Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Opzetten van een onderneming op internet (internet marketing)

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • 6e klas vwo | 7741 woorden
  • 7 april 2007
  • 34 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
34 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het opzetten van een onderneming op internet (Internet Marketing) Inhoudsopgave - Inleiding: Blz. 3 - Deelvraag 1: Hoe ziet het concept er precies uit? Blz. 4 - Deelvraag 2: Hoe komt mijn concept naar de consument en naar de bedrijven? Blz. 9 - Deelvraag 3: Hoe gaat de uitvoering naar de Kamer van Koophandel en belastingen? Blz. 21 - Deelvraag 4: Hoe groot moet mijn investering zijn? Blz. 29 - Conclusie: Hoofdvraag: Kan ik een populaire site maken met hotspots in Leiden voor een jongerendoelgroep en daarmee een winstgevende activiteit opbouwen? Blz. 38 - Evaluatie: Blz. 40 - Logboek: Blz. 41 Inleiding Steden in Nederland hebben allemaal hun eigen cultuur, historie en identiteit. Maar hoe weet je als jongere of als student waar je het beste kunt zijn in een vreemde stad? Dit probleem heb ik ontdekt toen ik een dagje met de trein ging reizen door Nederland. Ik bezocht Maastricht, Nijmegen en Utrecht. Je hebt natuurlijk niet veel tijd als je drie steden wilt bekijken in een dag, daarom was het handig geweest als ik van te voren al wist waar ik zijn moest om een goede impressie te krijgen van de stad. Wat zijn voor mij de ‘places to be’ ? Dus waar zitten de leuke winkels en de gezellige eetcafés etc. Bezigheden die voor mijn leeftijdscategorie leuk zijn om te verkennen in een stad. Mijn probleemstelling is: Hoe kan je, als je als jongere naar een stad gaat, precies weten waar je moet zijn. Hoe kan je dit oplossen met behulp van commerciële netwerken? Dit kan je oplossen door een internetsite te maken waar een duidelijk overzicht staat van de favoriete bezienswaardigheden, uitgaansgelegenheden en eetgelegenheden van een stad. Ik heb gekozen om dit voor de stad Leiden te doen in mijn uitwerking van het concept. De uitleg van het concept doe ik in de eerste deelvraag. Ook wil ik het commercieel interessant maken. Dit is natuurlijk makkelijk gezegd, hoewel er veel meer bij komt kijken dan ik had gedacht. Want in hoeverre willen bedrijven hieraan meedoen? Hoe krijg ik het voor mekaar dat zij willen publiceren op mijn site? Hoe zorg ik dat mijn concept terecht komt bij de consument? Hoe ga ik hieraan verdienen? Wat komt er aan voorbereiding bij kijken? En hoe staat mijn idee tegenover zijn concurrenten? De antwoorden zul je tegenkomen onder de kopjes van de volgende deelvragen: 1. Hoe ziet het concept er precies uit? 2. Hoe komt mijn concept naar de consument en naar de bedrijven? 3. Hoe gaat de uitvoering naar de Kamer van Koophandel en belastingen? 4. Hoe groot moet mijn investering zijn?
De hoofdvraag luidt: Kan ik een populaire site maken met de hotspots in Leiden voor een jongerendoelgroep en daarmee een winstgevende activiteit opbouwen? Dit onderwerp heb ik gekozen, omdat ik wil weten hoe een concept kan worden ontwikkeld naar een groot winstgevende activiteit. Ik hoop door de beantwoording van de hoofdvraag een duidelijker beeld te krijgen van de opbouw van een bedrijf. Ook hoop ik hierdoor mijn kennis te verbreden op het gebied van bedrijfskunde en commerciële marketing. Hoe ziet het concept er precies uit? Mijn idee is om een site te ontwikkelen voor de stad Leiden om jongeren en studenten, die de stad nog nooit eerder hebben bezocht, tips te geven waar zij moeten zijn. Zoals ik al in de inleiding heb vermeld wil ik het idee kleinschalig benaderen, dus beperk ik mij tot de stad Leiden. Daarbij wil ik het concept op mijn leeftijdscategorie richten, dus jongeren en studenten van ongeveer 17 t/m 24 jaar. Ik geef mijn site een naam die makkelijk te onthouden is en die ook in mijn doelgroep past: www.2thecityleiden.nl Als mijn site daadwerkelijk succes vertoond zal ik mijn idee op grotere schaal gaan benaderen. Mijn homepage wordt dan www.2thecity.nl. Bezoekers krijgen dan een overzicht van alle steden waar mijn site informatie over heeft kunnen inwinnen. Voorlopig begin ik dus met de beperking van een site voor één stad: Leiden. Beschrijving van www.2thecityleiden.nl
Als je naar mijn site gaat zie je meteen een duidelijk overzicht van de opties waar je uit kan kiezen. Je hebt 3 opties: bezienswaardigheden, uitgaansgelegenheden en eetgelegenheden. Onder bezienswaardigheden zie je bijvoorbeeld wat er in de Leidsche Schouwburg te zien is, wat voor films er draaien, welke musea leuk zijn of wat het laktheater zoal te bieden heeft. Alles wat voor mijn leeftijdscategorie interessant is, dus ook de leuke winkeltjes enz. Ik maak zelf een top 10 van de leuke en favoriete bezienswaardigheden. Daarbij vermeld ik ook de link naar de officiële sites van alle 10 de bezienswaardigheden. Ook zet ik bij elke favoriete bezienswaardigheid de routebeschrijving erbij, de busverbindingen en zelfs de kosten van de taxi zullen niet ontbreken. Ook de uitgaansgelegenheden zal ik zo aanpakken. Waar moet je nu echt binnen zijn voordat de deuren om 01.00 of 02.00 sluiten? Wil je dansen of wil je rustig zitten en praten? Waar en wanneer is er het ‘bier kwartier’? Alles zal erbij worden vermeld, van de kosten tot de sluitingstijden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ik geef ook de gelegenheid aan de bezoekers van de site hun mening openbaar te maken. En men heeft ook de mogelijkheid om te stemmen op de verschillende uitgaansgelegenheden, eetgelegenheden en bezienswaardigheden. Voor de eetgelegenheden zoek ik betaalbare gezellige restaurantjes. Kan je er met zijn twintigen eten? Hoe duur zijn de dagmenu’s? Enzovoort. Ik zorg dat er geen informatie zal ontbreken. Voorbeeld Natasja uit Rotterdam bezoekt mijn site om zo meer te weten te komen van de eetgelegenheden in Leiden. Ze zoekt een leuk eetcafé om daar gezellig iets te gaan eten. Daarom klikt ze de optie ‘eetgelegenheden’ aan om een overzicht te krijgen van de aangeboden eetcafés en betaalbare restaurantjes. Zo ziet ze dat op dit moment Donatello heel erg in trek is, want dit restaurant staat momenteel in de top 10. Waarschijnlijk ook omdat er goedkope dagmenu’s worden aangeboden. Ze klikt op ‘routebeschrijving’ om te kijken hoe ze er het beste kan komen. Ze ziet dat er vanaf het centraal station een busverbinding is naar het restaurant, dus een taxi is overbodig. Ook ziet ze dat het ook heel goed te lopen is, maar 5 tot 10 minuten. Ze besluit lopend naar het restaurant Donatello te gaan.
