Gerbrand Bakker


Gerbrand Bakker
Bekend als
Auteur
Schrijft in het
Nederlands
Geslacht
Man
Geboren
28 april 1962
Biografie

Gerbrand Bakker studeerde cultureel werk in Leeuwarden, Nederlandse taal- en letterkunde, specialisatie historische taalkunde, aan de Universiteit van Amsterdam, was van 1995 tot 2002 ondertitelvertaler en voltooide in juli 2006 in Alkmaar de opleiding tot vakbekwaam hovenier. Daarnaast is hij schaatsinstructeur en sinds september 2007 vaste columnist bij De Groene Amsterdammer.

In maart 2006 verscheen zijn literaire debuut Boven is het stil bij Uitgeverij Cossee. Voor dit boek ontving hij het Gouden Ezelsoor, de Debutantenprijs en de Boekdelenprijs 2008. Het boek werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs, de Libris Literatuur Prijs en een aantal buitenlandse prijzen. 

Boven is het stil is in zo'n dertig talen vertaald, waaronder Engels, Duits, Frans, Italiaans, Chinees, Fins, Ests, Deens, Noors en Grieks. Het boek is in het voorjaar van 2009 als toneelstuk te zien geweest bij Het Vervolg te Maastricht. In 2013 kwam de film - geregisseerd door Nanouk Leopold - uit, met in de hoofdrollen Jeroen Willems, Henri Garcin en Wim Opbrouck.

Juni is zijn derde roman, verschenen in mei 2009. Deze roman is in het Duits, Deens, Frans, Engels en Italiaans vertaald. In de zomer van 2016 is het toneelstuk naar het boek tien keer opgevoerd tijdens het Zeeuws Nazomerfestival.

In september 2010 verscheen De Omweg, een roman die niet langer het Noord-Hollandse landschap als decor heeft, maar Noord-Wales. Deze roman is in achttien talen vertaald. In de VS en Spanje is gekozen voor de titel Ten white geese/Dies gansos blancos. De filmrechten zijn verkocht aan N279 Entertainment.

 
Meer details
Gerbrand Bakker

Boeken

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Alle verslagen

Er zijn nog geen verslagen geschreven over deze persoon.

Verslag toevoegen