Anders Celsius

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 2e klas vmbo | 423 woorden
  • 2 maart 2009
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
59 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Anders Celsius is geboren op 27 november 1701 in Uppsala waar hij in 1730, net als zijn vader hoogleraar in de astronomie werd. Hij ontdekte toen een methode om de afstand van de aarde tot de zon nauwkeurig te bepalen. In 1741 richtte hij met een aantal anderen de sterrenwacht daar op. Van 1732 tot 1736 bezocht hij van alles in Europa en werkte samen met de beste astronomen van die tijd. In 1736 ging hij mee op een later beroemd geworden expeditie naar het noorden van Zweden om een theorie van Newton te onderzoeken en te bevestigen. Na zijn terugkomst begon hij zich bezig te houden met de temperatuur. En in 1742 vond de Zweed Anders Celsius zijn eerste thermometer uit met het getal 0 bij het kookpunt van water, en het getal 100 bij het vriespunt. Pas na zijn dood kwam de thermometer met omgekeerde verdeling in gebruik, de 'Zweedse thermometer' van Strömer. Maar in het scheikundeleerboek van Jöns Jacob Berzelius, dat veel werd gebruikt in de eerste helft van de 19de eeuw, stond de schaal in het boek als uitvinding van Celsius en daar is het bij gebleven. De graad Celsius (°C),wordt in andere landen ook wel Centigrade genoemd.

Anders Celsius stierf aan tuberculose in 1744 en werd begraven naast zijn grootvader in zijn geboorte stad. Anders Celsius heeft op de mens een dusdanige invloed gehad dat wij nog iedere dag met zijn achternaam te maken hebben zoals bij het weerbericht maar ook als we het over het weer hebben, zeg je achter de temperatuur altijd graden Celsius.
Een korte uitleg over het laagste graden Celsius punt:
Temperatuur is een maat voor hoe beweeglijk atomen zijn. Als alle atomen zo stil mogelijk staan, dan is de temperatuur zo laag mogelijk. Lager kan niet, want je kunt niet stiller staan dan stil. Die laagst mogelijke temperatuur wordt wel het "absolute nulpunt" genoemd en ligt bij –273,15°C. er kan dus niets kouder zijn dan –273,15°C. Een temperatuur van (bijv.) -1000°C kan dus nergens in het heelal voorkomen.
Na zijn dood zijn er nog 2 soorten graden gekomen Fahrenheit(°F) en Kelvin(K)(zonder °). Celsius, Fahrenheit en Kelvin zijn 3 totaal anderen dingen en betekenen ook iets anders maar als je het met een formule omrekent heb het zelfde.
De formule is:
Van Celsius naar Fahrenheit: (°C)*(9/5)+32
Van Fahrenheit naar Celsius: ((°F)-32)*(5/9)
Van Celsius naar Kelvin: (°C)+273
Van Kelvin naar Celsius: (K)-273
Dus met deze formule kan je uitrekenen dat 15 °C = 59 °F = 288 K

REACTIES

M.

M.

wat is dit een f*cking irritant onderwerp zeg.
ik probeer informatie te zoeken over Celsius en ik kan niet eens zo veel vinden.. terwijl het toch best intressant is.
groetjes maddy.

13 jaar geleden

D.

D.

Eindelijk wat Nederlandse informatie over Anders Celsuis! Dankje!

12 jaar geleden

H.

H.

tnx voor de samnevatting

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.