Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

H&M

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas havo | 3761 woorden
  • 20 november 2005
  • 241 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
241 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voorwoord:

Toen we te horen kregen dat we een P.O. moesten maken over een commerciële organisatie, hebben we best lang na moeten denken. We wisten niet goed welke organisatie we moesten kiezen. Gelukkig, na goed te brainstormen, kwamen we tot de commerciële organisatie: Hennes&Mauritz.

Waarom we voor de Hennes&Maurtiz hebben gekozen? Dat was voor ons een van de eerste winkels waar we aan dachten, we hebben er wel een poosje goed over na zitten denken, of dat niet te moeilijk was, maar aangezien het feit dat we beide best veel kleren en accessoires van de H&M hebben leek het ons leuk om er meer over te weten te komen.

Hoe kom je er meer over te weten? Maak je m&o werkstuk over de H&M, en hoop dat zo goed te hebben gedaan, dat je daarna meer weet.


Inleiding:

Dan heb je een organisatie, maar wat willen we daarvan weten. Hierom begin je met het bedenken van een hoofdvraag. Heel snel wisten wij wat dat moest zijn,

“Waarom is de Hennes& Maurtitz zo populair?”

In de H&M sta je altijd uren in de rij, we hebben er al 2 in de stad Groningen, en overal zie je mensen met kleren van de H&M. We wilden eigenlijk best graag weten wat het geheim is achter het succes van de Hennes. Waarom er zo veel mensen er kleren kopen en waarom het zo bekend is. En hopen dat we er na dit verslag een beter idee van kunnen krijgen.

De hoofdvraag beantwoorden we door middel van een aantal deelvragen:
- wat zijn de algemene kenmerken van de organisatie?
Een algemeen beeld, strategische en tactische plannen, de rechtsvorm
- Hoe zit het met het marketingbeleid van de organisatie?
- Hoe zit het met de marketingmix van de organisatie

Door het beantwoorden van deze deelvragen, hopen wij tot een antwoord van onze hoofdvraag te komen.

Deelvraag 1:
Wat zijn de algemene kenmerken van de organisatie?

Organisatie

Erling Persson, oprichter van de H&M, begint zijn carrière als verkoper in zweden. Als hij in de Verenigde Staten is, wordt hij daar aangetrokken door een nieuw soort winkel. De winkel heeft een enorm hoge omzetsnelheid en de prijzen van de artikelen zijn laag. Terug in Zweden opent Erling op 13 september 1947 zijn eigen zaak. Hij noemt zijn eerste zaak ‘Hennes’ (het Zweedse woord voor haar), omdat er alleen dameskleding wordt verkocht.
Hennes groeit gestaag in de jaren 50 en 60.. In 1968 koopt Persson de zaak Mauritz, die herenkleding verkoopt. Vanaf dat moment werd de zaak veranderd in Hennes&Mauritz. Er worden steeds meer zaken geopend


Ondertussen heeft de H&M zich uitgebreid naar 22 landen. En heeft het 1134 filialen, waarvan 66 in Nederland.
Op dit moment heeft H&M meer dan 45000 werknemers aan het werk.

De H&M streeft naar perfecte uitstraling van de winkels goed personeel en daarmee het verkopen van kleding dat in de mode is met goede kwaliteit voor de beste prijs. Ze zijn ook bedoeld voor iedereen: vrouwen, mannen, jongens, meisjes, maatje meer en zwangere vrouwen. De grootste doelgroep zijn wel de jongeren, waar de kleding voor de andere doelgroepen van word afgeleid.

De H&M is een handelsonderneming. Het heeft eigen leveranciers en verkoopt kleren. Het doel is winst maken. De H&M boekte een hoge omzet. Die kwam uit op 1.62 miljard euro. Dat is een stijging van 18% in vergelijking tot het vorige jaar. Dit kwam onder andere door de dalende textielprijs in China. Waar de H&M 30% van zijn kleding vandaan haalt.

De H&M is een winkel met trendy kleding, maar niet duur. Dit komt omdat het kleding verkoopt met hun eigen label. de kleding word goedkoop geproduceerd, vooral in landen in Azië, hierdoor kan H&M de kleding goedkoop te verkopen.