Waar verdien ik dan aan? Ik geef de bedrijven die op mijn site terecht komen klanten. Deze klanten kunnen via mijn site reserveringen aangaan. Bijvoorbeeld reserveringen voor de schouwburg of voor een restaurantje enzovoort. Voor elke reservering die gemaakt wordt via mijn site krijg ik geld van het desbetreffende bedrijf die op mijn site reclame mocht maken voor zijn product. Maar dit werkt natuurlijk niet voor elk soort bedrijf. Zoals ik al eerder had besproken staan er op mijn site 3 opties waaruit je kan kiezen: bezienswaardigheden, uitgaansgelegenheden en eetgelegenheden. Bij de bezienswaardigheden zoals theater, bioscoop en schouwburg kan je vooraf reserveren. Voor theater en schouwburg reserveert men meestal wel, maar voor de bioscoop of musea hoef je als klant niet altijd de reserveren. Bovendien is die functie al via internet mogelijk op de desbetreffende site zelf. Wat ik dan wel ga doen is dat ik de mogelijkheid bied om voor grote groepen te reserveren, daar verdien ik dan aan. Bij eetgelegenheden geldt hetzelfde, men kan dan voor grote groepen reserveren, want kleine reserveringen worden haast niet gedaan. En voor de bedrijven die publiceren voor hun uitgaansgelegenheid biedt ik de mogelijkheid om te publiceren, maar ook biedt ik de mogelijkheid voor bezoekers om bijvoorbeeld die ruimte een keer te huren voor een besloten feest. Kortom: Ik verdien aan de geplaatste advertenties en aan de acties die daardoor kunnen worden ondernomen door de consument. Ik ga ook proberen of bedrijven promoties willen doen. Zoals een bon uitprinten voor een gratis drankje. Voorbeeld Natasja bedenkt dat het gezellig zou zijn om met haar jaarclub bij Donatello een keer wat te eten. Ze wil voor 20 personen reserveren. Daarvoor gebruikt ze de functie die 2thecityleiden.nl aanbiedt. Ze klikt op ‘reserveren’ en voert in voor hoeveel personen, vanaf hoe laat en op welke dag ze komen eten. Ze krijgt zo snel mogelijk te weten of het gelukt is (sowieso binnen 12 uur). Ondertussen regelen de werknemers van de site de afspraak met het restaurant. Als het niet gepland kan worden volgens de dag dat Natasja heeft opgegeven zal de site met andere mogelijkheden komen (andere dag, tijd of eventueel restaurant). Als Natasja instemt met één van die mogelijkheden krijgt ze weer zo snel mogelijk (binnen 12 uur) bericht of het gelukt is. De site verdient aan het regelen van zo’n reservering voor een groep personen, omdat het desbetreffende restaurant mij betaald voor het binnenhalen van zoveel klanten. De consumenten krijgen een bon opgestuurd voor een gratis welkomstdrankje die uiteraard door het restaurant zelf betaalt wordt. De concurrentiepositie Helaas ben ik niet de eerste met ongeveer dit idee. Er zijn al een paar sites die een soortgelijk idee hebben uitgevoerd. Ik typte in bij google: ‘uitstapjes leiden’ en ‘uitjes leiden’ enz. Deze sites zijn mijn grootste concurrenten: - www.leiden.nl
Hier staat inderdaad wat Leiden allemaal te bieden heeft. Voor jongeren en studenten is dit echter oninteressant, want de site heeft niet een overzicht naar hun interesses gemaakt. Ik kan het wel als bron gebruiken om te kijken wat er allemaal gaande is op dit moment in Leiden. En een selectie maken van wat leuk is voor jongeren. - www.leukinleiden.nl
Dit is tot nu toe mijn echte grote concurrent. Maar deze site is niet meer bijgehouden sinds het voorjaar 2006. Het is wel een overzichtelijke site, maar het is niet een site die alleen is gericht op Leiden. Het is meer leuk in Leiden en omstreken. Voor jongeren staan er wel leuke events, maar die zijn allemaal allang geweest. Het is niet eens te vinden via ‘google’. Deze site is echt snel weer aan vernieuwing toe, misschien kan ik ze helpen? Als mijn site zich goed ontwikkelt zal ik de site op een gegeven moment gaan uitbreiden met meer informatie over meerdere steden. Dan heb ik gelijk ook meer concurrenten: - www.dagjeweg.nl
Zeer onoverzichtelijk. Ze hadden wel een keurige selectie van alle steden, maar helaas hadden ze qua uitstapjes weinig te bieden. Daarbij hadden ze geen pagina speciaal voor jongeren en studenten. -
www.leukedingendoen.nl
Nadat je de desbetreffende provincie had gekozen kreeg je een duidelijk overzicht van alle uitstapjes die je in die provincie kon doen. Het ging dus niet per stad, wat zeer onhandig is naar mijn idee. Ook kreeg je van die uitstapjes zoals het overnachten in overleving capsules in de haven van Rotterdam voorgeschoteld, daar staat leeftijdscategorie niet echt om te springen. - www.wayout.nl
Mijn eerste indruk was dat de site vol zat van de reclame. Ook hier kon je per provincie je uitjes bekijken. Het is daar erg onoverzichtelijk en een speciale link voor jongeren hebben ze daar ook nog niet ontdekt. - www.leukeuitjes.nl
Ze beginnen hier al meteen met een speciale selectie komen voor jongeren, senioren, kinderen en ouderen. Als je daar dan vervolgens op klikt krijg je een tabel van alle uitjes van Nederland. Gelukkig wel in alfabetische volgorde… - www.overenuit.nl
Het ontbreekt hier ook weer aan overzichtelijkheid. Ze hebben ook geen top 10 op de site staan van de uitstapjes. Maar ze hebben wel een duidelijke leeftijdscategorie: jongeren en studenten. Bovendien zijn er nog veel meer opties op de site, ze hebben het niet alleen over de uitstapjes die jongeren kunnen maken, maar ze geven ook allerlei informatie over andere zaken die jongeren en studenten aangaan. Zoals je ziet hebben mijn concurrenten niet heel veel te bieden. In principe is mijn idee nog niet precies uitgevoerd. Ik ga proberen mijn dienst zo veel mogelijk te differentiëren ten opzichte van de andere sites. Ik zorg ervoor dat mijn ‘verpakking’ , ‘merk’ en ‘wijze van verkoop’ verschil maken met de andere ‘producenten’, zodat consumenten mij duidelijk kunnen onderscheiden. Marktvorm De aard van mijn concept is heterogeen. Je zou zeggen dat mijn concept bijna homogeen is, omdat mijn idee nog nergens te vinden is. Maar er zijn toch wel soortgelijke aanbieders die het ook zo aanpakken. Die aanbieders zijn er over het algemeen vrij veel, daarom zal ik veel moeten concurreren om op te vallen tussen alle andere sites. Bij veel aanbieders moet ik met mijn handelingen rekening houden met de reacties van andere aanbieders. Ik heb daarnaast grote invloed op het vaststellen van de prijs die bedrijven aan mij moeten betalen voor het plaatsen van advertenties, maar ik moet dan wel met mijn prijsbeleid rekening houden met de mogelijke reacties van de concurrenten. Ik ga er natuurlijk vanuit dat de vraag naar mijn dienst veel is, anders zou ik dit idee nooit uitwerken. Mijn markt is ondoorzichtig want niet alle vragers en aanbieders zijn op de hoogte van wat er allemaal gebeurt op de markt. Dit heeft ook te maken met de differentiatie van mijn site, ‘product’ differentiatie. De site is namelijk speciaal voor jongeren en studenten opgezet, voor consumenten maak ik dus een onderscheid met andere sites. Er is een vrije toetreding tot de markt, dit betekent dat iedereen die de dienst wil aanbieden, hiertoe in de gelegenheid is. Daarbij komt dat de Kamer van Koophandel zulke ondernemingen stimuleert, omdat dat goed is voor de regionale ontwikkeling. Omdat er zeer veel concurrenten zijn, zal de prijs afzetlijn van de individuele aanbieder een relatief elastisch verloop hebben. Dus de consument reageert sterk op een prijsverandering. Juist omdat er meer aanbieders zijn, kunnen de klanten, als het prijsverschil met de concurrent te groot wordt, overstappen naar de concurrentie. Dit alles betekent dat ik met mijn concept bij de marktvorm monopolistische concurrentie ben beland.
