Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Piramides

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 5650 woorden
  • 2 april 2005
  • 273 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
273 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud

Inleiding
Hoe en door wie werden piramides gebouwd?
Wat hebben piramides met astrologie te maken?
Welk schrift hanteerde men binnen de piramides?
Hoe ziet een piramide er van binnenuit?
Welke volkeren bouwden piramides?
Welke bouwstijlen zijn er?
Conclusie
Bronnenlijst

Inleiding

Piramides hebben mensen al vele eeuwen lang gefascineerd. Mensen hebben zich al die eeuwen afgevraagd wat piramides zijn, hoe ze gebouwd zijn,wie ze dan gebouwd hebben en nog veel meer van die soort vragen. Er zijn door de eeuwen heen en door vele onderzoekers veel verschillende theorieën uitge-dacht. Sommige daarvan zijn alweer verworpen, maar er zijn nog steeds genoeg theorieën over. Er heerst nog steeds veel onduidelijkheid over piramides.

Bij het woord piramides denken mensen al gauw aan de piramiden van Egypte, maar er zijn meer piramides dan alleen die. Over die piramides lees je meer in dit werkstuk.


In dit werkstuk staan veel vragen die door veel mensen nog steeds worden gesteld beantwoord. Hopelijk is het duidelijk en hebben we ons werk goed gedaan.

Hoe en door wie werden piramides gebouwd?

Om de bouw van de piramides zo duidelijk mogelijk te maken, maken we gebruik van voorbeelden over bouw van andere piramides.

Ontwerp en voorbereiding van de bouwplaats.

De eerste stap was de bouwplaats bepalen. De bouwplaats werd heel zorgvuldig gekozen. Het plateau van Gizeh werd waarschijnlijk gekozen omdat het een overheersende positie boven het Nijldal had en omdat het op de westoever lag –het westen stond een beetje symbool voor de ondergaande zon en de dood. De kalkstenen kam vormde een stevige ondergrond voor het gigantische gewicht van de piramide en er was genoeg materiaal te vinden voor het keiharde binnenste van de piramide.

Daarna werd de bouwplaats klaar gemaakt. Er werd grofweg aangegeven waar zou worden gebouwd en het terrein werd zo vlak mogelijk gemaakt zodat de fundering kon worden gelegd. De Egyptenaren hadden waarschijnlijk eenvoudig gereedschap gebruikt, maar ze hadden het wel voor elkaar gekregen om heel precies te werken: de onderlinge verschillen bedragen bij de piramide van Cheops niet meer dan 2 cm, wat ontzettend knap is. Zelfs in deze tijd is het heel moeilijk om zo precies te werken.

Om de fundamenten te kunnen leggen werd de rots rond de voet van de piramide weggehaald, maar de rotsen binnen de omtrek van de piramide lieten de Egyptenaren staan. De rotsen konden zo een vaste, stevige basis voor de eerste lagen metselwerk vormen.

Na de voorbereidingen zetten de landmeters het vierkant uit waarbinnen de piramide gebouwd zou worden. De vier zijden stonden naar de windrichtingen toe. Eerst werd de oost- of westkant met behulp van bepaalde sterren ten opzichte van het noorden uitgelijnd. Ook hierbij waren de Egyptenaren heel nauwkeurig: de zijden van de piramide van Cheops wijken maar heel weinig af van het geografische noorden. Daarna werden de andere zijden uitgemeten. De maten werden op de grond afgetekend.

Het winnen en vervoeren van de stenen.

De stukken steen die werden gebruikt voor het binnenste van de piramide van Cheops werden even ten zuiden van de piramide gewonnen. De bouwers vonden het kalksteen dat ter plaatste werd gewonnen niet goed genoeg voor de bekleding, dus werd er fijne witte kalksteen uit Turah gehaald, wat aan de andere kant van de rivier lag. Aan de rand van het plateau werd een haven aangelegd waar de kalksteen kon worden gelost. Gemiddeld wegen de blokken kalksteen die in de piramide werden gebruikt 2,5 ton, hoewel dichter bij de top kleinere blokken werden gebruikt. Ook werden er blokken graniet uit de Aswan gehaald, dat 935 km zuidelijker lag. Deze werden gebruikt om de grafkamer te bekleden en de gangen in de piramide ondoordringbaar af te sluiten, al hebben deze de piramide jammer genoeg niet tegen rovers kunnen beschermen. Voor de onderste rijen aan de buitenkant van de piramide van Chefren werd ook graniet gebruikt, net als voor de onderste zestien lagen van die van Mycerinus.


In de haven werden de blokken op houten sleden geladen, die aan touwen naar de voet van de piramiden werden getrokken. De hoeveelheid mannen die nodig was om het blok te verslepen, was afhankelijk van het gewicht van het stuk steen. Toen een van de aanvoerwegen naar een piramide uit het Midden-Rijk bij Lisht werd blootgelegd, bleek deze te bestaan uit een met gladde planken bedekte, van aangestampte aarde gemaakte baan. De houten baan verminderde de wrijving, zodat de slede makkelijker verder getrokken kon worden.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, werden de piramides niet gebouwd door slaven, maar door ingehuurde arbeiders. Een aantal waren altijd aan het werk, maar er waren vooral in de zomer, wanneer er door de jaarlijkse overstromingen van de Nijl niet op het land kon worden gewerkt, ook veel seizoensarbeiders. Rondom de arbeiders die de piramides bouwden, ontstond een enorm netwerk van mensen die zorgden voor hun eten. Volgens de laatste schattingen zouden er in totaal zo’n 20.000 a 30.000 mensen aan de piramide van Cheops hebben gewerkt, die allemaal in de buurt woonden.