Je hebt natuurlijk ook nog alle andere kledingwinkels concurenten van H&M. Alleen is er een verschil tussen een gewone kledingwinkel en de H&M, wil je een bekend merk ga je niet naar de H&M. Maar de H&M heeft trendy kleding van sokken tot jassen voor een prijs die te betalen is en een product van goede kwaliteit.

Voor veel concurrenten is de aantrekkelijkheid van de H&M geen pretje. Wat heeft de H&M wat andere grote kleding branches als de P&K, C&A M&S niet hebben?
De H&M verkoopt in alle 22 landen dezelfde soorten kleding, gebruikt de zelfde reclames.
En staat open voor nieuwe indrukken, trends en manieren van leven. De ontwerpers zijn niet alleen passief, maar beïnvloeden de consument ook. Produceren geleidelijk iets nieuws. De H&M is ook vaak vroeg met stijlverandering. De ontwerpers zien zichzelf als kunstenaars. Ze moeten lef tonen, anders lopen ze achter op andere concurrenten.
De H&M speelt meer op zeker dan de andere concurrenten als M&S, C&A en P&K hierdoor loopt het voor op de concurrent.


Strategische en tactische plannen van de organisatie

Strategische plannen van de Hennes en Mauritz:
(= worden ontwikkeld door het topmanagement en beschrijven hoe de organisatie denkt haar lange termijndoelen te bereiken.)

- Verkoop van niet alleen textiel maar ook accessoires. (zoals lingerie, sieraden en riemen)
- afzet markt in de hele wereld. Vooral Europa maar ook Azië, en Amerika
- geen dierenproeven op producten van de H&M
- eigen gedragscode ten aanzien van arbeidsomstandigheden, arbeidsrechten.

Tactische plannen van de Hennes en Mauritz:
(= betreffen de concrete activiteiten die moeten leiden tot het strategisch doel. Ze worden gemaakt tussen top- en middenmanagement van de organisatie)

- De consument beïnvloeden door de nieuwere mode steeds meer in het assortiment te stoppen. Zodat de consument er eerst aan kan wennen en later wel moet kopen.
- Het personeel moet beleefd blijven. En het leuk vinden om te werken. Daarom heeft de H&M een eigen gedragscode, handhaving van kinderarbeid, mensenrechten, productkwaliteit en veiligheid en milieu
- Maar ook op een andere manier beïnvloeden. Ze hebben de winkels “netjes en modieus” aan gekleed. De consument wil niet meer winkelen in stoffige rommelige warenhuizen. De H&M heeft zo een eigen winkel inrichting die bijna in alle filialen gelijk is.

- Veel variatie in het assortiment. De consument heeft zo niet het idee dat iedereen in dezelfde kledij loopt. En koopt zo dus vaker hier iets.
- Het H&M personeel krijgt een opleiding waardoor ze beter in het bedrijf zitten. Ze weten wat de geschiedenis van de producten zijn en weten waar het van dan komt, ze weten ook precies waar alles hangt en hoe je vlot en zeer klantvriendelijk bij de kassa te werk moet gaan.

Rechtsvorm:
De verschillende rechtsvormen zijn:
- een eenmanszaak
- de vennootschap onder firma (VOF)
- de besloten vennootschap (BV)
- de naamloze vennootschap (NV)

In Nederland heeft met andere rechtsvormen dan in het buitenland. De rechtsvorm van de H&M is : GmbH. (=„Gesellschaft mit beschränkter Haftung”) dit is te vergelijken met een BV. de eigenaar van de H&M is Fam. Persson. In 1947 kocht meneer Erling Persson de winkel van Mauritz Widforss. De H&M is dus in handen van een familie. De continuïteit is niet afhankelijk va het leven van de eigenaar. De leiding van de H&M gaat naar de aandeelhouders.
Aan deze kenmerken is dus al te zien. Een GmbH is te vergelijken met een BV.


Deelvraag 2:
Hoe zit het met het marketingbeleid van de organisatie?