Hoe komt mijn concept naar de consument en naar de bedrijven? Voordat ik mijn concept op de markt breng, wil ik eigenlijk weten of de doelgroep wel zo’n behoefte heeft aan mijn idee en of bedrijven wel zo’n behoefte hebben aan publiciteit op zo‘n site. Daarom ga ik eerst een marktonderzoek doen naar de consumenten en bedrijven. Mijn aanpak is als volgt. Eerst ga ik e-mailen sturen naar 10 eetgelegenheden, bezienswaardigheden en naar 5 uitgaansgelegenheden. In totaal zal ik dus 25 bedrijven benaderen met mijn enquête. Als de bedrijven niet reageren zal ik proberen om ze op een andere manier te benaderen. Zie ‘Bijlage’ voor de telefoonnummers en emailadressen van de benaderde bedrijven. Zie ‘Marktonderzoek’ voor alle enquêtes. Marktonderzoek - Voor bedrijven: De Uitslag van het marktonderzoek van bedrijven: Eetgelegenheden, bezienswaardigheden en uitgaansgelegenheden: (De cumulatieve benadering staat soms weergeven, omdat het dan duidelijk laat zien dat bedrijven het allemaal eens zijn met de betaling van het minimale bedrag. Voor een hoger bedrag zullen er in dat geval een aantal bedrijven vervallen.) - De site treft elke dag 10.000 bezoekers van 17-24 jaar of meer. Hoeveel zou u ervoor over hebben om in de top 10 te staan om zo over uw bedrijf te kunnen publiceren? 80 % 50 euro per maand (1) 4 % 100 euro (2) 8 % 200 euro (3) 8 % > 200 euro (4) * Zie 1:100% van de geënquêteerde is er toe in staat om 50 euro per maand te betalen, enz. - De site heeft ook de mogelijkheid om reserveringen voor een bedrijf op te nemen, dus dit zou u klanten kunnen opleveren. Er zijn 2 soorten acties: Het reserveren en informatie aanvragen: Hoeveel zou u de eigenaar van de site betalen voor elke ondernomen actie van de consument die via mijn site kan worden gedaan? Voor het reserveren: 68 % 5 euro per reservering (1) 16 % 7,50 euro (2) 12 % 12 euro (3) 4 % 20 euro (4) * Zie 1:100% van de geënquêteerde is er toe in staat om 5 euro per reservering te betalen, enz. Voor het aanvragen van informatie: 40 % 1 euro per aangevraagde informatie (1) 56 % 2 euro (2) 4 % 3 euro (3) - Hoeveel zou u er voor over hebben om met een advertentie op de drukbezochte site te staan? 72 % 50 euro per advertentie (1) 12 % 100 euro (2) 12 % 200 euro (3) 4 % > 200 euro (4) * Zie 1:100% van de geënquêteerde is er toe in staat om 50 euro per advertentie te betalen, enz. Vragen en opmerkingen: Bij het onderzoek was er een ondernemer die de opmerking had dat hij zelf de informatie zou willen opsturen. Dit zou betekenen dat ik alleen de gegevens, van de personen die informatie zouden willen hebben, naar het bedrijf zou moeten opsturen. Het bedrijf zelf zorgt er dan voor dat die informatie bij de klant terecht komt. Ik vroeg me af of meerdere bedrijven het hier mee eens waren. Uit onderzoek is gebleken is dat de meeste bedrijven deze service het liefst zelf in de hand zouden willen hebben. - Een belangrijk punt is dat de mogelijkheid om te reserveren op sommige links van mijn site al kan. Dus zal ik aan ondernemers vragen of ik die service extra zal aanbieden op mijn site, met bijvoorbeeld als reclamestunt een gratis consumptie. Zie deelvraag 4 voor de overeenkomst die ik dan met de ondernemers afspreek. De conclusie is dat er belangstelling is en dat ik er omzet mee kan binnenhalen. Maar het is nog de vraag of ik voldoende omzet zal binnenhalen die de kosten zullen dekken en hopelijk tot winst zullen leiden. Voor de consumenten (Jongeren en Studenten): De uitslag van het marktonderzoek van jongeren en studenten
In totaal heb ik 50 jongeren en studenten geënquêteerd d.m.v. van formulieren uit te delen met 3 vragen over mijn site. De vraag is natuurlijk of ik hieruit kan concluderen of het resultaat representatief genoeg is. Ik vind dat ik uit deze resultaten wel kan concluderen dat er positief wordt gedacht over het idee. Het resultaat is het volgende: - 2thecityleiden.nl zou dit dan waar moeten maken. Het is een makkelijk bereikbare site waar je voor elke dag kan zien wat er te doen valt in Leiden. Hoe vaak zou je er op kijken? 86% zou er alleen voor het weekend op kijken. (blauw) 14% zou de site 3 x per week bezoeken. (rood) - Je hebt ook de mogelijkheid om iets snel te bespreken voor een avond. Zoals het reserveren van een tafel in een restaurant, het bespreken van een ruimte voor een besloten feest, het reserveren van bioscoop kaartjes etc. Zou je van deze functie gebruik willen maken? 84% zou dat makkelijk en snel via internet regelen. 16% zou dat op een andere manier aanpakken. - Je kan ook je mening geven over je avond in een bepaald café, of het eten in een restaurant etc. Ook kan je stemmen en dergelijke. Zou je van deze functie gebruik maken? 62% zou het alleen doorlezen.(blauw) 26% zou zelf wel eens willen stemmen en zou ook zijn mening willen geven. (rood) 12% zou geen gebruik willen maken van deze functie. (groen) - Vragen en opmerkingen: o Leuk Idee! o Is het praktisch wel haalbaar? o Dit idee zou ik graag willen steunen. o Er bestaan al sites met deze functie maar één site met alle adressen samen zou handig zijn. De conclusie is dat er belangstelling is en dat ik er omzet mee kan binnenhalen. Of ik ook een succesvol bedrijf kan opstarten hangt nog af van de kosten. En dan nu het volgende punt: Hoe breng ik mijn concept onder de aandacht? Want dat is vooral voor mijn concept een heel belangrijk punt. De bedrijven moeten weten dat ze op mijn site reclame kunnen maken, maar daarnaast moeten er ook veel bezoekers zijn waardoor die reclame echt zin heeft. Als bedrijf zet ik een dienst op de markt, ik geef de kans aan andere bedrijven om in de publiciteit te komen. Dus mijn site moet al bekend zijn bij de mensen, zodat het voor bedrijven aantrekkelijk is om op mijn site te willen publiceren. Hoe breng ik mijn concept onder de aandacht? Eerst even alles op een rijtje: - Plaats: Alle mensen die een computer bezitten met internet kunnen van mijn aangeboden ‘service’ en informatie gebruik maken. - Product: De doelstelling