Hellingen en bouw.

Er wordt nog steeds gespeculeerd over de vraag hoe de blokken steen naar boven werden gehaald. Talloze ideeën over hijsen, met een hefboom optillen of slepen zijn allemaal uitgebreid besproken, maar de meeste wetenschappers zijn het er nu over eens dat er hellingen zijn gebruikt. Deze hellingbanen werden na voltooiing van de piramides weer weggehaald. Bij Gizeh is er geen duidelijk bewijs voor zulke hellingen gevonden, maar het puin en de scherven die in de groeven rond Cheops zijn gevonden zouden hier resten van kunnen zijn. Bij andere vindplaatsen zijn resten gevonden die erop wijzen dat er verschillende soorten hellingbanen werden gebruikt. Sommige theorieen kunnen om praktische redenen niet kloppen: voor een rechte baan die rechtstreeks naar de top leidt, is bij de piramide van Cheops onvoldoende ruimte, terwijl men bij een spiraalvormige baan de hoeken van de piramide niet had kunnen zien, waardoor hij de verkeerde vorm had kunnen krijgen.

Waarschijnlijk werden er tijdens de bouw verschillende manieren gebruikt om de blokken te verplaatsen. Ongeveer 96% van het volume van de piramide bevindt zich in het onderste tweederde. Misschien dat er tijdens de bouw van de onderste lagen veel taluds (ta•lud (het ~, ~s) 1 schuinte van het zijvlak van aardwerken, dijken, spoorbanen, vestingwerken => beloop) opgeworpen werden waarlangs de blokken snel naar de arbeiders konden worden gebracht. Dichter bij de top was het moeilijker om de blokken op te heffen en ging alles iets langzamer, terwijl de bouwers helemaal bovenaan moesten improviseren om de blokken omhoog te krijgen en op hun plaatsen te zetten.

Elk blok steen werd, als het eenmaal lag waar het moest liggen, precies op maat gemaakt, zodat het perfect aansloot op de andere; de stenen aan de buitenkant van de piramide van Cheops sluiten zo nauw op elkaar aan dat er vaak niet eens een mes tussen past. Openingen tussen de stenen werden opgevuld met gipsmortel, dat misschien ook wel is gebruikt als smeermiddel om de blokken gemakkelijker op hun plaats te krijgen. Waarschijnlijk begonnen de bouwers bij elke laag met het neerleggen en uithakken van de hoekstenen, waarlangs de andere stenen werden uitgelijnd.

De afwerking van de piramiden.

De stenen voor de bekleding werden waarschijnlijk bij het plaatsen op maat gehouwen, maar de buitenkant van die stenen werd pas afgewerkt nadat de piramide was voltooid; het teveel aan stenen beschermde de dekstenen tijdens de bouw van de hogere lagen. De definitieve afwerking werd vanaf de top naar beneden gedaan. Terwijl de bouwers al werkend afdaalden, werden tegelijkertijd de hellingen weggehaald. Bij de piramide van Mycerinus waren veel van de granieten dekstenen in de onderste lagen nog niet afgewerkt toen de bouwers met de bouw stopte; op veel stenen zijn nog de uitstulpingen te zien die de vervoer en bouw makkelijker moesten maken.

Wat hebben piramides met astrologie te maken?

Men ontdekte dat de schachten gericht stonden op sterren. Aan de linkerkant zijn de schachten gericht op de ster Sirius (onder) en op het sterrenbeeld Orion. De schachten rechts zijn gericht op sterren in het sterrenbeeld Draco (slang) Waarom deden de Egyptenaren zoveel moeite om deze schachten te laten wijzen op sterren? Om dat te begrijpen moet je wat afweten van de Egyptische godsdienst. De Egyptenaren geloofde in een leven na de dood. Ze dachten dat je ziel na je dood naar de sterren zou gaan. Goede zielen zouden zich voegen bij de koning van de onderwereld, Osiris genaamd. In één van de oudste hiëroglyfen staat dat de ziel van de dode farao naar het sterrenbeeld Orion zou afreizen naar Osiris toe.

