Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

E-commerce

Economie

Praktische opdracht

E-commerce

6.6 / 10
5e klas havo
  • BBTT
  • Nederlands
  • 2478 woorden
  • 5211 keer
    7 deze maand
  • 4 november 2004
Persoonlijke Opdracht E-Commerce

Wat is E-Commerce?

Er zijn een paar definities voor E-commerce of te wel Elecronic Commerce. Ik zal er een aantal opsommen:

• Zakendoen op elektronische wijze (dus via internet) en het bevat zowel van producent tot producent als van producent naar consument.
• E-commerce is het geheel van aankoop en verkoop handelingen die via elektronische wijze worden uitgevoerd ter verbetering van de efficiëntie en de effectiviteit van bedrijfsprocessen dan wel die nieuwe business mogelijkheden creëren.
• E-commerce is het bestanddeel van e-business dat de aspecten omvat die betrekking hebben op de operationle handel over internet. Het omvat hoofdzakelijk de elektronische transacties die plaatshebben via een internet site: het aanbieden van producten en diensten, het raadplegen van voorraden leveringsgegevens, elektronische bestellingen en betalingen, etc. In de striktste betekenis wordt vaak een commerciële site runnen als e-commerce aanzien.
• De E-commerce en E-business worden vaak door elkaar heen gebruikt terwijl er een duidelijk verschil is tussen die twee. E-commerce beperkt zich feitelijk tot het plaats- en tijdonafhankelijk elektronisch zaken doen via het internet.
E-business is een veel breder iets. Het heeft betrekking tot een totale organisatie; het aan- en verkoopproces, de distributie, het bieden van service aan klanten en contacten met business partners. Een succesvolle invoering van een e-concept vraagt wel om afstemming tussen E-commerce en E-business.

Welke groepen E-commerce zijn er?

• Business to Consumer (B-to-C) of te wel het elektronisch handel tussen bedrijven en consumenten. In het normale taal gebruik wordt deze relatie vaak verwisseld doormiddel van E-commerce. De relatie tussen de consument en de producent worden ook wel “electronic retailing”. Er zijn vele internetsites waar bedrijven producten aangeschaft hebben om het door te verkopen. Het gaat hier meestal over boeken en cd’s. Er zijn een aantal voorbeeld sites zoals www.amazon.com en www.bol.com.

• Business to Business (B-to-B) of te wel de onderlinge handel tussen bedrijven. Hier verstaan we meestal onder dat bedrijven bij leveranciers kunnen bestellen via internet of dat afnemers hun bestelling bij een bedrijf kunnen plaatsen via internet. Een bepaald voorbeeld is bijvoorbeeld een supermarkt die zijn producten via internet besteld en later deze producten in de supermarkt weer door verkoopt aan de particulieren. Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld een autodealer die buitenlandse auto’s via internet besteld. Een voorbeeld site van B2B netwerk is http://www.dsm.com/nl_NL/html/business/ebusiness.com.

• Consumer to Government (C-to-G) dit is de elektronische handel tussen de consumenten en de overheid. Hierbij moet je aan dingen denken zoals belasting die door een staatsburger aan de overheid betaald moet worden. Het is dus zeg maar een soort internet bankieren tussen de consumenten en de overheid.
• Business to Government (B-to-G) de elektronische handel tussen bedrijven en de overheid. De verbinding tussen een bedrijf en de overheid kan alle transacties en daarbij horende informatie uitwisselingen omvatten die tussen deze twee spelers worden uitgevoerd. Hierbij zullen we aan dingen moeten denken zoals belastingbetalingen en ook voor het aanvragen van en uitbetalen van uitkeringen.
• Consumer to Consumer (C-to-C) dat is van particulier naar particulier. Deze is momenteel heel populair. Het gaat dan vaak ook over tweedehands dingen die particulieren willen door verkopen aan een ander. Een aantal hele bekende sites zijn www.e-bay.com en www.marktplaats.nl.

Wat zijn de voor- en nadelen voor een producent?

Voor producenten zitten er aan E-commerce natuurlijk ook zijn voor- en nadelen. Er zitten natuurlijk meer voordelen dan nadelen aan. Want anders waren producenten niet aan E-commerce begonnen als ze er zelf slechter van zouden worden. Vooral de kosten bij E-commerce zijn voor de producent maar ook voor de consument lager doordat er een tussenhandelaar weg valt. Een heleboel winkels die van voorheen alleen maar spullen van uit hun zaak verkocht verkoopt nu ook spullen via internet.