van de oprichter van de site en de samenstelling van de doelgroep zijn bepalend voor de dienst waar je mee te maken hebt. Mijn doelstelling is om Leiden voor jongeren en studenten overzichtelijker te maken door duidelijk te laten zien wat deze stad te bieden heeft op het gebied van uitgaan en bezienswaardigheden en eetgelegenheden voor deze doelgroep. De dienst die ik dan zal aanbieden is dus de mogelijkheid voor jongeren en studenten een duidelijk overzicht te vertolken over waar je moet zijn in de stad Leiden. - Prijs: De prijs die de bezoeker van de site moet betalen is geheel gratis, alleen kost het wel tijd voor de bezoeker. Daarom wil ik mijn site snel bereikbaar maken voor de consumenten. En ik wil dat mijn site erg overzichtelijk is zodat de consument niet lang hoeft te zoeken. Mijn site wordt zo efficiënt mogelijk op de markt gezet, zodat ik bij de consument een goed indruk achter laat en dat deze mijn site vaker gaat gebruiken. - Promotie: Reclame is erg belangrijk voor mijn concept. Je hebt verschillende mogelijkheden: advertenties in kranten plaatsen, huis – aan – huis folders uitdelen, affiches verspreiden enzovoort. Je kunt natuurlijk ook gratis foldertjes of visitekaartjes uitdelen, wat niet veel extra kosten met zich meebrengt, maar ik weet niet of ik zo mijn doelgroep volledig bereik. Omdat mijn concept via internet werkt leek mij het handig om ook via internet reclame te maken voor mijn site. Dat kan door een hoge plaats bij zoekmachines te krijgen op bepaalde zoekwoorden. Je kan bij Google ook advertenties plaatsen bij zoekwoorden en dan betaal je per klik. Hoe duur dat is ga ik uitzoeken. Hier een voorbeeld voor mijn visitekaartje en folder: Het gaat dan om betaalde ‘links’ en advertenties te plaatsen bij populaire sites die drukbezocht worden door mensen van mijn doelgroep. Om een paar voorbeelden te noemen: Hyves, Msn en Google. Dit is natuurlijk niet de goedkoopste oplossing, maar wel de beste oplossing om zo dicht mogelijk bij mijn doelgroep te komen. (Ik ga er nu vanuit dat ik dat geld ook daadwerkelijk beschikbaar heb, maar uiteindelijk zal ik alleen een uitwerking geven van mijn site. Het publiciteitsplan zal niet worden uitgewerkt maar zal wel worden besproken). Hoe is hyves zo bekend geworden? Deze site biedt namelijk geen product aan, vergelijkbaar met mijn site, maar is toch erg ver gekomen in de publiciteit. Ondernemers kijken jaloers naar hoeveel geld de maker van de site hiermee al heeft verdient, alleen door zo’n geniaal idee. Een tijdje geleden is er een artikel verschenen in de krant waarin staat dat goede doelen zelfs publiceren op hyves om zo veel mensen te kunnen bereiken. 16-05-2006 NRC (ingekort) De virtuele vrijwilligers
Marie-José Klaver
Nederlandse goede doelen doen het goed op internet. Met betaalbare online campagnes kunnen ook kleine organisaties vrij eenvoudig geld en virtuele medewerkers werven. (..) Marketingmanager Ellen Kooij van WarChild Nederland beaamt dat. ,,Onze nieuwste campagne speelt zich alleen online af. Via banners op sites zoeken we 10.000 vrijwilligers voor WarChild. Mensen kunnen zich opgeven op werkenbijwarchild.nl. Ze kunnen een donatie doen in de vorm van een bedrag dat gelijk staat aan één uur salaris en een arbeidscontract tekenen. Het is niet de bedoeling dat de nieuwe vrijwilligers ergens naartoe gaan om te werken. Vrijwilliger zijn bij War Child is vooral een virtuele activiteit, legt Kooij uit. ,,De vrijwilligers kunnen lid worden van het sociale netwerk Hyves. Daar kunnen ze andere vrijwilligers ontmoeten en informatie bekijken over projecten van WarChild. (...) Inmiddels hebben zich al tweeduizend vrijwilligers bij Hyves geregistreerd. ,,De virtuele vrijwilligerscampagne speelt in op een behoefte die leeft onder jonge mensen, zegt Kooij. ,,Mensen van 25 tot 45 jaar willen niet alleen geld geven, ze willen ook persoonlijk betrokken zijn bij een organisatie. Tegelijkertijd hebben ze het druk met studie, werk en hun gezin. Via internet blijven ze op de hoogte van het werk van War Child en de evenementen die we organiseren. (...) Zo zie je maar dat een idee, in dat geval ‘hyves’, zich kan ontwikkelen tot een groot netwerk. Zelfs zo groot dat het wordt besproken in kranten. Het is daarom slim om als kleine onderneming daar te publiceren, want door hyves kun je veel mensen bereiken. Publiciteitsplan: 1. Publiciteitsdoel: Ik wil bereiken dat minimaal 2000 personen uit de doelgroep mijn informatiemateriaal bekijken in de eerste maand dat mijn site beschikbaar is op het internet. Daarna hoop dat er meer consumenten mijn site komen bezoeken, ik hoop op minstens 10.000 bezoekers per dag. 2. Publiciteitsdoelgroepen: Zoals ik al eerder had vermeld geldt mijn concept voor jongeren en studenten tussen de 17 en 24 jaar. 3. Publiciteitsboodschap: Hierbij moet ik nagaan welke boodschap nodig is om het gewenste effect te bereiken bij de doelgroep en wat de kern van mijn boodschap moet zijn. De kern van mijn boodschap moet zijn dat je naar 2thecityleiden.nl moet gaan voor een duidelijk overzicht van de favoriete eetplekjes, cafés, musea en theater. 2 the city Leiden? Hotspots vind je op 2thecityleiden.nl! 4. Media/publiciteitsmiddelen: - Folders afgeven bij VVV Leiden en ANWB (zie folder blz. 17) - Advertenties plaatsen op Google eventueel op Hyves. 5. Controletijdstip: Past het publiciteitsplan nog steeds in het publiciteitskader? Ja. Bereikt het gekozen publiciteitsmiddel je doelgroep en is het in staat de vereiste dieptewerking aan je boodschap mee te geven? Ja. Is het publiciteitsmiddel in staat je boodschap optimaal over te brengen of heb je onnodig veel concessies gedaan? Nee, er is geen herformulering van toepassing. 