Pol Pot

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 1293 woorden
  • 22 juli 2008
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
14 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inhoudsopgave:

2: Inhoudsopgave
3: Inleiding
4: Hoofdstuk 1: Wie is Pol Pot?
5: Hoofdstuk 2: Wat is er van het regime van Pol Pot overgebleven?
6: Hoofdstuk 4: Killing Fields (Choeung Ek)
7: Hoofdstuk 5: Wat heeft Pol Pot allemaal gedaan?
8: Conclusie
9: Bronnenlijst

Inleiding

Mijn werkstuk gaat over Pol Pot omdat ik daar jaren geleden een reportage over heb gezien en die heeft een grote indruk op mij gemaakt.
Veel dictators brengen niet alleen slechte dingen met zich mee, Hitler bracht de Duitse economie weer op gang, Napoleon verzon postcodes, achternamen en nog veel meer, ik wil weten of Pol Pot ook zulke goede dingen heeft gedaan voor Cambodja. Ook wil ik graag weten hoe Pol Pot in zijn privé leven was, misschien kan ik daaruit herleiden waarom hij van die verschrikkelijke dingen heeft gedaan.

Wie is Pol Pot?

Pol Pots naam was Saloth Sar, Saloth was op 19 mei 1925 geboren in Prek Sbauv dit ligt in het voormalige Frans-Indonesië, nu ligt het in de provincie Kompong Thom in Cambodja. Hij studeerde in een boeddhistisch klooster na zijn afstuderen was hij 2 jaar monnik. Hierna was het hem gelukt om een studiebeurs te krijgen, hiermee ging hij elektrotechniek studeren in Parijs, dit was op zijn 24ste. Terwijl hij in Parijs studeerde raakte hij steeds meer betrokken bij de politiek hierdoor verwaarloosde hij zijn studie en werd zijn studiebeurs ingetrokken, hij moest terug naar Cambodja. Eenmaal terug in Cambodja sloot hij zich aan bij de Indonesische communistische partij van Ho Chi Minh en vocht hij mee tegen de fransen. Toen de Viëtnamezen Cambodja verlieten werd hij leraar en trouwde hij een lerares die hij in Parijs had leren kennen. In 1960 sloot hij zich aan bij de communistische partij van Cambodja, 3 jaar later werd hij al tot secretaris van de partij verkozen, in ditzelfde jaar vluchtte hij de bergen in om vanuit daar de guerrillastrijd te leiden met de Rode Khmer, dit was het militaire deel van de partij, tegen Norodom Sihanouk.
(Norodom Sihanouk)
Lon Nol de grote concurrent van Sihanouk werd gesteund door de Amerikanen uit protest begin Sihanouk Pol Pot te steunen. Nadat Sihanouk de strijd verloor en werd afgezet door Lon Nol vocht Pol Pot tegen Lon Nol. Toen de Amerikanen Cambodja binnenvielen om vanuit daar de Viëtcong te bestrijden kreeg Pol Pot alleen maar meer macht want, de mensen van Cambodja werden hierdoor sterk anti-Amerikaans net als Pot. Lon Nol’s regime viel ineen en hij vluchtte naar de VS.
(Lon Nol)
Op 17 april 1975 werd Pol Pot premier van Cambodja, en hij veranderde de naam in Democratisch Kampuchea. 3 jaar later vielen de viëtnamezen Cambodja binnen en de Rode Khmer werd verdreven, Pol pot vluchtte met veel burgers en Rode Khmers de jungle in en wist hier nog bijna 20 jaar door te vechten. Dit kwam mede door Thailand die hen steunde zodat hun een buffer konden vormen tegen de viëtnamezen. Dankzij Vietnam werd er voor de wereld bekend wat er allemaal gebeurd was tijdens Pol Pots regime. In 1989 trok Vietnam zich terug. Vanaf 1996 viel het Khmerleger uit elkaar en Pol Pot werd veroordeeld tot levenslang huisarrest, in 1998 vluchtte Pol Pot wederom de jungle in en een paar dagen later ging hij onder verdachte omstandigheden dood.

Hoofdstuk 2: Wat is er van het regime van Pol Pot overgebleven?

In het huidige Cambodja is nog wel wat te merken van de donkere tijden van de Rode Khmer en Pol Pot. Er zijn 2 belangrijkste, The Killing Fields (Choeung Ek) en S-21.

S-21 of Tuol Sleng is een gevangenis dat in het midden van Phnom Penh ligt. In deze voormalige school werden mensen verhoord en gemarteld. Er zijn ongeveer 14.000 mensen vanuit hier naar Choeung Ek gestuurd, het maakte niet uit of je man, vrouw of kind was je werd hetzelfde behandeld. Er zijn in die tijd veel willekeurige arrestaties geweest wegens partijverraad of antirevolutionairen praktijken. Vele mensen die in S-21 zaten wisten niet waarvoor ze gearresteerd waren maar na de vele martelingen bekende ze en werden ze afgevoerd naar Choeung Ek. In S-21 was het echt verschrikkelijk.

