Emile Ajar


Emile Ajar
Pseudoniem voor
Romain Gary
Bekend als
Auteur
Schreef in het
Frans
Geslacht
Man
Geboren
08 mei 1914
Overleden
02 december 1980
Biografie

Romain Gary (Romain Kacew) werd in moskou geboren als zoon van een actrice en een vader die hij nooit heeft gekend. Hij won met Een heel leven voor je tweemaal de Prix Goncourt: in 1956, en onder het pseudoniem Emile Ajar in 1975. Hij streed in het verzet, was werkzaam in de diplomatie en trouwde in 1963 met de actrice Jean Seberg.

Op elfjarige leeftijd vertrok Gary samen met zijn moeder vanuit Rusland naar Frankrijk. Daar woonde hij in Parijs. Zijn vader heeft hij nooit gekend. Tijdens de oorlog streed hij mee in het verzet van Charles de Gaulle. Na de oorlog werd Gary diplomaat bij de ambassade.

Het eerste boek dat Gary schreef was 'Education Européene'. Zijn bekendste boek is 'La racines du ciel'. Over het algemeen wordt Romain Gary gezien als een pessimistisch schrijver met veel bittere humor.

Veel van Gary's boeken zijn verfilmd, Gary heeft er ook een aantal zelf geregisseerd.

Gary was getrouwd met Lesley Blanch tot 1962, zij was ook schrijfster. Daarna scheidde hij van haar en trouwde met Jean Seberg, een actrice.

 
Meer details
Emile Ajar

Boeken

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Alle verslagen

Er zijn nog geen verslagen geschreven over deze persoon.

Verslag toevoegen