Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kant en klaarmaaltijden

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas havo | 793 woorden
  • 6 augustus 2008
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
5 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Kant en Klaarmaaltijden

Tegenwoordig komt het steeds vaker voor dat mensen kant-en-klaarmaaltijden kopen in plaats van zelf te koken. Dit komt omdat mensen vaak geen tijd of zin hebben om de maaltijd zelf voor te bereiden. Ook studenten die op zichzelf gaan wonen, krijgen vaak met het probleem te maken dat ze moeten gaan koken. Kant-en-klaarmaaltijden lijken de oplossing te zijn, maar of dat ook echt zo is?

De consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar de kwaliteit van kant-en-klaarmaaltijden. We gaan nu bekijken of de kant-en-klaarmaaltijden voldoende energie en vitamine bevatten, wat er met zout word gedaan, of de hygiëne goed is, hoe ze zijn samengesteld en wat er gebeurt met de verpakking en het etiket. Het blijkt dat van al deze aspecten maar weinig positiefs word genoemd en dat de consumentenbond aangeeft dat er bijna geen kant-en-klaarmaaltijden zijn die even goed voor je zijn als zelfbereide maaltijden.


De Hygiëne:

Het goede nieuws is dat geen van de kant-en-klaarmaaltijden echte ziekteverwekkers bevatten. Het slechte nieuws is dat toch de hygiëne een probleem blijft bij deze maaltijden. Die fout ligt echter niet bij de fabrikanten maarbij de winkels. De maaltijden worden vaak niet juist bewaard maar in warmte vitrines. Ook ligt vaak de fout bij het bereiden van de kant-en-klaarmaaltijd. Doordat ze niet voldoende zijn voorverwarmd of opgewarmd blijken er vaak veel te veel bacteriën in te zitten

Bestanddelen:

Ook de bestanddelen van een kant-en-klaarmaaltijd zijn niet erg goed. Het komt veel voor dat er te weinig groenten en vlees in de maaltijd zit. Dit komt omdat ze de maaltijd zo goedkoop mogelijk willen maken. De dure ingrediënten, zoals vlees, worden dan vervangen door andere goedkoperen producten. In een zelfbereide maaltijd zit ongeveer 135 gram groenten en 100 gram vlees. Een kant en klaarmaaltijd haalt dat zeker niet waardoor de maaltijden weer een stuk minder goed voor je zijn.

Energie, Vitaminen en zout:

Het blijkt dat kant-en-klaarmaaltijden veel minder energie bevatten dan een zelfgemaakte maaltijd. Uit onderzoek blijkt dat er veel te weinig koolhydraten, eiwitten en vette in de maaltijden zitten, vooral in de goedkoperen varianten.
Ook zitten er veel minder vitaminen in de maaltijden zit.
Wat er echter wel veel in zit is zout. Het is een algemeen feit dat te veel zout de bloeddruk kan verhogen en de kans op hart-en-vaatziekten vergroot, toch strooien veel fabrikanten teveel zout over hun maaltijden. Dit doen ze door de smaak van de maaltijden te verbeteren maar dat kan uiteraard schadelijk zijn.

Buitenkant van de maaltijden:

Het eersten waar consumenten naar kijken als ze een kant-en-klaarmaaltijd kopen is de verpakking. Als de verpakking er mooi en kwalitatief uitziet lijkt het al snel goed. Maar schijn bedriegt verteld de consumentenbond, er wordt regelmatig geknoeid met het etiket, de ingrediëntenlijst blijkt vaak niet eens te kloppen, er worden ingrediënten genoemd die achteraf niet in de maaltijd verwerkt blijkt te zijn. Ook is het zo dat bij sommige maaltijden de verpakking zelfs erg schadelijk is voor het milieu en blijken er ook teveel materialen gebruikt te worden.

De consument zelf:

Wat vinden de consumenten er zelf van? Ik vroeg dit aan een jong gezin, tevens mijn oppasadres. Zij gebruiken zelf regelmatig kant-en-klaarmaaltijden en hebben er het volgende over te zeggen: “Ja, ik ben me bewust van het feit dat een zelfbereide maaltijd veel beter is dan een kant-en-klaarmaaltijd maar het is gewoon zoveel handiger. Ik neem ongeveer 2 keer per week een kant-en-klaarmaaltijd. Ik heb geen tijd en eigenlijk ook geen zin om na een dag hard werken eerst nog een uur in de keuken te staan voor we aan tafel kunnen. Een kant-en-klaarmaaltijd is binnen een kwartiertje klaar en ik vind het ook best goed smaken.” Aldus de mening van een 28 jarige moeder.

Mevrouw Verkooien dacht daar ook zo over. Zij is mijn buurvrouw en allebei haar kinderen zijn sinds een jaar op zichzelf gaan wonen en ze woont nu dus alleen.
“ Ik maak regelmatig gebruik van kant-en-klaarmaaltijden. Meestal zo’n 3 of 4 keer per week. Nu mijn kinderen het huis uit zijn zie ik er het nut niet echt van in om lang in de keuken te staan en een lekkere maaltijd op tafel te zetten. Een kant-en-klaarmaaltijd op de bank is zo veel gemakkelijker. Ik vind de kwaliteit wel minder.”

Conclusie:

Kant-en-klaarmaaltijden blijken uit onderzoek qua inhoud niet te kunnen tippen met zelfbereid eten. De consumentenbond raadt daarom ook aan om geen kant-en-klaarmaaltijden te kopen maar om het eten zelf voor te bereiden. Als alle nadelen waar blijken te zijn dan moet er nog heel wat aan de meeste kant-en-klaarmaaltijden worden verbeterd om het tot een volwaardige maaltijd te laten komen. De consumenten trekken zich echter weinig aan van de slechte kwaliteit van de maaltijden, zij lijken het gemak van een kant-en-klaarmaaltijd veel belangrijker te vinden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.