Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Cupido

Latijn

Opdracht

6.1 / 10
3e klas aso
  • Pinguin
  • Nederlands
  • 407 woorden
  • 395 keer
    1 deze maand
  • 18 april 2012

Cupido
Amor is een Romeinse god, hij word ook wel cupido genoemd. In het Grieks heet hij eros. Hij wordt meestal afgebeeld als een bijna naakt jongetje met vleugeltjes en een pijl en boog. Hij schiet, volgens de legende, pijlen in harten van mensen en goden om deze verliefd te laten worden. Hij is het hulpje van venus, de godin van de liefde.
Eros had ervoor gezorgd dat Aphrodite verliefd werd op Adonis. Samen met hem kreeg ze 3 kinderen. 1 van deze kinderen was Psyche. Het meisje was beeldschoon, waardoor niemand meer haar hand durfde te vragen. Zo kwam het dat Psyche geen man had. Aphrodite beval het orakel te zeggen dat Psyche alleen naar de hoge bergen moest gaan, en dat ze daar een man zou ontmoeten. Haar vader was zeer verdrietig, maar volgde haar raad op. Toen Psyche alleen werd achtergelaten in de bergen, kwam Eros om ervoor te zorgen dat er een man kwam. Maar in plaats van iemand anders te raken, raakte hij zichzelf met zijn pijlen en werd hij op slag verliefd op haar. Elke avond kwam hij naar haar toe en verleidde hij haar. Psyche wist niet dat ze met een god te maken had en dat wilde Eros zo houden. Na een aantal nachten vroeg Psyche of haar zussen langs mochten komen. Uiteindelijk kon ze Eros overhalen. Ze vertelde haar zussen wat er was gebeurd. Zij haalden haar over om een olielampje bij haar bed te zetten en een dolk onder haar bed te leggen. De zussen waren er namelijk van overtuigd dat monsters zwangere vrouwen eten. Psyche wist ondertussen dat ze zwanger was, maar eros wist dat niet. Op een avond was hij in slaap gevallen en Psyche deed de lamp aan, maar ze schrok zo erg door Eros schoonheid dat ze olie knoeide. Eros werd wakker en plaatste Psyche uit het kasteel. Psyche zocht hem overal, maar kon hem niet vinden. Uiteindelijk vroeg ze om hulp bij Aphrodite, die haar drie opdrachten liet uitvoeren. De dieren hielpen haar, want een gewone sterveling zou deze opdracht anders nooit uitgevoerd kunnen hebben. Eros had Psyche ondertussen al lang vergeven. Hij ging bij Zeus smeken om Aphrodite gunstig te stemmen tegenover Psyche. Zeus had medelijden en gaf Psyche de godennectar, zodat ze onsterfelijk zou worden. Voor Aphrodite was het zinloos geworden om Psyche nog te kwellen met onmogelijke opdrachten. Psyche werd daarna in de godenwereld opgenomen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2012

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer