Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Schrijfopdracht: Kloemels

Nederlands

Opstel

Kiliaan

7.2 / 10
4e klas vwo
 • Steven
 • Nederlands
 • 408 woorden
 • 1811 keer
  3 deze maand
 • 28 november 2003
Waarom wil iedereen een kloemel?

Het is nog algemeen bekend hoe het er een paar jaar geleden op vele basisscholen aan toe ging. Flippo’s, die moest je hebben. Want zonder Flippo’s was je nergens. Er werd veel mee geruild en gespeeld. Dit is een echte kloemel. Kloemels zijn speeltjes, die je voor veel geld koopt, en waar je maar kort plezier van hebt. Maar nu, liggen ze allemaal in de kast, of in een doos op zolder. Maar waarom wil elk kind deze kloemels hebben?


Er zijn verschillende oorzaken te noemen waarom kinderen kloemels willen hebben. Een belangrijke oorzaak is reclame op televisie. Ook is de invloed van vriendjes en vriendinnetjes erg belangrijk. Want als je vriend een kloemel heeft, dan kan je natuurlijk niet achterblijven. Het liefst overtref je, je vriend door bijvoorbeeld nog meer en betere Flippo’s te hebben. Dit zijn de belangrijkste oorzaken waardoor er veel van dit soort kloemels worden verkocht.

Er zijn nog vele andere kloemels te bedenken dan Flippo’s. Een paar voorbeelden zijn: Pokemonkaarten en tamacochi’s. Pokemonkaarten waren voor veel geld te koop, om ze vervolgens na een tijdje weer in de kast te leggen. Zo gaat het met alle kloemels, je betaalt er veel geld voor, en na een korte periode wordt er niks meer meegedaan of worden ze zelfs weggegooid. Weggegooid geld dus.

Ook de tamacochi is een goed voorbeeld van een echte kloemel. Ik weet nog goed dat ik er ooit eentje heb gehad. Waar die nu ligt is me een raadsel, maar ik weet nog goed dat ik hem had. Iedereen op mijn basisschool had een tamacochi dus uiteraard wilde ik ook een tamacochi. De eerste paar dagen had ik er nog wel plezier van, maar na een paar dagen begon het al wat te vervelen. Weer een paar dagen later keek ik er bijna niet meer naar om. En een week later was mijn tamacochi zelfs kapot.

Een van de kenmerken van een kloemel is dus dat je er maar kort plezier van hebt. Ook zijn kloemels over het algemeen redelijk duur. Je koopt voor veel geld een speeltje dat je na een paar weken niet meer gebruikt, of zelfs al kapot is. Een paar goede voorbeelden van kloemels zijn: Flippo’s, Pokemonkaarten, en tamacochi’s. De belangrijkste oorzaken dat kinderen kloemels willen hebben zijn: de reclame op televisie en de invloed van vriendjes en vriendinnetjes. Door dit alles is de speelgoedmaffia dus erg rijk geworden. Aan een goedkoop speeltje verdienen ze een fortuin.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1157

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?