Je werd als je een belangrijke politieke gevangene was in je eentje in een houten cel gestopt die nog kleiner was dan 1 bij 2 meter, je voeten werden vastgeketend aan een ketting die ongeveer een halve meter was.

Maar als je een gewone gevangene was, was het nog erger. Je werd per 60 in een kamer gestopt, waarbij je voeten aan elkaar geketend zaten aan twee lange kettingen waar dan per ketting 30 mensen aan vast zaten met hun voeten. Met je voeten kon je de voeten van diegene die aan de andere kant van de kamer lag aanraken en je mocht absoluut niet bewegen en ook geluiden maken was verboden.

Hoofdstuk 4: Killing Fields (Choeung Ek)

De 343 Killing Fields (Plaatsen waar mensen tijdens dit regime letterlijk werden afgeslacht/geëxecuteerd) bestaan nog steeds, ze worden niet meer gebruikt uiteraard. Sommige van deze Killing Fields zijn te bezoeken voor toeristen.

The Killing Fields ligt vlakbij de hoofdstad Phnom Penh. In Choeung Ek is een monument opgericht ter nagedachtenis aan de gruwelijke daden van Pol Pot.

In dit gebouw zitten 8000 schedels van de slachtoffers van Choeung Ek, in sommige liggen zelfs nog stukken bot en kleding.

Er zijn vele massagraven ontdekt maar er zijn er nog altijd een groot aantal niet opengemaakt. In totaal zijn er 129 massagraven alleen in Choeung Ek en daarvan zijn er pas 43 geopend. 9.000 lijken zijn er ontdekt maar naar schatting zijn er minstens het dubbele aantal mensen vermoord. Mensen die in het kamp kwamen moesten ze knielen voor een ondiep gat (later een massagraf) en werden ze door het gevangenispersoneel met een loden pijp in hun nek geslagen, en vielen ze dood in het gat. Dit deden ze zo om kogels te besparen. Van de 20.000 mensen die in dit kamp hebben gezeten hebben het er maar 7 overleefd. In 1996 is er een film, Killing Fields, uitgekomen die deze gruwel daden beschrijft.

Hoofdstuk 5: Wat heeft Pol Pot allemaal gedaan?

Naar eigen zeggen heeft Pol Pot ongeveer de dood van 800.000 mensen op zijn geweten, maar volgens vele bronnen heeft hij 1,5 tot 3 miljoen mensen laten vermoorden. Dit was destijds ongeveer een kwart van de bevolking. De revolutie van de Rode Khmer en Pol Pot, die gepaard ging met massale deportaties uit de steden, dwangarbeid en executie van intellectuelen, heeft volgens voorzichtige schattingen honderdduizenden mensenlevens geëist. Pol Pot wou van Cambodja een communistisch land maken, hij liet de steden evacueren, schafte het geld af en boeken archieven en andere documenten werden verbrand. Mensen die door hun contacten met het ‘Westen zouden zijn “besmet” werden vermoord.

"De arbeiders en de boeren hebben de zwaarste last gedragen tijdens de revolutie, en daarom moeten deze zelfde arbeiders en boeren ook de meeste vruchten plukken van de revolutie, nu en in de toekomst", volgens Pol Pot.

In 1973 vormde de Rode Khmer "volkscommunes" (dit zijn een soort landbouworganisaties) in door de Khmer bezette gebieden. Pol Pot omschreef deze als "een kleine collectieve samenleving..., een gloednieuwe gemeenschap waar alle vormen van ontaarde cultuur en sociale misstanden zijn uitgeroeid."

Uiteindelijk is Saloth Sar veroordeeld wegens genocide. Hij is op 73-jarige leeftijd overleden in de jungles van Cambodja. Volgens sommige was dit zelfmoord omdat hij bang was voor zijn veroordeling, maar volgens andere is hij door zijn vroegere medestanders vermoord uit angst voor verraad door Pol Pot. Hij werd verbrand op een vuilnisbelt.

Conclusie


Pol Pot heeft een enorme genocide tot stand gebracht onder zijn eigen volk, wat niet echt vaak voor komt naar mijn mening, zijn daden zijn werkelijk verschrikkelijk en daarom vind ik het vreemd dat we het nooit over hem gehad hebben bij geschiedenis, ondanks dat we het wel over de viëtnamoorlog hebben gehad wat hier vlak voor is gebeurd, en Vietnam en Cambodja liggen naast elkaar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.