Omgevingsfactoren:

Een aantal belangrijke omgevingsfactoren zijn :
(= zijn de externe omstandigheden waarmee een organisatie bij het toepassen van de marketingmix rekening moet houden)

1. Niet-beïnvloedbare omgevingsfactoren
2. Beïnvloedbare omgevingsfactoren

1. Wetten:
- de H&M heeft te maken met een aantal wetten waar ze als bedrijf niet om heen kunnen. Zoals onder andere de arbeidswet voor het personeel, of de veiligheidsvoorschriften voor het pand waar ze zich in vestigen.
Macro- economische ontwikkelingen:
- de Hennes heeft ook te maken met macro – economische ontwikkelingen. Als het slechter gaat met de economie en consumenten dus minder kunnen uitgeven, gaan consumenten niet snel veel nieuwe kleding kopen. En draait de H&M geen winst. Maar als consumenten veel te besteden hebben, dan gaan ze ergens anders kleding kopen. (Winkels met duurdere merken) en verdient de Hennes der weer niets aan. Volgens onze mening is de Hennes bedoelt voor mensen met een modaal inkomen.
Demografische ontwikkelingen:

- Door de vergrijzing van het Nederlandse volk moet de door ons gekozen winkel er op in spelen. Ze hebben niet alleen kleding voor jongere vrouwen maar ook kleding voor de wat ouderen dames. Ze passen de mode er een beetje op aan zodat de ouderen er ook modieus bij lopen maar niet te hip. Ze moeten dit doen, (ze kunnen niet anders) anders zouden ze niet veel meer verkopen. Maar de grootste doelgroep van de H&M zijn de jongeren. De jongeren,
Sociaal en cultureel milieu:
- In elk land waar de H&M gevestigd is, neemt het dezelfde mode met zich mee. Ook al heb je natuurlijk cultuurverschillen. De H&M trekt deze verschillen samen, en maakt er een nieuwe mode van. H&M kijkt om zich heen naar de mens, met het ontwerpen, verschillende mensen met verschillende culturen iedereen voelt zich thuis in de kleding van de H&M
Technologische ontwikkeling:
- Door de ontwikkelingen qua techniek moest de H&M mee met de concurentie. Dit om de service van de klanten te bevorderen. Zo zijn vrijwel in alle H&M’s pinautomaten te vinden. Ook op gebied van beveiliging moet de H&M met de samenleving en de andere concurrenten mee. Zo zijn er goede detectie poortje bij alle uitgangen, die in contact staan met de producten. (als deze niet langs de kassa gaan, en daar worden uitgeschakeld, gaan de detectiepootjes piepen.) Ook zijn er camera’s verborgen in de filialen.

2. Inkoop:
- De H&M verkoopt kleding onder eigen label. het is gericht op de vraag van de consument. Het bedrijf produceert zelf geen kleding, maar heeft toeleveranciers veelal afkomstig uit Azië. Ook in Bangladesh is zo’n fabriek. De inkoper, H&M, controleert de producten zelf, vooral aan het begin van de productie. In elke H&M worden de zelfde collecties geleverd. Dus dezelfde H&M mode in Europa en Amerika
Verkoop:
- Zoals hierboven al gezegd werd, de H&M verkoopt kleding onder eigen label.
geproduceerd vooral in Azië, waar de textiel prijzen laag zijn. Dus ook de prijzen van de kleding zijn laag. Dit is natuurlijk hartstikke makkelijk voor de verkoop aan jongeren. Trendy kleding, met goede kwaliteit voor een lage prijs.
Concurrentie:
- De H&M heeft zeker een aantal grote concurrenten. Zoals de Peek&Kloppenburg, Clemens&August, en M&S mode. Wat deze winkels niet hebben en de Hennes wel is dat ze overal in alle filialen hetzelfde hebben hangen en overal dezelfde reclame maken. De Hennes is voor iedereen wel wat te vinden. En maakt het daardoor zo toegankelijk. Dit is tegenstelling tot zijn concurrenten.
Publieke en politieke druk:

- Door het grote aantal campagnes tegen het slachten van dieren voor hun vel en bont, kan de H&M niet met een collectie komen waar écht bont in gebruikt. De Hennes wordt gewoon gedwongen om dit niet in hun assortiment te stoppen. Dit zal anders zeer slechte publiciteit rondom de H&M brengen. Ook zijn er veel demonstraties vanuit de samenleving over kinderarbeid. De Hennes is word gewoon verplicht om deze kledij niet in te kopen, dit kan anders weer slechte publiciteit op leveren.

