Vluchtelingen 1914 en 2016

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 10093 woorden
  • 4 oktober 2017
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

               

    

    

    

    

    

 

 

 

Inhoudsopgave

  • Inleiding
  • Deelvraag 1‘’Waarom vluchtten de Belgen naar Nederland?’’
  • Deelvraag 2‘’Waarom vluchten de mensen nu naar Nederland?’’
  • Deelvraag 3‘’Hoe was de situatie voor de Belgen?’’
  • Deelvraag 4 ‘’Hoe is de situatie voor de vluchtelingen nu?’’
  • Deelvraag 5‘’Wat was de reactie op de komst van de Belgische vluchtelingen?’’
  • Deelvraag 6‘’Wat is de reactie van Nederland nu, op de komst van vluchtelingen?’’
  • Hoofdvraag‘’Hoe kun je de Belgische vluchtelingen van de Eerste wereldoorlog vergelijken met de vluchtelingen van nu?’’
  • Logboek
  • Bronnen

 

 

 

 

 

 

 

 

Inleiding

Bijna iedereen heeft er wel van gehoord Vluchtelingen, in Nederland wonen ongeveer 250.000 vluchtelingen. De meeste vluchtelingen komen uit landen als Syrië, Irak, Iran, Afghanistan en Somalië. In Nederland moeten de verblijfsvergunningen aangevraagd worden bij het IND, Immigratie-en Naturalisatiedienst, het IND kan dan beslissen of de verblijfsvergunning wordt toegekend. Mensen die vluchten om economische redenen krijgen geen verblijfsvergunning.   Veel vluchtelingen van de afgelopen 3-4 jaar komen uit landen als Syrië, Tunesië en Egypte. De mensen die vluchten, vluchten meestal om de reden dat er een burgeroorlog is in hun land. Niet alleen is de burgeroorlog een grote pushfactor voor de vluchtelingen ook het opkomende geweld van de terreurgroepen is een belangrijke reden om te vluchten. Neem Islamitische Staat (IS) als voorbeeld, IS neemt steeds meer steden in op dit moment. Mensen die tegen IS zijn worden zo uit de weg geruimd door ze te executeren, dit is een hele belangrijke reden om te vluchten. Tussen de vluchtelingenstroom naar Europa zitten ook terroristen, dit is heel moeilijk te controleren voor de grensbewaking van de Europese landen. Neem als voorbeeld de aanslagen in Parijs Vorig jaar op 13 november 2015, de terroristen die deze aanslag pleegden waren ook meegekomen met de vluchtelingenstroom. Niet iedereen die bij de aanslagen waren betrokken kwamen mee met de vluchtelingenstroom, maar er deden ook mensen mee uit de Brusselse wijk Molenbeek. Tussen de vluchtelingen uit Syrië, Irak, Iran, Afghanistan en Somalië enz. zitten natuurlijk niet alleen mensen die vluchten voor de oorlog er zitten ook mensen tussen die gewoon naar geluk zoeken. Gelukszoekers zijn een soort van economische vluchtelingen, ze ontvluchten hun land om ergens anders veel geld te verdienen en een beter leven te krijgen. Dus al met al zijn er veel verschillende oorzaken waarom men vlucht, maar er zijn niet alleen veel oorzaken er zijn ook nog eens veel verschillende soorten vluchtelingen.

Toen de Eerste Wereldoorlog in 1914 begon, vielen de Duitsers België binnen. De Duisters konden via België een van haar grootste vijanden verslaan, namelijk Frankrijk. Dit werd het von schlieffenplan genoemd. Bijna één miljoen Belgen vluchtten naar Nederland. Maar waarom vluchtten ze naar juist naar Nederland? De belangrijksten reden waren dat Nederland Neutraal was en dat Nederland natuurlijk het buurland is van België. Er liepen reden zelfs treinen vanuit België rechtsreeks Nederland in. Zo kwam je vrij gemakkelijk de grens over.

Later werd dit een stuk ingewikkelder dankzij controles die de Duitsers uitvoerden, om vluchtelingen te voorkomen. De Belgen werden opgevangen in kampen, huizen, en collectieve organisaties. De Nederlanders zetten zich volledig in voor de ‘’ontheemde’’ Belgen.  Na een jaar trekken de meeste Belgen weer terug naar hun vaderland.

Onze hoofdvraag luidt: Kan je de vluchtelingen op dit moment vergelijken met de Belgische Vluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog. Bij deze hoofdvragen hebben we de volgende deelvragen gemaakt. Hoe is de situatie van de vluchtelingen in deze tijd. Wat is de reden dat de mensen nu vluchtten. Hoe worden de vluchtelingen nu ontvangen. Hoe was de situatie van de Belgische vluchtelingen? Waarom vluchtte de Belgen naar Nederland? Hoe werden de Belgen ontvangen? Aan de hand van deze deelvragen denken wij onze hoofdvraag goed te kunnen beantwoorden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deelvraag 1

Waarom vluchtten de Belgen naar Nederland?

Duitsland viel op 4 augustus 1914 België Binnen. Dit had alles te maken met het von Schlieffenplan van de Duitsers, maar wat is dit plan nou eigenlijk. Het was voor Duitsland niet zo makkelijk om Frankrijk binnen te vallen via de frans-Duitse grens, omdat de fransen na de frans-Duitse oorlog van 1871 deze grens flink hebben versterkt, met een hoop verdedigingswerken.  Bovendien verwachtten de Duitsers dat de Fransen langs daar zouden aanvallen. Een nog groter probleem was de dreiging dat Duitsland, als gevolg van het Frans-Russische bondgenootschap, aan twee kanten zou worden aangevallen. De Duitse stafchef generaal von Schlieffen had daarop een alternatief plan voorgelegd: via een grote boog zou het Duitse leger via België en Luxemburg rond de Franse hoofdmacht trekken en die in de zwakkere noord- en westflank aanvallen. Na een opmars door Zuid-België en Noord-Frankrijk zou Parijs na 40 dagen omsingeld worden en tot overgave worden gedwongen. Naar schatting zou Frankrijk zo zijn verslagen nog voor het grote, maar inefficiënte Russische leger zich volledig had kunnen mobiliseren. Snelheid was dus essentieel in het von Schlieffenplan. België, met zijn grotendeels vlakke landschap en zijn dichte netwerk van wegen en spoorwegen, was essentieel voor een snelle doortocht van honderdduizenden soldaten.

Het profielwerkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Eerste wereldoorlog begon voor België op 4 augustus 1914. Bijna alle Europese landen deden mee aan deze oorlog. Op 4 augustus 1914 kwam Duitsland dus België binnenvallen. In de twee maanden daarop vluchtten ruim een miljoen Belgen naar ons, Nederland. Nederland was een van de neutralen landen, hier waren de Belgen dus veilig. Na een paar maanden trekken sommige Belgen weer terug naar hun vaderland, want het ergste geweld was al snel voorbij. Er was echter ook een grote groep die tot het einde van de oorlog in Nederland bleef. De Nederlanders kwamen in het begin voor de Belgen op, ze namen zelf een paar vluchtelingen in huis. Winkeliers gaven gratis eten en er werden acties georganiseerd om kleding te verzamelen. Maar na poos van tijd ging deze gastvrijheid echt wel over. De Nederlanders waren niet blij over hoe de Belgen onze banen in namen en hoe de Belgen aten! Ze vonden dat het tijd werd dat de Belgen maar weer terug naar huis moesten keren.

Maar dat deden de meeste pas toen er echt vrede was. Begin 1919 waren vrijwel alle Belgen weer thuis. In dit stukje hierboven zie je dus dat België in een oorlog was verwikkeld en dat Nederland Neutraal was gebleven. Dit zijn dan ook de twee hoofdredenen en die ga ik hieronder verder uitwerken. Laten we beginnen met de reden waarom België in oorlog was gekomen.

In de inleiding is dit eigenlijk al wel een stukje uitgelegd, maar dat komt nu nog wat uitgebreider aan de pas. Tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1871 had het Duitse Keizerrijk het gebied Elzas-Lotharingen gewonnen van de Fransen.  Dit was toen nog onder leiding van Otto van Bismarck. Nu in 1914 was dit gebied, Elzas-Lotharingen, sterk verdedigd door de Fransen, zodat de Duitsers niet zo makkelijk Frankrijk binnen zouden kunnen trekken. Eigenlijk was de het hele grensgebied tussen Frankrijk en Duitsland sterk verdedigd. Duitsland moest dus een weg zien te vinden om gemakkelijk en vooral heel snel Frankrijk binnen te kunnen trekken. Deze weg zou door het toen nog neutrale België gebeuren. Deze weg om Frankrijk binnen hele snelle tijd binnen te trekken, word het von Schieffenplan genoemd.Duitse soldaten moesten snel door België trekken, waarbij de Belgische neutraliteit geschonden werd en daarna door Noord-Frankrijk. Vervolgens moesten de Duitse troepen aan de westkant om Parijs heen trekken en de Franse troepen omsingelen. De Fransen zouden in zeven weken verslagen moeten zijn, en dat was nodig ook, want daarna moesten in het oosten de Russen nog even worden verslagen. Het oostfront tegen de Russen was slechts zwak bezet. De Russen zouden zeker 6 weken nodig hebben om te mobiliseren en tot een serieuze aanval te komen.Het Von Schlieffen-plan was echt eenbriljant plan. De Duitse troepen trokken inderdaad snel door België, maar ze bleven steken aan de Marne, ten oosten van Parijs. Met als gevolg een bijna 4 jaar lange loopgravenoorlog.

Je ziet dus dat de heer Alfred vonSchieffen een belangrijke persoon is rond om het binnen vallen van de Duitsers in België. Daarom lijkt het mij wel handig om wat achtergrondinformatie te weten over deze persoon.  In 1887 werd Alfred Schieffen chef van de Duitse Generale Staf. Onder zijn leiding werd het plan bedacht om eerst Frankrijk uit te schakelen, indien Duitsland in een twee fronten oorlog zou belanden. In het vonSchieffenplan staat dat Duitsland door Nederland, België en Luxemburg zouden rukken, om Frankrijk te bereiken. Nederland bleef uiteindelijk neutraal, daarover volgt zo meer. Het punt dat België de Duitsers geen vrije doorgang gaven, om door hun land te trekken kwam de Belgen duur te staan. Het Duitse leger trok met hoge snelheid door België, maar bij Luik stuitte de Duitsers op een verzet van de Belgen.

De Duitsers hadden geen zin in dit verzet en daarom werden onschuldige burgers vermoord en huizen/dorpen in de brand gezet. Duizenden Belgen vluchtten meteen naar de Nederlanden voor hun veiligheid.

Het Belgische leger bood echter ook weinig tegenstand.  Een belangrijke reden hiervoor is dat het leger in verhouding met het leger van Duitsland gewoon niet zo groot was. In 1914 bestond het Belgische leger uit 200.000 manschappen, honderdtal mitrailleurs, 37.600 paarden, 2.600 wagens en 1.500 auto's. De militaire luchtvaart was beperkt tot een dertigtal vliegtuigen. Zware artillerie ontbrak. Het aantal manschappen is op zich niet heel erg laag, dit komt omdat in 1909 de dienstplicht weer was ingesteld.

Nederland was in de eerste wereldoorlog neutraal. Dit is vrij bijzonder, want volgens het vonschlieffenplan was het wel de bedoeling om door Nederland te trekken en om dan Frankrijk te bereiken. Door veranderingen in het plan, bleef Nederland gelukkig neutraal. Het vonschliefenplan werd veranderd door de komst van, vanMoltke. Een belangrijke verandering die hij aanbracht, die hem later sterk verwezen is, is dat hij de linkervleugel, bij Elzas-Lotharingen, toch een beetje versterkte ten koste van de rechtervleugel bij België.  Hierdoor lukte het Duitsland niet goed, om snel door België te trekken en Frankrijk te bereiken.

Een andere belangrijke verandering die van Moltke aanbracht, was het neutraal houden van Nederland. Nederland was volgens hem belangrijk als een ‘’luchtpijp naar de Noordzee.’’ Hiermee word bedoeld dat Duitsland toch nog een aanvoerkanaal had voor bijvoorbeeld producten, nadat de Engelsen de Duitse rivieren hadden geblokkeerd. Voor de Engelsen zelf was het ook erg handig om Nederland Neutraal te houden, omdat Engeland zo geen vijanden hadden vanaf de Nederlandse Noordzee kust.  Nederland werd dus gespaard van de gruwelijkheden van de eerste wereldoorlog. Toen het duidelijk werd dat er oorlog zou uitbreken, mobiliseerde ook Nederland zijn leger. Alle mannen tot 40 jaar die ooit in dienst waren geweest, moesten weer het leger in. Het was dan voor veel mannen een verrassing om in dienst te worden geroepen. Na de spanning van de eerste dagen nadat ze opgeroepen waren, brak er een lange periode van wachten en verveling aan. Men probeerde alert te blijven door oefeningen.

Ook de Nederlandse koloniën speelde een belangrijke rol voor het behouden van neutraliteit. Wanneer Nederland zich aan de kant van Duitsland of Engeland zou plaatsen, betekende dat onze koloniën in handen zouden komen van deze grootmachten. Dit kon Nederland zich niet permitteren, omdat onze koloniën erg belangrijk waren voor onze economie en welvaart.

 

Deelvraag 2

Waarom vluchten de mensen nu naar Nederland?

Er zijn in Nederland ongeveer 24.000 mensen opgevangen in een asielzoekerscentrum, dit werd geconstateerd in 2014, door het CBS. Niet al deze mensen kregen ook daadwerkelijk een verblijfsvergunning. Doordat dit in 2014 werd geconstateerd kan het ook wat verschillen met nu. Wereldwijd zijn er zo’n 53 miljoen vluchtelingen van al die 53 miljoen vluchtelingen vroeg ongeveer 0,04% een asiel aan in Nederland, dit zijn ongeveer 21.000 mensen. De grote meerderheid wordt opgevangen net buiten de conflictgebieden. Van alle vluchtelingen die in 2014 naar Europa vluchtten, vroeg ongeveer zo’n 6% asiel aan in Nederland. Van alle landen in de EU vingen zweden en Duitsland de meeste vluchtelingen op, Nederland zit juist weer net een beetje onder het gemiddelde aantal vluchtelingen.

Vluchtelingen laten alles achter hun huis, familie, vrienden en soms zelfs hun kinderen als eerst de vader of moeder gaat vluchten. De reis naar de plek waar de vluchtelingen heen willen is vaak heel erg gevaarlijk. Je vlucht alleen als je echt geen uitweg meer ziet zoals in Syrië, door de oorlog daar tegen de rebellen, waar ook veel burgers slachtoffer van worden. Wanneer een vluchteling aankomt in Nederland vraagt hij asiel aan, wanneer hij dit heeft gedaan controleert het IND of de achtergrond van de vluchteling klopt. Migranten die om economische redenen hierheen vluchten krijgen geen asiel. Asielzoekers in Nederland verblijven in hun asielprocedure in een asielzoekerscentrum, wanneer de asielzoeker zijn asielaanvraag is goedgekeurd komt hij in aanmerking voor een woning.  Op dit moment komen veel vluchtelingen uit Eritrea aan in Nederland. De meeste mensen ontvluchten Eritrea omdat de leefomstandigheden daar heel erg slecht zijn. Eritrea is heel erg arm. De VN heeft in 2011 een onderzoek gedaan en de conclusie hieruit blijkt dat ruim 70% van de bevolking van Eritrea niet in zijn eigen voedsel kan voorzien. Een nog veel belangrijkere reden dat mensen dit land ontvluchten is dat er dienstplicht is.

 Er is één vluchteling in Nederland, genaamd Mohammed uit Damascus, die andere vluchtelingen adviseert om niet naar Nederland te gaan. Bij het IND de immigratie- en naturalisatiedienst kun je verblijfsvergunning aanvragen, dat houdt in dat je toestemming krijgt om in Nederland te komen wonen.  Het is echter zo dat veel vluchtelingen niet  naar Nederland gaan, maar veel vluchtelingen gaan naar ons buurland namelijk Duitsland. Vluchtelingen gaan ook veel naar Zweden en Denemarken, vluchtelingen kunnen gemakkelijk de oversteek naar Zweden maken via Denemarken. Nu wil Zweden deze overbrugging moeilijker gaan maken zodat Zweden minder vluchtelingen krijgt.

 

 Op dit moment, 24-10-16, zijn er ongeveer 16.000 vluchtelingen in Nederland terwijl Duitsland er 222.000 heeft, dit lijkt veel maar Nederland heeft ongeveer 17 miljoen inwoners en Duitsland heeft ongeveer 81 miljoen inwoners, dit lijkt natuurlijk veel meer maar als je het in een percentage kijkt zie je dat alle vluchtelingen in Nederland 0,09% is van de totale bevolking en de vluchtelingen in Duitsland 0,27% van de totale bevolking zijn. Dus je ziet wel duidelijk dat Duitsland echt veel meer vluchtelingen heeft. Om even terug te komen op het verhaal van Mohammed hij adviseert dus andere vluchtelingen om niet naar Nederland te komen, dit is voor Nederland misschien wel fijner, maar als je het over de gehele EU kijkt is het misschien wat minder fijn als Nederland minder vluchtelingen krijgt kunnen de andere landen uit de EU misschien wel boos worden op Nederland, want dan betaald Nederland dus niets aan vluchtelingen in eigen land en veel andere landen hebben veel kosten voor de opvang van vluchtelingen dus dan gaan ze misschien wel zeggen dat Nederland meer vluchtelingen moet nemen. Veel vluchtelingen willen dus niet naar Nederland, maar naar Duitsland en Zweden. Dit is best raar, want Nederland is best een welvarend land.