De andere ster, de ster Sirius, was ook van enorm belang voor de Egyptenaren. Sirius is 23 x zo helder als onze zon en heeft een diameter die ook 2 x zo groot is. Het is de 5 de ster van ons vandaan en is na Alpha Centauri de eerste zichtbare ster. Sirius staat op 8,7 lichtjaren van de aarde af. Sirius werd door de Egyptenaren gezien als de ziel van godin Isis.
Sirius
Een dikke 20 jaar geleden kwam de ster Sirius vreemd in de kranten. Een Afrikaanse stam in Mali, de Dogonstam, vertelde dat er ooit buitenaardse wezens afkomstig van Sirius waren geweest. De Dogonstam wist zelfs dat de ster Sirius niet één ster was, maar dat er nog een hele kleine ster naast zat. Ook wist de Dogonstam te vertellen in hoeveel jaar de ster Sirius om haar as draaide.
Pas in de jaren 80 bleek de Dogonstam gelijk te krijgen! De krachtigste telescopen ontdekten toen inderdaad een andere kleine ster rond Sirius. En de omlooptijd klopte ook. Behalve dat de aarde draait, maakt onze planeet ook een rare schommeling. Deze schommeling noemen we "precessie". Iedere 25.600 jaar heeft de aarde zo'n schommeling gemaakt. In deze periode schuiven de sterren dus steeds een beetje omhoog en naar beneden.
De piramiden bij Gizeh zijn de laatste van de zeven oorspronkelijke wereldwonderen. (resp. de hangende tuinen van Babylon, de tempel van Artemis in Efeze, beeld van Zeus in Olympia, mausoleum van Halicarnassus, colossus van Rhodos en de vuurtoren van Alexandrië).

Welk schrift hanteerde men binnen de piramides?

Egyptische hiërogliefen

De Egyptenaren kenden vroeger geen letters. Ze gebruikten Hiërogliefen (ook wel hiëroglyphen genoemd) om dingen duidelijk te maken. Het woord hiëroglief betekent letterlijk in het Grieks "Heilige ingekraste tekens”. Het schrift bestaat uit ongeveer 700 tekens. Een teken kon meer betekenen, naast een simpele letter kon het ook nog de betekenis hebben van een klank of naam. Wanneer de Egyptenaren een slang tekende kon dit letterlijk een slang betekenen of het kon de fff (een slang maakte een ffff geluid) klank betekenen.

Deze tekens werden door de Egyptenaren in zachte kleitabletten of in rotsen gekrast. Deze tekens vormden samen een geheel, een tekst. Deze tekst legde belangrijke gebeurtenissen en/of mythes uit. Vele tekens die in verschillende tempels, piramides en graftombes zijn gevonden geven een verklaring over de samenleving in die tijd. Zo zijn de archeologen veel te weten gekomen over de Egyptische geschiedenis.


Door de jaren heen werden de hiërogliefen ook als decoratie gebruikt voor het versieren van de tempel en piramides. Verschillende kleuren van geschilderde poppetjes en voorwerpen vormden een soort rebus. Deze rebussen legde dingen uit over legendes, goden en ook gebeurtenissen. Deze soort van hiërogliefen werd als decoratie gebruikt omdat ze er mooi uitzagen ze werden in vele kleuren op de wanden en pilaren van het bouwwerk getekend / geschilderd.

Het hiërogliefenschrift veranderde naar verloop van tijd. Er kwamen schrijf-letters, die veel sneller met een penseel of een rietstengel op papyrus geschreven konden worden. De tekens van het hiërogliefenschrift werden eenvoudiger. Zodat er rond het midden van de achtste eeuw voor Christus een nieuw schrift ontstond, dat vloeiend geschreven kon worden. Dit schrift werd het Demotische schrift genoemd en kon ook door de normale stand gebruikt worden. Doordat het Demotische schrift vloeiend en makkelijk geschreven kon worden vergat men het hiërogliefen schrift. Hiërogliefen werden niet meer geschreven en ook niet meer gelezen.

De Egyptische taal is toen voor zeer lange tijd een groot raadsel geweest. De taalkundigen konden de betekenis van verscheidene symbolen niet ontrafelen. Pas in 1798 werd er een aanwijzing gevonden waarmee we mogelijk de hiërogliefen weer konden gaan begrijpen. Bij Rosetta, werd een steen gevonden door een franse soldaat uit het leger van Napoleon. Deze ‘steen van Rosetta' bevatte drie maal dezelfde tekst alleen in drie verschillende talen. Het bovenste gedeelte van de steen bestond uit hiërogliefen, het middelste gedeelte was geschreven in het Demotisch en daaronder stond de tekst in Grieks geschreven. Het was Franse taalgenie François Champollion; de eerste mens die de Egyptische schrift kon ontcijferen. Het is bijna ondenkelijk dat zelfs de Egyptenaren zelf ongeveer 1500 jaar lang de betekenis niet hebben geweten. Maar toch was het zo, want toen de Egyptische cultuurverandering plaatsvond, omstreeks de jaren 250 na Christus tot 350 na Christus, was de originele Egyptische taal bij de nieuwe generatie nog maar bij enkelen bekend. De Egyptenaren veranderden hun cultuur toen naar dezelfde cultuur als die van het Christendom. De Egyptische cultuur werd vanaf die tijd sterk beïnvloed door de Grieks/Romeinse cultuur, die ook wel Byzantijnse cultuur genoemd wordt, en werd later nog beïnvloed door de Arabische cultuur.