6. Budget / menskracht: Het budget zal ik bespreken in de laatste deelvraag. Daar geef ik een overzicht van alle kosten en opbrengsten. Menskracht begin ik nog niet aan, eerst moet mijn bedrijf groeien. Zoals ik al had besproken in mijn eerste deelvraag val ik onder de marktvorm monopolistische concurrentie. Dit betekent dat ik wel degelijk concurrenten heb, maar deze hebben stellen allemaal niet heel veel voor. Dus dacht ik eraan om misschien een site die het meest bezig is met mijn idee over te nemen. Dat heeft soms zijn voordelen: - De overlevingskans van ondernemers die een bedrijf overnemen is groter dan die van ondernemers die een nieuw bedrijf starten. - Je hebt inzicht in historische gegevens, zoals het klantenbestand, omzet en kosten. Zo kunt je een goede inschatting maken van de winstgevendheid van het bedrijf. - De site die ik misschien zou willen overnemen heeft zijn naamsbekendheid al een beetje opgebouwd en is al begonnen met zijn publiciteitsplan. - Ook de start en de financiering van een bedrijfsovername verschillen van het starten van een nieuw bedrijf. De juridische en organisatorische kanten zijn namelijk allemaal al geregeld. Dit scheelt wellicht veel geld en tijd. Als ik een site zou willen overnemen zou ik kiezen voor de site leukinleiden.nl. Deze site ziet er over het algemeen goed uit en is het meest identiek aan mijn idee. Hetgeen wat ik moet veranderen is het publiciteitsplan en de site zelf, want die is wel aan wat vernieuwing toe. Ondanks de vele voordelen van een overname, wil ik geheel op mezelf beginnen, omdat ik een andere naamsbekendheid wil opbouwen want het bedrijf gaat alleen profiteren van mijn idee en dat wil ik niet. 3. Hoe gaat de uitvoering naar de Kamer van Koophandel en belastingen? Mijn onderneming moet zich bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst registreren. Dit is niet alleen van belang voor deze organisaties, maar het biedt mij als ondernemer ook voordelen, zoals meer zekerheid of belangenbehartiging. Mijn ‘product’ is in feite het aanbieden van een dienst voor bedrijven en voor consumenten. Bedrijven kunnen adverteren en consumenten kunnen informatie verschaffen. Daarom moet ik mij registreren bij de KvK en de belastingdienst. Mijn bedrijf is een eenmanszaak. Daarom ligt het ondernemersrisico geheel bij mij en niet bij mijn werknemers, als ik die in dienst zou hebben. Tot zover gaan we er vanuit dat ik geen werknemers in dienst neem, omdat mijn bedrijf nog moet groeien tot een groter bedrijf wanneer ik wel extra mankracht nodig heb. De voordelen van een eenmanszaak is dat het overzichtelijk is. De leiding is namelijk in handen van maar één persoon, in dit geval ben ik dat, zodat zich geen communicatie stoornissen voordoen. De nadelen zijn echter dat het bedrijf geheel afhankelijk is van mij. Ik kan het me dus niet permitteren om langdurig ziek te worden. Ook het ontbreken van een juridische scheiding tussen bedrijf – en privé vermogen kan problemen geven. Registratie bij de KvK. • Handelsregister

In het Handelsregister worden ondernemingen ingeschreven die in Nederland zijn gevestigd. Daarnaast moeten rechtspersonen worden ingeschreven. Ingeschreven staan in het handelsregister bevordert de rechtszekerheid bij het zakendoen. De KvK is op de hoogte van allerlei informatie. Ze beantwoorden bijvoorbeeld de vragen. Met wie heb je te maken? Wie is bevoegd en wie aansprakelijk? Is er sprake van een faillissement? Ook betaal je tegelijkertijd voor de voorlichting. Als je vragen hebt over de regel – en wetgeving of over het verkopen van een bedrijf etc. heeft de KvK daarvoor de juiste informatie beschikbaar. Voor de regiostimulering moet je ook betalen, want bijvoorbeeld bereikbaarheid en bestemmingsplannen kunnen invloed hebben op je bedrijf. Het is daarom belangrijk dat de positie van een bedrijf in dergelijke plannen worden bewaakt. Daarom overlegt de KvK met gemeenten, ondernemersverenigingen en werkgevers – en werknemersorganisaties. Zo stimuleert de KvK de regionale economie. De Kamer van Koophandel heeft een zestal criteria ontwikkeld waar een onderneming aan moet voldoen om zich in te schrijven in het handelsregister, ik ga kijken of ik daaraan voldoe: 1. De ondernemer verricht een 'regelmatige maatschappelijke werkzaamheid': Dit houdt in dat de ondernemer een maatschappelijke dienst verricht die regelmatig voorkomt of regelmatig een product aanbiedt voor de maatschappij. In mijn geval biedt ik een service aan mijn klant, geheel gratis, maar bedrijven moeten voor mijn acties en promoties betalen. Deze acties en promoties houden mijn bedrijf draaiende dus kun je stellen dat mijn bedrijf afhankelijk is van regelmatige maatschappelijke werkzaamheden die ik verricht. 2. De werkzaamheden worden tegen betaling verricht: Ik zorg voor reclame, zolang bedrijven mij maar betalen. Dus in dit geval zijn bedrijven mijn afnemers. Ik voldoe dus aan dit criteria. 3. De ondernemer treedt zelfstandig op, voor eigen rekening en risico: In het begin van deze deelvraag had ik al vernomen dat ik een eenmanszaak ben en die treden dus zelfstandig op geheel voor eigen rekening en risico. 4. De ondernemer treedt openlijk op, in concurrentie met andere ondernemers: Ook heb ik me hier al in verdiept, want ik heb namelijk al uitgebreid mijn concurrentie positie bekeken, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan. Ik zal dus openlijk optreden en het opnemen tegen eventuele concurrenten. 5. De ondernemer neemt deel aan het economisch verkeer in een georganiseerd verband. Dit verband is gericht op samenwerking van mensen, kapitaal en/of goederen: Ik zal absoluut gaan deelnemen aan het economische verkeer in een georganiseerd verband. Als mijn bedrijf zich positief ontwikkelt zie ik vanzelf mogelijkheden openstaan om te gaan samenwerken met andere bedrijven met winstvergroting als doel (bv Hyves). 6. Er wordt winst of kostenbesparing beoogd. Dit is ruimer dan