De reden dat veel vluchtelingen niet naar Nederland willen is dat is niet echt duidelijk, maar het is wel raar dat de vluchtelingen elkaar waarschuwen om niet naar Nederland te gaan. Ook willen veel vluchtelingen niet naar Nederland, maar naar Engeland de redenen zijn; Iedereen wordt geaccepteerd zoals hij/zij is en ook dat bijna iedereen wel een beetje Engels kan praten nog een belangrijke reden is de gratis gezondheidszorg in Engeland. De vraag kan eigenlijk beter zijn, waarom willen veel vluchtelingen nu juist niet naar Nederland?

 Dit is eigenlijk een betere vraag, want het is juist zo dat veel vluchtelingen niet naar Nederland willen. Het was eerder wel dat de vluchtelingen naar Nederland wilden, kijk bijvoorbeeld maar naar 1914 toen er ruim 1 miljoen mensen vanuit België naar Nederland vluchtten, dit was toen veel zeker als je kijkt naar het totale aantal inwoners van Neerland. Het is nu dus raar dat er minder vluchtelingen naar Nederland gaan, omdat Nederland juist welvarender is geworden. Er komen vooral minder Syrische vluchtelingen naar Nederland, ongeveer 25% van de eerste asielaanvragen van dit jaar was van mensen uit een land waar het gewoon helemaal veilig is dus waar je niks kan je overkomen. Het komt nergens aan bod dat het aantal Syrische vluchtelingen vergeleken met vorig jaar 88% is gedaald, men moet dus ook alle cijfers laten zien en niet belangrijke cijfers van dalingen niet publiceren. Als je het alleen hebt over de Syrische mannen hebt, de groep die voor de meeste na reizigers* zorgt, zie je dat die groep met maar liefst 99% is afgenomen.

 

Het gaat in het politieke debat juist heel erg over de mannelijke Syrische vluchteling en die is met 99% afgenomen, vorig jaar oktober waren er nog 3300 mannelijke vluchtelingen in Nederland in februari was dit aantal al gedaald tot 110 mannelijke Syrische vluchtelingen en in maart waren dit er nog maar 25.

Je kunt dus wel concluderen hieruit dat er veel minder gezegd wordt in de politiek en het nieuws dan dat er daadwerkelijk bekend is. Een belangrijke reden voor vluchtelingen om niet naar Nederland te komen is dat het IND een trage verwerking heeft en dus dat er veel onduidelijkheid is, aldus een vluchteling. Ook heeft een vrouwelijke vluchteling gezegd ”Ik ben al 20 dagen in Nederland en ze hebben nog geen vingerafdrukken genomen.” Dit wordt dus bijvoorbeeld bedoeld met het trage verwerkingsproces van het IND. Om even terug te komen op de 20-jarige vluchteling Mohammed, hij zegt dus dat hij nu dat hij 6 maanden moet verblijven in de opvang, hij vindt dit geen probleem het probleem is juist dat hij voor de rest niks mag doen. Het enige wat Mohammed mag doen, 6 maanden lang, is slapen, opstaan en wachten op een volgende maaltijd. Mohammed zegt ook dat als hij had geweten dat hij 6 maanden moest wachten dat hij nooit naar Nederland was gekomen. De rijke landen om Syrië en Irak enz. sluiten hun grenzen dus omdat zij geen vluchtelingen hun land in willen hebben. Dus na dit alles te hebben gezegd kun je wel stellen dat de vraag beter kan zijn waarom vluchten de mensen niet naar Nederland?

 

 

 

 

 

 

 

*na reizigers zijn dat als één persoon eerst vlucht uit een land, dat de rest van het gezin later achter deze persoon aankomt. En zo herenigen zij weer.

 

 

Deelvraag 3

Hoe was de situatie voor de Belgen?

Op 4 augustus 1914 viel Duitsland het neutrale België binnen. De Eerste Wereldoorlog was een feit geworden. In de maanden daarna werd Nederland overspoeld door vluchtelingen die vanuit België de grens overtrokken om op Nederlandse bodembescherming te zoeken tegen het Duitse oorlogsgeweld Onder deze vluchtelingen bevonden zich ook veel militairen. Dit waren voor het overgrote deel Belgen maar hieronder waren ook Engelsen en Duitsers. Het grootste deel van de burgervluchtelingen keerde voor het einde van het jaar weer terug naar België. Ongeveer 100.000 Belgen bleven in Nederland achter. De Belgische vluchtelingen hadden het zwaar. Velen kwamen te voet of in overvolle treinen aan in Roosendaal. Treinen reden vanuit het Belgische grensplaatsje Essen om de uitgeputte vluchtelingen naar ons land te vervoeren. De treinstations raakten overvol. De plaatsen Roosendaalen Bergen op Zoom veranderden in Belgische steden. Een ooggetuige beschrijft begin oktober 1914 in de Telegraaf hoe duizenden vluchtelingen Bergen op Zoom, een stadje van slechts zestienduizend inwoners, overspoelden. Kinderen werden langs de weg geboren en militairen liepen te huilen.' Een verslaggever van de Nieuwe Tilburgse Courant meldt dat in zijn stad niet alleen alle huizen vol lagen met Belgen, maar dat zij ook alle straten vulden en er geen open plekje meer te vinden was op de Groote Markt.

Duizenden vluchtelingen, waaronder zieken, invaliden en kleine kinderen brachten de nacht door op weilanden, akkers, bossen of gewoon op straat, omdat zij niet meer verder konden. Het plaatsje Hulst werd overspoeld door gestrande Belgische militairen. In een opwelling van nationale liefdadigheid zetten de Nederlanders zich massaal in voor de Belgische 'oorlogsslachtoffers'. De Belgen gingen een belangrijk deel uitmaken van het maatschappelijk leven in de zuidelijke provincies. Bijna iedereen nam wel een Belg in huis.
Overal verschenen wanhopige oproepen van Belgen, op zoek naar familieleden die ze tijdens de chaotische vlucht uit het oog hadden verloren. De Nederlandse dagbladen stonden vol met advertenties en in treinstations werden briefjes opgehangen. Op muren en schuttingen schreven duizenden Belgen hun naam met daarachter hun tijdelijke woonadres in Nederland.

De Centrale Commissie wist uiteindelijk zestigduizend zoekgeraakte personen op te sporen en te herenigen met hun familie.

De meeste vluchtelingen kwamen naar ons land in begin oktober 1914. Begin oktober 1914 had het Antwerpse gemeentebestuur haar inwoners dringend gevraagd haar stad te evacueren, omdat Antwerpen op ieder moment gebombardeerd kon worden door de Duitsers. Miljoenen Belgen uit Antwerpen en omgeving sloegen op dat moment op de vlucht.

Toch was de opvang vrij chaotisch geregeld. Vluchtelingen werden vooral opgevangen in openbare ruimtes, zoals kerken, scholen en fabrieksruimtes. Hier zaten velen vluchtelingen bij elkaar en hadden weinig eten en te drinken. In Bergen Op Zoom werden barakkenkampen opgericht, die ook wel Belgische dorpen werden genoemd, omdat er vaak van alles aanwezig was, zoals scholen, een kerk, een ziekenhuis en soms zelfs een theater. In Harderwijk, Zeist, Oldebroek en Gaasterland verrezen vluchtoorden voor Belgische militairen. In Uden, Ede en Nunspeet werden kampen voor onfatsoenlijke of armlastige Belgen gebouwd.

De situatie voor de Belgische vluchtelingen om naar Nederland te vluchtten was echter niet gemakkelijk, dit kwam onder anderen door het draad, wat ook wel het ‘’dodendraad’’ werd genoemd. Het dodendraad was een 332 kilometerlang hekwerk, die onder hoge spanning stond. Deze spanning was zelfs zo hoog, dat dit dodelijk was.  Het draad werd door de Duitsers aangelegd, om te voorkomen dat bijvoorbeeld oorlogsvrijwilligers konden deelnemen aan de oorlog. Dit waren vluchtelingen die via Nederland en Engeland, Frankrijk wilden bereiken om daar weer deel te nemen aan de oorlog tegen de Duitsers. Dit werd gestimuleerd door koning Albert I van België.

 Door dit draad konden Duitse soldaten ook niet meer ontvluchtten van de oorlog. Tevens moest het draad voorkomen dat spionageberichten, via het neutrale Nederland de geallieerden kon bereiken. Nederland was namelijk het doorgeefluik, via onder meer het hoofdkantoor van de Britse geheime dienst in Rotterdam. Het draad koste naar schatting ongeveer een paar honderd mensen het leven. Het hekwerk werd geplaatst in de maanden april tot en met augustus van het jaar 1915. De meest ‘’vroege’’ of beter de vluchtelingen die op tijd wegwaren hadden dus geen last van het dodendraad, maar de wat latere vluchtelingen wel, ook al waren dit er niet veel meer.

