Susan Smit


Susan Smit
Bekend als
Auteur
Schrijft in het
Nederlands
Geslacht
Vrouw
Geboren
24 februari 1974
Biografie

Susan Smit (1974) groeide op in Noordwijk en werkte tien jaar als fotomodel in binnen- en buitenland. Op haar zesentwintigste studeerde ze af in Culturele Studies, met als hoofdvak Nederlandse Taal- en Letterkunde, aan de Universiteit van Amsterdam. 

Een jaar later verscheen haar eerste boek. Van 2005 tot 2009 recenseerde ze elke woensdag boeken in het tv-programmaGoedemorgen Nederland en ze presenteerde in 2009 het wekelijkse boekenprogramma 'Uitgelezen' op de televisiezender Het Gesprek. In de tijdschriften Happinez, Ouders van nu enBOEK schrijft ze columns over haar werk en leven, ze bespreekt boeken in het ochtendprogramma Vandaag de dag, gepresenteerd door Eva Jinek en is een veelgevraagd spreekster.

Susan Smit (1974) groeide op in Noordwijk en werkte tien jaar als fotomodel in binnen- en buitenland. Op haar zesentwintigste studeerde ze af in Culturele Studies, met als hoofdvak Nederlandse Taal- en Letterkunde, aan de Universiteit van Amsterdam. Een jaar later verscheen haar eerste boek. Van 2005 tot 2009 recenseerde ze elke woensdag boeken in het tv-programmaGoedemorgen Nederland en ze presenteerde in 2009 het wekelijkse boekenprogramma 'Uitgelezen' op de televisiezender Het Gesprek. In de tijdschriften Happinez, Ouders van nu enBOEK schrijft ze columns over haar werk en leven, ze bespreekt boeken in het ochtendprogramma Vandaag de dag, gepresenteerd door Eva Jinek en is een veelgevraagd spreekster.

HP/De Tijd noemde haar ‘een fenomeen in wording. Ze is meer dan een heks. Eerder een geestelijk baken in hectische, goddeloze tijden’. De Telegraaf schreef dat ze ‘een brug slaat tussen spiritualiteit en sensualiteit, tussen hekserij en hoge hakken, tussen kruidenthee en Ebay’. Smit staat bekend om haar speelse en persoonlijke benadering van moderne spiritualiteit in het dagelijks leven. Ze beschouwt spiritualiteit en literatuur als haar grootste passies. Auteur Hafid Bouazza zei over haar romans: ‘Er straalt een taalplezier door haar proza heen dat niet anders dan opwekkend kan zijn.’

In november 2003 verscheen haar tweede boek Wijze vrouwen. Hierin verdiept ze haar ontwikkeling als heks door ontmoetingen met oudere vrouwen als koningin Noor van Jordanië, Isabel Allende en Irene van Lippe-Biesterfeld. Ze ontketende discussie over de positie van de oudere, wijze vrouw (in de hekserij ‘Crone’ genoemd) en vindt dat zij hun invloedrijke, inspirerende positie in de maatschappij weer moeten opeisen. In 2004 verscheen haar derde boek De stad en de sterren, waarin ze schrijft over haar voortdurende zoektocht naar een balans tussen spirituele diepgang en het jachtige moderne leven.

In september 2005 maakte ze haar romandebuut met Elena’s vlucht. Het is een historische roman over de onmogelijke liefde tussen een Roma-zigeunermeisje en een katholieke jongen in het onrustige Europa tussen de twee wereldoorlogen. In de media werd het boek omschreven als ‘kleurrijk en doorleefd’, ‘warmbloedig en mythisch, met genoeg inhoud en diepgang om te beklijven’. Arthur Japin noemde het ‘een pleidooi voor de liefde, vol menselijkheid en verrassende ideeën. Een roman waar ik van kan houden’.

Sinds de Boekenweek van 2008 interviewt Susan schrijvers op de televisiezender Het Gesprek. Ze was gastpresentatrice van Goedemorgen Nederland en interviewde voor Ivo Niehe's De TV Show op reis Nobelprijswinnares Doris Lessing. In april 2008 verscheen haar autobiografische boek Letterhonger. Ze speelde zichzelf in een aflevering van Gooische vrouwen en was te gast bijRik Felderhof in Tanzania voor de serie Schrijvers op de veranda. In december werd in de serie Literaire Juweeltjes haar verhaal 'Kijk naar mij' aangeboden bij boekhandel Bruna.

In januari 2010 verscheen Vloed, een historische roman gebaseerd op het leven van haar overgrootmoeder Adriana van Konijnenburg. ‘Over de liefde is vaak geschreven, maar dit boeiende verhaal van Smit over hoop en wanhoop ontbrak nog’, schreef tijdschrift Elsevier.Vloed kreeg lovende kritieken en betekende haar doorbraak naar het grote lezerspubliek. 

Begin 2011 kreeg Susan met haar vriend, ontwerper Peter Veldhoven, dochter Linde. In de zwangerschapsliteratuur die ze las, miste ze de mystieke kant en ze besloot zelf een boek te schrijven over haar ervaringen en inzichten: Zwanger met lichaam en ziel. Spiritualiteit rondom zwangerschap, geboorte en kraamtijd. In de zomer van 2011 was een toneelbewerking te zien van de roman Vloed: ‘Vloed, in het spoor van Adriana’

In april 2012 verscheen de verhalenbundel Zoals jij bemint, met korte verhalen over liefde en lust, waarover De Telegraaf schreef: 'Met de pen op de huid, zinnelijk en met inzicht legt de schrijfster iets van het mysterie liefde bloot.’ Later dat jaar kwam de essaybundel Sterrenstof uit, die de Paravisie Award voor Beste Spirituele Boek 2012 won.

In september 2013 verscheen de roman 'Gisèle' over de dichter A. Roland Holst, beeldend kunstenares Gisèle van Waterschoot-van der Gracht en actrice Mies Peters ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. 

 
Meer details
Susan Smit

Boeken

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alle verslagen

Er zijn nog geen verslagen geschreven over deze persoon.

Verslag toevoegen