Maya schrift

Toen het Egyptische hiërogliefenschrift zich al ver over Egypte verspreid had, ontstond er in Latijns-Amerika het maya schrift. Het maya schrift, dat eigenlijk afstamde van het oude Olmeken schrift lijkt veel op het hiërogliefenschrift. Het is namelijk net als de Egyptische hiërogliefenschrift een beeldschrift.
Het schrift is een zeer uitgebreid schrift dat is opgebouwd uit zo’n 800 tekens die in verschillende combinaties gebruikt kunnen worden. Men ging ervan uit dat dit geen alfabet was, aangezien 800 letters veel te veel zou zijn. Ook konden het geen woorden zijn, want een taal heeft niet genoeg aan 800 woorden. Dus kwam men tot de conclusie dat het klanken waren, en sommige woorden.

Toen de Spaanse veroveraars kwamen, onder leiding van Hernan Cortés, was het doel om alle inboorlingen te bekeren tot het christendom, en volgens de Spanjaarden stond alles wat uit de eigen (maya)cultuur kwam en geschreven was de verspreiding van het christendom in de weg. Alle boeken die gevonden werden gingen op de brandstapel waardoor een gehele cultuur waar honderden jaren aan gewerkt was verbrand werd. Er zijn slechts vier boeken van de Maya’s bewaard gebleven, waarvan er drie waarschijnlijk als exotisch geschenk waarschijnlijk naar Europa zijn getransporteerd. De vier boeken bevatten zeer nauwkeurige voorspellingen over de planeten en beschrijvingen van de Maya kalender. Deze boeken worden codexen genoemd, en de vier zijn: Codex Dresden, - Grolier,- Parijs en - Madrid.

Veel afbeeldingen van het gebruik van het maya schrift in piramiden / tempels zijn er niet. De meeste afbeeldingen zijn door de maya’s in rotsen gehouwen. Mooie beelden en figuren zijn daarmee gecreëerd. De afbeelding hiernaast is een voorbeeld van het maya schrift. Opvallend is de verdeling van het schrift in vierkante blokjes.

Chinese schrift

Het Chinese schrift is ongeveer rond 2000 voor Christus ontstaan. Maar in de Chinese “Witte piramide” die ± in het jaar 5000 Christus gebouwd werd, zijn geen Chinese tekens gebuikt, men gebruikte in die tijd een beeldschrift. Een van de weinige bewijzen die er te vinden zijn , die bewijzen dat China 5000 jaar geleden een beeldschrift kende is de Dropas schijf. In die schijf zijn kleine tekens gekrast, wat deze betekenen is nog steeds onduidelijk.
Binnenin de latere tempels / graven / piramiden zijn wel meerdere Chinese schriften gevonden. Deze bevatte de Chinese tekens zoals we ze nu kennen, ze zijn in de loop van de jaren natuurlijk wel aangepast. Maar net als alle andere volkeren legden zij hun verbanden van de piramides met de astrologie vast in hun schrift. Dit schrift is gelukkig vele jaren bewaard gebleven, en is dus makkelijker te ontcijferen.

Echt veel over het gebruik van schriften in de piramiden in China zijn er niet gevonden omdat het hele gebeuren rond de Chinese piramiden nog steeds heel mysterieus is.
Azteken schrift
De Azteken kenden geen alfabet, maar ze schreven dingen op door middel van hiërogliefen. Sommige tekentjes beeldden gewoon iets uit, zoals een boom. Andere tekentjes stonden voor begrippen. De tekentjes werden in het zwart getekend en dan ingekleurd. Sommige hiërogliefen werden in de loop van de tijd een teken voor het geluid van wat ze uitbeelden. Deze fonogrammen konden samen de klank van een woord afbeeldden. Deze methode werd vaak gebruikt voor plaatsnamen. Een voorbeeld hiervan is de stad "Quauhtitlan", wat boom met tanden betekent. Een boom is: quauitl en het woord voor tanden is: tlanti. Je krijgt dan het hiëroglief (een boom met tanden) met de klank van het woord Quauhtitlan.
De hiërogliefen hadden geen bepaalde volgorde waarin ze getekend moesten worden, maar belangrijke hiërogliefen werden groter getekend dan minder belangrijke. Dit schrift was niet eenvoudig; het is dus niet zo vreemd dat alleen geschoolde klerken, meestal priesters, konden lezen en schrijven.
Papier werd gemaakt van schors van wilde vijgenbomen, dat in kalkwater werd geweekt en werd geklopt om de vezels los te maken. De pulp werd vermengd met gom en tot dunne vellen geslagen. Voor een codex, een boek, werden de vellen zoals bij een harmonica aan elkaar vastgemaakt. Soms werd een codex op perkament van dierenhuiden getekend.

Hoe ziet een piramide er van binnen uit?