Voordelen producent:
1. De producent kan op deze manier wel heel makkelijk een database van informatie over de klanten, waardoor ze hun producten ook weer beter kunnen afstemmen op de doelgroep die ze het meeste bereiken. En er is natuurlijk ook nog het voordeel van de nieuwsbrieven etc. die ze makkelijk via e-mail kunnen sturen, waardoor de klant op de hoogte blijft van aanbiedingen etc.
2. Ze hebben door E-commerce een wereldwijde afzetmarkt, doormiddel van internet kunnen consumenten uit andere landen gemakkelijk producten bij een buitenlandsbedrijf bestellen, het enige nadeel is de altijd blijvende taalbarrière, maar daardoor zijn de sites meestal ook in verschillende talen gemaakt.
3. Producenten kunnen hun producten meteen door verkopen aan de consument zonder tussenhandelaren, waardoor ze allebei in principe winst maken. Het betekend namelijk winst voor de producenten en de consument kan zo goedkoop aan zijn product komen.
4. Lage kosten, omdat er geen winkelpand nodig is, en er maar weinig werknemers nodig zijn, dit scheel ook in onderhoud- en schoonmaakkosten.

Nadelen producent:
Zoals zo straks al gezegd zijn er natuurlijk meer voordelen dan nadelen voor een producent anders zullen ze nooit aan E-commerce beginnen.
1. Er kunnen via internet makkelijker dan via welk medium dan ook valse bestellingen gedaan worden. Als een bedrijf de orde die hij moet verzenden dan ook niet goed controleert, moet hij zelf de verzendkosten betalen + de kosten om het product terug te zenden. Hierdoor zijn de verzendkosten hoog van een product omdat het aangetekend verstuurd wordt, waardoor het bedrijf minder risico loopt.
2. Technische problemen in een E-commerce bedrijf kunnen dodelijk zijn, want als bestellingen van klanten niet doorkomen doordat bijvoorbeeld het netwerk plat ligt, dan gaat zo’n klant naar een ander E-commerce bedrijf.
3. Klanten kunnen weigeren te betalen, als het bedrijf het product terug wil vorderen kunnen hier hoge kosten aan verbonden zitten.

Wat zijn de voor- en nadelen voor de consumenten?

Voordelen consument:
1. Consumenten hoeven niet meer de deur uit om bepaalde producten te kunnen kopen. Als de consumenten een pc met internetaansluiting. Zelfs de dagelijks boodschappen die de consument normaal in de supermarkt kopen kunnen al via internet worden besteld en thuis bezorgd. De AH is bijvoorbeeld een supermarkt die met E-commerce werkt. Eén van de bekendste sites is toch wel www.wehkamp.nl.
2. De producent is vaak goedkoper, dit komt doordat hij geen kosten heeft aan bijvoorbeeld een winkelpand en hij heeft een stuk minder personeel. Waardoor de producent een stuk minder kosten heeft, en de tussenpersoon ook verdwenen is.
3. Het opzoeken van de laagste prijzen via internet gaat natuurlijk heel makkelijk, ook het vergelijken van prijzen gaat ontzettend maken. Er zijn namelijk een boel sites die speciaal gemaakt zijn voor het vergelijken van prijs-kwaliteit-producten. Een aantal van die sites zijn: www.kieskeurig.nl, www.vergelijk.nl en www.lageprijzen.nl.
4. De producten die op internet staan zijn wereldwijd beschikbaar, je kunt dus ook producten van een Amerikaanse site kopen. Je kunt dus producten rechtstreeks kopen van het land waar het vandaar komt, waardoor er dus al geen import meer plaats hoeft te vinden, waardoor het product ook al weer een stuk goedkoper blijft.

Nadelen consument:
1. Een van de grootste nadelen voor een consument is dat de meeste bedrijven het niet zo nauw nemen met de privacy van de klant, bij aankoopt van producten moeten vaak vele gegevens ingevuld worden en winkels kunnen die dan weer doorverkopen aan derden. Een consument kan hierdoor dus ongewenste reclame krijgen.
2. Er kunnen door E-commerce vele dingen mislopen: menselijke vergissingen, technologische problemen, verlies van gegevens, oplichters en computerinbraken. De kans op deze problemen zijn klein maar je kunt het nog verder verkomen door voorzorgsmaatregelen.
3. Consumenten kunnen geen tastbaar product zien of vasthouden het blijft deze altijd maar de vraag of het product op het plaatje geen vertekend beeld is tegenover het product in het echt.
4. De prijs van hele goedkopen producten zijn via internet wel hoger dan dat je ze gewoon in de winkel haalt, dit komt door de hoge verzendkosten die er aan producten zitten.

