Cupido

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 3e klas aso | 401 woorden
  • 18 april 2012
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Cupido
Amor is een Romeinse god, hij word ook wel cupido genoemd. In het Grieks heet hij eros. Hij wordt meestal afgebeeld als een bijna naakt jongetje met vleugeltjes en een pijl en boog. Hij schiet, volgens de legende, pijlen in harten van mensen en goden om deze verliefd te laten worden. Hij is het hulpje van venus, de godin van de liefde.
Eros had ervoor gezorgd dat Aphrodite verliefd werd op Adonis. Samen met hem kreeg ze 3 kinderen. 1 van deze kinderen was Psyche. Het meisje was beeldschoon, waardoor niemand meer haar hand durfde te vragen. Zo kwam het dat Psyche geen man had. Aphrodite beval het orakel te zeggen dat Psyche alleen naar de hoge bergen moest gaan, en dat ze daar een man zou ontmoeten. Haar vader was zeer verdrietig, maar volgde haar raad op. Toen Psyche alleen werd achtergelaten in de bergen, kwam Eros om ervoor te zorgen dat er een man kwam. Maar in plaats van iemand anders te raken, raakte hij zichzelf met zijn pijlen en werd hij op slag verliefd op haar. Elke avond kwam hij naar haar toe en verleidde hij haar. Psyche wist niet dat ze met een god te maken had en dat wilde Eros zo houden. Na een aantal nachten vroeg Psyche of haar zussen langs mochten komen. Uiteindelijk kon ze Eros overhalen. Ze vertelde haar zussen wat er was gebeurd. Zij haalden haar over om een olielampje bij haar bed te zetten en een dolk onder haar bed te leggen. De zussen waren er namelijk van overtuigd dat monsters zwangere vrouwen eten. Psyche wist ondertussen dat ze zwanger was, maar eros wist dat niet. Op een avond was hij in slaap gevallen en Psyche deed de lamp aan, maar ze schrok zo erg door Eros schoonheid dat ze olie knoeide. Eros werd wakker en plaatste Psyche uit het kasteel. Psyche zocht hem overal, maar kon hem niet vinden. Uiteindelijk vroeg ze om hulp bij Aphrodite, die haar drie opdrachten liet uitvoeren. De dieren hielpen haar, want een gewone sterveling zou deze opdracht anders nooit uitgevoerd kunnen hebben. Eros had Psyche ondertussen al lang vergeven. Hij ging bij Zeus smeken om Aphrodite gunstig te stemmen tegenover Psyche. Zeus had medelijden en gaf Psyche de godennectar, zodat ze onsterfelijk zou worden. Voor Aphrodite was het zinloos geworden om Psyche nog te kwellen met onmogelijke opdrachten. Psyche werd daarna in de godenwereld opgenomen.

REACTIES

M.

M.

ik vind het wel een boeiend verhaal maar het ging toch over cupido

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.