Binnenin een piramidecomplex bevinden zich vele schachten en kamers. Die alle van een ander belang waren. In de piramiden zijn vele mysteries en kostbaar-heden gevonden. Het is alleen jammer dat de meeste piramiden al jaren geleden door dieven/plunderaars zijn getroffen.
Als voorbeeld van een binnenkant van een piramidecomplex, gebruik ik het complex van de piramide van Cheops:
De bovenste kamer in de piramide was de grafkamer van Farao/koning Cheops (wiens bijnaam Khufu is). De kamer is nu geheel leeg, behalve een granieten sarco-faag, die in de hoek staat. Cheops mummie en alle andere kostbaarheden, die waren meegegeven bij zijn dood, zijn al lang geleden door rovers uit de piramide gestolen. De grote galerij leidt naar de gang, die naar de grafkamer leidt. Het plafond van deze galerij is ongeveer 9 meter hoog. Nadat de mummie naar de grafkamer was gebracht. Werd deze gang verzegeld door enorme, granieten pluggen die men liet losschieten om die opwaartse gang te blokkeren. De werklieden die deze blokken lieten losschieten, zouden in de val hebben gezeten, als ze niet naar een lager gelegen gang hadden kunnen ontsnappen via een smalle verborgen schacht. Vlakbij de galerij is een kamer, die bekend staat als de "Kamer van de Koningin”. Deze kamer is echter nooit bedoeld als grafplaats voor de koningin. De kamer was eerst voor Cheops bedoeld, maar de kamer werd afgedankt toen de plannen werden gewijzigd. Cheops vrouw had ook een eigen piramide, die een stuk kleiner was, die naast de piramide van Cheops was gebouwd. De gang die naar het poolster leidde, word nu gebruikt als ingang. Helemaal onderin de piramide is een ruimte gebouwd die niet af is, wetenschap-pers zijn er nog steeds niet achter waarom deze niet is afgemaakt.

Egyptologen hebben meerdere verklaringen voor de tunnels/schachten. Sommigen denken dat ze gebruikt werden voor ventilatie maar waarom zouden ze dan afgesloten zijn? Andere denken dat ze een astrologische functie hadden; de zuidelijke schacht verbonden met de ster Sirius en de noordelijke verbonden met Minoris, Ursa en Beta. Stadelman denkt dat ze niet gebruikt zijn voor ventilatie maar voor de ziel van de farao die via deze tunnels kan opstijgen naar de sterren die altijd schijnen. Dr. Zahi Hawass denkt dat de tunnels van de koninginnekamer waarschijnlijk geen functie hebben omdat ze van binnenuit afgesloten waren. Als ze namelijk een religieuze betekenis hadden dan zouden ze opengelaten zijn. Net zoals de schachten in de koningskamer. Aangezien deze laatste openingen hebben aan de buitenkant van de piramide gelooft Hawass dat het de bedoeling was dat de ziel van de farao erdoor naar de sterren moest reizen. De zuidelijke schacht was bedoeld voor de farao om te gebruiken als de zonnegod Ra. Deze zuidelijke schacht opent precies tussen twee van de 'bootputten' onder de piramide. De farao zou in de twee boten naar de sterren reizen, een voor overdag en een 's nachts. De noordelijke schacht was gemaakt voor de ziel van de farao om als Horus naar de sterren te reizen en zodoende eruit te kunnen verschijnen als de zonnegod.


Om achter het doel van de schachten te komen van de koninginnekamer werd er door het National Geographic team een robot ontworpen, die de gangen in de piramide zou verkennen. Toen de robot in de schacht was aangekomen stuitte deze op een deur. Met een boor die aan de robot was bevestigt boorde de robot een gat in de stenen deur. Nadat de robot een gat in de steen had geboord werd er een speciale camera gemonteerd op de voorkant om door het gat te kunnen zien wat er aan de andere kant was. Aan de andere kant half in de duisternis en 21 centimeter achter de eerste deur was een tweede deur te zien. Deze deur vertoonde barsten en was ruwer afgewerkt dan de eerste. Ook verschilde hij van de eerste deur doordat het leek alsof de deur iets afschermde. Niemand begreep waarom de tweede deur er zat…..

