Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Zure en basische schoonmaak middelen; pipet en buret; titreren

Scheikunde

Proef

5.1 / 10
4e klas havo
  • Jeffrey
  • Nederlands
  • 1617 woorden
  • 22254 keer
    72 deze maand
  • 10 maart 2003
Zure en basische schoonmaak middelen

Practicum 4HDOEL: Van enkele schoonmaakmiddelen nagaan of ze voldoen aan de warenwet. En tevens bekijken wat het pH-graad van verschillende producten die op de markt

Verkrijgbaar zijn.Opdracht:

Met behulp van een stukje pH-papier en een glazen roerstaafje de pH-graad meten en te bekijken of de stof, basisch, zuur of neutraal is.Benodigdheden:

-rekje met reageerbuizen

-glazen roerstaafje

-keukenpapier

-pH-papier

-gootsteen ontstopper

-ovenreiniger

-ammonia

-schoonmaakazijn

-ontkalker

-vloeibare zeep

-sodaoplossing

-ontharingscreme

-kunstgebit reiniger

-zoutzuur

-toiletreiniger

-kraanwater

-demiwaterHoe doen we het:

We halen met behulp van het glazen roerstaafje, een hoeveelheid van het stof dat we willen meten, en daarna doen wij het op een stukje pH-papier.

Dan bekijken we het kleuren verandering, en concluderen hieruit of een stof basisch of zuur is. Daarna vegen we het roerstaafje af met behulp van onze

rsg servetjes en beginnen de proef opnieuw met het volgende stof.wat nemen we waar:

Als je bepaalde stoffen op het pH-papiertje doet, veranderd de kleur in een roodachtige kleur of in een paars blauwe kleur.Als we naar de tabel kijken zien wij dat paars betekent basisch en rood zuur en geel neutraal. Dus hieruit kunnen we aan de verschillende

Tonen van de kleur waarnemen wat het pH-graad is. Natuurlijk is dit niet zo efficient als we het zouden doen met behulp van een elektronische

PH-meetapperaat, want dan zouden we het super nauwkeurig kunnen doen, en ook nog eens een paar decimalen achter de komma kunnen berekenen.

We kunnen ook duidelijk merken dat er een verschil tussen oplossen en bijten is. Als iets oplost is het meestal basisch en als het bijt dan is het meestal zuur. Als je bevoordeeld een basische stof op je vingers zou krijgen, merk je dat je vingers glibberig worden, en dus langzaam oplossen.

Maar daarentegen, kan je merken dat als je iets zuurs op je vingers krijg dan bijt het en doet het meteen pijn, en gaat het tintellen.

Deze waarneming heb ik in mijn vaders laboratorium waargenomen in Amerika.Uitslagen:

Deze producten hieronder hebben wij getest, en tevens hieronder staan mijn uitslagen.Stof


Ph


zuur


basisch


neutraal


gootsteenontstopper


10
Ovenreiniger


9
Ammonia


10
Schoonmaak azijn


3
Ontkalker


1
Vloeibare zeep


8
sodaoplossing


9
Ontharingscreme


9
Kunstgebitreiniger


6
Zoutzuur


1
Toiletreiniger


1
Kraanwater


7
Demiwater


7


We hebben ook waargenomen dat er op ontharingscreme hellemaal geen waarschuwing zit, terwijl jet toch zeer basisch is, dus dit product zou eigenlijk een

Waarschuwing voor de consument hebben. Hieruit concluderen we dat ontharingscreme niet aan de warenwet voldoet.
Pipet, en buret.

Practicum 4J

Doel: het leren werken met een pipet, en een buret.


Opdracht:

Met behulp van een pipet water nauwkeurig pipetteren in een erlenmeyer, en hetzelfde doen met een buret.Wat hebben we nodig:

-buret

-pipet (10mL)

-erlenmeyer (250mL)Hoe doen we het:

Met behulp van de pipet, zuigen wij water uit de erlenmeyer, net boven aan het streepje. Dan doen wij vluchtig onze wijsvinger

(niet onze duim) op de opening. Dan laten we voorzichtig het voorzichtig zakken totdat de onderkant van de vloeistofoppervlakte op het streepje staat.

Dan vervolgens houden we een bekerglas onder een hoek van 45 graden onder de pipet, en laten we het water langzaam weglopen totdat het laatste druppeltje erin blijft.

De reden hiervan is dat de pipet zo geijkt is dat er precies 10,00 millimeter in de erlenmeyer terechtkomt en de rest erin blijft.

De buret werkt ongeveer hetzelfde als een kraantje. Je houd de erlenmeyer eronder (tijdens dat je "zwenkt"), en vervolgens draai je het kraantje voorzichtig open, totdat het langzaam druppelt.

Voordat je dit allemaal doet moet je de beginstand aflezen, en na afloop de eindstand, hieruit kunnen we de hoeveelheid berekenen dat we in de erlenmeyer hebben gedaan.Wat nemen we waar:

Het lijkt net alsof je met een rietje uit een erlenmeyer zit te drinken. En het buret is een langwerpig ding met maatstrepen erop en een soorten met kraantje.Conclusie:

De neiging om het water werkelijk te drinken is erg groot. Hierdoor heb ik telkens de neiging om het als een rietje te gebruiken.

Ik heb ook geconcludeerd dat het ook erg gemakkelijk is om water dan ik je mond te krijgen als je per ongeluk niet oplet en het pipet te hoog houdt. En met de buret heb ik geconcludeerd

Dat je het kraantje gemakkelijk kan opendraaien en dat er dan een straal uitkomt in plaats van een paar druppels.


Titreren.

Practicum 4LDoel: leren titreren.opdrachten/hoe doen we het:

De concentratie van een zure oplossing of een basische oplossing kun je bepalen met een titratie. Bij titreren maak je gebruik van een pipet en een buret. We vullen de buret met natronloog en

Dan vervolgens lezen we de beginstand af. We pipetteren zoutzuur dan in een erlenmeyer en voegen 10 ml water toe. Dan spoelen we de wand van de erlenmeyer met demiwater af. Dan voegen we een paar druppels

fenolftaleïen toe. Dan voegen we enkele druppels natronloog toe. En zwenken we de erlenmeyer voorzichtig tijdnes het toe druppellen en spuiten we af en toe met demiwater de wanden van de erlenmeyer af.

We herhalen dit totdat de kleur omslaat.Benodigdheden:

-buret

-pipet (1mL)

-erlenmeyer (250mL)

-trechter

-maatcilinder(10mL)

-statiefmateriaal

-demiwater

-zoutzuur(0,1 M)

-natronloog(0,1 M)

-fenolftaleïenWat nemen we waar:

Na het pipetteren van het zoutzuur, en het toevoegen van het FF, voegen wij er natronloog aan toe.

Na enkele druppels merken wij dat het paars wordt. Maar als je er teveel bij doet, dat is het mengsel verkeerd en word het weer helder en kleurloos.Conclusie:

Er is een bepaalde verhouding van zoutzuur natronloog nodig om het te laten reageren op het FF. Als je over deze verhouding gaat, dat veranderd de kleur weer terug

Naar kleurloos. We merken dus ook dan het fenolftaleïen een reactie geeft, en dus daarom is het ook een indicator. Hieruit kunnen we concluderen dat er een chemische

Zichtbare reactie ontstaan als je zoutzuur, natronloog, en fenolftaleïen mengt.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1574

reacties

kraanwater heeft en PH dat boven de 7 is wegens de toegevoegde mineralen.
door janetje (reageren) op 15 april 2012 om 14:57

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer