Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Eb en vloed

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 1e klas vmbo | 267 woorden
  • 13 november 2015
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

De Waddeneilanden hebben elk etmaal (24 uur) 2 keer met eb en 2 keer met vloed te maken. Maar wat is eb en vloed nu eigenlijk? Hoe komt het elke keer tot stand? En wat zijn de gevolgen voor de Waddeneilanden?    
Eb en vloed heeft te maken met de veranderende hoogte van het water. Bij eb zakt het water en bij vloed stijgt het water. De maximale waterhoogte heet hoogtij of hoogwater en de minimum hoogte laagtij of laagwater.  
 

De beweging (eb en vloed) van het water komt vooral door de aantrekkingskracht van de maan. Het water wordt aangetrokken door de maan. De kant van de aarde die het dichtst bij de maan staat, wordt sterker aangetrokken. Aan de andere kant van de aarde worden ze minder sterk aangetrokken en daar ontstaat dan ook een ‘waterberg’ (zie afbeelding). Omdat de aarde in 24 uur 1 maal om haar as draait, is er per 24 uur 2 keer hoogwater en 2 keer laagwater.  
De zon heeft een veel kleinere invloed op de bewegingen van het water. De invloed van de zon is alleen merkbaar door het springtij en doodtij. Bij springtij is de maximale hoogte van het water nog hoger dan bij een normale vloed. Bij doodtij is de vloed kleiner dan normaal. 

  
Springtij Doodtij 
 
Eb en vloed hebben invloed gehad op het ontstaan van de duinen op de Waddeneilanden. En als je tijdens een bezoek aan de Waddeneilanden wil wadlopen gebeurd dat altijd bij laagwater (eb). Anders word je wel erg nat.  
  
Maak een muziekkaart! Maak een doekaart! 
 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.