Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Amadeus (1984)

Beoordeling 9.2
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas vmbo/havo | 768 woorden
  • 24 juli 2015
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 9.2
5 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Over de film :

De film is een waargebeurd verhaal. Er zijn wat dingen omheen en bij verzonnen maar het grootste deel is waargebeurd.

Samenvatting :

De film gaat over het leven van Wolfgang Amadeus Mozart. Dit hele verhaal zien we vanuit de ogen van Antonio Salieri. De film is gebaseerd op een grote flash back van Antonio Salieri. Na zijn poging tot zelfmoord is hij opgenomen in een tehuis. Van af daar zie je zijn hele jeugd en hoe hij tegen het leven aankeek. Salieri was op jonge leeftijd hof componist in zijn geboorte plaats Wenen. Vele mensen waren erg onder de indruk van Salieri zijn stukken die waren ook heel beroemd die tijd. Zijn grote voorbeeld was dan ook heer Mozart. Mozart zijn vader leerde Mozart van alles over de muziek, waar Salieri eigenlijk best jaloers om was omdat zijn vader helemaal niets gaf om de muziek van zijn eigen geschreven zoon. Ze waren ook een erg gelovig gezin dus vandaar dat Salieri zijn stukken meestal alleen werden uitgevoerd aan het hof. Salieri ging graag naar uitvoeringen van Mozart. Hij ging ook naar een bal waar Mozart een stuk zou gaan spelen. Dat zo’n “mannetje” zulke mooie muziek kan maken. Terwijl hij “de grote Salieri” zijn hele leven volledig aan god en de muziek heeft gewijd. Hij werd verschrikkelijk jaloers op Mozart. Ook was hij behoorlijk kwaad omdat Mozart Salieris muziek helemaal belachelijk maakte waar hij bij stond. Salieri bedenkt een gemeen plan. Hij wil er alles aan doen om zijn leven kapot te maken. Hij verkleedt zich daarom als Mozarts vader. Ook gaat hij naar Mozart toe en geeft hem de opdracht om een dodenmis te schrijven. Hij belooft hem hier fors voor te betalen. Mozart is in de war van de hele gebeurtenis dus gaat daarom meteen aan de gang. Salieri zei tegen hem hoe sneller het af is hoe meer geld je zult krijgen. Omdat Mozart schulden heeft kan hij het geld goed gebruiken dus werkt hij keihard. Hij werkt te hard en hij gaat er compleet kapot aan. Hij krijgt een ziekte waarbij hij veel moet uitrusten. Maar omdat hij door gaat met z’n werk heeft zijn ziekte geen tijd om te genezen. Uiteindelijk tijdens het schrijfen van zijn laatste opera overlijd hij.

1. In welke tijdsperiode en plaats speelt de film zich af ? en geef enkele kenmerken.

De film speelt zich af in Wenen in 1823. Dit is te zien aan de ouderwetse stijl van de huizen en het dorp, de soorten kleding die gedragen word en de muziek van die tijd.

2. Welke drie opera’s van Mozart zijn in de film vertoond ?

Aleksandr Poesjkin Mozart i Salieri, Rimski-Korsakov en zijn opera Mozart i Salieri (1897 eerste uitvoering 1898)

 3. Wat is een opera ? en noem minstens 2 onderdelen van een opera.

Een opera is een soort toneelstuk, waarin muziek een belangrijke rol speelt. Een gezongen toneelstuk word dermate uitgebeeld door orkestbegeleiding. Opera is een onderdeel van de westerse cultuur. Het is voor namelijk toneel en muziek.

4. Welke 4 instrument groepen worden in de film gespeeld ?

Strijkkwartetten, sopraanpartijen, castraten, pianovirtuoos

5. In de film wordt er gesproken over mannelijke sopranen. In die tijd werden zij castraten genoemd, vooral in Italië. Leg dit kort uit.

Sopranen is in de muziek een hoge vrouwelijke zangstem. Castraten zijn in Europa volwassen mannelijke zangers die onder de 10 jaar werden gecastreerd. Zo konden ze hun hoge (sopraan) stem behouden. Dit hield de stembanden klein, maar het liet de longen vooral doorgroeien. Hierdoor konden deze kinderen hun stem met volle kracht laten horen.

6. In de film kreeg Mozart de opdracht een ‘requiem’ te schrijven wat is dit ?

Een requiem is een mis (viering dat god komt tot mens) die in de rooms-katholieke wordt opgedragen voor de doden.

7. Wat was de (economische) status van een muzikant/componist in die tijd ?

Positie van een gezin of gemeenschap op de welvaartsladder heeft te maken met het inkomen opleidingsniveau maar ook de buurt waar ze wonen en de kwaliteit van de woningen. Vond dit een vrij moeilijke vraag omdat in de film te zien is dat ze in een kwalitatief goede wijk wonen en in een groot rijk huis. Maar op dat moment hadden ze schulden en waren ze helemaal niet zo rijk.

8. Waarom werd Mozart een ‘wonderkind’ genoemd ?

Omdat hij vanaf jongs af aan al piano, viool, klavecimbel en orgel speelde en hele muziek stukken schreef. Hij had hele stukken in z’n hoofd die hij foutloos en kloppend zo uit kon schrijven en uitvoeren. Hij componeerde op kwalitatief en hoog niveau.

Einde!!!!

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Amadeus (1984)"