Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Jos Versteegen


Jos Versteegen
Bekend als
Dichter
Geslacht
Man
Geboren
16 september 1956
Biografie

Josephus Wilhelmus Johannes (Jos) Versteegen is een Nederlands dichter, biograaf en vertaler. Hij is ook bekend onder Robert AlquinAlkwin en Jacob Steege. In 1982 debuteerde hij met Ongrijpbare jeugd, een lang homo-erotisch gedicht: in deze uitgave was het tweede gedicht van Peter Coret. Hij publiceerde vervolgens een bundeling gedichten onder de titel Het lustprieel die voor een groot deel eerder werden gepubliceerd in het Nijmeegse blad Pink. Het boek bevat voor de helft gedichten onder zijn pseudoniem Robert Alquin en voor de andere helft gedichten van Peter Coret, pseudoniem van Cees van der Pluijm. In 2015 verscheen de vertaling Ballade van de aardse Jood en andere gedichten 1933-1944 van Hans Keilson.

 

Jos Versteegen debuteerde in 1996 met de bundel Voorgoed volmaakt, die werd genomineerd voor de Cees Buddingh' Prijs. Tot nu toe verschenen er in totaal zeven bundels van hem. Een belangrijk thema is: zijn jeugd op het platteland en zijn familie. Versteegen houdt van het verleden, van de glans van de weemoed die ligt over het voorbije. Hij is wat Louis Couperus noemde een 'passatist', iemand met een speciale voorkeur voor het verleden.
De nieuwste dichtbundel verschijnt in het najaar van 2016 en heet Woon ik hier. Voor dit boek interviewde Jos Versteegen enkele tientallen mensen uit een verzorgingshuis bij hem in de buurt. Deze ouderen, van in de zeventig tot in de negentig, vertelden over hun leven, hun herinneringen. Hun verhalen werden de inspiratiebron voor een weemoedige, ontroerende en soms schrijnende bundel over vroeger. Klik voor meer

 

Jos Versteegen

Boeken

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alle verslagen

Er zijn nog geen verslagen geschreven over deze persoon.

Verslag toevoegen