Wanneer een piramide klaar was, betekende dat niet dat deze farao niets meer kostte. Hij moest ook nog schenkingen doen om te zorgen voor een inkomen voor de priesters van zijn dodentempel, die hem eeuwig zouden blijven vereren. Dit verklaart misschien waarom de farao’s later, toen Egypte minder welvarend was, geen piramiden meer of kleinere lieten bouwen. De schatkamer(s) van de farao’s waren net zoals de rest van de piramide goed beveiligt. De gangen die er naartoe leidden waren afgesloten met grote brokken steen en een grote stenen muur. Wanneer je de schatkamers betrad, kwam je eerst in het voorvertrek. Hierin lagen de bezittingen van de farao. Achter het voorvertrek lag het bijgebouw, dit werd meer gezien als een soort rommelkamer, de overige bezittingen die niet veel waarde hadden. Naast het voorvertrek lag de begraafplaats van de farao. De mummie van de farao was omgeven door 4 schrijnen (soort van kasten waarin een beeld van een god werd bewaard), de buitenste doodskist en de binnenste mummie-vormige doodskist. Uiteindelijk lag achter het vertrek van de farao zijn schat. De schatten van de farao’s zijn zeer waardevol, vaak bevatte deze gouden sieraden, met ivoor bewerkte kasten/juwelen en kostbare vazen. Het opvallendste wat er te zien was in die schatkamer was toch wel het beeld van Anubis. Het beeld van Anubis was prachtig gemaakt en goed afgewerkt. Men geloofde vroeger dat de god Anubis de piramide bewaakte, en de indringers met een vloek zou treffen, de “Vloek van de Farao”.
Jaren lang, na de mysterieuze dood van verscheidene mensen die de piramiden hadden betreden, hebben de mensen geloofd dat dit kwam door de zogenaamde “Vloek van de Farao”. Verscheidene egyptologen, archeologen en belangstellenden die de piramide hadden betreden en daarbij een belangrijke ontdekking hadden gedaan waren een paar jaar na het bezoek aan de piramide mysterieus aan hun eind gekomen. Maar na de conclusie die door L Howard Carter getrokken was begonnen de meeste mensen te twijfelen aan de “Vloek van de Farao”. In 1922 beweerde Mr. Carter dat de dood van de verschillende mensen niets met de vloek te maken had maar met de giftige stoffen die zich binnenin de piramide bevinden. Om de mummies te beschermen tegen de grafrovers, hadden de priesters in het graf giftige stoffen geplaatst , die in een zeer korte tijd het zenuwstelsel aantasten. wanneer iemand in het graf zou komen zou hij direct sterven aan de gevolgen van dit vergif. Ze hadden dit ook zo geschreven boven de ingang van het graf. Na meer dan duizend jaar werkte het gif nog, maar zeer langzaam. De archeologen ,die binnen in de graven zijn geweest, hebben bijna allemaal dezelfde ziektes zoals astma, difterie en ziektes van de bloedsomloop ontwikkeld en uiteindelijk zijn ze vallen eraan bezweken.
In 1949 beseften de wetenschappers, die gespecialiseerd zijn in nucleaire geneeskunde ,dat de oude Egyptenaren de elementen van het atomaire systeem reeds kenden. Uraniumerts was één van de elementen die de priesters gebruikten. De wetenschapper Luis Belgerini beweert dat de Egyptenaren reeds uraniumblokken gebruikten om de vloer binnen de graven mee te bedekken. De radioactieve blokken waren er de oorzaak van dat mensen langzaam ziek werden en uiteindelijk stierven aan de gevolgen van radiatie.
Op 8 oktober 1999 publiceerde de Engelse pers dat : "De dokters van de Aakhen universiteit in Duitsland meldden dat het verschijnsel van de vloek van de farao nooit heeft bestaan". Het voedsel dat de priesters meegaven in het graf werd gedurende lange tijd door fungae en schimmels besmet en kon zo de oorzaak zijn van de ziektes van allen die langdurig in het graf verbleven.

Welke volkeren bouwden piramides?

Egypte

De bekendste van allemaal zijn de Egyptenaren en hun grote piramides die tot 1 van de 7 wereldwonderen toe behoren. Ze werden zo'n 4500 jaar geleden gebouwd als enorme puntige gebouwen die als graftombes diende voor toenmalige koningen; de Farao's. De piramides werden aan de buitenkant glad gemaakt met goud en marmer (al kan je daar nu niets meer van zien). De Farao's werden gemummificeerd en samen met hun kostbare eigendommen in de piramides gelegd. In totaal zijn er ongeveer 80 piramides bewaard gebleven, gebouwd over een periode van ongeveer 1000 jaar.

China

De Grote Witte Piramide ligt in Qin Ling Shan - gebergte, zo’n 100 km ten zuidwesten van de stad Xi'an in de provincie Shaanxi in China. De hoogte van de piramide is nooit officieel vastgesteld. Schattingen varieren van ongeveer 300 meter ("1000 voet") tot 60 meter ("200 voet"). Indien de piramide 300 meter hoog zou zijn, zou deze daarmee de hoogste piramide ter wereld zijn (ongeveer twee keer zo hoog als de piramide van Cheops). De piramide maakt deel uit van een groep van waarschijnlijk ongeveer 90 – 100 piramides.


Hoeveel piramides er in totaal zijn is onbekend, aangezien deze in een door de overheid afgesloten gebied liggen. China heeft dit gebied namelijk uitgekozen voor haar ruimteprogramma. Afbeeldingen van de piramides zijn dan ook schaars. In 1945 vloog een Amerikaanse piloot over het gebied en maakte een foto van de Piramide. Deze werd echter pas jaren later vrijgegeven door de Amerikaanse overheid. In 1994 maakte de Duitse schrijver en onderzoeker Hartwig Hausdorf een tocht naar het gebied en maakte voor het eerst nieuwe foto's van de Piramides. Hij mocht echter niet in de buurt van de piramides zelf komen. Wat hem onder andere opviel was dat veel van de piramides waren beplant met bomen of andere begroeiing, om ze uit het zicht te onttrekken of om verdere erosie tegen te gaan. Tot op heden is het gebied nog steeds afgesloten.

De Piramide is, in tegenstelling tot andere piramides in bijvoorbeeld Egypte, gemaakt van grond en niet van steen. Door de lange tijd heen is deze grond versteend. Sommige bronnen spreken dan ook wel van een grafheuvel, in plaats van een piramide.

Mesopotamië

De Mesopotamiërs bouwden ook piramides, maar deze bestonden uit lagen die op elkaar lagen en deze werden met felle kleuren gekleurd. Er is maar hele weinig van deze piramides overgebleven omdat deze van kleisteen werden gemaakt.

