Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Slingerproef

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 2e klas vwo | 639 woorden
  • 12 augustus 2008
  • 96 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
96 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
INLEIDING:
Een slinger is een voorwerp dat bijvoorbeeld aan een touw of een ander iets heen en weer kan slingeren. In dit proefje gebruikten we gewoon een touw. Als je in je eigen omgeving kijkt zie je altijd wel een slinger. Een voorbeeld van een van dat soort slingers, is een ouderwetse klok. Waarschijnlijk heeft je oma er thuis wel een hangen of misschien zelfs jij wel. Een ander voorbeeld van een slinger is een schommel. Als je een grote duw geeft aan de schommel, waardoor de uitwijking groter wordt, gaat de schommel dan sneller of langzamer? En maakt het verschil of jij of je moeder op de schommel zit, als de ballast dus zwaarder wordt? En als je de schommel over de balk gooit, die er meestal boven zit, en dus het touw korter maakt, ga je dan sneller?
Op al deze vragen kregen wij een antwoord met deze proef.


ONDERZOEKSVRAAG:

Hoe verandert de slingertijd als je de slinger langer/korter, de gewichten zwaarder/lichter of de uitwijkstand groter/kleiner maakt?

UITVOERING:

De slingertijd is de tijd die de slinger nodig heeft om van de ene naar de andere kant te komen. We hebben hier een proefje over gedaan met gewichten en een slinger van touw. Tijdens dat proefje hebben we steeds met verschillende gewichten en uitwijkstanden gewerkt. Zo kwamen we erachter dat het helemaal niks uitmaakt hoe de uitwijkstand is of hoe zwaar de gewichten zijn, maar dat het wel uitmaakt hoelang de slinger is. De tijd bleef namelijk steeds hetzelfde, behalve als we de slinger langer maakten. We hebben best nauwkeurig gemeten, want we hebben steeds 10 slagen gemeten en die deelden we door 10. We hebben hier ook grafieken bij gemaakt.

HYPOTHESE:

Als de het klopt dat gewicht en uitwijkstand geen invloed hebben op de snelheid van de slinger, dan heeft de lengte wel invloed, omdat ie dan langzamer of sneller kan gaan.

CONCLUSIE:

Het maakt niet uit of je er meer gewichten aanhangt of de uitwijkstand groter maakt, maar het maakt wel uit of je de lengte van de slinger langer/korter maakt:
- hoe groter de uitwijking in cm, hoe langer de slinger over een slingertijd doet,
- hoe zwaarder de slinger, hoe korter de slinger over een slingertijd doet en
- hoe langer het touw van de slinger, hoe langer de slinger over een slingertijd doet.

NABESPREKING:

De resultaten zijn wel op zich wel betrouwbaar maar het kan altijd beter gemeten worden en ik denk niet dat wij heel erg nauwkeurig waren, maar we hebben wel ons best gedaan! ! Een van de problemen was dat het meten wat lastig ging en je heel snel een seconde te laat op de stopwatch kon drukken. Een verbetering was wel dat we misschien iets nauwkeuriger hadden kunnen meten.


EXTRA INFO SLINGERKLOKKEN:

Een slingerklok werkt doordat een slinger heen en weer gaat. Zolang de uitwendige krachten die op de slinger werken klein zijn ten opzichte van de zwaartekracht, zal de tijd waarin de slinger eenmaal heen en weer beweegt bijna constant blijven. Op die manier zorgt de slinger ervoor dat de klok gelijkmatig blijft lopen.

Om te voorkomen dat de slinger al na een paar minuten uitgeslingerd is, moet deze steeds weer een zetje krijgen. De oudste slingerklokken werden aangedreven door middel van gewichten. Latere klokken werden vaak aangedreven door een gespannen veer, die vaak weer opgewonden moest worden.

Een slingerklok heeft een precieze afstelling van de slinger nodig, want anders loopt de klok te snel of te langzaam. De slingertijd van de ideale slinger wordt niet bepaald door het materiaal of het gewicht wat eraan hangt, maar door de lengte van de slinger zelf. Daarbij mag de uitwijking van de slinger ten opzichte van de ruststand niet al te groot zijn.

De uitvinder van deze klok is Christiaan Huygens. Hij verkreeg het patent op de slingerklok in 1657.

REACTIES

C.

C.

T.b.v. kleindochter Gymnasium 3:
Vreemd. Ik lees in dit stuk tegenstrijdigheden.
"Zo kwamen we erachter dat het helemaal niks uitmaakt hoe de uitwijkstand is of hoe zwaar de gewichten zijn, maar dat het wel uitmaakt hoelang de slinger is".

In de conclusie wordt dit herhaald "Het maakt niet uit of je er meer gewichten aanhangt of de uitwijkstand groter maakt"
Maar er staat onder "hoe zwaarder de slinger, hoe korter de slinger over een slingertijd doet"
Dit is niet duidelijk.

15 jaar geleden

..

..

idd

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.