Marketingdoelstellingen:

Het doel van de H&M is winst maken. Hier bedoelen we mee dat de H&M zoveel mogelijk producten moet verkopen, zonder hier veel geld voor moeten terug te betalen.
Ze moeten goed nagaan denken hoe ze dat het voordeligst willen doen. Ze hebben een paar eisen aan zich zelf gegeven waar ze aan willen voldoen en dat kan niet altijd op de goedkoopste manier.
- Ze willen een goed product leveren : de kwaliteit van de stof of het product moet goed zijn en niet meteen stuk kunnen gaan.
- Ze willen dat de klanten goed worden geholpen : ze moeten cursussen geven om de werknemers goed op te leiden.
- Ze willen een lage prijs vragen voor hun product : dus ze moeten ook laag inkopen.
- Ze willen hun producten netjes presenteren : een schoon warenhuis, waar alles geordend op rekken hangt. Met toch een beetje stijl. Waar mensen zich thuis voelen.
De H&M streeft naar deze voorwaarden.

Segmentatie:

De doelgroep (de groep mensen waar de H&M zich op wil richten) is denk ik heel groot. Ze maken geen onderscheid tussen het geslacht, of de leeftijd van de consument. (“Der is voor ieder wat”) Maar ze beperken zich toch tot de groep mensen met het modaal inkomen. (gemiddeld inkomen) Dit doen ze door de prijs laag te houden.
Zo kán bijna iedereen de producten van de Hennes kopen. En zo houden ze de bovenlaag van de bevolking (het rijkere gedeelte van Nederland) buiten de deur. Deze groep kan zich duurdere kledij veroorloven. Moderne kleding, voor een prijs die te bepalen is, is natuurlijk geweldig voor jongeren, vandaar dat de H&M zich vooral op die doelgroep richt.


Strategie:

(= is de wijze waarop een producent met elementen van marketingmix inspeelt op de eigenschappen van zijn doelgroep)

De strategie die de H&M gebruikt is de gedifferentieerde marketing. Dit betekent dat de Hennes voor elk soort doelgroep (= groep mensen die wat koopt) wat verschillends te bieden heeft. Alleen heeft de H&M wel een doelgroep voorop staan, dit zijn de jongeren. Ze hebben voor iedereen wat, omdat ze dan iedereen kunnen bereiken! Het plaatje voor op ons verslag is daar een voorbeeld van. Er staan allerlei soorten consumenten op.

Deelvraag 3:
Hoe zit het met de marketingmix van de organisatie?

Beschrijving van het productbeleid

Alles wat in een behoefte kan worden voorzien, noemen we een product. Dus ook de kleding en accessoires van de H&M. maar elke gebruiker heeft zijn eigen voordelen aan het product. Bij het maken van de kleding en accessoires word gekeken naar de doelgroep. Bij de H&M is de grootste doelgroep jongeren, maar je hebt ook nog kleinere collecties voor oudere, baby’s en jonge kinderen. De H&M kijkt voornamelijk naar de grootste doelgroep, wat jongeren willen, zodat het product voordelen heeft voor die jongeren. Het moet dus niet te duur zijn, in de mode en goede kwaliteit.

Dan heb je nog de productmix. Dit is een combinatie van eigenschappen die een product heeft. Enkele onderdelen hiervan zijn: -kwaliteit
-merk
-verpakking
-service
Hier word na gekeken bij het produceren van de kleding. H&M verkoopt kleding met een eigen label. het is van goede kwaliteit, waardoor het een merk is dat gewaardeerd wordt. Ook het personeel in de winkel ziet er verzorgt uit, en weet wat die moet doen.

Beschrijving van het prijsbeleid


Om klanten te lokken gebruikt de H&M psychologische prijzen. Dit houd is dat ze T-shirts geen 20 euro laten kosten maar 19.90 euro. Hierdoor lijken de shirts een stuk goedkoper terwijl het eigenlijk maar 10 eurocent scheelt. Dit stimuleert het verkopen. Deze strategie gebruikt de H&M het gehele jaar door. En het blijft werken!
Ook maakt de Hennes vaak gebruik van kortingen. Ze hangen dan rekken vol met kleding die dan een aantal procent goedkoper zijn. (Je krijgt dan bijvoorbeeld op een bloes van 25 euro, 10% korting. De bloes kost nu 22.50 euro.) Je zult denken waarom doen ze dat? Ze verdienen dan toch minder maar dit is niet waar. Door kortingen te geven trekt dat juist veel consumenten aan. Ze komen naar de winkel toe om er “voordelig” te shoppen, terwijl het maar een paar euro scheelt op de oude prijs. Deze strategie passen ze vooral toe op kleding dat net uit het seizoen is. De grote zomeruitverkoop is als de zomer net voorbij is. Zo komen ze op een voordelige manier van deze kleding af. Ze verdienen nog wat terwijl de nieuwere collectie weer in de winkels hangen.

Beschrijving van het promotiebeleid.

Bij een promotiebeleid gaat het om het overhalen van de consument het product te kopen. Dit doet de H&M de laatste tijd steeds meer. Ze hebben meer reclames op de televisie en ze laten folders uitkomen met de laatste modes er in (zie bijlage), maar ook de plastic tasjes die ze geven als je iets gekocht hebt is een vorm van reclame.
Ze hebben geen felle reclame campagnes doordat ze geen aandacht hoeven te trekken van het Nederlandse volk.
We hebben zelf gemerkt dat er veel mond-op-mond reclame is bij de H&M. Er wordt veel over de Hennes gepraat. (over nieuwe filialen, nieuw assortiment en service die je kan krijgen) we hebben dan ook het idee dat ze het daar van moeten hebben.

Hoe het nou precies zit met die reclame, instrumenten van het promotiebeleid zijn:
1. persoonlijke verkoop(rechtstreeks contact tussen afnemer en verkoper)
2. reclame(elke vorm van niet-persoonlijke presentatie en promotie van ideeën goederen en
Diensten)
3. public relations(stelselmatig bevorderen van begrip tussen een organisatie en groepen
van het publiek die voor de organisatie van belang zijn)

1. bij de H&M werken de caissières in kleding dat in de winkel te koop is. Er wordt dus als het ware een demonstratie gegeven, hoe de kleding zit. Dit is een vorm van persoonlijke verkoop.

2. reclame is bij veel winkels van belang, mensen moeten weten wat er te koop is en waar voor welke prijs. Een belangrijk doel is dus informeren. De H&M doet alleen aan individuele reclame. De reclamemaker maakt die reclame alleen voor de H&M. dit word gedaan op de televisie, tijdschriften voor mannen vrouwen en jongeren, en met eigen boekjes.


3. dit is om negatieve praat over het bedrijf te voorkomen, voorkomen van ongunstige overheidsbeslissingen en aandacht te brengen van nieuwe producent of productieprocessen. Een voorbeeld hiervan bij de H&M is dat er laatst een beroemd Zweeds model is ontslagen wegens drugsgebruik. De H&M steunt organisaties tegen en neemt dus geen drugsgebruiker in dienst. Dit is een voorbeeld om een slechte naam te ontwijken.

Conclusie:

Onze hoofdvraag was:
“Waarom is de Hennes& Maurtitz zo populair?”

En na dit werkstuk te hebben gemaakt, kunnen we die beantwoorden.
Hennes&Mauritz is een winkel die al lang bestaat, heeft slechte tijden gehad, maar vooral ook veel goede.

Ieder bedrijf heeft zijn eigen doelgroep, dat de voornaamste doelgroep jongeren zijn, kwam vaak naar voren. Het is alleen ook duidelijk geworden dat we de overige groepen niet mogen vergeten, want daar denken ze ook aan!

De H&M heeft een centraal bureau in Zweden, vanwaar word gekeken hoe de kleding moet zijn die word geproduceerd, in elke H&M in de wereld, word dezelfde kleding verkocht. De kleding wordt goedkoop geproduceerd, dus goedkoop ingekocht door de H&M. Ook heeft het haar eigen label. De kleding is niet duur, dus betaalbaar voor iedereen.

Ook is de H&M geen groot stoffig warenhuis. Nee, het heeft frisse winkels waar mensen zich thuis voelen, geen oude chagrijnen achter de kassa’s maar vlotte jongeren die spontaan en behulpzaam overkomen.

Je hebt natuurlijk nog meer kledingwinkels waar dit het geval is, waarom dan voor de H&M wordt gekozen, en niet voor een andere winkel.

