Aardbevingen

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 1971 woorden
  • 29 augustus 2009
  • 37 keer beoordeeld
Cijfer 6
37 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Aardbevingen
Profielwerkstuk

Inhoud:
Inleiding

Deelvragen;
Wat is een aardbeving en hoe zijn ze ontstaan?
Hoe worden aardbevingen gemeten?
Hoe worden aardbevingen voorspeld?
Wat waren de belangrijkste aardbevingen in de wereld?
Waar komen de aardbevingen in Nederland voor?

Hoofdvraag / Conclusie
Hoe vaak en waar komen in Nederland aardbevingen voor?

Bronvermelding
Logboek


Inleiding
In ons profielwerkstuk gaat we over aardbevingen in Nederland hebben.
Wij wilden in het begin over aardbevingen doen over de gehele wereld.

Maar ons leraar raadde ons aan om het te verkleinen, omdat het te breed was.
Dus hadden we gekozen voor Nederland. We hadden eerst wel over met leraar gepraat en toen wat andere onderwerpen proberen te vinden, maar zonder resultaat. Geen van alle was fatsoenlijk genoeg. Uiteindelijk stemden we in om Aardbevingen in Nederland te kiezen.

Deelvragen
Wat is een aardbeving en hoe zijn ze ontstaan?
Een aardbeving is een soort trilling in de aardkorst,
dat meestal veroorzaakt wordt door bewegingen van de platen die samen de aardkorst vormen. De aller eerste filosoof die ooit het verschijnsel aardbeving beschreef en het op papier zette was de grote Griekse filosoof
en natuurkundige Aristofeles(die leefde van 384
tot 322 v. Chr.) die geloofde dat de aarde als een levend ding gegroeid was tot zijn huidige omvang.
Hij dacht ook dat onze rotsachtige planeet doorzeefd was met ondergrondse grotten waarin de winden weiden opgezogen. Als vuren binnen de aarde de winden tot een zekere temperatuur verhit hadden, explodeerden ze. Aristoteles
dacht dot deze explosies aardbevingen
veroorzaakten. Maar de man die het op papier zette en bewees was de engelsman John Michell, een Engelse fysicus, hij heeft rond 1760 het beschreven en een goede theorie uitgebracht:”aardbevingen zijn golven in beweging gezet door verschuivende gesteentemassa’s”.

Bij sterke aardbevingen kunnen gebouwen, bruggen en andere bouwwerken instorten, waardoor grote schade ontstaat en vele mensenlevens op het spel staan. Het oppervlak van de aarde bestaat uit een buitenlaag van gesteente, de aardkorst. De korst is verdeeld in grote stukken die als de stukken van een grote legpuzzel in elkaar passen. Deze stukken, platen, bewegen langzaam en wrijven tegen elkaar aan, waarbij het gesteente samengedrukt en weer uit elkaar gedreven wordt waardoor enorme druk wordt opgebouwd. Als de druk erg groot wordt breekt het ondergrondse gesteente en verschuift. Dit vrijmaken van de druk zendt de schokgolven uit die een aardbeving veroorzaken waardoor de grond op het oppervlak gaat schudden. Dit is een van de vele soorten van aardbevingen. Een van die soorten is een die plaats vind in een vulkaan een vulkaanuitbarsting genaamd. Onder een vulkaan bevindt zich een holle plaats in de bodem. Die plaatsen zijn vol met vulkanische gassen. Als de gassen door de krater gaan dan is die ruimte leeg en het is goed mogelijk dat er een instorting plaats vind. En als het dan wel gebeurt, is het wel hetzelfde als bij een instortingsaardbeving.

Dit is een aardbeving die plaats vindt door dat er holle plaatsen onder de grond of in mijnbevingen, dat golven veroorzaakt doordat er grote massa gesteente explosief wegspringt.Daarbij worden trillingen uitgezonden. Tektonische aardbevingen is de meest voorkomende soort aardbeving. In de aardkorst vindt er druk plaats. Als de druk te groot wordt dan kan er een breuk in de aardbodem komen of zelfs verschuivingen. Door die wrijving ontstaan er trillingen. Een helemaal andere soort aardbeving is een explosieaardbeving. Dit is een soort aardbeving, dat niet door de natuur komt, deze wordt kunstmatig gemaakt. Door de mens uitgevonden stofjes en kernwapens kunnen, als er een explosie plaats vind, matige trillingen worden overgegeven aan de aarde. Een zeer zelden voorkomende soort is een inslagaardbeving waarbij d’r een grote meteoriet onze aarde inslaat.

