Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Waar heb jij je schoolspullen gekocht, wat heb je gekocht en waarom? Vertel het in ons jaarlijkse Schoolspullenonderzoek. Meedoen duurt 10 minuutjes en je maakt kans op een Bol.com van 25 euro.

Achtergrondartikel: Badeendjes

Nederlands

Opstel

7.9 / 10
3e klas vwo
Badeendjes

Badeenden, je ziet ze eigenlijk meer dan je denkt. Op MSN-plaatjes, tijdschriften, in winkels… Maar hoe zijn die badeenden nu eigenlijk ontstaan? Hebben ze een logische afkomst en waar dienen ze voor?

De afkomst van badeendjes is moeilijk te bepalen. Ik heb heel veel gezocht, maar niets kunnen vinden over de geschiedenis van de badeendjes.

Wat ik wel heb kunnen vinden is dat ze vroeger vooral werden gemaakt van rubber, maar dat men tegenwoordig eerder vinyl gebruikt.
Een badeend is een stuk speelgoed, vooral voor (het woord zegt het al) in bad en kinderen. Een badeendje kan blijven drijven in bad en aan de onderkant zit er een gaatje in, waardoor het ook kan piepen. Soms heeft het badeendje ook nog een gaatje bij z’n mond, waardoor je in bad ook water kan spuiten met je badeend.

Badeendjes zijn erg populair. Veel kinderen sparen ze en iedereen kent ze wel. Misschien komt dat wel door Sesamstraat. Hier komen we dus eigenlijk toch nog terug op de herkomst, want Ernie (van Bert & Ernie) heeft áltijd een rubberen badeend bij zich (Troeteleendje). Het zou best eens kunnen dat door Ernie’s Troeteleendje de badeend zeer populair is geworden!

En populair is de badeend zeker! Er zijn heel veel mensen die ze sparen. Het Guinness Book of Records vermeldt zelfs in 2003 dat er iemand is ontdekt die een verzameling badeendjes heeft van 1437!!

Maar naast deze extreme verzameling zijn er ook veel kleine verzamelingen. Veel mensen krijgen ooit een badeendje cadeau en beginnen dan te sparen. Zo ook het onderstaande artikel (Bron: Girlz! 9, 2006). Daarin verzamelt Britt (18) badeendjes en heeft ze er al meer dan 70!

Er zijn heel veel verschillende soorten badeendjes. Iedereen kent de standaard gele eend met een oranje snavel, maar voor de verzamelaars zijn er nog vele varianten. Zoals het bruidspaar en de kerst- en discovarianten.
Als je badeendjes gaat sparen kun je ze bestellen (bijv. bij www.badeendwinkel) of je koopt ze los in winkeltjes of op rommelmarkten. Voor zover ik heb kunnen onderzoeken (ook met het bovenstaande artikel) zijn er nog geen badeendjes-ruilbeursen.

Wat je misschien niet wist, is dat men met badeendjes ook wedstrijden houdt voor het goede doel! Dan krijgen alle badeendjes een nummer en dan kan jij zo’n badeendje “sponsoren”. Ze laten dan alle eendjes los en kijken welke het eerst bij het eerste markeringspunt aankomt! Zo wordt er veel geld opgehaald voor geode doelen.
Een tweede weetje: In 1992 is er een container van een vrachtschip gevallen in de Stille Oceaan, met daarin 29.000 badeendjes. (Bron: http://www.cbsnews.com/stories/2003/07/31/eveningnews/main566138.shtml). Duizenden kwamen aan op Alaska, een paar honderd anderen vroren vast in het Noordpoolijs. In 2003 (11 jaar later) werden ze teruggevonden langs de Amerikaanse Atlantische kust, waardoor men veel te weten kwam over de golfstromen.

Kortom: Badeendjes zijn een leuke hobby en een goed verzamelobject, waar ook nog een hoop over te vertellen valt!!

Hoofdbron: Wikipedia

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1108

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer