De appaloosa (paarden)

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 529 woorden
  • 26 mei 2004
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
36 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De Appaloosa De kleur Het opvallendste aan de Appaloosa is de kleur, die te verdelen is in: - Leopard: witte huid met donkere vlekken over het hele lichaam. (Ook wel panterbont genoemd.) - Blanket: donker met een witte 'deken' over de achterhand en hierop kan hij vlekken hebben of niet. (Ook wel sjabrakbont) - Snowflake: donkere huid met lichte vlekken over het hele lichaam. (Ook wel sneeuwvlokkenbont.) - Few Spot: helemaal wit met slechts enkele donkere vlekken. - Roan: stekelharig (de meeste haren zijn donker, met hier en daar een enkele witte, met of zonder deken'. Karakter: Appaloosa's hebben een enorm uithoudingsvermogen en zijn bovendien rustig en gehard. Ze zijn gewillig en goedaardig. Het hoofd is breed en de ogen zijn sprekend en levendig. De oren zijn zoals bij alle Amerikaanse paarden klein en spits, de hals is gespierd en de borst is breed. De Appaloosa heeft een rond, krachtig kruis met een hoog geplaatste staart. De manen en staart zijn meestal dun.
Gebruiksmogelijkheden De Appaloosa kan als een typisch western-paard worden beschouwd en wordt voor verschillende doeleinden gebruikt. Hij wordt niet alleen als vee-pony ingezet, maar men komt hem ook regelmatig tegen als paradepaard en als rijdier voor de vrije tijd. Door zijn gevlekte uiterlijk treedt hij ook regelmatig als circuspaard op. Ondanks het feit dat de Appaloosa een eeuw geleden bijna was uitgestorven en de fok pas kort voor de Tweede Wereldoorlog werd hervat, staan er op dit moment meer dan 65.000 exemplaren geregistreerd. Daarmee is de Appaloosa, qua aantal, het derde ras ter wereld. Als typisch westernpaard heeft de Appaloosa een uitstekende galop, met een groot uithoudingsvermogen. en het paard een waar springtalent. Geschiedenis De Appaloosa is afkomstig uit Noord-Amerika. Van oorsprong werd het paardenras in de negentiende eeuw door de Nez Percé gefokt. Deze indianenstam woonde in het noordwesten van de Verenigde Staten, dus in het gebied van de huidige staten Idaho, Washington en Oregon, in de omgeving van de Palouse River. Aan deze rivier dankt het ras zijn naam. De Nez Percé (Doorboorde Neus) was een van de weinige stammen die gericht paarden fokten. Zij beschikten daardoor over krachtige paarden. Bij het fokken hebben zij waarschijnlijk gebruik gemaakt van Spaanse paarden die van de 'conquestadores', de Spaanse veroveraars, afkomstig waren. Dat betekent dat de paarden via Mexico naar het noorden zijn gekomen. Men vermoedt dat de gevlekte vacht via die dieren is overgeërfd. Dat er gevlekte paarden met de eerste bewoners vanuit Azië naar Amerika zijn
getrokken, is natuurlijk wel mogelijk, maar het staat eigenlijk vast dat deze oerpaarden na de laatste IJstijd in Noord-Amerika zijn uitgestorven. Met de verovering van het Amerikaanse Westen door Amerikaanse troepen werd niet alleen het voortbestaan van de Indianen, maar ook dat van hun paarden bedreigd. In 1877 werden de Nez Percés en hun Appaloosa's in een korte oorlog door het Amerikaanse leger bijna uitgeroeid. Nog gedurende de eerste helft van de twintigste eeuw begon het ras zich weer uit te breiden, waarbij ook Quarter Horses werden gebruikt. Het herstel van het ras kon in korte tijd worden gerealiseerd. dit zijn de belangrijkste kenmerken van de appaloosa: blijvend vlekkenpatroon, gevlekte mondhoeken, gevlekte geslachtsdelen, gestreepte hoeven, een menselijk oog.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.