Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Joe Speedboot door Tommy Wieringa

Beoordeling 4.6
Foto van Aafke
Boekcover Joe Speedboot
Shadow
  • Recensie door Aafke
  • 5e klas vwo | 616 woorden
  • 12 maart 2017
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
59 keer beoordeeld

Boekcover Joe Speedboot
Shadow

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bew…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lo…

Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe’s stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazellenogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Joe Speedboot door Tommy Wieringa
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Achiel Stephaan Ratzinger
Joe Speedboot, Frans de Arm en zijn vogel Woensdag. In het boek Joe Speedboot komen niet de meest standaard namen voor, maar dat heeft zo zijn redenen. Het boek Joe Speedboot heeft zoals de meeste boeken geen hoofdstukken. Wel is er steeds een nieuw stuk aangegeven met een grote witregel boven aan de bladzijde. Het verhaal begint gewoon bij het begin en eindigt aan het einde. Wel worden er soms stukken overgeslagen in het verhaal. Zo krijg je opeens een bladzijde te zien met ‘EN TOEN’ er op. Hier wordt in één keer een aantal jaren vooruit gespoeld. Gedurende het verhaal wil je echt heel graag weten wat Joe Speedboot zijn echte naam is. Zijn achternaam ‘Ratzinger’ is natuurlijk al bekend door het feit dat zijn moeder dezelfde achternaam heeft, maar Joes echte voornaam weet je tot het einde van het boek nadert, nog niet. Het boek heeft een gesloten einde. Er zijn niet echt meer dingen van toepassing op het verhaal. Wel zou je gemakkelijk nog een tweede deel kunnen schrijven. Waar Joe Speedboot aan het einde van het boek is, kom je namelijk nooit te weten. Natuurlijk heb ik wel zo mijn vermoedens…

Vanzelfsprekend kan in één van mijn recensies het intentioneel argument niet ontbreken. Ik vind het namelijk belangrijk dat ik aan het eind van het boek weet wat ik er nu aan heb gehad. Soms heb je natuurlijk ook gewoon alleen een leuk boek gelezen en heeft de schrijver geen bedoeling gehad met zijn verhaal. Althans, niet dat ik zo kon opmaken uit het boek. Dit dacht ik in de eerste instantie ook over dit boek, maar later begon ik na te denken. Het feit dat Fransje in een rolstoel zit en alleen zijn arm kan gebruiken, is natuurlijk helemaal niet zo’n alledaags fenomeen. Ook de bewondering die Fransje heeft voor Joe is fascinerend om te zien. Misschien wil de schrijver, Tommy Wieringa, het doorzettingsvermogen van Fransje door hem in zijn verhaal in een rolstoel te plaatsten, zo wel extra benadrukken. Nu ik het motto van het boek weer zie op de eerste pagina van het boek (‘Er wordt gezegd dat de samoerai een tweevoudige Weg heeft van het penseel en het zwaard.’) bedenk ik me ineens dat het boek van Fransje van Miyamato Mishashi eigenlijk ook de inhoud is van Fransje zijn hele leven. Zo is, bedenk ik me nu, het boek ook opgedeeld in die drie grote lessen van de Samoerai. Eerst komt het grote hoofdstuk ‘PENSEEL’ en dan het volgende blok ‘ZWAARD’. In het laatste deel ‘EN TOEN’ wordt er nog een einde aan het verhaal gebreid.

Uit het intentioneel argument volgt bij mij vaak het moreel argument. Ik wil namelijk altijd graag weten welke normen en waarden ik op het lezen van dit boek nahoudt. Zo wordt PJ (Picolien Jane) mishandeld door haar vriend de Schrijver. Dit vond ik aan het begin echt helemaal niet kunnen. Later, toen ik meer wist van PJ, begreep ik de Schrijver wel. Het heeft mij niet kunnen overtuigen dat het nu ineens niet meer verkeerd is dat je meisjes mishandeld, maar een corrigerende tik begrijp ik, als niet altijd even lieve zus van vier broertjes en een zusje, maar al te goed. Wat ik wel overgehouden heb aan dit boek, is dat het echt helpt als je dingen gewoon opschrijft. Fransje hield aan het begin van het boek echt alles bij in zijn boeken. Het heeft mij wel aangespoord om zelf misschien ook maar weer eens in mijn dagboeken te gaan schrijven als het even tegen zit, of juist mee!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Joe Speedboot door Tommy Wieringa"

Ook geschreven door Aafke