Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mexico en Afghanistan

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 1e klas vwo | 386 woorden
  • 14 maart 2005
  • 239 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
239 keer beoordeeld

Eigen onderzoek (Aardrijkskunde paragraaf 12) Hoofdvraag: Wat zijn de verschillen tussen het Midden-Oosten en Zuid en Midden-Amerika als je kijkt naar de natuur, de cultuur en de ontwikkeling? Onderzoeksgebieden: Afghanistan en Mexico. Onderwerpen: Natuur, cultuur en ontwikkeling. Schaalniveau: Mondiale schaalniveau. Deelvragen: In welke natuurlijke zone(s) liggen de twee onderzoeksgebieden? Wat zijn de kenmerken van die zone(s)? In welke cultuurgebieden liggen de twee onderzoeksgebieden? Wat zijn de kenmerken van die cultuurgebieden (taal, godsdienst)? Hoeveel inwoners hebben de onderzoeksgebieden? Wat voor diersoorten leven er in de gebieden? Wat verdienen de mensen ongeveer? Bronnen: Lesboek, namelijk paragraaf 9,10 en 11. Internet. De website: werkbladen topografie. Basisboek namelijk: B71, B107 en B160.
De antwoorden op de deelvragen verwerkt in een verhaaltje: In Mexico vind je veel gebergtevegetatie, maar er is ook steppe en zelfs droogtropisch regenwoud. In Afghanistan is het eigenlijk alleen maar woestijn waar de mensen in leven. Op de steppe in Mexico groeien eigenlijk alleen maar lange grassoorten, gebergtevegetatie zijn planten en bomen die in de bergen leven, onderaan de bergen zijn het meestal loofbomen maar als je hoger komt, dan zijn het naaldbomen, het droogtropisch regenwoud heeft een warme droge winter, een hete zomer, en episodische neerslag. In Afghanistan groeit vrijwel niks. In Afghanistan heerst vooral de Moslim cultuur in Mexico is dat vooral de Katholieke cultuur. In Mexico praten de mensen Spaans in Afghanistan praten de mensen Arabisch. In Mexico wonen bijna 105 miljoen mensen, in Afghanistan zijn dat er veel minder daar zijn er namelijk meer dan 29 miljoen. In Mexico leven meer dan 1000 vogelsoorten. Daarvan leven er ongeveer 750 soorten in het regenwoud. De witte flamingo komt voor op het beschermde eiland Contoy. In Mexico leven ongeveer 60 soorten kolibries. In de noordelijke woestijnen komen nog zelden wolven voor. De coyote leeft er nog wel in grote getale. In de woestijn komen ook veel hazen, konijnen, dassen, slangen, insecten en hagedissen voor. Ze zijn bijna allemaal nachtdieren. In de zuidelijke regenwouden komt de zeldzame jaguar voor. In het hooggebergte in Afghanistan leven nog best wel veel wilde diersoorten. Onder andere de met uitsterven bedreigde sneeuwpanter en de lammergier. Verder leven er wilde geiten en schapen met lange, raar gedraaide horens, gazellen en halfezels. Het BNP in Mexico licht op $ 8.070 per jaar, het BNP van Afghanistan is veel minder namelijk $ 175 per jaar, maar daar is alles natuurlijk ook veel goedkoper.

REACTIES

N.

N.

in Afghanistan praten de mensen NIET Arabisch, maar Dari.

16 jaar geleden

X.

X.

Beste jongen. Ik kom zelf uit Afghansitan en daar spreken we niet Arabisch, maar Dari en Pushtu. Waar haalde je dat vandaan ??

18 jaar geleden

S.

S.

h00i
cool werkstuk! ik heb er wel wat aan gehad ik moet zelf ook dit werkstuk maken ik heb ook dat geo boek en werkblok:) welke school zit jij? ik ik zoetermeer nou doeii
Sylvia

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.