Eenmaal over de grens was het leven voor de vluchtelingen nog steeds hartstikke zwaar. In tochtende tentenkampen, ook wel barakken, waar het ook nog eens ontbrak aan goede sanitaire voorzieningen en waar ook geen verwarming was, wachtten duizenden Belgische het einde van de oorlog af. Voor orde en voor het voorkomen van verveling, werden er strakke regels in de tentenkampen ingevoerd. De vluchtelingen moesten zich houden aan een dagindeling met vaste etenstijden, corveediensten en werkzaamheden binnen het kamp. De Belgen klaagden steen en been over de tenten en het eten uit Nederland.

Een grote mate van vrijheid op het gebied van ontspanning moest het kampleven zo aangenaam mogelijk maken. Kampkrantjes, cabaretavonden, sporten of scholing behoorden tot de mogelijkheden. Bijna zesduizend Belgische vluchtelingen leerden in de kampen lezen en schrijven. Anderen leerden er een vak, bijvoorbeeld timmerman. in Amersfoort bouwden Belgische vluchtelingen een monument om Nederland te bedanken voor de opvang. Vluchtelingen werden dus wel opgevangen, dit had alles te maken met het kabinet van Cort van der Linden. De  overheid greep pas in toen zei zagen dat de vluchtelingen voor langere tijd in Nederland zouden blijven en toen particuliere hulporganisaties het grote aantal niet meer bij kon houden. Pas zes weken na het begin van de vluchtelingen crisis, werd er een commissie opgesteld op de belangen van de Belgen te behartigen.

 

 

 

 

Deelvraag 4

Hoe is de situatie voor de vluchtelingen nu?

De situatie in Syrië hoe de mensen leven

In Syrië is een partij aan de macht sinds de jaren 70 van de vorige eeuw, namelijk de Ba’ath. De partij onderdrukt iedereen in Syrië die tegen de Ba’ath partij is. Dit hoor je wel vaker over landen in het Midden-Oosten, maar in Syrië gaat dit nog een stapje verder. In Syrië bemoeit zich de geheime politie er zich zelfs mee door alle oppositie tegen te gaan. Zo stond het er in 2011 voor. Dit doet de geheime politie allemaal in naam van Bashar al-Assad, de president van Syrië en tevens ook secretaris-generaal van de Ba’ath partij. Bashar al-Assad is geboren in Damascus, de hoofdstad van Syrië, op 11 september 1965. Hij is de president van Syrië sinds 17 juli 2000, hij volgde zijn vader Hafiz al-Assad op die voordat Bashar al-Assad de macht kreeg 29 jaar had geregeerd. Na dit alles ontstond de ‘’Arabische lente’’. En dit kwam allemaal door één straatverkoper,uit Tunesië, die zichzelf in brand stak als protest tegen alle dingen die niet goed waren volgens hem namelijk; Armoede, werkeloosheid, corruptie en onderdrukking. Hierdoor kwamen mensen in opstand tegen de leider van het land, toen inwoners van andere landen dit zagen kwamen zij in opstand tegen hun leider. Ze kwamen in opstand tegen hun leider omdat hij de aanstichter zou zijn van alle misstanden van het land. In Libië en Syrië waren de gevolgen het meest dramatisch. In Tunesië en Egypte werd de leider binnen een paar weken afgezet, maar in Libië en Syrië brak een burgeroorlog uit tussen het leger en milities. In Libië wonnen de milities door luchtsteun van het Westen. Maar na de val van het regime en de dood van Moammar Gaddafi weigerden de milities hun wapens terug te geven en toen begonnen ze onderling te vechten. Deze burgeroorlog is nog steeds bezig en het is een trekpleister voor terroristen. In Syrië werd het protest van de burgers beantwoord met fors geweld van het regeringsleger. Bashar al-Assad was totaal niet van plan om zich terug te trekken, hij deed juist het tegenovergestelde hij gebruikte juist extra geweld tegen de mensen die durfden te demonstreren. De eerste maanden kwamen er elke dag mensen om het leven. De burgers hadden de hoop dat het Westen hen ook zal helpen. Toen er maar steeds geen hulp kwam, veranderde de onrust, de burgers probeerden nu zelf actie te ondernemen. Steeds vaker ontstonden er gevechten tussen het leger en de burgers, de burgers namen wapens op tegen het regime uit woede van het neerslaan van de protesten. Hoe dit protest een oorlog werd kwam doordat er steeds meer steden meededen bij deze protesten. Het regeringsleger die de protesten tegen wilden gaan reageerden met harde hand tegen deze protesten.

Wat zich precies afspeelt in deze gebieden is vaak erg onduidelijk, omdat buitenlandse journalisten geen goede foto’s kunnen maken. Ook mogen zij geen onafhankelijke ooggetuigen vragen stellen. Door oppositiegroepen en mensenrechtenorganisaties kwamen er wel degelijk berichten naar buiten dat er weer iemand was omgekomen bij deze demonstraties. Dit gebeurde bijna dagelijks. Dit ging maandenlang zo door, mensen die dag in dag uit aan het protesteren waren, dit liep uit de hand, Omdat Assad ,die net als zijn vader, elke vorm van demonstratie beantwoorde met veel geweld. Dit veranderde ook de aard va de protesten, want mensen met spandoeken en olijftakken maakten plaats voor groepen jonge mannen met wapens, die ze hadden om te kunnen vechten tegen het regeringsleger. Het werd dus steeds meer een gewapend conflict tussen het leger van Assad en iedereen die tegen Assad was en tegen hem ging vechten. Maar er ontstonden ook radicale groepen die een Islamitische staat wilden hebben, een staat gebaseerd op de islamitische wetgeving, de shari’a. Er waren daardoor jihadistische groepen van buiten Syrië die mee gingen vechten tegen Assad, maar er kwamen ook individuele jihadisten vanuit Nederland om zich aan te sluiten bij deze groep en te vechten tegen Assad. Saoedi-Arabië en Qatar gingen deze opstand financieren,  niet om de democratie in Syrie op te lossen maar om van een belangrijke bondgenoot van hun vijand Iran af te komen. Een reden voor de groeiende dominantie van de mildere extremisten hopeloos verdeeld waren, dat zijn ze nog steeds. Een tweede reden was dat de radicale strijders steeds fanatieker worden en ze meer discipline krijgen. Een derde reden is dat het Westen heel voorzichtig is met het leveren van wapens. Er zijn volgens de CIA ongeveer 1500 strijdgroepen, waarvan 20 tot 30 grote groepen zijn. De meest extreme groepen zijn het sterkst en werken in een groot deel van het land. Voorbeelden zijn; het Syrische deel van Al-Qaeda, Jaish al-Fatah, het Islamitische leger en de Islamitische staat. Het Westen wil geen zaken doen met deze groepen omdat ze zo extreem zijn. De wat kleinere en niet-ideologische groepen worden wel gesteund door het Westen. Het probleem is alleen dat de wat kleinere groepen alleen lokaal invloed hebben.

De situatie van machtsverhoudingen in Syrie

Sommige mensen vechten voor het Vrije Syrische Leger, maar het merendeel aan de sterkere, fundamentalistische groepen die in dat gebied de baas zijn. Er is ook nog een kleine minderheid de koerden, een volk van zo’n 35 miljoen mensen met een eigen taal en cultuur, maar zonder eigen land. Het volk is verspreid over; Turkije, Syrië, Irak en Iran. In Syrië vechten de koerden tegen de strenge, harde manier van besturen van Assad, maar ook tegen de extremisten. De Koerden hebben al een groot deel van Noord-Syrië veroverd. 

De islamitische staat speelt een hele grote rol in de Syrische burgeroorlog. Islamitische staat is voortgekomen uit Al Qaeda in Irak. Al Qaeda in Irak pleegde bloedige aanslagen op militairen van  Amerika. Lokale stammen kwamen in opstand tegen de jihadisten, met geld en wapens wisten ze de jihadisten terug te dringen. Alleen ze waren niet verslagen, maar ze waren alleen even niet echt opzichtig bezig. Door de burgeroorlog kregen ze weer de kans op een comeback. In 2013 veroverde IS veel gebied in Syrië. IS heeft betere wapens dan de meeste rebellengroepen in Syrië, maar ondanks dat laten ze de strijd tegen de Syrische Regime over aan andere rebellengroepen.  Ook de gezondheidszorg wordt hevig aangetast in Syrië, ongeveer 60% van de ziekenhuizen en bijna 93% van de ambulances zijn verwoest, daar komt ook nog bij dat bijna de helft van alle doktoren/artsen in Syrië het land zijn uitgevlucht.  Door het tekort aan medicijnen en andere apparatuur worden er vaak pijnlijke methoden gebruikt om mensenlevens te redden.

