Aafke Romeijn


Aafke Romeijn
Bekend als
Auteur
Schrijft in het
Geboren
01 december 1986
Biografie
afke Romeijn (Overasselt1 december 1986) is een Nederlandse muzikant, schrijfster en journaliste. Ze studeerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag) en Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit Utrecht. In 2012 maakte ze haar debuut als popmuzikant.

Ze groeide op in een familie van professionele muzikanten, en begon op vierjarige leeftijd met harples. Op haar elfde ging ze al naar de jongtalentklas van het conservatorium Arnhem, later Utrecht, tegelijkertijd begon ze met componeren. Op haar 14e won ze voor het eerst de compositiewedstrijd Op weg naar het Nieuwjaarsconcert[1] van de VPRO en het NBE.

Ze studeerde compositie in Den Haag bij Richard Ayres en Martijn Padding, piano bij Geoffrey Madge en Nederlandse Letterkunde aan de Universiteit Utrecht. Haar voorliefde voor muziek en taal combineerde ze al snel in popliedjes die zij uitvoerde met haar punkband Mister Blue Sky[2] en verwerkte in muziektheaterproducties voor o.a. Korzo en Orkater.

In 2012 bracht ze haar solo debuutalbum uit, getiteld Stella Must Die! Aansluitend draaide zij een succesvolle Popronde[3] en tourde nog een jaar als solo artiest, waarbij ze zichzelf begeleidde op piano, accordeon en ukelele.

Na drie jaar solo spelen voelde ze een grote behoefte om haar muzikale taal uit te breiden. Ze schakelde over van Engelse songteksten naar Nederlands, en verdiepte zich in productie programma’s en oude synthesizers. Dit resulteerde in twee Nederlandstalige elektro-albums, CHIN. IND. SPEC. REST. en Je doet je best maar. Vooral dat laatste album werd positief ontvangen in de landelijke media. Onder meer Elle[4], De Telegraaf[5] en De Volkskrant[6] tipte het album als beste album van de week (of maand, in het geval van Elle). Aansluitend aan de release van dat laatste album tourde zij met band en kostuums en decors van modeontwerper Bas Kosters.[7]

In 2016 bracht ze een succesvolle single uit met rapper SefAlles went, van de EP Anders Nog Iets. Dat jaar releasde ze nog een EP Versplintering op rechts, een conceptplaat rondom de Tweede Kamerverkiezingen. Ze speelde die zomer op o.a. Lowlands en stond eerder dat jaar op de programmering van Noorderslag.

Ook heeft ze succes in België met de single Zal Ik Dan die ze samen met Tom Kestens (Ex- Das Pop) uitbracht. De single stond wekenlang in de playlist van Radio 1.

Ze houdt zich niet alleen bezig met haar muziek, maar ook met schrijven. In april 2018 verscheen haar debuutroman Concept M. Ze schrijft daarnaast opiniestukken voor de Volkskrant en werkt als columnist bij Vrij Nederland en 3voor12/Utrecht.

In 2015 richtte ze samen met onder meer Torre Florim (De Staat), Casper Starreveld (Kensington), Pieter Perquin (Perquisite) en Arriën Molema (Room Eleven) BAM! op,[8] een beroepsvereniging voor, en door, auteur-muzikanten die streven naar meer transparantie en eerlijke inkomensverdeling.

 
Meer details
Aafke Romeijn

Boeken

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alle verslagen

Er zijn nog geen verslagen geschreven over deze persoon.

Verslag toevoegen