Centraal-Amerika

Een aantal oude Centraal-Amerikaanse culturen, zoals de Maya's en Azteken, bouwden ook piramides. Deze waren gelaagd en hadden vaak 'n tempel bovenop, daarom leken ze meer op de piramides van de Mesopotamiërs dan die van de Egyptenaren. De Maya’s komen vaak terug in stripverhalen of tekenfilms. Zij maakten handig gebruik van de zon en de kracht van deze gloeiende planeet. De Maya hadden een eigen sterrenkaart en plaatsten sommige gebouwen ook als referentie naar een ster. De hoogste piramide in Mexico, de piramide van de zon is 73,5 meter hoog. Dat is exact van helft van de grootste piramide in Gizeh. De kleinste tempel was de maantempel, de middelste de zonnetempel en de grootste tempel was de slangentempel (de tempel van Quatzalcoatl). De tempels waren alle van gehard klei gemaakt. De bekendste tempel van de Azteken is De Grote Tempel. Deze was het belangrijkste religieuze gebouw in Tenochtitlan. Het was een enorme trappenpiramide met vier verdiepingen, die hoog boven de stad uit torende. Op de imposante top van deze piramide van de Grote Tempel stond een dubbel heiligdom. De piramide zelf was gebouwd van steenblokken die uit de bergen waren gehaald, en was versierd met schilderwerk en beeldhouwwerk.

Nederland

Nederland heeft ook één piramide, namelijk de piramide van Austerlitz. Deze werd in september 1804 gebouwd. Het bevindt zich in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug ten oosten van Zeist en is van aarde gemaakt net als die van de Chinezen. Generaal Auguste de Marmont liet in september 1804 zijn divisies deze piramide bouwen als middel om verveling tegen te gaan. De bouw duurde 29 dagen. Aanvankelijk noemde hij de berg naar zichzelf de Marmontberg, maar in 1805 werd de piramide vernoemd naar de Slag bij Austerlitz in het toenmalige Oostenrijk (het huidige Slavkov in Tsjechië), waar Napoleon de Russen en Oostenrijkers versloeg. De piramide is de enige in Nederland en heeft een hoogte van 36 meter. Op de top liet de Marmont een houten obelisk van 13 meter hoog plaatsen.

Welke bouwstijlen zijn er?

Van de Maya’s

De eerste gebouwen van de Maya's waren simpel. Tempels waren nauwelijks te onderscheiden van hutjes. Je kon ze herkennen, doordat ze op een heuveltje stonden. In de 3e eeuw begon de architectuur te ontwikkelen. Koningen en priesters kregen status. Tempels kwamen in het middelpunt te staan van de stad. Om de status te benadrukken ontstonden terrasvormige piramides. Als bouwsteen werd of vulkaan- of kalkgesteente gebruikt. Aan een kant werd een ceremoniële trap aangelegd waarop alleen de koning en de priesters mochten lopen. De grootte van de piramide stond voor het contact met de godenwereld. De huisjes op de tempel symboliseerde de toegang tot de godenwereld. De binnenkant van de tempel was opmerkelijk sober en de kamers klein. Op de huisjes stonden soms ook nog dakkammen. Deze bouwsels benadrukten de relatie tussen hemel en aarde nogmaals. Piramides werden versierd met godenafbeeldingen. Ook werden ze geverfd in opvallende kleuren. Opvolgers van de koningen bouwden een nog grotere piramide om de oude heen als symbool van status. Er ontstonden op den duur hele complexen van tempels en piramides en andere gebouwen op een heuvel: de acropolis.

Het hemelse plan. Alle tempels waren zo gebouwd dat bepaalde hemellichamen goed gezien konden worden. Ramen en deuren waren zo geplaatst dat op een bepaalde dag van een bepaald jaar een bepaalde hemellichaam kon worden gezien. Vaak waren hoofdingangen versierd zodat ze op een mond leken, de ingang tot Xibalbá (onderwereld). Andere kenmerken hebben te maken met het kalendersysteem.

Trappiramide (2649 v. Chr. - 2575 v. Chr.)

Djorsers architect Imhotep bouwde het graf voor de koning niet van gedroogd leem, maar van steen. Daarna legde hij er nog meer stenen bovenop en maakte zo de eerste piramide. Dat deed hij omdat, de koningen geloofden dat hun ziel zich bij de Onvergankelijke zouden voegen, de noordelijke sterren die nooit onder de horizon verdwijnen. Een trappiramide was daarom misschien een symbolische trap naar de sterren.

Van Mastaba tot trappiramide

1. Eerst was een graf een kuil in het zand.
2. Later kwamen er grafheuvels over het graf.
3. Daarna kwam er een graf van leemstenen die “Mastaba” word genoemd. Koninklijke Mastaba`s waren groter dan die van de edelen.
4. De eerste piramide is gewoon van stenen gebouwd. De oudste trappiramide heeft een hele boel gangen, die voor een deel zijn versierd met geglazuurde tegels.

Djorsers piramide staat samen met allerlei andere gebouwen binnen een muur. Het geheel stelt waarschijnlijk een paleis met bijgebouwen voor. De andere gebouwen zijn massief. Toch kon de koning ze, als door een wonder, gebruiken in het dodenrijk.

Knikpiramide (2575 v. Chr. - 2465 v. Chr.)

In Dosjoer begon Snofroe aan een echte piramide (zie hieronder). Maar halverwege raakte de bouwers in paniek. Ze dachten dat de zijkanten te steil waren, en verkleinde daarom de hellingshoek. Zo ontstond de knikpiramide. dat de zijkanten te steil waren, en verkleinde daarom de hellingshoek.


Echte/gladde piramide (2575 v. Chr. - 1640 v. Chr.)

Vanaf de vierde dynastie werden alleen piramiden met vlakke zijden gebouwd. In religieuze piramideteksten wordt de koning beloofd dat hij langs versterkte zonnestralen omhoog zal kunnen lopen naar Re. Misschien zijn piramiden een symbool van deze helling van zonnestralen.

De helling
Als de oude Egyptenaren de blokken op sleeën omhoog moesten trekken, maakte men een helling. Men heeft ook wel eens gedacht dat de helling als een spiraal rond de piramide liep. Maar uit de overblijfselen van hellingen bij onvoltooide gebouwen bleek dat er één rechte helling werd gebruikt.

Conclusie

Hoofdvraag: Wat is de betekenis en het doel van de piramiden?

Het doel en betekenis van een piramide is een veilige berging voor de koning en andere mensen met een hoge status wanneer ze dood waren. Ook de schatten, eigendommen en andere dingen die van belang waren voor de doden werden daarin geborgen. Ze waren bedoelt voor het hiernamaals. Bij sommige piramiden was een tempel gebouwd, daar vereerden ze de goden, zodat zij goed over hun doden zouden waken. Ze brachten offers en spraken soort van spreuken uit voor altaars.

Het was een zeer interessant onderwerp, maar wel erg ingewikkeld en moeilijk. We hebben dankzij deze opdracht veel opgestoken wat piramides betreft. De maquette hebben we zo historisch mogelijk geprobeerd na te maken en vervolgens gekleurd. We hebben erg ons best gedaan en hopen dat het uiteindelijk een goed en informatief werkstuk is geworden.

Bronvermelding

Boeken:

Bron 1: Boek: Het schrift beschreven
Auteur: Georges Jean

Bron 2: Boek: Piramiden
Auteur: James Putnam
Bron 3: Bron: het verhaal van een Egyptische Piramide
Auteur: Jacqueline Morley
Bron 4: Bron: archeologisch woordenboek
Auteur: …
Bron 5: Bron: de zeventig klassieke wereld wonderen
Auteur: Chris Scarre
Bron 6: Bron: De zeventig beroemdste mysteries van de oudheid
Auteur: Chris Scarre
Bron 7: Bron :De piramiden van Egypte
Auteur: Alberto Siliotti

Sites:

Bron 8: http://members.chello.nl/~p-stortelder/oldciv's/Maya/tikaltempel3.jpg
Bron 9: www.kemet.nl
Bron 10: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina
Bron 11: www.geschiedenisvoorkinderen.nl
Bron 12: http://195.193.168.34/seriewoordenaar/default.asp
Bron 13:
http://www.vivat.be/00-00.asp?articleID=922

Overig:

Bron 14: Bron: Winkler Prins Encarta Cd-rom

REACTIES

D.

D.

heey,

ik vind scholieren.com best goed alleen ik vraag: Wat hebben piramides met hierogliefen te maken ? en dan krijg ik een langdradig verhaal wat alleen maar over dingen gaan die ik al wist en ik weet nu nog niet heb antwoord op mijn vraag dat vind ik wel stom de volgende keer dat ik wat zoek klik ik scholieren.com niet weer aan het is alleen maar tijdsverspilling

13 jaar geleden

T.

T.

Het is al meer dan 20 jaar bekend dat de bouw van piramides en de oorspronkelijke Leeuw niets met de Egyptenaren te maken hebben. Ze zijn gebouwd in een tijd dat de vlakte rijkelijke vegetatie bevatte. De erosie van de Leeuw door regen en de stand van de schachten gericht naar het sterrenbeeld Orion wijzen naar een periode van zo'n 13500 jaar geleden. Daarbij zijn specialisten in de zogenaamde koningskamer tot de conclusie gekomen dat de precisie v/d granieten kist niet gemaakt kan worden met de werktuigen en technologie die we nu hebben.
En dat de plaat daarboven gemaakt uit een stuk mica alleen afkomstig kan zijn uit Brazilie . Aangezien destijds de technologie verder was dan nu, maakte zij waarschijnlijk gebruik van een zogenaamde vrije energie generator (Check it in Youtube), wat de mica plaat boven de marmeren kist verklaard, energie gebruikt voor het verlichten van de top. Dit moet met de marmeren wanden van de piramides geweldig imposant zijn geweest. In mijn ogen is het een boodschap naar overlevenden geweest bij een destijds naderende wereld ramp (zogenaamde zondvloed/klimaatverandering) . Helaas is er teveel kapot gemaakt en geplunderd , door de Egyptenaren.
Misschien wel nuttig dat we nu ook zo'n bijna onverwoestbaar monument gaan bouwen!!!!!!!!!
Kunnen onze overlevende kleinkinderen zien wie de wereld naar de haaien heeft geholpen,,,

10 jaar geleden

T.

T.

weet ik veel

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.