tuinkers verslag biologie

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 1e klas vwo | 458 woorden
  • 8 januari 2013
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

hier is een verslag van biologie

Verslag biologie

Wat is levend, levenloos of dood?

Iets wat leeft moet altijd de zeven levenskenmerken vertonen.

1.ademen     

2.voeden     

3.uitscheiden    

4.groeien

5.voortplanten

6.waarnemen

7.bewegen

al de gebieden waar leven mogelijk is noemen we in de biologie: biosfeer

iets wat levenloos is heeft nooit deze levenskenmerken vertoond. En wat dood is heeft dat wel ooit gedaan.

En met het woord biotisch bedoelen we alle levende of dode ken merken van de natuur. En abiotisch is alles in de natuur dat levenloos is.

De cel

Een cel kan je zien als een soort van doosje met altijd de zelfde set onderdelen, en ieder onderdeel heeft zijn eigen taak.

Een cel onderdeel noemen we ook wel een organel. Er zijn er een hele boel.

Organellen

De belangrijkste organellen zijn de celkern, het edoplasmatischreticulum, het Golgi-apparaat en het mitochondrium. Plantencellen hebben oo nog bladgroenkorrel en vacuole.

Elk organel is omgeven door een vliesje: membraan. Elk membraan zorgt ervoor dat de organellen van elkaar gescheiden blijft. Ook de cel zelf is omgeven door een membraan maar die heet celmembraan.

Daarnaast is er ook nog het cytoplasma dat is een waterigeoplosing in de cel. In het cytoplasma drijven alle organellen.

moleculen

moleculen zijn kleine bouwsteentjes. Zelfs de membranen bestaan uit moleculen: membraanmoleculen. Ook zijn er moleculen die geen onderdeel zijn van organellen, maaar los in de cel een taak uitvoeren. Je kan ze zien als stuk gereedschap die in de cel gebruikt kan worden

alle organellen

cytoplasma: waterige oplossing in de cel

celkern: het regelcentrum van de cel en hier ligt het DNA opgeslagen

endoplasmatisch reticulum: maakt eiwitten aan

eiwitten: bouwstenen transporteur, bouwgereedschap of sloopgereedschap

Golgi-apparaat: verwerkingsfabriek, hier kunnen eiwitten verbouwd, afgebroken of in membraanzakjes verpakt worden. Deze zakjes kunnen dan verplaatst worden en op de juiste plek versmelten en met een membraan, zodat de inhoud op de inhoud op de juiste plek afgegeven word.

Mitochondrium: is een energiefabriek in de cel. Elk molecuul bevat energie, dat er uit gehaald kan worden door het mitochondrium.

Bladgroenkorrel: zorgen voor de groene kleur van de plant. En vangen licht op.

 Vacuole: is een soort van opslagzakje waar voedingsstoffen en water in zit.

Van cel tot biosfeer

Een cel zit in een weefsel(een bij elkaar liggende groep cellen binnen een organisme met de zelfde set taken) en een weefsel weer in een orgaan en een orgaan in het organenstellsel en dat weer in een organisme dus een iets wat levend is, en een organisme kan bijvoorbeeld in een een populatie zitten dat is een bijelkaar liggende groep. En de populatie zit in het levensgemeenschap en levensgemeenschap hoort bij het ecosysteem en dat hoord bij de biosfeer.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.