Hoe worden aardbevingen gemeten?
De aardbevingen worden gemeten door wetenschappers die gespecialiseerd zijn in het bestuderen van aardbevingen.Deze worden seismologen genoemd. Ze gebruiken meetinstrumenten die seismografen worden genoemd of seismometers om de patronen van seismische golven op te tekenen en de duur en de sterkte van een aardbeving te berekenen. Er worden op veel verschillende punten metingen gedaan, zodat de precieze locatie van kan worden vastgesteld . De sterkte van een beving, wordt gebaseerd op wat voor schade er aangebracht wordt aan de menselijke constructies (gebouwen, bruggen en infrastructuur) en wordt als een cijfer aangegeven. De eerste schaal werd in 1902 uitgevonden door een Italiaan, Guiseppe Mercolli. Tegenwoordig wordt de schaal van Richter gebruikt die de seismografen gebruiken. Het voornaamste is dat ze aardbevingen kunnen doorgeven en later vergelijken met andere bevingen.
De eerste man die een schaal voor aardbevingen heeft bedacht in 1902 is Giuseppe Mercalli, hij heeft een schaal gemaakt die met Romeinse cijfers de maat van de aardbevingen aangeeft. De maten gaan over wat de mens van een beving voelt of wat de gevolgen zijn op gebouwen, bruggen en infrastructuur. Maar de schaal die tegenwoordig gebruikt wordt is niet meer de schaal van Mercalli, maar de schaal van een Amerikaanse seismoloog genaamd Charles Richter. Hij heeft in 1935 een veel praktischere schaal die veel makkelijker is af te lezen en je kunt snel de cijfers op de schaal bepalen want die de schaal van Mercalli kan je tussen twee cijfers twijfelen omdat er zo veel zijn of ze lijken te veel op elkaar.

Hoe worden aardbevingen voorspeld?
Het voorspellen van aardbevingen is op dit moment nog niet helemaal mogelijk, je kan wel een paar minuten daarvoor zeggen dat die eraan komt maar niet een tijd van te voren om iedereen veilig te evacueren. Seismologen zijn voortdurend op zoek naar nieuwe methoden waarmee ze kunnen voorspellen dat er een aardbeving op komst is en waar dat zal zijn.Sommige wetenschoppers denken dat zware aardbevingen minder waarschijnlijk zijn in gebieden waar zich vaak lichte aardbevingen voordoen, omdat de lichte trillingen de spanning verlichten die anders zou leiden tot een grote schok. In bedreigde gebieden in de VS en Japan worden experimenten uitgevoerd om de kleinste bewegingen rond de breuklijnen te registreren. Wetenschappers hopen dat ze hierdoor in staat zullen zijn een mogelijk grotere beweging in de toekomst te kunnen voorspellen, zodat mensen vanuit de gevarenzones kunnen worden geëvacueerd. Ze hebben ook ontdekt dat veranderingen in het niveau en de samenstelling van het grondwater ons veel
kunnen vertellen over de beweging en het mogelijke breken van gesteente.
Hieronder volgt een perfecte afbeelding van een dergelijk situatie in Californie

Wat waren de belangrijkste aardbevingen in de wereld?
SAN FRANCISCO, 1906
Om 5.12 uur in de morgen van 18 april 1906 werd San
Francisco getroffen door een enorme aardbeving. De stad
stond een minuut lang op zijn grondvesten te schudden toen de San Andreasbreuk over een lengte van 430 km 6 m weggleed. Ongeveer 28.000 gebouwen werden verwoest, waarbij hele straten instortten. Van de bevolking van 400.000 mensen werden er minstens 3.000 gedood en raakten 225.000 mensen dakloos.

In 1906 overleefden de meeste gebouwen

die de bevingen weerstonden niet de
branden. Veel branden waren veroorzaakt
door omgevallen kachels. Door de beving
waren de waterleidingen in de buitenwijken
van San Francisco gebarsten, waardoor er
geen water voorhanden was om de branden
te blussen. De branden woedden drie dogen
aaneen, terwijl overlevenden probeerden een veilig onderkomen te vinden buiten de stad.

KOBE, 1995 De beving die om 5.46 uur in de morgen van 17 januari 1995 de stad Kobe
trof had een sterkte van 7,2 op de schaal van Richter. De stad schudde 20 seconden op haar grondvesten en de betonnen pilaren van een 600 meter lang traject van de Honshin Express die Kobe verbond met Osako stortten in, waardoor de spoorbaan
naar beneden kwam. In totaal vonden 5.500 mensen de dood bij de aardbeving.


Door de aardbeving in Kobe werden 100.000 huizen verwoest, en nog eens 88.000 huizen raakten zwaar beschadigd. Meer dan 300.000 mensen werden geëvacueerd, en velen van hen leefden wekenlang in opvangkampen; 70.000 mensen woonden twee maanden later nog steeds in tijdelijk onderdak. In deze periode werden duizenden kleine naschokken gevoeld, waardoor velen bang waren dat er nog een grote aardbeving op komst was. Gelukkig was dit niet zo.

