Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Onderzoekscompetentie Domotica

Beoordeling 2.4
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas aso | 3749 woorden
  • 1 juni 2015
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 2.4
52 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Voorwoord
Ik heb dit onderwerp gekozen omdat mijn neef, die voor  industrieel ingenieur studeert, mij vertelde over domotica. Ik vond het zo interessant en fascinerend dat ik besloten heb om mijn onderzoekscompetentie over dit onderwerp te maken.

Ik wil ten eerste mijn ouders bedanken die me tijdens dit jaar door dik en dun hebben gesteund. Ook wil ik mijn neef bedanken die steeds handige en nuttige tips gaf en mijn voorlopige deelvragen verbeterde. Ik zou ook mijn mentor willen bedanken voor het steeds verbeteren van  en feedback sturen over mijn deelvragen. Ik zou ook alle mensen die mijn enquête hebben beantwoord, willen bedanken. Graag zou ik ook de rest van de familie bedanken voor hun steun. 

Inleiding
Mijn onderzoekscompetentie gaat over huishoudelijke domotica en telt een hoofdvraag, drie deelvragen en een enquête.

In mijn eerste deelvraag tracht ik te weten te komen wat domotica nu eigenlijk is. Daarbij komt aan bod: de soorten systemen, de mogelijkheden om domotica te gebruiken, de voor en nadelen van domotica, welke soorten bedieningen er zijn en tenslotte wat het verschil is tussen domotica en een elektrische installatie.

In mijn tweede deelvraag probeer ik te achterhalen hoeveel een huis, dat uitgerust is met  domotica, kost. Daarbij kijk ik naar het soort huis (vrijstaand, appartement of villa) bij twee  grote domotica handelaars: Niko Home Control en Alelek.

In mijn derde deelvraag onderzoek ik de rol van domotica in het huis van de toekomst. Daarbij zoek ik de geschiedenis van het Huis van de Toekomst, wat het is en hoe je dankzij domotica en sensoren energie kunt besparen.

Tijdens mijn enquête ben ik te weten gekomen wat mensen vinden en denken van domotica in de praktijk. Daardoor heb ik ontdekt  dat velen denken dat domotica onnodig en duur is en eigenlijk een speeltje is voor rijkere mensen.

1. Het begrip domotica
Domotica(=huisautomatisering) is het domein van huiselijke elektronica. Het woord “domotica” is een samentrekking van twee Latijnse woorden namelijk domus wat huis betekent en tica wat een verkorting is van scholasticus en betekent aan de studie gewijd. De officiële definitie van domotica is: de integratie van  technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van leven en wonen.

Bij domotica zijn alle elektronische apparaten met elkaar verbonden. Wanneer men bijvoorbeeld een raam openzet, dan zal het ingestelde domoticasysteem er automatisch voor zorgen dat de verwarming wordt uitgezet.

De meeste mensen beheren hun systeem door middel van een smartphone of tablet. Er bestaan twee soorten systemen: een centraal systeem en een decentraal systeem. Centraal systeem: alle data van de verbonden apparaten wordt verstuurd naar 1 centrale eenheid. Er bestaat wel een risico dat als er iets mis is met die eenheid alle geïntegreerde toepassingen buiten dienst zijn. Het andere systeem daarentegen, het decentraal systeem, heeft voor elk apparaat zijn eigen eenheid. Het decentraal systeem kost weliswaar meer dan het centraal systeem maar het is wel compatibel met toestellen van andere leveranciers.

1.1 Samenstelling van een domoticasysteem
Een domoticasysteem houdt in dat enerzijds alle informatie van alle toestellen wordt verzameld en anderzijds dat instructies worden gegeven aan een systeem dat op zijn beurt bepaalde taken gaat uitvoeren. Alle informatie die binnenkomt in het systeem gebeurd via  een laagspanningskabel dat ook wel input wordt genoemd. Op dat circuit zitten de bedieningsknoppen, maar ook alle andere toestellen die gegevens verstrekken naar het systeem. Dit centrale systeem analyseert de gegevens en zorgt er dan voor dat de toestellen die moeten werken, op het gepaste moment elektrische stroom krijgen.

1.2 Voordelen domotica
Er zijn tal van voordelen bij domotica. Een van de grootste voordelen bij domotica is veiligheid. Als een huis geautomatiseerd wordt door domotica is dat huis veel beter beveiligd tegen inbraak.

Veiligheid bij domotica is echter meer dan beschermen tegen inbrekers. Het houdt ook in dat wanneer er bijvoorbeeld een CO-alarm is, de ramen automatisch worden geopend om het huis voldoende te ventileren. Een ander groot voordeel bij domotica is comfort. Gordijnen sluiten vanzelf wanneer het donker wordt of het licht gaat vanzelf uit wanneer er zich niemand meer in de kamer bevindt.

Met domotica kan men dus slim besparen op energiekosten, en dat is uiteraard ook goed voor het milieu. Bovendien biedt de overheid premies aan mensen die domotica in hun huis installeren.

1.3 Nadelen van domotica
Domotica kost momenteel nog erg veel geld en is bijgevolg voor veel mensen financieel niet haalbaar. Bovendien kan een domoticasysteem moeilijk geïntegreerd worden in een bestaande woning, omdat alle kabels en componenten in de muren moeten worden verwerkt en dan komt er wat breekwerk bij.

1.4 Soorten bedieningen
Er zijn drie soorten bedieningen: drukknoppen als bediening, smartphone of tablet als bediening en touchscreen als bediening.
Drukknoppen als bediening is de eenvoudigste manier. U bent dan niet beperkt door 1 functie per knop. Dan hebt u de mogelijkheid om voor het licht uit doen 2 seconden te drukken en als u 2 seconden meer drukt dan gaat de radio aan.

Met bediening door middel van je smartphone kun je overal en altijd de beveiligingscamera’s. het licht beheren, etc.,. Het enige wat u nodig hebt is een smartphone, een domotica applicatie en internet.

Nog een mogelijkheid is bediening door middel van een touchscreen scherm. Die schermen kun monteren in de muur. Er zijn 2 maten van LCD touchscreens een van 9 inch en een van 15 inch. In het jaar 2014 zijn er 2 nieuwe soorten bedieningen gekomen: per smartwatch en per bril.

Als men een smartwatch  van Apple, Samsung of Sony  heeft dan kan men via bluetooth je huis beheren.

Men kan ook je huis beheren via de Google Glass door middel van stemherkenning en bewegingssensoren.

1.5 Domotica versus klassieke elektrische installatie
Bij de klassieke elektrische installatie heb je bijvoorbeeld een schakelaar om het licht aan te doen. Achteraf kan je aan de schakelaar geen nieuwe functie geven zonder dat je de leidingen verandert. Bij domotica kan dat wel. Je kan na enkele jaren beslissen dat je met dezelfde schakelaar niet meer het licht wil aansteken, maar de rolluiken wil bedienen. Bij domotica maak je niet alleen gebruik van schakelaars, maar ook van displays en bediening van op afstand (internet, gsm en telefoon).

Het opstel gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

1.6 Elektriciteit uitgevallen
Het zal je overkomen, de elektriciteit is uitgevallen net op het moment dat je buitenshuis bent. Sommige domoticasystemen hebben ook een accu, waardoor je de garagepoort nog enkele uren na het uitvallen van de stroom nog kunt opendoen. Maar de beste oplossing blijft toch een poort die je ook manueel kunt ontkoppelen.

1.7 Smart home
Een smart home is letterlijk vertaald een slim huis. Maar wat houdt dat nu letterlijk in? Er zit meer achter, men hoeft alleen de letters te ontleden:

S van slim. Slim betekent hier signaleren, herkennen, weten, communiceren en actie ondernemen.

M van methode. Een manier om onze leefomgeving aangenaam, ergonomisch, bewakend en verzorgend met elektronica te automatiseren.

A van architectuur. Zowel voor de bouw van het netwerk als op het uitvoeren van de woning.