Bij kinderen komt het ook voor dat armen en benen worden geamputeerd, dit komt allemaal door een tekort aan juiste apparatuur en medicijnen, daardoor is geschikte behandeling onmogelijk. Er is ook nog een ander probleem want telkens als er geen stroom is sterven de baby’s in de couveuses, dit is zeer triest. Ook heerst er een hongersnood in Syrië, dit wordt door de rebellen juist ingezet als oorlogswapen. Doordat mensen zo weinig te eten krijgen sterven ze van de honger, dit scheelt weer munitie en tijd voor de rebellen. Bij sommige gebieden kunnen zelfs geen hulpverleners komen, hierdoor sterven mensen nog sneller omdat ze geen eten krijgen. Voor kinderen is Syrië een van de gevaarlijkste gebieden om te wonen, want van alle 9,3 miljoen mensen die snel hulp nodig hebben is de helft kind. Naar een recent onderzoek van UNICEF wonen ruim 1 miljoen kinderen in de voor hulpverleners slecht bereikbare gebieden. Ook gaan ruim 2,8 miljoen Syrische kinderen gaan niet naar school daar komt ook nog bij dat ruim 2 miljoen Syrische kinderen snel psychische hulp nodig hebben door allen oorlogstrauma die ze hebben meegemaakt, bijvoorbeeld dat ze hebben gezien hoe hun vader/moeder vermoord werd. Door de in korte tijd sterk gestegen toestroom van vluchtelingen is het voor de omringende landen ook onmogelijk om al deze vluchtelingen goed voedsel,drinkwater,sanitaire voorzieningen en ook medische hulp te verlenen. De afgelopen vier jaar is Assad een groot deel van zijn land kwijtgeraakt, ook zijn er veel soldaten omgekomen in de oorlog, er is in Syrie wel dienstplicht maar veel jongeren duiken onder op het platteland om maar niet te hoeven vechten in deze oorlog. Eind januari 2016 was er een vredesoverleg onder leiding van de VN tussen de Syrische regering en belangrijke rebellengroepen. Al snel na de start werd het vredesoverleg gestaakt wegens een gebrek aan vertrouwen tussen de verschillende groepen. Later kwamen de landen bij elkaar van de zogeheten Syria Support Group, dit zijn de landen die het meest betrokken zijn met Syrië en het conflict wat zich daar afspeelt. Op 12 februari 2016 werd afgesproken dat een week later een wapenstand zal ingaan in Syrië.

Dit werd gedaan zodat er na lange tijd weer hulp kon worden geboden. Tijdens de wapenstilstand ging de strijd tegen de terreurgroepen gewoon door. Het duurde niet lang totdat er in sommige plaatsen toch weer gevechten uitbraken. In de lente van 2016 werden er enkele successen geboekt in de strijd tegen IS, door Assad en het Russische leger.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deelvraag 5

De reactie van de Nederlanders op de Belgische vluchtelingen.

Er vluchtte ongeveer 1miljoen Belgen naar Nederland. In Nederland zelf waren iets meer dan 6 miljoen inwoners, dus 1 miljoen Belgen dat waren er best veel. Niet alle 1 miljoen Belgen waren burgers er zaten ook veel gevluchte soldaten tussen.

De Belgen vluchtte voor de Duitsers die België binnen vielen, met het idee om hierna Frankrijk binnen te vallen.

Nederland was een neutraal land. Dit was zo geregeld in de vredesconferentie van den haag. Op 15 juni 1907 begon de Tweede Haagse Vredesconferentie met de bedoeling de bepalingen van de vorige vredesconferentie uit te breiden, andere bepalingen te wijzigen en meer nadruk te leggen op oorlogvoering ter zee. Er stond ook in dat soldaten die in Nederland kwamen ontwapend moesten worden. Veel Belgische gevluchte soldaten werden ondergebracht in kazernes, zoals in Alkmaar en een in Amersfoort.

De burgervluchtelingen die naar Nederland kwamen werden eerst opgevangen in Limburg, Brabant en Zeeland. Vanwege het grote aantal moesten de vluchtelingen over Nederland verdeeld worden. Als snel moesten andere provincies vluchtelingen opnemen en deze weer verdelen over de verschillende gemeenten. De eerste onderhandelingen over de terugkeer van 900.000 Belgische vluchtelingen begonnen al op 12 oktober 1914. In mei 1915 waren er nog 105.000 burgervluchtelingen in Nederland, een aantal dat de rest van de oorlog ongeveer constant bleef. Net als bij de militaire vluchtelingen begon eind 1918 de terugkeer van de laatste burgervluchtelingen naar België. In januari en februari 1919 keerden de laatste burgers terug.

Nederland kreeg in deze periode ook steun van omringende landen omdat Nederland de Belgen hielp. Nederland kreeg bijvoorbeeld van Denenmarken hulp, een bedrag van 352.000 Gulden voor steun. Dit geld werd gebruikt om eenvoudige verplaatsbare woningen te bouwen voor de vluchtelingen. Ook vanuit Engeland kwam hulp. De Engelse doneerde geld aan Nederland voor hout voor de huizen van de vluchtelingen. Ook Amerika bood zijn hulp aan door naaimachines en stof te doneren, dit was voor kleding voor de vluchtelingen.

Mensen stelden van alles beschikbaar aan de Belgische vluchtelingen: kleding, geld, voedsel en zelfs hun eigen huis of kamer. Zo werden in Eemnes verschillende vluchtelingenkinderen ondergebracht bij gezinnen. Ook in de zuidelijke provincies namen veel mensen een Belg in huis. Er werden verschillende comités opgericht die vluchtelingen ondersteunden. In 1914 werd bijvoorbeeld het ‘Nederlandse Comité tot steun aan Belgische en andere slachtoffers’ opgericht, wat later het ‘Amsterdams Comité’ genoemd werd. Dit comité hielp onder andere bij de verdeling van vluchtelingen over het land.

vluchtelingen werden over de Nederlandse gemeentes verdeeld en het aantal hing samen met het aantal leegstaande gebouwen in de gemeente.

De Belgische vluchtelingen werden apart opgevangen. Het waren ongeveer 1.000.000 Belgische burgers en ongeveer 40.000 Belgische soldaten. Op 4 augustus 1914 vielen de Duitsers België binnen. Vanaf toen begon het vluchten van de Belgische bevolking.

 

Nederland hield zich aan de in de troonrede verkondigde belofte. De zuiderburen waren welkom in ons land. Wel verliep de opvang chaotisch. Vluchtelingen verbleven bij particulieren, in openbare gebouwen als scholen en kerken, en in fabrieksruimten, havenloodsen of zelfs schepen. In Bergen op Zoom werden tijdelijke tenten- of barakkenkampen opgericht die 'Kijk in de Pot' of 'Plein 13' heetten. Andere tijdelijke onderkomens werden gerealiseerd in de suikerfabriek Java te Roosendaal, het Circustheater in Scheveningen en Amsterdamse pakhuizen aan het IJ. Deze zouden echter spoedig worden ontruimd.
 

 

 

 

 

 

 

De vluchtelingen werden overgebracht naar permanente barakkenkampen, die men 'Belgische dorpen' noemde omdat ze voorzien waren van een school, een postkantoor, een ziekenhuis, een kerk en soms zelfs een theater of bioscoop - en omdat de regering dat minder negatief vond klinken dan interneringskamp. In Harderwijk, Zeist, Oldebroek en Gaasterland verrezen vluchtoorden voor Belgische militairen. In Uden, Ede en Nunspeet werden kampen voor onfatsoenlijke of armlastigeBelgen uit de grond gestampt. Om hen naar de kampen te lokken stopte de gemeenten met gratis eten uitdelen.

 

De tijdelijke kampen die voor de Belgen waren gemaakt, waren echt pure nood kampen. In de kampen ontbrak het vaak aan goed sanitair. De Belgen hielden ook niet van het voorgeschotelde eten wat ze kregen van de Nederlanders. De Belgen kregen bijvoorbeeld erwtensoep maar dit vonden zij maar niks. Op veel plaatsen in Nederland werden de Belgen opgevangen. Het waren niet alleen kampen, maar ook oude fabrieken, schoolgebouwen, leegstaande kantoorgebouwen, enz. Een aantal plaatsen in Nederland waar de Belgen opgevangen werden waren: Bergen op Zoom, waar 2 tentenkampen gebouwd waren waar plaats was voor een paar duizend mensen. In Roosendaal was een oude suikerfabriek waar ook plaats was voor 1600 personen.

Ook in Amsterdam en in Scheveningen waren gebouwen ingericht voor de opvang van vluchtelingen. Zo waren in het hele land opvangplekken voor de Belgen. Particulieren die Belgische vluchtelingen opvingen kregen hier ook per dag een vergoeding voor van de Nederlandse staat.

De arme vluchtelinge werden ingedeeld in 3 groepen.

A. gevaarlijke of ongewenste elementen
B. de minder gewenste elementen
C. de fatsoenlijke behoeftigen

 

Een aantal kampen die werden gebouwd voor de vluchtelinge werden ingedeeld op de Categorieën. Zo had je voor categorie A en B een kamp in Nunspeet waar plek was voor maar liefst 13.000 personen. Voor categorie C waren ook kampen. Zo had je in Ede een kamp waar de mensen van Categorie C verbleven en in dit kamp was plaats voor 10.000 Belgen.

