Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

dwarslaesie

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas mbo | 323 woorden
  • 20 maart 2012
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Dwarslaesie

Wat houdt een dwarslaesie in?
Een Dwarslaesie valt onder een neurologische beperking. Neurologisch beperkingen hebben te maken met de hersenen en met de belangrijkste zenuwbanen die vanuit de hersenen door het ruggenmerg naar de spieren en organen lopen.

Een neurologische beperking kan je weer onderverdelen in drie groepen:

aandoeningen van de hersenen, aandoeningen van het ruggenmerg en aandoeningen van het totale zenuwstelsel.

Een dwarslaesie is een aandoening in het ruggenmerg. Een ruggengraat of wervelkolom bestaat uit wervels. Door deze wervels loopt ruggenmerg wat bestaat uit zenuwen. Als bepaalde zenuwen beschadigd zijn kunnen beperkingen ontstaan; een voorbeeld hiervan kan zijn dat je niet meer kan lopen. Een dwarslaesie ontstaat meestal op latere leeftijd als gevolg van een ongeluk of ongeval.

Het ruggenmerg kan geheel of gedeeltelijk beschadigd zijn. Alle of een deel van de prikkels kunnen niet meer vanuit de hersenen doorgestuurd worden naar de plaats onder de breuk of laesie.

De volgende verschijnselen kunnen optreden:
• Gevoelsuitval (gevoel):
-> Gevoelloos zijn op bepaalde plekken of je evenwicht kan worden aangetast.

• Bewegingsuitval (motoriek):
-> Verlammingsverschijnselen of spierspasmen.

• Vegetatieve uitval (organen):
-> Incontinent (verstoring darm- en blaasfunctie
-> Gevoelloosheid van het geslachtsorgaan
-> Hartproblemen
-> Hormonale stoornissen
-> Ontregeling van lichaamstemperatuur

Je kan een dwarslaesie op twee manieren indelen. Op basis van de hoogte van de laesie en op basis van de compleetheid van de laesie.

Het wordt onderverdeeld op hoogte van de nek, op hoogte van de borst en op laag in de rug. Een laesie hoger den de derde wervel kan zelfs dodelijk zijn omdat je ademhaling dan wordt verstoord.

De compleetheid van de laesie wordt weer onderverdeeld in de complete dwarslaesie en de incomplete dwarslaesie. Bij een complete laesie is het ruggenmerg op een bepaald niveau volledig beschadigd. Bij een incomplete laesie zijn niet alle zenuwbanen beschadigd. Zo kan het zijn dat iemand bijvoorbeeld niets meer voelt maar zich nog wel kan bewegen op die plek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.