R van responsief. Het reageren op signalen van sensoren, de aanwezigheid van mensen of activiteiten. Tweerichtingsverkeer waarbij de slimme leefomgeving feedback geeft aan de gebruikers.

T van techniek. Van simpele dimmers en draadloze afstandsbedieningen tot intelligente huishoudelijke apparaten en robots.

1.8 Onderscheid smart home en domotica
Het verschil is eigenlijk heel simpel. Veel mensen denken dat er geen verschil is tussen de twee  zaken en dat het hetzelfde is. Een smart home is een huis dat gestuurd word door domotica, een smart home zonder domotica is geen smart home maar een gewoon huis.

2. De kostprijs van een huis uitgerust met domotica
Als men spreekt over hoeveel een domoticasysteem zoal kost dan moet men naar meerdere aspecten kijken. Ten eerste of het een vrijstaande woning, een appartement of een villa is. De twee grootste concurrenten inzake domoticasystemen zijn Niko Home Control ( van de lichtknopjes) en Alelek (groothandel en gespecialiseerd in domotica). Hieronder ziet u het verschil in prijs en wat er inbegrepen is bij een vrijstaande woning een appartement of een villa bij Niko Home Control en Alelek.

2.1 De prijs voor een vrijstaande woning bij Niko Home Control
Niko Home Control werkt met een centrale bediening via een aanraakscherm en bestaat uit:

  • 24 lichtpunten waarvan 6 gedimd (3 dimbare lichten in de leefruimte, telkens 1 dimlicht en een gewoon lichtpunt in de 3 slaapkamers), aparte bediening voor elk lichtpunt.
  • 60 stopcontacten, verdeeld over de benedenverdieping (30), de 1ste verdieping (17) en zolder (13) .
  • meting en weergave van het totale elektriciteitsverbruik.
  • regeling voor zoneverwarming voor 3 zones, inclusief 3 thermostaten (1 in de open leefruimte, 1 op de verdieping met de slaapkamers en 1 in de badkamer).
  • koppeling met inbraakalarm via 4 bewegingsmelders (hal, toiletten, achterdeur) voor de bediening van verlichting en activering van een alarmscenario.
  • sturing van het centrale ventilatiesysteem.
  • aanwezigheidssimulatie en logische functies.

De prijs hiervan bedraagt 6931,20 euro exclusief btw, werkuren, bekabeling en  elektriciteitskast, maar ook niet het tv-,telefoon- en pc-netwerk.

2.1.1 De prijs voor een vrijstaande woning bij Alelek
Bij Alelek is hetzelfde inbegrepen als bij Niko Home Control maar de prijs varieert tussen de 8000 a 9000 euro maar daar is dan wel een elektriciteitskast en de bekabeling inbegrepen. Het is ook duurder omdat het met een decentraal systeem werkt wat betekent dat als er 1 lichtknop kapot is je de andere lichtknopjes nog wel kunt gebruiken in tegenstelling tot het systeem van Niko Home Control dat men een centraal systeem werkt.

2.2 De prijs voor een appartement bij Niko Home Control
In  een appartement zit het volgende inbegrepen:

-  13 lichtpunten waarvan 2 gedimd
-  40 stopcontacten
-  geen zoneverwarming, maar regeling voor centrale verwarming
-  1 bewegingsmelder

De prijs bedraagt 4.879,09 euro (exclusief btw, bekabeling, elektrische kast en werkuren).

2.2.1 De prijs voor een appartement bij Alelek
Een decentraal systeem zou voor dit appartement neerkomen op een basisprijs van ongeveer 7000 euro inclusief bekabeling, elektriciteitskast en leidingen, exclusief werkuren en btw. 

2.3 De prijs voor een riante villa bij Niko Home Control
-  45 lichtpunten waarvan 18 gedimd, centrale bediening voor alle toepassingen mogelijk via 3 touchscreens (3 locaties)
-  100 stopcontacten
-  meting en weergave van het totale verbruik mogelijk via 2 ecodisplays (2 locaties)
-  regeling voor zoneverwarming voor 4 zones, inclusief 4 thermostaten
-  6 bewegingsmelders

Een groot voordeel is dat er 240 fabrikanten zijn die producten maken die men aan dit systeem zou kunnen aansluiten.