het gebruikelijke begrip winst. Het gaat er niet om of de ondernemer daadwerkelijk winst heeft gemaakt of kosten heeft bespaard, maar of hij/zij dit als doel heeft: Mijn hoofdvraag is of ik een winstgevende activiteit kan starten, dus mijn doel is duidelijk gericht op winst. Oprichtingsvereisten Voor de oprichting van een eenmanszaak is geen akte nodig, de oprichting is 'vormvrij'. Dit wil zeggen dat, buiten de notaris of andere officiële kanalen om, ik mijn ondernemingsactiviteit kan starten. Inschrijving van de eenmanszaak in het handelsregister is verplicht. Alleen beoefenaren van vrije beroepen hoeven zich niet in te schrijven in het handelsregister. Dit geldt bijvoorbeeld voor artsen en advocaten. Aansprakelijkheid
De eigenaar is zelf aansprakelijk voor alle handelingen en vermogensaangelegenheden. Er is dus geen onderscheid tussen privé- en ondernemingsvermogen. Schuldeisers (crediteuren) van de onderneming kunnen zich verhalen op je privé-bezit en privé-schuldeisers kunnen de bezittingen van de onderneming aanspreken. Als de zaak failliet gaat, gaat dus ook de eigenaar failliet. Daarom moet je goed nadenken over het opzetten van een eenmanszaak, want het is een risicovol bestaan. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, vallen ook de bezittingen van de echtgenoot onder de aansprakelijkheid. Door het opstellen van huwelijkse voorwaarden kun je dit voorkomen. Vaak hebben huwelijkse voorwaarden echter minder effect doordat banken de echtgenoot laten meetekenen voor leningen. De echtgenoot kan dan toch door de bank aansprakelijk worden gesteld. Sociale zekerheid Iedere inwoner van Nederland, dus ook de eigenaar van een eenmanszaak, valt onder de volksverzekeringen: - Algemene ouderdomswet (AOW) - Algemene nabestaandenwet (ANW) - Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) - Algemene kinderbijslagwet (AKW) Ondernemers moeten zich tegen ziektekosten verzekeren met een basisverzekering en ze kunnen hiernaast een eventuele aanvullende verzekering nemen. Een eigenaar van een eenmanszaak is geen werknemer. Daarom valt hij niet onder de werknemersverzekeringen: Wet Uitbreiding Loondoorbetalingplicht Bij Ziekte (WULBZ), Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) en Werkeloosheidswet (WW). Ondernemers kunnen zich verzekeren tegen de risico’s van arbeidsongeschiktheid, met een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het is ook mogelijk dit via het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) te laten doen. Continuïteit / Bedrijfsopvolging Omdat er bij een eenmanszaak geen onderscheid is tussen privé en de zaak, moet je apart een regeling treffen die voor het voortbestaan van het bedrijf zorgt als je komt te overlijden. Als je dat niet doet, kunnen de erfgenamen hun deel in het ondernemingsvermogen opeisen, waardoor het voortbestaan van de onderneming wordt bedreigd. Ook doe je er verstandig aan een regeling te treffen waarmee je je onderneming kan overdragen aan een derde. Hoe gaat het registreren bij de KvK in zijn werk? Het is verplicht om je als eigenaar van een eenmanszaak te registreren bij het inschrijven in het handelsregister. Je moet daarvoor 2 documenten meenemen: - Een geldig legitimatiebewijs. - Een origineel bankafschrift van je privé-rekening of een origineel uittreksel uit het bevolkingsregister dat niet ouder is dan één maand. Op basis van één van deze documenten wordt je privé-adres achterhaald en opgenomen in het bestand. Vervolgens moet je met die documenten en met het inschrijfformulier (Zie ‘Bijlage’) persoonlijk langskomen bij de Kamer van Koophandel. Dan kan de KvK je een inschrijfnummer geven om de inschrijving in het handelsregister te realiseren. Registratie bij de belastingdienst
Stel dat ik mijn bedrijf echt had ingeschreven bij de KvK in het handelsregister dan zou ik automatisch bericht moeten krijgen van de belastingdienst. Het komt ook wel eens voor dat je zelf een briefje moet schrijven om het BTW nummer aan te vragen, want dan pas kan je als bedrijf echt beginnen. Later een voorbeeld van een brief naar de belastingdienst te Leiden. Btw-nummer

Alle rechtspersonen of natuurlijke personen die btw-plichtig zijn, krijgen van de Belastingdienst een btw-nummer of -identificatienummer toegewezen als ze zich aanmelden met de opgaaf startende onderneming. Of je een btw-nummer krijgt, staat los van de vraag of je als zelfstandig ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt beschouwd. Ook als je geen inkomstenbelasting hoeft te betalen, kan het zijn dat je wel BTW moet heffen – en dus een btw-nummer moet aanvragen. Zonder btw-nummer mag je geen BTW heffen. Als de aanvraag van je btw-nummer nog in behandeling is en je wilt al een factuur met BTW versturen, dan kun je het btw-nummer zelf samenstellen en al op de factuur vermelden. Het btw-nummer wordt voor eenmanszaken namelijk volgens een vast 'recept' samengesteld (zie beneden). In theorie is het mogelijk dat de belastingdienst je aanvraag niet als geldig erkent, maar die kans is erg klein. In tegenstelling tot wat veel ondernemers denken, is het niet verplicht om het btw-nummer van de opdrachtgever te vermelden op je factuur. Wel moet je het BTW nummer altijd controleren, want bij een vals BTW nummer ben je aansprakelijk voor een economisch delict. Waarom een btw-nummer? Je kunt alleen maar BTW heffen als je een geldig btw-nummer op je factuur hebt staan. Een opdrachtgever die een factuur toegestuurd krijgt waarop staat inclusief 19 procent BTW (of een ander tarief) en waar vervolgens geen btw-nummer op staat, mag die BTW niet betalen. Bij het niet afdragen van BTW, terwijl je wel BTW-plichtige omzet boekt als eigenaar van een eenmanszaak, bega je een economisch delict. Hoe ziet een btw-nummer eruit? Het btw-nummer van een Nederlandse ondernemer bestaat uit veertien posities. Het begint met de landcode NL, gevolgd door negen cijfers. Voor eenmanszaken is dit het sofi-nummer. Daarachter staat nog een toevoeging, voor freelancers meestal B01. Bijvoorbeeld: NL806735295B01
De winst uit een eenmanszaak wordt belast in box 1: Inkomen uit arbeid en woning
