Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De telefoon

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 3e klas vwo | 585 woorden
  • 2 november 2003
  • 117 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
117 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De belangrijkste uitvinding ooit? Een leven zonder mobiele telefoons is voor veel mensen tegenwoordig moeilijk in te denken. En het idee dat er ooit een wereld is geweest met helemaal geen telefoons, geen internet, alleen twee conservenblikken met een strakgespannen draad ertussen, lijkt bijna onmogelijk. Maar toch is die tijd er geweest en het was toen ook volkomen normaal, want je wist niet anders. Maar toch was er een persoon die het anders wilde: A. Graham Bell. Bell gaf in Amerika les aan doven, hierdoor raakte hij geïnteresseerd in het belang van spraak en de doorgifte daarvan. Hij begon te denken over apparaten die het geluid zichtbaar moesten maken en ontdekte dat geluid bestaat uit golven. Al in 1878, dus voor zijn uitvinding, had hij al helemaal in zijn hoofd hoe de telefonieverbindingen ieder huis zouden moeten verbinden en dat dat zo een heel netwerk kon vormen, hoewel in die tijd niemand zich zoiets kon voorstellen. Er was op dat moment wel al een netwerk voor telegraaftoestellen. Dat was voor de meeste mensen ruim voldoende. Bell zette door en tegenwoordig is de telefoon volledig in de maatschappij geïntegreerd en niet meer weg te denken. Nadat Bell de eerste telefoon had gebouwd, volgde er een periode waarin de telefoon gedemonstreerd werd. Er was veel publiciteit over wat de telefoon allemaal kon. Als eerste werd de telefoon gebruikt voor zakelijk verkeer, voornamelijk nieuwsberichten, kerkdiensten etc. Maar al snel hadden de eerste mensen een telefoon in huis. Maar er waren natuurlijk nog een heleboel mensen die geen telefoon hadden. Toen de telefoonnetwerken werden uitgebreid en met elkaar verbonden werden, steeg de belangstelling voor de telefoon. De oplossing voor mensen die nog geen telefoon thuis hadden was óf naar een spreekcel gaan, een openbare telefoon, óf bellen met een telefoon in cafés of winkels. Maar aangezien het bellen in een spreekcel niet echt prettig was, vanwege de slechte hygiëne en het vaak niet mogelijk was zomaar te bellen in winkels of cafés, werden er in de loop van de jaren steeds betere telefooncellen gemaakt. En zo worden er vandaag de dag proeven genomen met de multifoon, een multifunctionele communicatiezuil waarmee je naast telefoneren ook een e-mail kunt versturen of informatie opvragen via internet. En toen de vaste telefoon in bijna ieder huis wel te vinden was, wilde men meer, een mobieler netwerk. De eerste vorm van de mobiele telefoon werd uitgevonden door de Nederlandse Seintoestellen Fabriek (NSF) te Hilversum. Deze mobilofoon, want zo heette de mobiele telefoon toen nog, was
echter niet echt draagbaar en moest gemonteerd worden in de auto. Het duurde tot 1978 voordat de toestellen een beetje handzaam en gemakkelijker in de bediening werden. Pas in 1990 verschijnen er toestellen die je in je tas of in je broekzak mee kunt nemen. Maar naast de mobiele telefoons was het internet natuurlijk ook een vorm van een mobieler netwerk. Via e-mail en chat kun je contact met de hele wereld hebben. De mobiele telefoon en het internet hebben ook, net als destijds de vaste telefoon, veel in onze manier van leven veranderd. En nu we hebben meegemaakt welke technische ontwikkelingen tot nu allemaal mogelijk zijn geweest, wil men steeds meer en betere communicatie mogelijkheden. In deze tijd is het dus niet meer in te denken dat we zouden kunnen leven zonder met elkaar, op grote afstanden, te communiceren. Maar wie weet wat voor technische mogelijkheden er over bijv. 70 jaar zijn, waardoor de mensen van die tijd niet snappen dat wij ooit zonder hebben kunnen leven.

REACTIES

G.

G.

3ehjj meissie!
ik w0u je even bedanken voor het verslag dat je op deze site hebt gezet want ik heb er echt veel aan gehad! echt super bedankt!

x x x GinnY =)

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.