Waar komen de aardbevingen in Nederland voor?
In Nederland komen aardbevingen bijna nooit voor. Dit komt omdat
Nederland in het midden van een continentale plaat ligt. Waar spanningsveranderingen onder de grond heel klein zijn. Maar er zijn ook uitzonderingen. In Groningen is men in 1960 begonnen met het winnen van aardgas. Het boren vond plaats in het Groningen-gasveld, waarvan de benaming was ‘Slochterenveld’. D’r werden geen trillingen gemeten van het gebied, maar na 23 jaar was het zover. De eerste aardbevingen heft plaats gevonden bij Assen op 26 december 1986. Na die gebeurtenis begonnen de aardbevingen. Sindsdien worden er rond de duizend aardbevingen gemeten maar waarvan slechts enkele door de mens worden gevoeld.

In Zuid-Nederland komen natuurlijke aardbevingen voor, de plaatsen waar de bevingen voorkomen vallen samen met breuken in de aardkorst. De breuken vormen de uitlopers van breuksystemen in Duitsland en België. De grootste diepte van aardbevingen in dit gebied is ongeveer 30 kilometer. De sterkste aardbeving in Nederland vond plaats op 13 april 1992 ten zuiden van Roermond en had een 5,8 op de schaal van Richter.

Gemeten aardbevingen van 1904 tot 2004

Op dit plaatje hier zie je waar de aardbevingen het meeste voorkomen. Het valt gelijk op dat er de meeste bolletjes in Zuid-Nederland. De bevingen komen daar voor omdat die plaatsen op de breuk in de aardkorst zijn. Zoals je het op het plaatje op de vorige bladzijde ziet. Die zwarte strepen die de breuklijnen.

Conclusie
Hoe vaak en waar komen in Nederland aardbevingen voor?

Na een lange tijd van twijfelen en niet aan de voorwaarden te voordoen, kwam voor ons een zeer verbazend antwoord op de vraag hoe vaak en waar aardbevingen in Nederland voorkomen. Het was moeilijk om me het voor te stellen dat in dit landje ook aardbevingen voorkomen. Door de hiervoor behandelde deelvragen heb ik nu een beeld van de aardbevingen in dit land en dus daarmee het antwoord op de hoofdvraag: hoe vaak en waar komen in Nederland aardbevingen voor?
Doordat Nederland gelegen is op een continentale plaat waar de spanningen redelijk klein zijn. Komen hier geen extreme aardbevingen voor maar hier komen wel lichte soms door mensen voelbare bevinkjes voor. Sinds de 20ste eeuw zijn hier rond de 40 aardbevingen met een sterkte van 3 of meer op de schaal van Richter. Dit percentage schommelt tussen dat het alleen door de seismologen waargenomen beving of door mensen licht voelbare beving. De meeste van die bevingen komen voor in Zuid-Nederland. Omdat dat stuk van Nederland op een zogenaamd breuksysteem zit dat houdt in dat ze op kleine schuren onder de grond ontstaan. De andere aardbevingen worden in Noord-Nederland gemeten. Daar zijn gasvelden dus dan komt het door boringen en ontsnapte gassen.

In het kort zeg je gewoon dat er in Nederland elke dag aardbevingen zijn die je helemaal niet voelt en heel soms rond de provincie Limburg kan je een aardbeving voelen.
Met dit werkstuk hebben we bewezen dat Nederland niet alleen een plat land is met een klimaat met alleen maar regen en geen sneeuw, en het ligt ook niet op een overlapping van platen toch gewoon aardbevingen heeft. Dus hieruit kunnen we nog concluderen dat aardbevingen in elk land van de wereld voorkomen. In het ene land komt het door een vulkaanuitbarsting in het andere door de ligging van het land op de platen. Of door de gaswinningen en Nederland is niet het enige land dat gas in hun grondgebied heeft.

Bronvermelding
Internet:
- www.geofoon.nl (het landelijk informatiepunt)
- www.aardbevingen.nl
- http://www.artis.nl/modules/e_aardbevingen_01.html
- www.knmi.nl/onderzk/seismo/home_n/education/nederland/nederland.html
- http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/4126809.stm
- http://www.cmo.nl/pe/pe11/pe-114.html
http://www.scholieren.com/werkstukken/trefwoord?zoek=aardbevingen&vak=&type=Profielwerkstuk  alle links bezocht
- http://platentektoniek.htmlplanet.com/aardbevingen/
- http://mediatheek.thinkquest.nl/
-
http://www.casema.net/~oortvan/casperssite/

Krant:
- Algemeen dagblad en PZC

Boeken:
- Het boek "Continenten in botsing" door Russel Miller, vertaald door Paul van den Hout.1e druk in 1984.
- Het boek "Aardbevingen" door Bryce Walker, vertaald door Richard de Weger.1e druk in 1982.
- Onze rusteloze aarde
- Continenten in botsing




REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.