Dit is een tactiek van de H&M, ze lopen een tikkeltje voor op de consument, beginnen met een nieuw soort van een artikel en breiden dit uit tot een grotere collectie.

Waarom is de H&M dus zo populair:
Doordat het op een goede manier, een betaalbare prijs de juiste kleding verkoopt.

Nawoord:

Het beginnen aan een werkstuk is altijd moeilijk. waar moet ik beginnen, is het eerste wat je denkt. Wie moet wat doen? Wat is eigenlijk de opdracht?
In het begin ging het dus allemaal ook een beetje stroef, maar gelukkig na een keer bezig te zijn geweest en de opdracht goed door te hebben gelezen, ging het allemaal goed op een paar puntjes na.

In de m&o les zelf, hadden we geen tijd om aan het werkstuk te werken, na school hebben wij veel activiteiten en andere lessen nauwelijks samen. Dit werd dus best moeilijk
Begeleiding- uren hebben we elkaar opgezocht en via MSN heb je een goede communicatie.

Samen in het zelfstandig werkuur heb je een goede communicatie dus schoten we al een eind op. Wie doet wat, snap je iets niet vraag je het aan elkaar, zo hebben we samen een antwoord gezocht op onze hoofdvraag.
En dat is gelukt!

Het is best interessant, we gaan beiden veel naar de H&M, maar je denkt er dan niet over na, hoe het nou komt dat wij daar onze kleren kopen en niet bij de M&S. Nu weten we waarom dat is. En dat is best interessant. Dat er zoveel achter een broek zit, die je aan hebt, dat hadden we nooit verwacht!

Bronnen:


http://www.hm.com/ bijna alle informatie voor ons po.
http://www.jobpilot.at/profile/hm_cz/bild.jpg gebruikt voor onze titelpagina.
http://www.interglot.com om onduidelijke engelse woorden te vertalen.
http://www.nu.nl/news/599848/32/Meer_winst_voor_H&M.html de omzet
http://www.kchandel.nl/templates/dispatcher.asp?page_id=1795&newsitem=123
http://www.hm.com/nl/hm/facts_history/srt.jsp
http://www.fashionunited.nl/nieuws/hnm.htm
http://www.scholieren.com/werkstukken/18562 een ander verslagverslag
http://www.nrc.nl/W2/Nieuws/2001/02/01/Vp/08.html tactische plannen

http://scholieren.nrc.nl/weekkrant/2001/06/5.shtml concurrentie, tactische plannen
http://www.asnbank.nl/blob.asp?id=5443 waar het is gevestigd. En strategieën en tactieken. Inkopen en verkopen
http://www.aachen.ihk.de/nl/onderneming/fdb_6953719503.htm de rechtsvorm
http://www.eu-park.nl/organisatie.html uitleg van de rechtsvorm
http://www.schonekleren.be/uitgekleed/documents/Belgischekledingmarkt.doc eigenaar
http://www.raboyoungdynamic.com/index.cfm?fuseaction=home.showcontent&contentid=BC3B444B-A732-4134-A63EA875AC8730AB over Persson (eigenaar)
http://www.hrm.net/nederlands/effie_001_01.htm strategie H&M

http://www.beleggersbelangen.nl/web/show/id=60703/contentid=32045 H&M heeft ook aandelen!
http://www.schonekleren.nl/publicaties/kedinginbedr1.htm inkopen h&m
• M&O theorie boek, hoofdstukken 1, 2, 8 en 9

REACTIES

A.

A.

annemie , ik moet je iets vragen , ik vind om te beginnen je opdracht echt super en ik heb het gebruikt voor mijn eindwerk van economie maar mijn leerkracht is natuurlijk niet dom en zal meteen opzoeken of ik iets heb gekopieer heb van het internet dus wil ik vragen of jij iets kan doen dat mijn leerkracht dit document niet kan zien vanaf na de paasvakantie ik vraag dit en hoop dat je dit echt zal doen . a
aub aub aub aub aub , ik zal u er iets voor terug voor geven.
kan je me laten weten wat je gaat doen ,
dankuwel ;)

14 jaar geleden

E.

E.

dit is gewoon vertaald van de HM website

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.