De kampen waren voorzien van een kerk, een postkantoor, een winkel, een ziekenzaal enz. Bij het indelen werd ook rekening gehouden met het vermogen van de vluchtelingen. De Belgen werden ook ondersteund met een uitkering. (f 0,70 per volwassene per dag; f 0,50 per kind per dag) dan de ‘arme’ vluchtelingen (f 0,35 per volwassene per dag; f 0,20 per kind per dag).

Veel vluchtelinge werden ook opgevangen door particulieren, zoals het met de vluchtelingen van nu ook gebeurd. Veel mensen gaven Belgen onderdak, net zolang totdat ze weer terug konden naar België. En als je als particulier deze mensen opving kreeg je van de staat ook een vergoeding voor de opvang.

 

Koningin Wilhelmina liet bij het uitbreken van de oorlog meteen weten dat alle mensen die voor de Duitsers op de vlucht waren, toevlucht konden vinden in Nederland. Mensen die dan ook voornamelijk op de vlucht waren voor Duitsers, dat waren de Belgen. De overheid zorgde voor het maken van kampen en het inrichten van leegstaande gebouwen, waar de Belgen hun intrek konden nemen. Ook werd gezorgd voor genoeg eten en drinken.

 

 

 

 

Zodra het een paar maanden later weer veiliger is gaan veel vluchtelingen naar terug naar huis, maar 32.000 militairen en 100.000 burgers blijven vier jaar in Nederland. De Belgische regering in ballingschap wilde voorkomen dat Belgische vluchtelingen na de oorlog in het buitenland zouden blijven. Tijdens de oorlog reisden ministers, parlementariërs en priesters door Nederland, Frankrijk en Engeland om de vaderlandsliefde bij hun Belgische onderdanen te promoten. De Belgische regering richtte, met het oog op de terugkeer, ook Belgische scholen op in de vluchtelingenkampen. Zo bleven kinderen verbonden met België. In 1918 kregen ongeveer 13.000 Belgische kinderen les in meer dan zeventig Belgische scholen. Het grootste deel van de Belgische jeugd ging echter gewoon naar Nederlandse scholen. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog keerden bijna alle vluchtelingen weer terug naar huis.

Slechts enkele bleven voorgoed in Nederland.

Krantenartikel

'Er is een Nederlandsch-Belgisch werk, dat hoogst nuttig is, opgericht onder den naam van ‘Voor de tabak van den Belgischen Soldaat’. Het werk heeft voor doel tabak te sturen aan de Belgische soldaten aan het front en aan de Belgische kijgsgevangenen in Duitschland. De tabak is hun zoo noodzakelijk als het voedsel en de kleederen. Ongelukkiglijk treft men velen onder hen aan die over de middelen noch over de gelegenheid beschikken er zich aan te schaffen.
Het werk bestaat onder de hooge bescherming van Z.E. baron A. Fallon, gezant van België in Den Haag. Voorzitter is de heer CyrielBuysse en leden zijn: Mevrouw de douairière Hoeufft van Velzen de Perez; freule Lita de Ranitz, gravin M.A. van Hogendorp; graaf O. van Bylandt; advocaat A. Dupont, president van het Belgische comiteit in Den Haag, ridder A. de Selders de Moranville, Léonce de Castillon, Louis Piérard, René Belinne, secretaris, en FenandHenckaerts, schatbewaarder.

Het werk voor ‘Voor de tabak van de Belgischen Soldaat’ zal dezer dagen te koop aanbieden, een artistieke postkaart aan 10 cent, geteekend door den heer J.M. Canneel, verzen van de heeren du Castillon en Piérard. Wij hopen, dat iedereen in Nederland het menschlievend werk zal willen ondersteunen, opdat het groeie en bloeie.

De giften in natuur of in geld zullen met dank aanvaard worden bij den heer F. Henckaerts, schatbewaarder van het werk, Seinpostduin 13 te Scheveningen. Voor de postkaarten en de inlichtingen, gelieve men zich te wenden tot den heer R. Belinne, Harstenhoekweg 121, Scheveningen.'

Dit krantenartikel gaat over de Belgische soldaten die naar Nederland vluchten en niet zonder tabak kunnen. In het krantenartikel wordt verteld dat de Nederlanders begrip moeten hebben voor het feit dat de Belgische soldaten tabak nodig hebben. Voor de soldaten is tabak net zo hard nodig als eten en drinken. De schrijver van het artikel wil dat Nederlanders een postkaart kopen en van het geld gaan zij dan weer tabak kopen voor de Belgische soldaten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Deelvraag 6

Hoe reageren de Nederlanders op de vluchtelingen van nu?

De meeste vluchtelingen die in Nederland asiel hebben aangevraagd komen allemaal uit Syrië. Ze zijn daar gevlucht voor het geweld van de burgeroorlog en de terreur van IS. Veel andere vluchtelingen uit andere landen vluchten ook voor oorlog, burgeroorlog of corruptie.

De strijd tussen rebellen onderling in het noorden van Syrië veroorzaakt al sinds begin dit jaar extra vluchtelingen. Vooral inwoners van Aleppo zijn vertrokken nadat de extremisten van IS grote delen van de stad hadden ingenomen en hun strenge islamitische regels oplegden.

Er zijn 4.900.000 Syrische vluchtelingen, maar dit percentage zal alleen maar meer toenemen, want er zijn steeds meer mensen die Syrië ontvluchten. Nederland heeft nu rond de 89.000 vluchtelingen opgevangen.

Er is in Europa en ook in Nederland een grote kwestie ontstaan over het opvangen van vluchtelingen. Er zijn veel tegenstanders die niet willen hebben dat al deze vluchtelingen naar Nederland komen. Maar er is ook sympathie voor de vluchtelingen van verschillende kanten uit de samenleving. Veel mensen vinden dat deze mensen genoeg vreselijke dingen hebben meegemaakt en dat je ze moet helpen.

In Nederland zijn veel mensen die het niet willen hebben dat al deze vluchtelingen opgevangen worden. Een reden die ze hiervoor geven is dat er onder de vluchtelingen zich ook IS terroristen kunnen bevinden, die dan in Nederland aanslagen zouden gaan plegen.

Veel tegenstanders vinden ook dat de vluchtelingen vreemde mensen zijn die niet de Westerse cultuur kennen en hoe wij in het Westen met bijvoorbeeld vrouwen omgaan. Hierdoor zijn er in Nederland mensen bang, dat sommige van deze vluchtelingen vrouwen behandelen als minderwaardig. Een politiek persoon die hier het voortouw in trekt is de politicus, Geert Wilders, die er strikt op tegen is dat de vluchtelingen in Nederland komen. Hij doet er alles aan om de grenzen te sluiten zodat er niet meer vluchtelinge asiel aan kunnen vragen in Nederland.

In Nederland is er meer vraag naar banen en de tegenstanders zijn van mening dat al deze asielzoekers de banen gaan innemen van de Nederlanders en hierdoor nog minder werk beschikbaar is in het land. Tevens zijn er veel protesten tegen de asielzoekers. De asielzoekers worden opgevangen in Nederland in een AZC (asielzoekerscentrum.) Vaak zijn de protesten bij de AZC’ s. Ook worden er protesten gehouden in de stad. Een bekende protestbeweging tegen de asielzoekers in de beweging Pegida.

Pegida is een beweging die tegen de Islamisering van Europa is. Aanhangers willen de islam uit het openbare leven weren en de stroom buitenlanders, vooral economische vluchtelingen, drastisch inperken. Sinds januari 2015 organiseert Pegida in Dresden wekelijks protestmarsen, waar op het hoogtepunt zeker 25.000 mensen op af kwamen.

In Nederland is Edwin Wagensveld het gezicht van de beweging. Hij kwam in het nieuws toen hij in februari in Amsterdam werd aangehouden na het tonen van een hakenkruis.

Pegida is een beweging die is ontstaan in Duitsland. Pegida wordt vaak vergeleken met fascisten, kenmerken van Pegida zijn bijvoorbeeld dat ze Nationalisten zijn en erg rechts- conservatief. Een van hun stadpunten is dan ook dat buitenlanders niet welkom zijn. Vaak wordt Pegida door het volk vergeleken met de Neo nazi’s. In Nederland is Pegida dus ook actief. Er worden veel demonstraties gehouden tegen de komst van buitenlanders.

 

Mensen die tegen het komen van vluchtelingen zijn hebben verschillende argumenten waarom. Veel Nederlanders denken dat er niet alleen mensen vluchten voor de oorlog, maar dat er ook veel economische vluchtelingen tussen zitten. Dit wil zeggen dat er buitenlanders om economische redenen naar bv. Nederland komen, omdat ze hier meer geld kunnen verdienen dan in hun eigen land. Vaak vertrekken deze mensen weer na een aantal jaar naar hun eigen land zodat ze een fijn leven verder kunnen lijden.