Wat te doen wanneer je online wilt kopen?
Enkele tips om je niet te laten misleiden bij het online kopen:
1. Lees de voorwaarden duidelijk vooral de kleine lettertjes.
2. Zorg dat de gemaakte afspraken erg duidelijk zijn (je moet hierbij denken aan bijvoorbeeld de verzendkosten, de prijs etc.)
3. Bewaar steeds een print-screen van alle bestelling schermen . En bewaar steeds de E-mails ter bevestiging van een bestelling.
4. Geef creditcard en persoonlijk informatie alleen wanner het echt van belang is, anders kunnen ze je er enorm mee oplichten.
5. Bestel bij voorkeur alleen via sites die je of heel vertrouwelijk en bekend in oren klinken en via sites met een keurmerk.

Hoe ontwikkeld E-commerce zich in Nederland?
E-commerce wordt steeds bekender en er wordt door zowel consument als producent steeds meer aan E-commerce gedaan. Dit komt doordat consumenten steeds meer vetrouwen krijgen in het hele E-commerce. E-commerce bestaat nu een aantal jaren en is nog volop in de groei. In de onderzoeken die de laatste paar jaren zijn gedaan is gebleken dat steeds meer mensen en steeds lang achter internet zitten. Internet wordt hier in Nederland dus ook eindelijk ontdekt. Nederland liep namelijk sterk achter als je kijk naar landen zoals Amerika, Groot-Brittannië en veel Aziatische landen zoals bijvoorbeeld China. Je zult denken dat hoe meer en hoe langer mensen achter internet zitten des te meer vertrouwen ze er in krijgen, en dat is ook zo. We zijn de laatste paar jaar naar een peil gestegen met internet en E-commerce in verhouding bijna gelijk aan bijvoorbeeld Amerika. Voor online advertising ziet het er dus goed uit maar voor online retail geldt dat het nu al prima gaat. En dan hebben we het dus vooral over omzetontwikkeling. Het is nog wel zo dat de winstgevendheid van een online bedrijf nog vaak verre weg zijn. Aangezien er een vrijwel negatieve sfeer om het internet hangt zijn de cijfers van E-commerce hier in Nederland groter dan ooit iemand had kunnen verwachten. Nog geen paar jaar geleden waren wij Nederlander heel wantrouwend over het online shoppen tegenover andere West-Europese landen. Die achterstand hebben wij Nederlanders nu ontzettend snel ingehaald. Dat blijkt onder meer uit de Online Shopping Monitor, een onderzoek dat Blauw Research uitvoert in samenwerking met Thuiswinkel.org. Nederlandse consumenten besteden nu dan ook aanzienlijk meer via E-shops dan een paar jaar geleden. In de eerste helft van 1999 werd nog slechts 88miljoen euro online besteed. In 2000 en 2001 stegen de bedragen aanzienlijk toen kwamen we uit op een 134 miljoen en een 137 miljoen euro. In de eerste helft van 2002 was het al een bedrag tot 445 miljoen euro. Dit is wel gerekend een stijging van 78% ten opzicht van de eerste helft van 2001. Het aandeel van online retail in de totale Nederlandse detailhandelomzet liep daarme op van 0,8 tot 1,2 procent. De gemiddelde besteding van de online koper liep op van 158 tot 198 euro. Het onderzoeksbureau GartnerG2 voorziet dat de wereldwijde online omzetten bijna 50% zullen toenemen tot 38,2 miljard dollar, de omzetten in Europa zouden met 75% toenemen tot 15,8 miljard, dit is een fractie meer dan de omzetten in de VS. (Helaas heb ik geen recente cijfers kunnen vinden op www.forrester.com)

