heen en weer zonder geraakt te worden.
Hierdoor werd hij beloond en mocht hij zijn eigen post uitkiezen. Hij kiest ervoor om naar de westelijke indiaanse 'frontier' te gaan. (Een frontier is de scheidingslijn tussen de blanken en de indianen, dus het Wilde Westen.)

Niet lang na zijn aankomst komt hij in contact met de indianen, ze stelen zijn paard. Hierdoor gaat hij zijn spullen uitwisselen. Als hij op weg is naar het indianendorp, ziet hij een vrouw die zelfmoord probeert te plegen. John D. Dunbar brengt de vrouw (Staat Met Een Vuist) terug naar de indianenstam. De vrouw is van oorsprong een engelse, zo leert John D. Dunbar de Lakota-taal.
Als de blanken John D. Dunbar komen aflossen, is hij in het indianenkamp, want hij is getrouwd met Staat Met Een Vuist. John D. Dunbar heeft de blanken gezien, en gaat terug om zijn dagboek te halen, omdat hier alles instaat over de Sioux.
Dunbar wordt gevangen genomen en als een beest behandeld door de blanken, omdat hij indianenkleren aanheeft. Hij wordt gezien als een verrader.
Je kunt ook duidelijk zien dat de blanken hier als beesten worden afgebeeld daartegenover zijn de indianen erg sociaal en nieuwsgierig. Hier laat Kevin Costner(filmmaker) duidelijk zijn mening zien. Je ziet hier dus ook steeds duidelijke tegenstellingen tussen de blanken en de indianen. En ook vooral hoe hoog de rang is. De gewone soldaten die gedragen zich als beesten en willen geen nieuwe dingen leren kennen. De officieren bijv. zijn wel nieuwsgierig en geïnteresseerd in de indianen.
Hier zie je ook hoe Kevin Costner over de Amerikaanse overheid denkt, hij heeft de film zo gemaakt dat de meeste Amerikanen een beetje asociaal zijn en de indianen de sociale mensen zijn.

De blanken richten overal veel schade aan, ze doden zomaar dieren, grote kuddes bizons, en dat allemaal voor hun plezier. Ook jagen ze de indianenstammen op, ze komen steeds dichterbij de stammen zodat ze weer naar een andere plek moeten gaan. Dit zijn allemaal problemen als gevolg van de komst van de blanken. Dit wordt ook duidelijk afgebeeld in de film.

In deze film wordt goed duidelijk gemaakt wat er in het verleden allemaal gebeurt is en hoe de mensen zich toen gedroegen tegenover elkaar. Ik vind wel dat er soms een verkeerd beeld wordt gegeven van de situatie. Toen de Pawnee naar de Sioux kwamen, waren de Pawnee gewelddadig, en dus slecht. Maar dit is uit de ogen van de Sioux gefilmd. Als het over de Pawnee ging, zouden ze weer andere dingen (de Sioux) slecht vinden.

Er wordt ook steeds in het groot gefilmd, zodat je de grootheid van het land ziet. Hierdoor zie je goed het beeld van waar de indianen leven en van de jacht.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8038

reacties

Best goede recensie
door Tien (reageren) op 12 maart 2006 om 12:20

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer