Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Dementie

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 878 woorden
  • 21 januari 2002
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
52 keer beoordeeld

Introductie: Toen bekend werd dat we een ANW werkstuk moesten maken en de onderwerpen bekend werden, heb ik meteen voor Dementie gekozen. Mijn zus werkt in een verzorgingstehuis en zij heeft door dus ook veel mee te maken. Ze vertelt wel eens over mensen en het leek me interessant om zo wat meer over deze aandoening te weten te komen. Wat is de ziekte van Alzheimer eigenlijk? De ziekte van Alzheimer is een ongeneeslijke hersenziekte, waarbij de cellen in sommige delen van de hersenen ophouden te functioneren. De symptomen van de ziekte zijn vergeetachtigheid, veranderingen in de persoonlijkheid, desoriëntatie en verlies van spraak. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie. De artsen staan, ondanks vele onderzoeken met de handen in het haar. De geschiedenis van de ziekte van Alzheimer In 1906 was het de Duitse arts Alois Alzheimer die kenmerkende veranderingen ontdekte in het hersenweefsel van mensen die aan dementie waren overleden. Hij sprak over een vrouw die was overleden na jaren problemen te hebben gehad met haar geheugen, verward overkwam en moeite had met het begrijpen van vragen. Na haar dood deed hij een autopsie op haar hersenen en beschreef opeenhopingen buiten en rondom de hersencellen. Binnenin de hersencellen merkte hij de aanwezigheid van een kluwen vezels op. Vandaag de dag draagt deze vorm van beschadiging aan de hersenen zijn naam. Sinds het begin van deze eeuw is er veel geleerd over de plaques (bulten) en tangles (knopen) in de hersenen die kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer. Bovendien krijgen wetenschappers een steeds groter inzicht in de genetische factoren met betrekking tot de ziekte van Alzheimer.
Hoe krijg je de ziekte van Alzheimer? Inmiddels is duidelijk dat niet alleen genetische factoren een rol spelen. Omgevingsfactoren, zoals bijvoorbeeld voedsel, hebben een veel grotere invloed. Naar deze omgevingsfactoren wordt uitgebreid onderzoek gedaan. Er is geen geneesmiddel dat de ziekte van Alzheimer kan voorkomen of stopzetten. Wel zijn er middelen verkrijgbaar die het verloop van de ziekte vertragen. Bij de behandeling van de ziekte staan daarom twee andere doelstellingen voorop. De eerste bestaat uit symptoombestrijding, zoals de gedragsstoornissen. Voor het bestrijden hiervan zijn verschillende middelen beschikbaar; regelmatig komen hier nieuwe producten bij. De tweede doelstelling is het remmen van het ziekteproces. In Nederland zijn twee middelen toegelaten die het ziekteproces tijdelijk kunnen afremmen. Een nadeel van deze medicijnen is dat bij sommige patiënten bijwerkingen zoals misselijkheid, diarree en vermoeidheid kunnen optreden. Op dit moment is er nog geen waterdichte methode die met zekerheid vast kan stellen dat iemand lijdt aan de ziekte van Alzheimer. De ziekte van Alzheimer kan alleen na het overlijden, door middel van een autopsie, met honderd procent zekerheid worden vastgesteld. Verschillende soorten dementies: geheugen en cognitieve functies: de vermindering van het denken
korte termijn geheugen: zojuist heb ik mijn bril hier neergelegd
lange termijn geheugen: vroeger…Ach ja, vroeger… oordeels- en kritiek stoornis: Ben je gek.. wat ik nu doe is niet gek! Initiatiefverlies: Ik wil wel, maar ik kom er niet aan toe. Afasie: Ik hoor je, maar begrijp je niet. Apraxie: T’is een kam, maar wat doe je er mee? Agnosie: Metaal, rond met een lange steel en een bord eten???? desoriëntatie tijd/plaats: Donker?? Maar het is toch elf uur `s ochtends? desoriëntatie persoon: Goed Harry…. Oh sorry, jij bent Klaas! Kenmerken van Dementie: Kenmerken 'lichte dementie':  De als/dan vraag wordt moeilijker te beantwoorden. Het logisch denken neemt af.  Wel ziekte-besef. Geen ziekte-inzicht.  Egocentrisme  Geen begrip meer voor formele regels  Enige vorm van ontremd gedrag. Kenmerken ‘matige dementie':  geen oplossing voor abstracte problemen. Tastbare problemen nog wel.  Het niet meer zien van de omkeerbaarheid van handelingen/operaties.  Weinig tot geen conservatie van volume en ruimte.  Deductief denken neemt af  Perspectief van een ander kan niet meer ingenomen worden.  Symbolisering door spel. Kenmerken 'diepe dementie':  verschuiving van doelgericht naar reflexmatig  herhaling van handelingen  sprake van toeval in gebeurtenissen  motoriek reageert op lichamelijke gewaarwordingen  de objectpermanentie verdwijnt  het gebruik van middelen om een doel te bereiken verdwijnt  de zelfherkenning verdwijnt  geen zelfervaring maar zelfbesef  De persoon zoals iedereen hem kende is al overleden. De ziekte van Alzheimer in Nederland Er lijden naar schatting 130.000 Nederlanders aan de ziekte van Alzheimer. Zij vormen de meerderheid van een groep van 180.000 die lijden aan een vorm van dementie. Leeftijd is het grootste risico voor het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. De kans om deze ziekte te ontwikkelen neemt toe wanneer men ouder wordt. En de gemiddelde levensverwachting neemt nog steeds toe dus zal ook het aantal Alzheimerpatiënten toenemen. Tegen het midden van deze eeuw zal het aantal dementerenden waarschijnlijk zijn toegenomen tot 420.000. Tegen die tijd zal het aantal Alzheimerpatiënten de 300.000 voorbij zijn gegaan. Dat is één op 57 Nederlanders.
Conclusie: Tijdens mijn studie over dit onderwerp ben ik tot de volgende conclusie gekomen: De ziekte van Alzheimer is een hele nare, ongeneselijke ziekte. De persoon die getroffen wordt, veranderd volkomen. Het is niet meer dezelfde. Dat is voor familieleden en kennissen heel erg moeilijk. Helemaal omdat ze niet meer worden herkend. De dementerende persoon wordt weer een hulpbehoevend kind. Het is heel moeilijk te accepteren, maar er is helaas niets aan te doen. Er is nog geen middel tegen dementie. Misschien dat de toekomst ons dat breng??

REACTIES

G.

G.

Ik heb je werkstuk gelezen en vond het een heel mooi intressant werkstuk KLASSE!!

Wat was je cijfer voor dit mooie werkstuk??
ik hoop het gauw van je te horen..
mail me terug alsjeblieft.


Xje Ghizlane

22 jaar geleden

V.

V.

niet zo goed uitgebreid vertelt over de verschillende soorten dementie. maar voor de rest wel goed opgebouwd.

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.