Wat is de rol van de overheid met betrekking tot E-commerce?
De overheid heeft een hele grote invloed op het hele E-commerce concept. De Europese Unie heeft een regelgeving waaraan E-commerce in de lidstaten moet voldoen. Deze regelgeving moet je niet zien als wetten het zijn meer een soort richtlijnen. Deze regelgeving bestaat uit meer dan honderd bladzijden met allerlei richtlijnen. Ik zal nu een aantal van die richtlijnen uitleggen om een idee te geven wat de rol van de overheid ten opzichte van E-commerce:
1. Actieplan E-europe: in 2002 moeten alle lidstaten,
- communicatiesnelheid verbeterd hebben ten opzichte van 2000,
- online transacties veilig hebben gesteld.
- Internettoegang goedkaper hebben gemaakt.
2. Safe harbour principe: persoonlijke gegevens mogen tegenwoordig wel van Europa naar Amerika worden gestuurd als de Amerikaanse bedrijven beloven om vertrouwelijk met deze persoonlijke gegevens om te gaan. Ze moeten er net zo zorgvuldig mee omgaan als dat onder de Europese wet het geval is. Als deze bedrijven hiermee instemmen dan verklaren ze zich tot safe harbour. Dit is ingesteld omdat Vs geen privacy wet heeft.
3. E-commerce: deze richtlijn bepaald voornamelijk welk recht waarop van toepassing is, bestaande regelgeving gebruiken in de E-commerce, bv. Het recht om een product binnen 7 dagen te ruilen ook te laten gelden bij aankopen via E-commerce.
De overheid moet dan ook aan allerlei projecten mee doen om te laten zien dat ze betrokken zijn bij bijv. internet en E-commerce. Twee van die projecten zijn bijvoorbeeld om te zorgen dat alle scholen in Nederland computers met internet krijgen en het pas afgeschafte PC privé project.

Waarom bemoeit de overheid zich met E-commerce?
De overheid heeft verschillende redenen om zich in te laden met E-commerce een aantal zijn: Het verhoogt de welvaart als mensen méér kunnen kopen tegen een veel beter kwaliteit, het is de vrije markt op en top, en de markt wordt veel transparanter. Een andere reden is dat de overheid als taak heeft om te de consument te beschermen tegen misstanden op economisch gebied. Doordat je niet kunt zien of voelen wat je koopt kan het erg gevaarlijk zijn en daardoor wil de overheid je beschermen tegen allerlei ongein. Meer regels waarom de overheid zich met E-commerce bemoeit zijn te vinden op: (http://justitie.nl/themas/wetgeving/dossiers/ecommerce/index.asp)

Conclusie:
We kunnen de conclusie alleen maar vaststellen door de hoofdvraag weer op te roepen: Gaat E-commerce de concrete markt overheersen?

Het antwoord is als volgt. Het is absoluut mogelijk dat E-commerce dat concrete markt gaat overheersen, maar dan zal de consument hun volste vertrouwen aan E-commerce moeten geven en dan zullen ook echt alle producten via de E-commerce weg te koop moeten zijn. Consumenten moeten dus veel meer vertrouwen krijgen in de veiligheid van E-commerce en als we het over de veiligheid van E-commerce hebben, hebben we het vooral over het betalingsverkeer. Het betalingsverkeer is momenteel nog erg fraude gevoelig, want oplichting via internet is ontzettend makkelijk. Ook zal de consument pas het volste vertouwen krijgen als hij of zij beter beschermd wordt door de overheid, want er zijn momenteel wel richtlijnen voor E-commerce maar nog geen wetten en zolang er geen wetten zijn kunnen mensen die de richtlijnen overschrijden ook niet gestraft worden. Een ander belangrijk aspect is het hacken van computers met vertrouwelijke gegevens dit zal namelijk een stuk verder terug gedrongen moeten worden. Uiteindelijk zal opgegeven moment als al deze aspecten uit de wereld geholpen zullen worden E-commerce de concrete markt zal gaan overheersen, want via E-commerce heb je altijd de laagste prijs zonder door de stad te lopen en je kunt ook erg gemakkelijk producten vanuit het buitenland halen. Maar E-commerce zal er nooit voor zorgen dat bijvoorbeeld winkels verdwijnen want er zijn altijd nog producten die je niet zo makkelijk via internet besteld denk bijvoorbeeld maar aan kleding en schoenen. En natuurlijk raak je door E-commerce de gezelligheid van het shoppen ook kwijt. Er is toch niets zo gezellig om met je gezin even te stappen in de stad.

Mijn standpunt:
Ik ben er zeker voor dat E-commerce de concrete markt zal gaan overheersen, omdat het hele E-commerce ontzettend makkelijk is en tweede plaats ik vind winkelen zelf niet zo heel leuk dus. Ik heb zelf ook al de nodige ervaringen met E-commerce en tot nu toe is het mij nog altijd bevallen dus. Maar ik weet heel zeker hoe dan ook dat E-commerce de concrete markt nooit echt zal laten verdwijnen, want er blijven altijd conservatieve mensen bij die het graag zo willen houden als het was dus.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9989

reacties

test goed gemaakt werkstuk
door BBTT (reageren) op 17 november 2004 om 16:14
hoi, ik doe mijn profielwerkstuk over e-commerce. Hoe kwam jij aan de informatie? Boeken ofzo? internet? alvast bedankt
door theo (reageren) op 16 januari 2009 om 11:06

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer