Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Invloed van licht op de groei van tuinkers

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 4e klas vwo | 533 woorden
  • 3 november 2011
  • 82 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
82 keer beoordeeld

Inleiding
De omgeving van planten moet aan bepaalde eisen voldoen willen de planten goed groeien. Zo heeft een plant aarde nodig, licht en voeding. Wij wouden graag weten of planten zonder licht ook nog kunnen groeien. Ik heb deze proef samen gedaan met Amarins, Hanna en maaike. Om deze proef uit te voeren hebben wij Tuinkers gebruikt, omdat deze plantjes al na ongeveer een dag ontkiemen en dus snel groeien. Verder hebben de plantjes ook weinig ruimte en verzorging nodig.

Probleemstelling
Wij wouden graag weten in hoeverre licht van invloed is op de ontkieming en de lengtegroei van planten. De vraag die wij willen beantwoorden door middel van dit onderzoek is: zullen de plantjes zonder licht zich hetzelfde ontwikkelen als de plantjes met licht?


Hypothese
Planten hebben licht nodig om voedsel te kunnen aanmaken. Door dit voedsel kunnen de planten gaan groeien en bloeien. Daarom denken ik dat de tuinkers die geen licht krijgt niet tot nauwelijks zullen ontkiemen en slecht groeien. Ik denk dat de plantje die wel licht krijgen wel zullen ontkiemen en goed zullen groeien. Er zal een duidelijk veschil zijn in de lengte van de plantjes.

Werkwijze
Benodigdheden
• 2 perti-schaaltjes
• Aluminiumfolie
• Keukenpapier
• 20 Tuinkerszaadjes
• water

we hebben eerst het keukenpapier 2 keer dubbel gevouwen. En dit in de schaaltjes gedaan. In elk schaaltje deden we 10 zaadjes. Daarna hebben we het keukenpapier vochtig gemaakt. Op beide schaaltjes hebben we de dekseltjes gedaan. Een van de schaaltjes hebben we goed ingewikkeld in aluminiumfolie. Zodat hier geen licht bij kan. Beide schaaltjes hebben we op de vensterbank gezet. En dit hebben we hier een week laten staan zonder er verder nog wat aan te doen.

Resultaten
We hadden te weinig water bij de zaadjes gedaan die in het licht stonden. Dus deze waren uitgedroogd. Daarom gebruiken we de onderzoeksresultaten van een ander groepje.

Bij de zaadjes zonder licht waren alle 10 de zaadjes uitgekomen. Ze waren geel van kleur en waren gemiddeld 6,4 cm lang. alle 10 de Tuinkers plantjes hingen slap. De smaak van deze plantjes was een beetje pittig. Het keukenpapier was nog vochtig en op het dekseltje zaten kleine waterdruppeltjes. De zaadjes die wel licht kregen waren ook allemaal ontkiemd. Deze waren groen van kleur. En hun lengte was gemiddeld 5 cm. De plantjes waren minder slap dan degene zonder licht. De smaak van deze plantjes was iets scherper. Het keukenpapier was vochtig maar het dekseltje van het schaaltje was droog.


Conclusie
mijn verwachtingen dat plantjes zonder licht niet kunnen groeien waren niet goed. De plantjes zonder licht zijn wel ontkiemd en waren zelf langer dan de plantje met licht. Wel waren de plantjes zonder licht geel en was de smaak wat minder scherp. Ook de hypothese klopt niet. een nieuwe hypothese is: plantjes zonder licht zullen wel groeien maar zijn minder mooi. Dit komt doordat er voor de mooie kleuren fotosynthese moet plaatsvinden. Fotosynthese kan niet plaatsvinden zonder dat er licht is. Dus planten zonder licht kunnen wel groeien maar zijn minder mooi. En voor veel eetbare planten zal gelden dat de smaak van deze planten minder is. Dus licht heeft niet zozeer invloed op de ontkieming en de lengtegroei van de planten. Maar heeft wel invloed op de kwaliteit van de planten.

Bronnen
www.wikipedia.nl
www.Palutech.nl
www.scholieren.nl
www.natuur-wereld.be

REACTIES

M.

M.

klopt geen barst van. er moeten geen dekseltjes op en wat een woordenschat heeft deze schrijver "sarcasme"

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.