De prijs bedraagt 12.835,47 euro (exclusief btw, bekabeling, elektrische kast en werkuren).

2.3.1 De prijs voor een riante villa bij Alelek
De prijs van een basispakket van domotica bij Alelek op basis van een decentraal systeem voor een riante villa kost ongeveer 15 000 euro. De woordvoerder van Alelek, Koen  Pittevils, zegt dat je minstens op 20 000 euro zou moeten rekenen voor meer mogelijkheden. De prijs is inclusief de elektriciteitskast en de materialen voor de leidingen. Exclusief is wel de btw en de werkuren. Een groot voordeel van een riante villa is dat je meer en grotere uitbreidingen doen zoals vb.: een home cinema.[9]

2.4 Kostprijs hele gamma domotica
 Als men aan mensen vraagt of ze denken dat domotica duur is antwoord meer dan 50% van de mensen met ja. Maar eigenlijk kun je met weinig geld al een simpel domotica apparaat Vb.: een rookmelder, bewegingssensoren en camera’s.

2.5 Premies bij domotica
Sinds begin 2008 worden premies bij domotica niet meer in heel Vlaanderen uitgekeerd, maar alleen in het werkingsgebied van distributiebeheerder Eandis. Er zijn wel een paar voorwaarden aan verbonden: de premie ,bij Eandis, 150 euro in het kader van een renovatie, en 100 euro voor nieuwbouw. Voor het bekomen van een REG-premie (rationeel energiegebruik ) dienen wel volgende functionaliteiten in de installatie te worden voorzien:

De alles-uit toets. Hierdoor wordt bijvoorbeeld alle verlichting bij het verlaten van de woning uitgeschakeld, zodat nutteloos verbruik tot het verleden behoort.

Multizone-verwarming. Verwarming in meerdere zones, onafhankelijk van elkaar.

3 temperatuurniveau's (dag of comfort, stand-by en nacht of economy). De nieuwe stand-by functie verhindert dat de verwarming te vroeg naar het comfortniveau wordt gebracht. Bijvoorbeeld wanneer men later thuiskomt dan gewoonlijk zal de verwarming al op stand-by staan, en pas bij het thuiskomen naar de comfortstand overgaan.

2.6 De prijs voor een Qbus domotica pakket
De prijs voor een domotica pakket van Qbus voor een nieuwbouw van 150 m² is 6344 Euro en bestaat uit het volgende:

       • zekeringkast met 22 automaten en 2 verliesstroomschakelaars

  • controller (programmeersoftware is gratis)

  • ethernetmodule voor sturing via smartphone of internetbrowser

  • 24 lichtpunten waarvan 4 universele dimmers

  • 5 decentrale rolluiksturingen

  • verwarmingssturing voor 4 afzonderlijke temperatuurzones

  • 12 bedieningspunten met RGB-led's

  • 3 ingebouwde bewegingsdetectoren

  • kleuren aanraakscherm

  • 50 stopcontacten

  • 4 TV-aansluitingen en 4 dataconnecties

  • de benodigde 1.000 meter voorbedrade buis 

3. Welke rol speelt  domotica in het huis van de toekomst?
Het huis van de toekomst is een gewoon huis dat omgebouwd is zoals een huis in de toekomst eruit zou moeten zien. In ongeveer het hele huis bevinden zich prototypes van elektronische snufjes die nu nog uitgewerkt en geperfectioneerd worden. Ook is er alles aan gedaan om het huis duurzamer en ecologisch verantwoord te maken door bv: groene stroom te gebruiken die afkomstig zijn uit zonnepanelen of hernieuwbare energie te gebruiken.