In deze box wordt de belasting berekend over het bruto loon. Er is géén belastingvrij bedrag meer, waardoor de schijvenberekening nu over het gehele belastbaar inkomen wordt gedaan. Een overzicht van de schijventarieven wordt gegeven in deelvraag 4. Als de Belastingdienst je als ondernemer erkent, kun je gebruikmaken van belastingfaciliteiten zoals ondernemersaftrek, investeringsaftrek en de fiscale oudedagsreserve: - Ondernemersaftrek: De ondernemersaftrek is het bedrag dat in mindering wordt gebracht op de winst en bestaat uit de volgende onderdelen: - de zelfstandigenaftrek en startersaftrek; - de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk; - de meewerkaftrek; - de stakingsaftrek. Om in aanmerking te komen voor de ondernemersaftrek, moet je door de Belastingdienst als ondernemer worden beschouwd. Voor de zelfstandigenaftrek, de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en de meewerkaftrek moet je daarnaast ook voldoen aan het urencriterium. Ik betrek in mijn kosten alleen de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Het urencriterium kent 2 belangrijke voorwaarden: - Je moet minimaal 1.225 uren per jaar besteden aan het feitelijk drijven van je onderneming. Een normale werkweek bestaat uit ongeveer 36 uur. Dus dat betekent dat je ongeveer 34 weken 7 uur fulltime moet werken. Als ik geen school had, zou dit kunnen. - Je moet meer dan 50% van je totale arbeidstijd aan je onderneming besteden. Deze 2e voorwaarde geldt niet als je in 1 of meer van de 5 voorafgaande kalenderjaren geen ondernemer was. - Investeringsaftrek: Je hebt recht op investeringsaftrek als je in het desbetreffende jaar voor meer dan € 2.100 investeert in bedrijfsmiddelen. Je investeert in een bedrijfsmiddel in het jaar waarin je het koopt en dus een betalingsverplichting aangaat. In dat jaar kan je de investeringsaftrek toepassen. Misschien neem je een bedrijfsmiddel nog niet in het jaar van de investering in gebruik. Dan moet je soms een deel van de investeringsaftrek doorschuiven naar een later jaar. De investeringsaftrek moet wel worden gevraagd in het jaar waarin de verplichting is aangegaan, ook als dit in dat jaar nog niet tot aftrek leidt. Er bestaan 4 soorten investeringsaftrek: - kleinschaligheidsinvesteringsaftrek; - energie-investeringsaftrek; - milieu-investeringsaftrek; - filminvesteringsaftrek. In mijn situatie is dit voorlopig niet van toepassing. - Fiscale oudedagsreserve (FOR): In mijn situatie is dit voorlopig niet van toepassing. Dit is wordt toegepast als je alvast wilt sparen voor toekomstig pensioen. Dan hoef je over de reserve niet op dit moment inkomstenbelasting te betalen, maar wordt dit uitgesteld naar het moment van uitkering. 4. Hoe groot moet mijn investering zijn? In deze deelvraag ga ik mijn totale kosten (TK) en mijn totale opbrengst (TO) berekenen. Als ik namelijk de kosten van mijn opbrengsten aftrek hou ik immers winst over. De hoofdvraag is of mijn bedrijf een serieuze winstgevende activiteit kan worden. En de vraag is nu hoe groot mijn investering moet zijn om daadwerkelijk een winstgevende activiteit te worden. Daarom berekenen ik eerst de totale kosten (TK) en daarna de totale opbrengst (TO). In de eerste deelvraag had ik uitgemaakt dat er bij mijn bedrijf sprake is van monopolistische concurrentie, want er zijn veel aanbieders en het aard van het ‘goed’ is heterogeen. Elke individuele aanbieder kan dan enige invloed op de prijs uitoefenen. Dit betekent dat men onder deze marktvorm doet aan prijszetting. Prijszetting houdt in dat de aanbieder binnen bepaalde grenzen zelf bepaalt tegen welke prijs zijn product verkocht wordt. Wat zijn mijn totale kosten (TK)? - De kosten voor de registratie bij de KvK
In de hieronder gegeven tabel zie je wat de bijdrage aan de kamer van Koophandel per jaar is voor verschillende ondernemingen. Je betaalt ook een opslag voor de Sociaal Economische Raad (SER) aan de KvK. De KvK draagt dit bedrag vervolgens automatisch af aan de SER. -De kosten aan de belasting dienst

Deze bestaat uit verschillende kosten: - 19 procent BTW kosten: In de totale opbrengst zit 19% BTW. Deze moet worden afgedragen aan de Belastingdienst. Over de kosten wordt door mij ook BTW betaald, die ik terug kan krijgen. Per saldo ben ik dus 19% kwijt over het positieve verschil tussen opbrengst en kosten. - Ondernemersaftrek (ervan uitgaand dat ik aan het urencriterium zou voldoen): Tabel Zelfstandigenaftrek 2006
Hoogte van de winst Aftrek
lager dan € 13.150 € 8.885 € 13.150 tot € 15.255 € 8.260 € 15.255 tot € 17.360 € 7.638 € 17.360 tot € 49.720 € 6.807 € 49.720 tot € 51.825 € 6.213 € 51.825 tot € 53.935 € 5.556 € 53.935 tot € 56.030 € 4.903 € 56.030 en hoger € 4.310 - De winst uit een eenmanszaak wordt belast in Box 1: Inkomen uit arbeid en woning. Een overzicht van Box 1 2006: 00.000 - 17.046 34,15% 17.046 - 30.631 41.45% 30.631 - 52.228 42.00% 52.228 - >>>>>> 52.00% - Het maken van een site
Ik doe het nu gratis, via andere sites op internet die mij deze functie bieden. Als ik mijn bedrijf echt zou beginnen zou ik wel een professionele site willen hebben. Dit kost me dan ongeveer 1500 euro, dit bedrag reken ik mee met de totale kosten. - Een advertentie op hyves plaatsen
Dit is helemaal gratis, dus dat kan ik altijd plaatsen. Maar of het bezoekers trekt is nog maar de vraag. - Een advertentie op google
Als je een hele bekende site bent wordt je vanzelf gevonden op google via de zoektermen. Maar als je net begint met je site, moet je de site promoten zodat er voldoende bezoekers op je site terecht komen. In mijn geval kan ik dus het beste een advertentie plaatsen op google. Je betaalt per ‘klik’ op je site, als je site dan ook wordt gevonden, ongeveer 5 eurocent per zoekwoord. Bij google heb je de functie zoekwoorden schatten. (https://adwords.google.nl/select/KeywordToolExternal?defaultView=2) Ik kan bijvoorbeeld zeggen dat ik per dag er maximaal 20 euro aan wil uitgeven. Dit betekent dus dat ik reken op maximaal 400 bezoekers. Maar hoeveel procent van die bezoekers zullen mijn site ook daadwerkelijk gebruiken? In Excel heb ik de verschillende kosten en kansen berekent van de transacties. Later volgt een overzicht. Mijn totale kosten (TK) bestaan uit: - Totale constante kosten (TCK) per jaar: € 58,- (KvK) €500 voor de site (afschrijving site € 1500 in 3 jaar) € 1000 per jaar kantoorkosten