Tegenstanders van het plan om vluchtelingen op te vangen in Nederland zijn vaak  van mening dat er tussen de vluchtelingen ook veel IS strijders zitten. Die mogelijk een aanslag kunnen plegen in Nederland.

Er is werkeloosheid in Nederland. Veel jongeren kunnen niet aan een baan komen. Ook mensen die al tegen de 50 zijn en hun baan verliezen, vinden vaak moeilijk een nieuwe baan. Deze mensen zijn bang dat als er meer vluchtelinge komen, dat de kans dat zij aan een baan komen kleiner wordt. Dus als er meer mensen in het land zouden komen, maar het aanbod van de banen stijgt niet, dan is er een nog kleineren kans om een baan te vinden. Dit zou zo kunnen zijn, omdat de Vluchtelingen bereid zijn om voor een lager loon hetzelfde werk te verrichten.

Mensen in Nederland zijn ook bang voor de vluchtelingen zelf. Het is een feit dat veel vluchtelingen een andere cultuur hebben dan hier in Nederland. In de cultuur die deze mensen hebben is het vaak ook zo dat vrouwen als minderwaardig gezien worden en dat mannen slecht omgaan met vrouwen. Het merendeel van de vluchtelingen zijn mannen. Dit is zo omdat de reis naar Europa wel gevaarlijk is en de mannen wilden daarom eerst gaan om te kijken of ze het zouden halen en daarna laten ze hun gezinnen over komen naar Europa. Dus in sommige opvangcentra kan het percentage mannen soms wel 80% zijn.

 

Veel Tegenstanders zijn bang dat deze mannen zonder hun vrouwen niet aan hun behoeftes komen en omdat deze mannen een minderwaardigheidscomplex voor vrouwen zouden hebben. Dus denken sommige mensen dat deze mannen dan ongewenst aan vrouwen gaan zitten.

 

Tegenstanders van de opvang van vluchtelingen zijn vaak bang voor de IS strijders die zich zouden kunnen bevinden onder de vluchtelingen. Er zouden IS strijders zich kunnen bevinden onder de vluchtelingen omdat, veel landen in Europa, waaronder Nederland IS de kop in proberen te drukken. Frankijk en België hielpen onder andere mee aan het tegenwerken van IS. IS heeft ook meerdere aanslagen gepleegd in Frankrijk en ook in België. Omdat Nederland ook hieraan meedoet zijn mensen in Nederland bang dat wij de volgende zullen zijn waar een aanslag gepleegd zal worden. Dit laat sommige mensen anders aankijken tegen de vluchtelingen die nu in Nederland opgevangen worden.

Er zijn ook veel Nederlanders die de toestroom van vluchtelingen helpen in Nederland. Mensen die bijvoorbeeld een of meerdere vluchtelingen in huis nemen, of af en toe iets leuks gaan doen met een vluchteling. Sommige mensen laten een vluchteling bijvoorbeeld een nachtje bij hun thuis slapen. Er zijn ook mensen die vrijwillig helpen bij de AZC's in de buurt, door bijvoorbeeld kleren of eten in te zamelen voor hun.

Er zijn ook veel hulpinstanties voor de vluchtelingen. Zo help je 'stichting vluchteling' die zich wereldwijd inzet voor vluchtelingen.

Veel particulieren vangen thuis vluchtelingen op. Die blijven hier dan tijdelijk maar soms ook voor een langere tijd. Vaak net zolang tot er een betere oplossing gevonden is.

Stichting vluchteling zet zich in voor wereldwijde vluchtelingen. Er zijn in totaal 65 miljoen vluchtelingen wereldwijd. Stichting vluchtelinge zorgt voor onderdak, medische zorg, hulpgoederen, voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

De onveilige situatie in delen van de wereld zorgt voor een toename van het aantal vluchtelingen in Europa. Zo zorgt de aanhoudende oorlog in Syrië ervoor dat veel mensen ergens een veilige plek zoeken in Europa. Om de opvang in goede banen te leiden, verdelen Nederland en andere EU-landen bijna 1.300.000 vluchtelingen over de verschillende landen die lid zijn van de EU.

Het CBS houdt onder anderen bij hoeveel vluchtelingen er in Nederland en Europa verblijven. Zo is de toename van de vluchtelingen in Nederland te zien vanaf 2014. Vanaf dit jaartal is een duidelijke stijging te zien van het aantal aanvragen van asiel in Europa.

In 2015 zijn er in totaal 21.000 vluchtelingen opgevangen in de opvangcentra in Nederland. In Maart 2016 woonden er rond de 45.000 vluchtelingen in Nederland in de asielzoekerscentra. 44% van de vluchtelingen is Syriër. Een deel van alle vluchtelingen zijn nakomelingen. Dit wil zeggen dat eerst een familielid asiel heef aangevraagd en dan volgt de rest van de familie. In veel gevallen probeert de man als eerste asiel aan te vragen en als dat lukt laat hij de rest van zijn familie overkomen. 90% van de Syriërs die een asielaanvraag doen krijgen een verblijfsvergunning in Nederland.

 

 

In deze bron is het aantal asielzoekers te zien in de periode, 2015-2017. Hier is ook goed te zien welk deel van de van de asielzoekers na reiziger is.

 

Dit zijn cijfers uit 2003 over de vluchtelingen die terugkeren binnen 10 jaar naar hun landDit zijn cijfers uit 2003 over de vluchtelingen die terugkeren binnen 10 jaar naar hun land van herkomst. Het is vooral opvallend dat veel mensen uit Marokko en Turkije in Nederland blijven. Ook Is goed te zien dat meer dan 90% van de Japanners terug keert naar Japan. Hetis nu nog te vroeg om te kijken hoeveel Syriërs terug gaan naar Syrië omdat het daar nog steeds onveilig is.

 

 

 

 

Hoofdvraag

Hoe kun je de Belgische vluchtelingen van de Eerste wereldoorlog vergelijken met de vluchtelingen van nu?

Nederland kan één miljoen vluchtelingen opvangen. Dat is althans honderd jaar geleden gelukt toen één miljoen Belgen in 1914 het geweld van de Eerste Wereldoorlog ontvluchtten richting het neutrale Nederland

In de eerste maanden na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog komen er circa 1 miljoen Belgische vluchtelingen naar Nederland, dat in 1914 een inwoneraantal kent van 6,3 miljoen. Zij komen met de trein, paard en wagen, de hondenkar, te fiets of te voet.De huidige vluchtelingen komen uit verre streken. In overvolle, vaak gammele boten wagen ze de oversteek naar Spanje, Italië of Griekenland. Vervolgens reizen zij te voet, per trein of verstopt in vrachtwagens van grens naar grens.In 1914 vinden de Belgische vluchtelingen onderdak bij particulieren en worden ze ondergebracht in bedrijfspanden en openbare gebouwen. Een centrale overheidscommissie houdt zich bezig met de registratie, de huisvesting en de verspreiding van vluchtelingen over Nederland. De armlastigen worden ondergebracht in bewaakte opvangkampen (vluchtoorden).Tegenwoordig worden asielzoekers in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, opgevangen door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Tijdens hun asielprocedure verblijven ze in een asielzoekerscentrum.In augustus 1914 worden de Belgische vluchtelingen aanvankelijk met open armen ontvangen. Mede door de schaarste wordt snel duidelijk dat de Nederlandse gastvrijheid ook grenzen heeft. Honderd jaar later zorgt de huidige stroom vluchtelingen opnieuw voor maatschappelijke onrust en debat.Ergens is er wel een vergelijking tussen de vluchtelingestroom van 1914 en van nu. Er wordt veel hulp geboden aan de vluchtelingen, maar er zullen altijd mensen zijn die er fel op tegen zijn. Er spelen op de dag van vandaag wel andere dingen mee met de opvang van de vluchtelingen dan in 1914. Zo was er in 1914 geen sprake van terreur dreiging tijdens de opname van de vluchtende Belgen. Wel was er in 1914 werkeloosheid in Nederland zoals nu. Maar mensen gingen er niet van uit dat de Belgen in Nederland bleven en waren dus ook niet bang hun baan te verliezen aan een Belg, zoals nu wel het geval is in het land. De opvang was in beide gevallen ook goed geregeld met steun van het buitenland. Veel cultuur verschillen waren er tussen de Nederlanders en de Belgen niet. Kortom, er is wel een vergelijking tussen de opvang van de Belgen in 1914 en de opvang van de Vluchtelingen van nu, maar de Wo1 was toch een andere situatie dan de huidige vluchtende die ook soms gezien worden als goudzoekers.