3.1 Geschiedenis van het huis van de toekomst
Het project is opgericht door Frank Beliën en zijn vader Maurice Beliën in 1991. Het doel was om een inkijk en visie te geven over hoe het wonen en leven er uit zou zien in de toekomst. Het eerste project 'Het Huis van de Toekomst' werd in maart 1995 ingehuldigd door, medeoprichter van Microsoft, Bill Gates in Brussel.

Tijdens het tweede project, dat tussen 2000 en 2005 liep, ontstond het idee om naast het 'Huis van de Toekomst' ook een 'Kantoor van de Toekomst' te maken.

Eind 2003 heeft Living Tomorrow een internationaal project opgestart in Amsterdam. Het derde project kreeg destijds veel persaandacht.

3.2 Energie besparen dankzij domotica
Alle beetjes helpen om onze wereld gezonder en milieuvriendelijker te maken. Dankzij domotica kun je energie besparen. Hoe dan? Het antwoord is niet zo ingewikkeld. Veel domoticasystemen zijn uitgerust met een 'alles uit' functie, waarmee je heel eenvoudig alle verlichting uit kan doen wanneer je gaat slapen of wanneer je de deur uitgaat. Een andere energiebesparende optie is dat het domoticasysteem alle verlichting uitschakelt wanneer een kamer verlaten wordt of dat de wasmachine, droogkast, vaatwasser,...  weer word aangezet wanneer het nachttarief van toepassing is.                                                                                                                        
3.2.1 Energie besparen dankzij sensoren
Als men een domoticasysteem installeert, installeert men ook sensoren. De sensoren dienen ervoor dat de kleine foutjes die vergeten worden zoals: de verwarming lager te zetten wanneer je gaat slapen of de lichten uit te doen. Die sensoren merken dat op en gaan zich automatisch aanpassen. Er bestaan ook speciale sensoren die wanneer een raam bv opengezet is die speciale sensoren dan de verwarming lager zetten. Zo kun je ook energie besparen.

4.Rapportage enquête
In dit werk werd aan een twintigtal personen een aantal vragen gesteld over domotica en wat ze er van vinden.

overzicht vragen:

  1. Wat zou domotica voor u kunnen betekenen als u een systeem zou aanschaffen?

  2. Aan wat doet domotica u denken?

  3. Maakt u in uw huidige woonst gebruik van de mogelijkheden van domotica?

  4. Overweegt u op dit moment om een domotica-installatie aan te schaffen?

  5. Als u een domoticasysteem zou aanschaffen, zou u het dan zelf installeren of zou u een installateur bellen?

  6. Wist u dat er premies worden uitgereikt aan mensen die investeren in domoticasystemen die het energieverbruik monitoren en verlagen?

  7. Zou dit uw keuze beïnvloeden?

  8. Domotica claimt een oplossing te bieden voor drie grote problemen. Wat is voor u de belangrijkste oplossing?

Het doel van deze vraag was om concreet te weten wat de behoeften van de mensen zijn. Daaruit blijkt dat de 3 belangrijkste behoeften dat mensen domotica gebruiken verlichting, verwarming en automatisatie zijn. Toch vind men dat domotica niet zozeer gebruikt moet worden voor camera bewaking en ventilatie.

Aan de hand van deze vraag tracht ik te vinden wat men over het algemeen van domotica vind. Aan de hand van deze grafiek kan men zien dat 30% vind dat domotica duur is. 27% van de ondervraagden vinden en of denken dat domotica nog in ontwikkeling is. Een tiende vind dat domotica onnodig is en 13% vind dat het een gadget is. Over het algemeen kan men concluderen dat domotica nieuw en duur is en dat men het niet echt nodig zou moeten hebben.

Hieruit blijkt dat bijna 90% van de ondervraagden geen gebruik maakt van domotica in zijn/haar huis. Een beetje meer dan 10% maakt wel gebruik van domotica in zijn/haar huis. Dat getal zal volgens experts de volgende jaren stijgen.

Uit deze grafiek kan men besluiten dat domotica misschien wel een leuk speeltje is, maar dat mensen niet echt overwegen om een domotica systeem aan te schaffen. Eerlijk gezegd vind ik dit cijfer toch wel schokkend, ik had wel verwacht dat het 'nee' antwoord zou winnen van het 'ja' antwoord maar dat het 'nee' antwoord zou winnen met 100% had ik niet verwacht.