TCK: €1558 - Totale variabele kosten (TVK) : De variabele kosten op Google nemen toe als je meer ‘kliks’ per dag wilt. 100 kliks : 0,05 per klik

200 kliks : 0,06 per klik
300 kliks : 0,07 per klik >400 : 0,08 per klik
Hieruit kan ik concluderen: hoe meer ‘kliks’ hoe minder kosten per transactie. Kosten* Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3
transacties (variabel) 4320 7560 11520
website 500 500 500
KvK 60 60 60
kantoor 1000 1000 1000
Totaal Kosten 5880 9121 13080 * Voor- aftrek BTW is in mindering gebracht van BTW afdracht uit opbrengsten. Dit is dus exclusief BTW. Wat zijn mijn totale opbrengsten (TO)? Mijn TO is volledig afhankelijk van de uitgaven van bedrijven aan mijn diensten. Voor de berekening van mijn TO ga ik uit van de bedragen van mijn marktonderzoek. Ieder bedrijf die op mijn site een advertentie wil hebben staan moet 50 euro per maand betalen. Voor de rest hebben bedrijven keuzemogelijkheden (zie contract blz. 34). Voor mijn berekening heb ik veronderstellingen opgesteld. (Een transactie is een verrichte handeling van een bezoeker.) Veronderstellingen: - 80% van de transacties betreft een reservering à € 5 - In 10% van de reserveringen wordt extra verdiend: restaurantrekening € 200 x 10% = € 20 - 20% wil informatie à € 2 - Gemiddelde opbrengst van een transactie: €6,- (0,8 x €5 + 0,08 x €20 + 0,2 x € 2) Veronderstelling met betrekking tot de omzet: Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3 Aantal toptien bedrijven 10 10 10 Aantal overige bedrijven 15 40 90 ‘Kliks’ per dag 200 300 400 Transacties per jaar 1800 3240 5040 Opbrengsten jaar 1 jaar 2 jaar 3 toptien bedrijven 12000 12000 12000
overige bedrijven 9000 24000 54000

transacties (360 dagen) 10800 19440 30240
Subtotaal opbrengsten 31800 55440 96240
BTW afdracht = (0.19 (sub TO -TK)) 4925
8800
15800
Totaal Opbrengsten * 26875 46640 80440 * Totale opbrengsten na BTW afdracht. Het totale overzicht
Jaar 1 Jaar 2 Jaar 3
Totaal Opbrengsten 26875 46640 80440
Totaal Kosten 5880 9121 13080
Winst eenmanszaak 20.995 37.519 67.360 Zelfstandigenaftrek 6807 6807 4310
belastingtarief 34,15% belasting box 1 4845 11486 38676
Netto inkomen 9343 19.226 24.374
In de grafiek op blz. 36 zie je dat met mijn veronderstelling het BEP (break – even - point) al snel bereikt is, dat is wanneer de TO en TK elkaar kruisen. Dit is erg voordelig, omdat ik dan al heel snel winst zal maken. Groen: Totale Winst (TW) Blauw: Netto Inkomen Conclusie: De beschrijving van
www.2thecityleiden.nl Het gaat om de bezienswaardigheden, uitgaansgelegenheden en eetgelegenheden te Leiden voor jongeren en studenten. Onderbouwing van de omzet - Advertenties van bedrijven. - De service van reserveren voor bezoekers. - Het verstrekken van informatie aan bezoekers. De concurrentiepositie Mijn concurrentie positie nauwkeurig onderzocht en naar de hand daarvan mijn site gedifferentieerd zodat mijn site in ogen van bezoekers afwijkt met andere sites. Marktvorm: Monopolistische concurrentie: veel vragers, veel aanbieders en het aanbieden van heterogenen transacties. Marktonderzoek bedrijven en jongeren
De uitslag is zeer positief. Hoe breng ik mijn concept onder de aandacht? Publiciteitsplan. - Publiciteitsdoel: Minstens 2000 bezoekers de eerste maand. - Publiciteitsboodschap: 2thecityleiden? De Hot – Spots vind je op 2thecityleiden.nl - Publiciteitsmiddelen: Google, folders en eventueel Hyves. Registratie bij de KvK
Het registratie formulier en de voorwaarden. Registratie bij de belastingdienst
BTW - nummer
Mijn totale kosten (TK) (veronderstelling) Jaar 1: €5880
Mijn totale opbrengsten (TO) (veronderstelling) Jaar 1: €26875
Het totale overzicht van kosten en opbrengsten: Totale Winst en netto inkomen. (veronderstelling) Jaar 1 TW: €20995
Jaar 1 netto inkomen: €9343
De hoofdvraag: Kan ik een populaire site maken met de hotspots in Leiden voor een jongerendoelgroep en daarmee een winstgevende activiteit opbouwen? Ja, dat kan. Als je kijkt naar mijn veronderstellingen, die best reëel zouden kunnen zijn, kan ik zeggen dat mijn idee zich kan ontwikkelen tot een winstgevende activiteit! Evaluatie: Altijd was ik al nieuwsgierig naar hoe het starten van een eigen bedrijf in zijn werk gaat. Door het maken van dit profielwerkstuk heb ik geleerd hoe een bedrijf zich kan ontplooien en ontwikkelen. Het begint met het bedenken van een ideaal idee waar je van denkt dat men onbewust er veel behoefte aan heeft. Dit idee moet je dan nog succes realiseren. Dat was moeilijker dan ik had gedacht. Je moet met zo veel zaken rekening houden. Ik vond het erg interessant om al die zaken te onderzoeken en uit te voeren. Het marktonderzoek vond ik ook erg leuk om te doen, omdat je dan echt de bedrijven en je doelgroep gaat benaderen. De uitslag was leuk om in procenten te berekenen. Het leukste vond ik om de vierde deelvraag te maken vanwege het maken van de verschillende grafieken. De uitkomst van het netto inkomen was zeer verrast, ik had niet verwacht dat er zo veel geld van je totale winst naar de belasting zou gaan.
Bronnen - Het handboek ‘Tijd voor publiciteit’ door Machteld van Ede & Jan van Lieshout. Blz. 76: planning van publiciteit - Percent ‘Economie totaalvak’ Tweede fase deel 1 & deel 2 door H. Duijm, G.F. Gorter en A.J. Verweij - Folders van de KvK: ‘Start een eigen bedrijf’, ‘Seminars’ , ‘de KvK: uw zakelijke partner’ , ‘Een eigen zaak’ en ‘Bijdrage KvK 2006’. - Aantekeningen M. van Amsterdam - Internet: www.kvk.nl, www.belastingdienst.nl en afbeeldingen via www.google.com, http://www.lancelots.nl/starten/belastingdienst/btw - 25 bedrijven in Leiden voor de enquête. - 50 studenten en jongeren voor de enquête. - Microsoft Excel: verwerken van gegevens van het marktonderzoek bedrijven en bij de uitwerking van mijn totale kosten en opbrengsten.

REACTIES

S.

S.

je bent een sgat carlin

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.