Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zure en basische schoonmaak middelen; pipet en buret; titreren

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 4e klas havo | 979 woorden
  • 10 maart 2003
  • 77 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
77 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Zure en basische schoonmaak middelen Practicum 4H DOEL: Van enkele schoonmaakmiddelen nagaan of ze voldoen aan de warenwet. En tevens bekijken wat het pH-graad van verschillende producten die op de markt Verkrijgbaar zijn. Opdracht: Met behulp van een stukje pH-papier en een glazen roerstaafje de pH-graad meten en te bekijken of de stof, basisch, zuur of neutraal is. Benodigdheden: -rekje met reageerbuizen -glazen roerstaafje -keukenpapier -pH-papier -gootsteen ontstopper -ovenreiniger -ammonia -schoonmaakazijn -ontkalker -vloeibare zeep -sodaoplossing -ontharingscreme -kunstgebit reiniger -zoutzuur -toiletreiniger -kraanwater -demiwater Hoe doen we het: We halen met behulp van het glazen roerstaafje, een hoeveelheid van het stof dat we willen meten, en daarna doen wij het op een stukje pH-papier. Dan bekijken we het kleuren verandering, en concluderen hieruit of een stof basisch of zuur is. Daarna vegen we het roerstaafje af met behulp van onze rsg servetjes en beginnen de proef opnieuw met het volgende stof. wat nemen we waar: Als je bepaalde stoffen op het pH-papiertje doet, veranderd de kleur in een roodachtige kleur of in een paars blauwe kleur.Als we naar de tabel kijken zien wij dat paars betekent basisch en rood zuur en geel neutraal. Dus hieruit kunnen we aan de verschillende Tonen van de kleur waarnemen wat het pH-graad is. Natuurlijk is dit niet zo efficient als we het zouden doen met behulp van een elektronische PH-meetapperaat, want dan zouden we het super nauwkeurig kunnen doen, en ook nog eens een paar decimalen achter de komma kunnen berekenen. We kunnen ook duidelijk merken dat er een verschil tussen oplossen en bijten is. Als iets oplost is het meestal basisch en als het bijt dan is het meestal zuur. Als je bevoordeeld een basische stof op je vingers zou krijgen, merk je dat je vingers glibberig worden, en dus langzaam oplossen. Maar daarentegen, kan je merken dat als je iets zuurs op je vingers krijg dan bijt het en doet het meteen pijn, en gaat het tintellen. Deze waarneming heb ik in mijn vaders laboratorium waargenomen in Amerika. Uitslagen: Deze producten hieronder hebben wij getest, en tevens hieronder staan mijn uitslagen. Stof Ph zuur basisch neutraal
gootsteenontstopper 10 √ Ovenreiniger 9 √ Ammonia 10 √ Schoonmaak azijn 3 √ Ontkalker 1 √ Vloeibare zeep 8 √ sodaoplossing 9 √ Ontharingscreme 9 √ Kunstgebitreiniger 6 √ Zoutzuur 1 √ Toiletreiniger 1 √ Kraanwater 7 √ Demiwater 7 √ We hebben ook waargenomen dat er op ontharingscreme hellemaal geen waarschuwing zit, terwijl jet toch zeer basisch is, dus dit product zou eigenlijk een Waarschuwing voor de consument hebben. Hieruit concluderen we dat ontharingscreme niet aan de warenwet voldoet. Pipet, en buret. Practicum 4J Doel: het leren werken met een pipet, en een buret. Opdracht: Met behulp van een pipet water nauwkeurig pipetteren in een erlenmeyer, en hetzelfde doen met een buret. Wat hebben we nodig: -buret -pipet (10mL) -erlenmeyer (250mL) Hoe doen we het: Met behulp van de pipet, zuigen wij water uit de erlenmeyer, net boven aan het streepje. Dan doen wij vluchtig onze wijsvinger (niet onze duim) op de opening. Dan laten we voorzichtig het voorzichtig zakken totdat de onderkant van de vloeistofoppervlakte op het streepje staat. Dan vervolgens houden we een bekerglas onder een hoek van 45 graden onder de pipet, en laten we het water langzaam weglopen totdat het laatste druppeltje erin blijft. De reden hiervan is dat de pipet zo geijkt is dat er precies 10,00 millimeter in de erlenmeyer terechtkomt en de rest erin blijft. De buret werkt ongeveer hetzelfde als een kraantje. Je houd de erlenmeyer eronder (tijdens dat je "zwenkt"), en vervolgens draai je het kraantje voorzichtig open, totdat het langzaam druppelt. Voordat je dit allemaal doet moet je de beginstand aflezen, en na afloop de eindstand, hieruit kunnen we de hoeveelheid berekenen dat we in de erlenmeyer hebben gedaan. Wat nemen we waar: Het lijkt net alsof je met een rietje uit een erlenmeyer zit te drinken. En het buret is een langwerpig ding met maatstrepen erop en een soorten met kraantje. Conclusie: De neiging om het water werkelijk te drinken is erg groot. Hierdoor heb ik telkens de neiging om het als een rietje te gebruiken. Ik heb ook geconcludeerd dat het ook erg gemakkelijk is om water dan ik je mond te krijgen als je per ongeluk niet oplet en het pipet te hoog houdt. En met de buret heb ik geconcludeerd Dat je het kraantje gemakkelijk kan opendraaien en dat er dan een straal uitkomt in plaats van een paar druppels.
Titreren. Practicum 4L Doel: leren titreren. opdrachten/hoe doen we het: De concentratie van een zure oplossing of een basische oplossing kun je bepalen met een titratie. Bij titreren maak je gebruik van een pipet en een buret. We vullen de buret met natronloog en Dan vervolgens lezen we de beginstand af. We pipetteren zoutzuur dan in een erlenmeyer en voegen 10 ml water toe. Dan spoelen we de wand van de erlenmeyer met demiwater af. Dan voegen we een paar druppels fenolftaleïen toe. Dan voegen we enkele druppels natronloog toe. En zwenken we de erlenmeyer voorzichtig tijdnes het toe druppellen en spuiten we af en toe met demiwater de wanden van de erlenmeyer af. We herhalen dit totdat de kleur omslaat. Benodigdheden: -buret -pipet (1mL) -erlenmeyer (250mL) -trechter -maatcilinder(10mL) -statiefmateriaal -demiwater -zoutzuur(0,1 M) -natronloog(0,1 M) -fenolftaleïen Wat nemen we waar: Na het pipetteren van het zoutzuur, en het toevoegen van het FF, voegen wij er natronloog aan toe. Na enkele druppels merken wij dat het paars wordt. Maar als je er teveel bij doet, dat is het mengsel verkeerd en word het weer helder en kleurloos. Conclusie: Er is een bepaalde verhouding van zoutzuur natronloog nodig om het te laten reageren op het FF. Als je over deze verhouding gaat, dat veranderd de kleur weer terug Naar kleurloos. We merken dus ook dan het fenolftaleïen een reactie geeft, en dus daarom is het ook een indicator. Hieruit kunnen we concluderen dat er een chemische Zichtbare reactie ontstaan als je zoutzuur, natronloog, en fenolftaleïen mengt.

REACTIES

J.

J.

kraanwater heeft en PH dat boven de 7 is wegens de toegevoegde mineralen.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.