Als je de vragen van waarom de Belgen naar Nederland vluchtten en waarom de mensen nu naar Nederland vluchten dan zie je een paar hele duidelijke overeenkomsten maar ook zeker een paar belangrijke verschillen. Een belangrijke overeenkomst tussen de vluchtelingen is dat alle twee de groepen, De vluchtelingen nu en de vluchtelingen van 1914, vluchtten omdat het in hun eigen land oorlog is. Er was in 1914 oorlog in bijna heel Europa alleen Nederland was neutraal, het was dus niet zo heel gek dat bijna alle vluchtelingen naar Nederland gingen, want daar waren ze immers veilig. Nu is het niet zo dat de mensen alleen naar Nederland kunnen vluchten ze kunnen bijna naar elk land vluchten, alleen worden ze niet allemaal opgenomen want er zitten tussen de vluchtelingen ook       IS – aanhangers dus hier moet men voor uitkijken. Dus ook een belangrijk verschil is dat de mensen nu niet alleen naar Nederland kunnen vluchten maar ook naar andere landen in Europa. Dit komt omdat het in hun eigen land oorlog is. Nog een belangrijk verschil is dat de vluchtelingen in 1914 in veel grotere getale naar Nederland kwamen, ook te bedenken dat Nederland in 1914 ongeveer 6 miljoen inwoners had. Nu zijn er veel minder vluchtelingen dan toen en de bevolking is nu ongeveer 17 miljoen inwoners. Dus Nederland heeft wel vaker te maken gehad met vluchtelingen. Nog een belangrijk verschil is dat de menen vroeger het veel leuker vonden dan nu, toen werden de mensen heel goed opgevangen, nu willen veel mensen de grenzen sluiten en alle vluchtelingen het land uitzetten. Een belangrijke overeenkomst is dat de vluchtelingen toen het heel slecht hadden in hun eigen land, nu hebben de meeste vluchtelingen het ook slecht in eigen land. Het wordt veroorzaakt door de oorlog die er gaande is in de landen. Duitsland wilde in de Eerste Wereldoorlog via België naar Frankrijk voor België was dit heel zwaar omdat Frankrijk wel stand hield en er in België een loopgraven oorlog ontstond. Het werd een totale oorlog dit betekend dat er ook  burgers worden betrokken bij de oorlog bijvoorbeeld voor wapens maken etc. maar er werden ook veel burgers vermoord. Doordat er veel burgers werden vermoord vluchtten ze naar Nederland want daar was geen oorlog. Nu hebben de mensen in Syrië het ook heel zwaar want er is ook een oorlog tussen de regering en de rebellen en het probleem is dat er ook hier burgers bij betrokken zijn.

 

 

 

 

Logboek

Werkzaamheden 

Tijd

Plaats

Datum

Wie

Voorbereiding

-

-

-

-

Keuze onderzoek(s) partner

2 uur

Zutphen

Keuze vak en onderwerp

5 uur

Zutphen

Begeleider kiezen

1 uur

Zutphen

Hoofdvraag bedenken

3 uur

Zutphen

Ruben,Louis,Thomas

Deelvragen bedenken

3 uur

Brummen

Ruben,Thomas,Louis

Logboek maken

1 uur

Brummen

13-8-2016

Thomas, Louis, Ruben

Afspraak met begeleider

1 uur

Zutphen

24-8-2016

Louis,Ruben,Thomas

Plan van aanpak maken

1 uur

Zutphen

13-8-2016

Louis, Ruben, Thomas

Inleiding maken

3 uur

Brummen

25-9-2016

Thomas, Ruben, Louis

Gegevens verzamelen

Deelvraag: waarom vluchtten de Belgen naar Nederland?

+- 15 uur

Brummen

25-9-2016 t/m 15-10-2016

Thomas

Deelvraag: hoe was de situatie van de Belgische vluchtelingen?

+- 15 uur

Brummen

23-10-2016 t/m 04-11-2016

Thomas

Deelvraag: waarom vluchtten de mensen nu naar Nederland?

+- 15 uur

Brummen

14-10-2016 t/m 20-10-2016

Ruben

Deelvraag: Hoe is de situatie van de vluchtelingen nu?

+- 15 uur

Brummen

01-11-2016 t/m 06-11-2016

Ruben

Deelvraag: wat was de reactie op de komst van de Belgische vluchtelingen?

+- 15 uur

Zutphen

10-10-2016 t/m 20-10-2016

Louis

Deelvraag: hoe is de reactie op de komst van de vluchtelingen nu?

+- 15 uur

Zutphen

29-10-2016 t/m 08-11-2016

Louis

Profiel werkstuk schrijven

Alle deelvragen goed opschrijven en er een mooi geheel van maken

+- 10 uur

12-11-2016

Thomas, Louis, Ruben

Hoofdvraag beantwoorden

+- 5 uur

Zutphen

15-11-2016

Thomas, Louis en Ruben

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bronnen

'Regeringstroepen schieten Syrische demonstranten dood'. (2011, 19 juli). Geraadpleegd van http://nos.nl/video/257512-regeringstroepen-schieten-syrische-demonstranten-dood.html

Assad to RT: 'I'mnot Western puppet - I have to live and die in Syria'. (2012, 08 november). Geraadpleegd van https://www.rt.com/news/assad-exclusive-interview-syria-240/

Bergen, L. van. (2009, 20 juni). Het Nederlandsche Roode Kruis en de hulp aan vluchtelingen in 1914 en 1918. Geraadpleegd van http://www.wereldoorlog1418.nl/hulp-aan-vluchtelingen/index.html

Bos, M. (2007, september). De opvang van Belgische vluchtelingen. Geraadpleegd van https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/6984/de-opvang-van-belgische-vluchtelingen-in-de-oorlog.html

Burgeroorlog in Syrië. (z.j.). Geraadpleegd van https://www.europa-nu.nl/id/vip3ic6okipx/burgeroorlog_in_syrie

De Greef, J. (2014, 04 augustus). Duitsland valt België binnen. Geraadpleegd van http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/14-18/1.1871580

De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen. (2016, 10 februari). Geraadpleegd van https://www.nrc.nl/nieuws/2016/02/09/tien-vragen-over-syrie-die-je-niet-durfde-te-stellen-a1427833

IND. (z.j.). Algemene Informatie. Geraadpleegd van https://ind.nl/

Joop. (2015, 22 oktober). Ga niet naar Nederland. Geraadpleegd van http://www.joop.nl/nieuws/ga-niet-naar-nederland

Museum Huls Doorn. (2015, 12 december). Tentoonstelling op de vlucht. Geraadpleegd van http://www.eerstewereldoorlog.nu/agenda/tentoonstelling-op-de-vlucht/

Novum (2014, 16 juli). Assad beëdigd als president van Syrië. Geraadpleegd van https://www.nd.nl/nieuws/gratis-nieuws/assad-beedigd-als-president-van-syrie.426345.lynkx

Pegida: een korte uitleg van de protestbeweging. (2015, 11 oktober). Geraadpleegd van http://www.nu.nl/dvn/4143009/pegida-korte-uitleg-van-protestbeweging.html

Reuters (2014, 06 juni). 'Assad met 89 procent herkozen als president'. Geraadpleegd van https://www.rt.com/news/assad-exclusive-interview-syria-240/

Reuters (2014, 05 juni). Verkiezingszege Assad volgens Moskou legitiem. Geraadpleegd van http://www.telegraaf.nl/buitenland/22707164/__Moskou___Zege_Assad_legitiem___.html

Stichting Vluchteling. (z.j.). Syrië. Geraadpleegd van https://www.vluchteling.nl/landen-en-themas/syrie.aspx

Syrische Vluchtelingen. (z.j.). Geraadpleegd van https://www.vluchteling.nl/nl/Landen-en-Themas/Syrie/News.aspx http://nos.nl/artikel/631590-waarom-vluchten-syriers-juist-nu.html http://www.nu.nl/dvn/4143009/pegida-korte-uitleg-van-protestbeweging.html

Syrië. (z.j.). Geraadpleegd van https://www.vluchteling.nl/nl/Landen-en-Themas/Syrie/News.aspx

VLUCHTELINGEN. (z.j.). Geraadpleegd van http://www.eerstewereldoorlog.nu/tijdlijn/Vluchtelingen/

Vluchtelingenwerk Nederland. (2015, 26 januari). Ze komen allemaal naar Nederland. Geraadpleegd van https://www.vluchtelingenwerk.nl/actueel/nieuws/ze-komen-allemaal-naar-nederland

Vluchtelingenwerk Nederland. (2015, 06 december). veelgestelde vragen over vluchtelingen. Geraadpleegd van https://www.vluchtelingenwenl/actueel/nieuws/veelgestelde-vragen-over-vluchtelingenrk.

Werkwijzer vluchtelingen. (z.j.). Aantallen en herkomst. Geraadpleegd van http://www.werkwijzervluchtelingen.nl/feiten-cijfers/aantallen-herkomst.aspx

Werkwijzer vluchtelingen. (z.j.). Aantallen en herkomst. Geraadpleegd van http://www.werkwijzervluchtelingen.nl/feiten-cijfers/aantallen-herkomst.aspx

WO I: Belgische vluchtelingen overspoelen onze grensgebieden. (z.j.). Geraadpleegd van https://www.kb.nl/themas/geschiedenis-en-cultuur/nederland-tijdens-de-eerste-wereldoorlog/wo-i-belgische-vluchtelingen-overspoelen-onze-grensgebieden

 

 

 

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.