Uit deze grafiek kan ik besluiten dat er sommige mensen het zelf zouden installeren om de kosten de kop in te drukken maar niet veel. Er zijn veel mensen die ervoor kiezen om een installateur te bellen, misschien kost het dan wel meer maar dan ben je zeker dat het goed  ( en snel) gemaakt is.

Uit deze grafiek kan men leren dat ongeveer 70% van de ondervraagden wist dat de overheid premies uitreikt aan mensen die in domotica investeren. Dat is een redelijk hoog aantal.

Uit deze enquête kan men besluiten dat omdat de overheid premies geeft op domotica. ¾

van de mensen zou eventueel hun keuze gaan herzien om een domoticasysteem aan te schaffen.

Uit deze grafiek kan men besluiten dat domotica voor meer dan 50% van de mensen een oplossing voor energiebesparing kan zijn. Op de tweede plaats is dat om het comfort te bevorderen. En dat tenslotte om een hogere en betere veiligheid te garanderen.

5. Besluit
Deelvraag 1: het begrip domotica
Deelvraag 2:de kostprijs van een huis uitgerust met domotica
Deelvraag 3: domotica en het Huis van de Toekomst

Bij domotica zijn er systemen: een centraal en een decentraal systeem. Bij een centraal systeem sturen alle verbonden apparaten hun data naar een grote opslagplaats. Bij een decentraal systeem is dat juist andersom daar heeft elk verbonden apparaat zijn eigen eenheid, dat betekent dat als er bij een centraal systeem een kleine storing is dan zijn alle verbonden apparaten buiten werking en dan zal er bij een decentraal systeem maar een paar apparaten buiten werking zijn en niet alles. Er zijn veel manieren om een domoticasysteem te besturen denk maar aan een smartphones; bedieningspanelen en veel meer elektronische snufjes. Een smart home is een huis dat vanaf het begin van de bouw speciaal gemaakt is om er domotica erin te verwerken.

Ik heb bij 2 grote domotica distributeurs gekeken naar de prijs van domotica in een vrijstaande woning, een appartement en een villa. Bij een vrijstaande woning is er geen groot verschil van prijs tussen de distributeurs, tussen de 2000 à 3000 Euro,. Bij een appartement is dat al anders daar bedraagt het prijsverschil al bijna 4000 Euro verschil. En bij een villa is dat tussen 3000 à 8000 Euro verschil, dat hangt af van hoeveel verschillende modules men aankoopt. De kosten van een domotica systeem kunnen wel hoog oplopen maar na een paar jaar waarin je energie en dergelijke hebt kunnen besparen is systeem grotendeels of helemaal terugbetaalt.

Het huis van de toekomst is een huis dat volgebouwd is met prototypes van domotica en andere elektronische gadgets dat we (normaal gezien) later in de toekomst zullen gebruiken. Domotica is milieuvriendelijk en bespaart ook energie dankzij de 'alles uit' functie en dergelijke. Men kan ook energie besparen dankzij sensoren. Wanneer je de kamer bv. verlaat gaat het licht in die zelfde kamer uit.

Uit mijn enquête kan ik besluiten dat domotica nog niet zo populair is maar dat experten verwachten dat in de toekomst het gebruik van domotica onvermijdelijk zal zijn. Men vind dat domotica wat duur is, maar men  verwacht dat die prijs de volgende jaren zal dalen.

6. Gebruikte bronnen
Deelvraag 1:

http://nl.wikipedia.org/wiki/Domotica geraadpleegd in september
http://batibouw.be/nl/wat-is-domotica/ geraadpleegd in september
http://www.scriptiebank.be/sites/default/files/8264a72333020a32207c1eeae48dd8c6.pdf geraadpleegd in september
http://ikgabouwen.knack.be/bouwen-renovatie/comfort/domotica/wat-is-domotica-en-hoe-werkt-het/article-1194850721700.htm geraadpleegd in september
http://www.jwl.be/pages/index.php?type=&page=25 geraadpleegd in september
http://www.bitsbytes.be/node/6 geraadpleegd in september
http://www.habitos.be/vragenrubriek.asp?action=detail&vraag_ID=548 geraadpleegd in september
http://onesmartcontrol.com/domotica-blog/domotica-voordelen/one-smart-control-het-doe-het-zelf-domotica-systeem/ geraadpleegd in september
http://www.dobes.be/index.php?option=com_content&view=article&id=2&Itemid=112 geraadpleegd in september
http://www.elektrozine.be/ez/article/1885/Premie-bij-installatie-domotica.html geraadpleegd in september
http://www.immoweb.be/nl/bouwen-renoveren/artikel/10-veelgestelde-vragen-over-domotica.htm?mycurrent_section=build&artid=4197 geraadpleegd in september

Deelvraag 2:
http://www.habitos.be/nl/bouwen/de-prijs-van-domotica-in-een-bescheiden-gezinswoning-6759/ geraadpleegd in oktober
http://www.niko.eu/nlbe/niko/prijsindicatie/ geraadpleegd in oktober
http://www.habitos.be/nl/bouwen/wat-kost-domotica-6756/ geraadpleegd in oktober
http://www.elektrozine.be/ez/article/1885/Premie-bij-installatie-domotica.html geraadpleegd in oktober
http://www.eandis.be/eandis/klant/k_welke_premies_P.htm geraadpleegd in oktober
http://www.selfmatic.be/nl/producten/domotica/prijsvoorbeelden.htmlgeraadpleegd in november

Deelvraag 2:
http://www.habitos.be/nl/bouwen/de-prijs-van-domotica-in-een-bescheiden-gezinswoning-6759/ geraadpleegd in oktober
http://www.niko.eu/nlbe/niko/prijsindicatie/ geraadpleegd in oktober
http://www.habitos.be/nl/bouwen/wat-kost-domotica-6756/ geraadpleegd in oktober
http://www.elektrozine.be/ez/article/1885/Premie-bij-installatie-domotica.html geraadpleegd in oktober
http://www.eandis.be/eandis/klant/k_welke_premies_P.htm geraadpleegd in oktober
http://www.selfmatic.be/nl/producten/domotica/prijsvoorbeelden.htmlgeraadpleegd in november

Deelvraag 3:
http://www.drisag.be/design/Trends/Huis_van_de_toekomst/Domoticageraadpleegd in december
http://www.zita.be/lifestyle/wonen/1662408_belgacom-en-telenet-strijden-om-het-huis-van-de-toekomst.html geraadpleegd in december
http://huis-en-tuin.infonu.nl/wonen/79998-het-huis-van-de-toekomst-domotica-en-andere-snufjes.html geraadpleegd in december
http://www.giadomotica.be/ geraadpleegd in december
http://livingtomorrow.com/nl/livingtomorrow/about/history geraadpleegd in december
http://www.hetportaal.be/domotica.html geraadpleegd in december
http://www.hetportaal.be/energie-besparen-domotica-in-huis.html geraadpleegd in december

 http://nl.wikipedia.org/wiki/Domotica

      (geraadpleegd op: 16 september 2014)

http://www.immoweb.be/nl/bouwen-renoveren/artikel/10-veelgestelde-vragen-over-domotica.htm?mycurrent_section=build&artid=4197

      geraadpleegd in september

 http://www.niko.eu/nlbe/niko/prijsindicatie/

http://www.habitos.be/nl/bouwen/wat-kost-domotica-6756/

http://www.niko.eu/nlbe/niko/prijsindicatie/

http://www.habitos.be/nl/bouwen/wat-kost-domotica-6756/

http://www.habitos.be/nl/bouwen/wat-kost-domotica-6756/

http://www.elektrozine.be/ez/article/1885/Premie-bij-installatie-domotica.html

 http://www.selfmatic.be/nl/producten/domotica/prijsvoorbeelden.html

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.